Συγκρούσεις συμφερόντων στο ΕΜΠ.

Τα μάτια μας έχουν συνηθίσει την αστυνομική παρουσία στους χώρους μας, αλλά κι έξω από αυτούς. Πιο συγκεκριμένα, τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει διάφορες εισβολές των μπάτσων σε πανεπιστήμια και φοιτητικές εστίες σε όλη την Ελλάδα. Μία από τις πρώτες ήταν αυτή που έγινε στις 29 Απρίλιου 2020. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη, ο σκοπός της, όπως αυτός αποτυπώθηκε σε πολλά δημοσιεύματα από καθεστωτικά μέσα, ήταν η εξάρθρωση συμμορίας η οποία έκλεψε απο τα εργαστήρια του ΕΜΠ επιστημονικό εξοπλισμό αξίας άνω των 100.000 ευρώ.

Συγκρούσεις συμφερόντων στο ΕΜΠ

Τα μάτια μας έχουν συνηθίσει την αστυνομική παρουσία στους χώρους μας, αλλά κι έξω από αυτούς. Πιο συγκεκριμένα, τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει διάφορες εισβολές των μπάτσων σε πανεπιστήμια και φοιτητικές εστίες σε όλη την Ελλάδα. Μία από τις πρώτες ήταν αυτή που έγινε στις 29 Απρίλιου 2020. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη, ο σκοπός της, όπως αυτός αποτυπώθηκε σε πολλά δημοσιεύματα από καθεστωτικά μέσα (1), ήταν η εξάρθρωση συμμορίας η οποία έκλεψε απο τα εργαστήρια του ΕΜΠ επιστημονικό εξοπλισμό αξίας άνω των 100.000 ευρώ.

Κάλυψη του περιστατικού από τα ΜΜΕ – αλήθειες και ψέματα

Παίρνοντας αφορμή από αυτή τη δράση, καθεστωτικά και τοπικά site δημοσίευσαν μια σειρά από άρθρα, όπου παρουσίαζαν μια εικόνα για τις εστίες εντελώς διαφορετική απο την πραγματικότητα, ενάντια στα συμφέροντα και τις ανάγκες μας. Συγκεκριμένα, σε άρθρο απο το Πρώτο Θέμα (2) αναφέρεται "...όχι μόνο εξαρθρώθηκαν δύο σκληρές συμμορίες, αλλά αποκαλύφθηκαν πράματα και θάματα, όπως οι τρεις τελευταίοι όροφοι της παλιάς φοιτητικής εστίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (8ος, 9ος και 10ος) είναι κατειλημμένοι από αλλοδαπούς (Αλβανούς και Αφρικανούς)". Για αρχή η ρατσιστική αυτή περιγραφή στοχεύει στην ταύτιση της εγκληματικότητας με την μεταναστευτική ταυτότητα προσπαθώντας να την υπονομεύσει σε όλα τα κοινωνικά πεδία. Σε αυτήν την εστία μένουμε μετανάστριες οι οποίες δεχόμαστε καθημερινά αυτήν την βία και προσπαθούμε σε μόνιμη βάση να διεκδικούμε τις ελευθερίες που μας παίρνονται. Όσον αφορά τους συγκεκριμένους ορόφους (8ος , 9ος κ 10ος) υπάρχει μεγάλος αριθμός ακατάλληλων δωματίων. Δωμάτια για τα οποία η φοιτητική μέριμνα αδιαφορεί και δεν επισκευάζει υπό το συμφέρον της, για την όλο και λιγότερη δαπάνη χρημάτων σε κρατικές εστίες.

Το άρθρο συνεχίζει "...που ελέγχουν ακόμη και το ρετιρέ που ανήκει στον πρύτανη και δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει."! Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι ήταν ένας χώρος εγκαταλελλημένος για πολλά χρόνια. Δεν μας συμφέρει λοιπόν να αναδεικνύεται ο πρύτανης ως ζημιωμένος την ίδια στιγμή που η εστία για αυτόν είναι ένας άγνωστος χώρος, όπου τον έχει συναντήσει μόνο στα χαρτιά – μια φράση που λέει κάθε φορά ο εκάστοτε πρύτανης όταν παρεμβαίνουμε στην πρυτανεία για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα είναι ότι δεν γνωρίζει τίποτα απολύτως για τα προβλήματα της εστίας αλλά ούτε και για την εικόνα της. Πως λοιπόν στερείται το ρετιρέ; Και τέλος για την αναφορά στα άρθρα τα οποία προσπαθούν να παρουσιάσουν τους οικότροφους ως τους φοβισμένους φοιτητές απέναντι στην μαφία. Ο κυριότερος μας φόβος δεν ήταν ποτέ οι μαφίες, αλλά η κατάσταση της εστίας και η απειλή διωγμού μας απο αυτήν. Η όλο και αυξανόμενη εξαθλίωση του κτιρίου, των χώρων που διαμένουμε και που ορίζονται συχνά ως επικίνδυνοι, τη μη λειτουργία των ασανσέρ εδώ και 4 μήνες, την απουσία του ίντερνετ ενώ τρέχει η τηλεκπαίδευση, την απουσία θέρμανσης αλλά κάποιες φορές και ζεστού νερού, με ανύπαρκτο εξοπλισμό υγιεινής κατά την διάρκεια της πανδημίας. Αυτοί είναι οι καθημερινοί φόβοι που προσπαθούμε να εξαλείψουμε με τους αγώνες μας. Ο φόβος της εκμετάλλευσης και υποτίμησης των ζωών μας από το κράτος και τους φορείς του (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. και πρυτανεία ΕΜΠ).

Λίγο πιο καθαρά ο ρόλος και η θέση του ΕΜΠ

Το ΕΜΠ όπως και όλα τα πανεπιστήμια στον καπιταλισμό προσπαθούν να έχουν και άμεσα έσοδα, προσπαθούν να έχουν κέρδη και το προϊόν τους είναι η γνώση. Όχι τόσο η γνώση που διαθέτουν σε φοιτητές/τριες για να καλύψουν τα εργασιακά πεδία στο μέλλον, αλλά την γνώση η οποία παράγεται από τα εργατικά χέρια των φοιτητών/τριών σε ερευνητικά προγράμματα για τις ανάγκες του κράτους (δήμοι, αστυνομία, στρατός) καθώς και για τις ανάγκες του ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην κεντρική σελίδα του: "Εκτός από την εκπαίδευση, η άλλη

κύρια δραστηριότητα του Πολυτεχνείου είναι η επιστημονική έρευνα". Όπου φυσικά, εν μέσω πανδημίας και lockdown η λειτουργία αυτών συνεχίζεται κανονικά. "Επιστημονική έρευνα" η οποία βαδίζει στις ανάγκες της εθνικής στήριξης και ανάπτυξης σε ένα παγκόσμιο καπιταλιστικό επίπεδο. Δηλαδή, οι ανάγκες των ερευνών δεν είναι ξέχωρες από ένα παγκόσμιο εμπόριο ή ξέχωρες από τις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρει στο έθνος-κράτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πρόσφατες έρευνες-προγράμματα ANDROMEDA, SIRIUS, PREVISION, INGENIOUS, RANGER. Προγράμματα τα οποία αφορούν την ενίσχυση φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων από τους "εισβολείς". Άρα το ΕΜΠ σαν δομή του κράτους δεν θα μπορούσε να είναι μία

αντικειμενική ζώνη προσφοράς γνώσης, παρά μόνο μια δομή η οποία υπηρετεί τις όποιες ανάγκες

του, παράγοντας εργαλεία για την ενίσχυση του.

Τι παθαίνει το μικρό κεφάλαιο όταν συγκρούεται με το μεγάλο;

Ξέρουμε πολύ καλά – σίγουρα καλύτερα από τα ΜΜΕ – το τι συμβαίνει στους χώρους που ζούμε. Ξέρουμε, προφανώς, ότι το κράτος και την πρυτανεία του ΕΜΠ δεν τους ενοχλούσαν τόσο καιρό οι μαφίες, αλλά μόνο όταν απειλήθηκε το κέρδος τους. Οι μαφίες δεν είναι τίποτα άλλο από ακόμη ένα καπιταλιστικό κατασκεύασμα. Το κεφάλαιο επιδιώκει συνεχώς να πολλαπλασιάζεται, γι αυτό χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να παράγει, να διακινεί, να κερδίζει και πάλι από την αρχή. Ότι δεν μπορεί να το κάνει νόμιμα, το κάνει παράνομα. Ακόμα και μέσα στις μαφίες υπάρχει ταξική ιεραρχία. Από την παραγωγή του εμπορεύματος μέχρι την διακίνηση του. Η εκμετάλλευση ασκείται από τα “κεφάλια” στους “από κάτω”, όπως ακριβώς και σε μία νόμιμη επιχείρηση. Δεν μπορούμε να βάλουμε στο ίδιο σακί αυτούς που δεν έχουν καμία άλλη επιλογή και δουλεύουν για τους πάνω, με αυτούς που πατάνε πάνω από νεκρά σώματα για να ανέβουν και άλλο.

Μαφίες υπάρχουν παντού. Όχι μόνο μέσα στα πανεπιστήμια. Υπάρχουν από τις πιο κεντρικές πλατείες της Αθήνας μέχρι και τα μικρά χωρία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο λόγος που χρησιμοποιείται το άσυλο από αυτές είναι ξεκάθαρος. Όποιοι δεν έχουν δύναμη και πλάτες από τους μπάτσους πρέπει να βρουν άλλο τρόπο να υπάρχουν. Μέχρι να εμφανιστεί σύγκρουση. Η σύγκρουση των συμφερόντων. Και σε αυτήν την ενδοκαπιταλιστική σύγκρουση κέρδισε ο πιο δυνατός. Και αυτός είναι το κράτος μαζί με την αστυνομική δύναμη και τα ΜΜΕ.

ΥΓ. Οι εικόνες στα άρθρα δεν είναι αποτελέσματα καταλήψεων ή μαφιών, αλλά κρατικών ευθυνών.

(1) https://www.lifo.gr/now/greece/280990/mparaz-syllipseon-stoy-zografoy-klemmenos-eksoplismos-kai-narkotika-se-estia-toy-emp

(2) https://www.protothema.gr/greece/article/1002473/eihan-asulo-stin-polutehneioupoli-na-menoun-kai-na-klevoun/

https://insidestory.gr/article/esties-emp

                                                                                Πολύσπορο Αυτόνομο Σχήμα Εστιών ΕΜΠ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License