Συνέντευξη με τον σύντροφο Χ. της Aυτόνομης Φάρμας Finca Dio

Ως Ένωση Πράσινων Ελευθεριακών έχουμε αναφερθεί πολλάκις στο παρελθόν στην ανάγκη ύπαρξης δομών στην ελληνική επαρχία. Είναι κάτι απαραίτητο, προκειμένου να γίνει δυνατή η ριζοσπαστικοποίηση του νεαρού (και όχι μόνο κόσμου) κόσμου και να αποφευχθεί το μονοπώλειο του συντηρητισμού και φασισμού, καθώς άλλωστε είναι γνωστό πως στην πιο συντηρητική επαρχία, η αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας και σημειολογίας της είναι εντονότερη. Έτσι αποφασίσαμε να πάρουμε συνέντευξη έναν σύντροφο και φίλο, ο οποίος έχει ξεκινήσει ένα πρότζεκτ “αυτόνομης φάρμας” στην Κόστα Ρίκα. Οι αυτόνομες φάρμες, δεν είναι αυτόνομες μόνο στο όνομα αλλά και στην πράξη, καθώς η ύδρευση παρέχεται από τρεχούμενο νερό, η ηλεκτροδότηση από ανανεώσιμες πηγές ή γεννήτριες και η αποχέτευση από τουαλέτες λιπασματοποίησης. Όσο για την τροφοδοσία, υπάρχουν οι επιλογές του ψαρέματος, του κυνηγιού, της τροφοσυλλογής, της κτηνοτροφίας και των μόνιμων καλλιεργειών. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα τρόπο ζωής όπου στην ουσία μηδενίζει την ανάγκη για εργασία (ή τουλάχιστον για σταθερή εργασία, στον σημερινό κόσμο έκτακτα έξοδα πάντα θα υπάρχουν όπως και διάφορες ανάγκες που δεν καλύπτονται αυτόνομα π.χ. το τηλέφωνο).

post image

Ως Ένωση Πράσινων Ελευθεριακών έχουμε αναφερθεί πολλάκις στο παρελθόν στην ανάγκη ύπαρξης δομών στην ελληνική επαρχία. Είναι κάτι απαραίτητο, προκειμένου να γίνει δυνατή η ριζοσπαστικοποίηση του νεαρού (και όχι μόνο κόσμου) κόσμου και να αποφευχθεί το μονοπώλειο του συντηρητισμού και φασισμού, καθώς άλλωστε είναι γνωστό πως στην πιο συντηρητική επαρχία, η αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας και σημειολογίας της είναι εντονότερη.

Έτσι αποφασίσαμε να πάρουμε συνέντευξη έναν σύντροφο και φίλο, ο οποίος έχει ξεκινήσει ένα πρότζεκτ “αυτόνομης φάρμας” στην Κόστα Ρίκα. Οι αυτόνομες φάρμες, δεν είναι αυτόνομες μόνο στο όνομα αλλά και στην πράξη, καθώς η ύδρευση παρέχεται από τρεχούμενο νερό, η ηλεκτροδότηση από ανανεώσιμες πηγές ή γεννήτριες και η αποχέτευση από τουαλέτες λιπασματοποίησης. Όσο για την τροφοδοσία, υπάρχουν οι επιλογές του ψαρέματος, του κυνηγιού, της τροφοσυλλογής, της κτηνοτροφίας και των μόνιμων καλλιεργειών. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα τρόπο ζωής όπου στην ουσία μηδενίζει την ανάγκη για εργασία (ή τουλάχιστον για σταθερή εργασία, στον σημερινό κόσμο έκτακτα έξοδα πάντα θα υπάρχουν όπως και διάφορες ανάγκες που δεν καλύπτονται αυτόνομα π.χ. το τηλέφωνο).

Ακολουθεί η συνέντευξη:

ΕΠΕ: Καλησπέρα σύντροφε Χ., πως είσαι;

Χ.: Πολύ καλά, ήρεμα αυτές τις μέρες, βρέχει πολύ και δεν βγαίνω έξω. Κάθομαι μέσα με την γάτα που κοιμάται όλη μέρα (γέλια). Εσείς πως είστε;

ΕΠΕ: Καλά ρε φίλε, μας έχει τραβήξει αρκετά πίσω αυτό το λοκντάουν, αλλά δεν μπορεί να μας κόψει τις επαφές. Είναι το μόνο που έχουμε, άλλωστε. Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε. Πρώτα απ’ όλα θα θέλαμε να ρωτήσουμε πως βρέθηκες στην Κόστα Ρίκα.

Χ: Επισκέπτης ήμουν, αλλά δεν μπορούσα να επιστρέψω στη Γερμανία όταν ξεκίνησε η πανδημία τον Μάρτιο του 2020. Αδυνατούσα να πληρώσω διπλό ενοίκιο, και εφόσον η οικογένειά μου είχε ένα εγκαταλελειμμένο οικόπεδο εκεί, ξεκίνησα να χτίζω μία καλύβα εκεί, εκτός ενεργειακού δικτύου.

ΕΠΕ: Α, μάλιστα. Εντελώς κατά τύχη δηλαδή συνέβη αυτό. Πως σου ήρθε η ιδέα της αυτόνομης φάρμας;

Χ: Η εργασία εντός καπιταλιστικών δομών ενέτεινε την κατάθλιψη και το άγχος, μέχρι που δεν μπορούσα να το αντέξω πια και αποφάσισα ριζικά να βρω έναν τρόπο ζωής στον οποίο δεν είμαι σκλάβος σε δομές εκμετάλλευσης. Άρχισα να διαβάζω πράγματα σχετικά με τις μόνιμες καλλιέργειες (permaculture), τους δασικούς κήπους και πώς να δημιουργήσω κήπους που θα με απαλλάσσουν από την ανάγκη προμήθειας από τα σούπερ μάρκετ. Πριν από λίγα χρόνια είχα αγοράσει ένα παλιό κρασάδικο στην Ουγγαρία και άρχισα να το ανακαινίζω. Περιβαλλόταν από πολλά οπωροφόρα δέντρα, κρασοστάφυλα, μούρα και ξηρούς καρπούς. Το σπίτι δεν είχε παροχή πόσιμου νερού από την πόλη, αλλά ήταν συνδεδεμένο με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Το να ζω εδώ ήταν ένα πρώτο βήμα, αλλά ήξερα ότι μακροπρόθεσμα ήθελα να είμαι πλήρως ανεξάρτητος. Μέσω των περιορισμών που ακολούθησαν την πανδημία, τώρα αναγκάστηκα ουσιαστικά να μετατρέψω αυτό το όραμα σε πραγματικότητα.

ΕΠΕ: Κι αυτό πολύ ενδιαφέρον, το διατηρείς ακόμα το κρασάδικο; Στην Ουγγαρία φαντάζομαι τέτοιες πρωτοβουλίες είναι πολύ καλές, δεδομένου πως ο χώρος είναι ανύπαρκτος.

Χ: Ναι, ο κόσμος στην Ουγγαρία είναι αρκετά συντηρητικός και σίγουρα δεν θα βρεις πολλ@ αναρχικ@. Όμως συμβαίνει το εξής: ο περισσότερος νέος κόσμος μένει στα αστικά κέντρα, με την επαρχία να κατοικείται κυρίως από ηλικιωμένους. Όταν λοιπόν αυτοί πεθαίνουν, πολλά σπίτια εγκαταλείπονται. Ε λοιπόν, μερικά από αυτά τα σπίτια χρησιμοποιούνται από Γερμανούς αριστερούς και χίππηδες ως εξοχικά, αλλά και ως ελευθεριακοί χώροι! Φαντάσου λοιπόν, αυτό αλλά σε μόνιμη βάση! Δυστυχώς το κρασάδικο το πούλησα σε μία ηλικιωμένη κυρία φέτος, παρ’ όλα αυτά επέμενε να κρατήσω τα δεύτερα κλειδιά και να το επισκέπτομαι όποτε θέλω. Ε, λοιπόν αυτό μου έδωσε μία ιδέα: φαντάσου ένα παγκόσμιο ρίζωμα αυτόνομων αγροκτημάτων, σπιτιών και καλυβών, όπου μοιραζόμαστε τα κλειδιά και στην ουσία λειτουργούν ως αυτόνομοι ελευθεριακοί χώροι όπου καθένα μπορεί να δημιουργήσει τέχνη, να περάσει καλά, να κάνει έρευνα και να ξεφύγει από το σημερινό κοινωνικοοικονομικό σύστημα προς νέες εναλλακτικές.

ΕΠΕ: Πίστεψέ μας, εμείς της επαρχίας σε κατανοούμε καλύτερα απ’ όλους (γέλια). Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε δει τέτοιες πρωτοβουλίες ακόμα.Χ: Αλήθεια; Εγώ πάλι πίστευα πως στην Ελλάδα τέτοιες ιδέες θα είναι διαδεδομένες!ΕΠΕ: Θα ‘πρεπε, αλλά δεν είναι. Έχουμε τις καταλήψεις στα αστικά κέντρα και εμείς ελπίζουμε να πετύχουμε κάτι παρόμοι στην επαρχία. Έχεις έρθει σε επαφή με άλλα συντρόφια εκεί πέρα (στην Κόστα Ρίκα δηλαδή);

Χ: Παρόλο που η Κόστα Ρίκα φαίνεται να είναι γεμάτη από πράσινες κοινότητες και χώρους, είναι αρκετά δύσκολο να βρεθούν πρωτοβουλίες που δεν έχουν ξεπεράσει τον οικοφασισμό ή που δεν έχουν χαθεί σε κάποια υπερβατική χίππικη ιδεολογία τύπου «αγάπη και φως» (γέλια). Ωστόσο, ήμουν σε επαφή με ένα πολύ ελπιδοφόρο έργο προοδευτικών χάκερ. Για να μάθω πώς μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις, θα επισκεφθώ πολύ σύντομα τον χώρο τους.

ΕΠΕ: Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά. Θες να μας περιγράψεις την φάρμα και την τροφοδότησή της;

Χ: Φυσικά. Βρίσκεται σε ένα βουνό και αρκετά κοντά υπάρχει ένας δασικός κήπος (food forest) με πολλά μάνγκο και διάφορα είδη εσπεριδοειδών. Υπάρχει άφθονο μπαμπού, μερικά κυπαρίσσια και μερικά καφεόδεντρα, καθώς βρισκόμαστε σε μια περιοχή στην οποία καλλιεργείται κυρίως καφές. Από την καλύβα, έχουμε υπέροχη θέα καθώς βλέπουμε μία λίμνη, και δύο ηφαίστεια. Το φως παρέχεται από ένα μικρό ηλιακό πάνελ. Για τη φόρτιση μικρών συσκευών και μπαταριών, έχω ένα άλλο μικροσκοπικό ηλιακό πλαίσιο και έναν φορητό σταθμό παραγωγής ενέργειας 220Wh, που βασίζεται σε ιόντα λιθίου. Για το πλυντήριο και για τον εορτασμό της ζωής με τη λειτουργία ενός μεγαλύτερου συστήματος ηχείων, χρησιμοποιώ μια βενζινοκίνητη γεννήτρια. Το νερό της βροχής συλλέγεται σε δεξαμενή 1000 λίτρων από την οροφή και δεδομένου ότι βρίσκομαι στην περιοχή με τη περισσότερη ετήσια βροχή στη χώρα, η δεξαμενή δεν έχει φτάσει ποτέ κάτω από τα 700 λίτρα μέχρι στιγμής. Φτιάχνω ένα πρωτόγονο σύστημα φιλτραρίσματος λασπόνερων, που αποτελείται από μερικούς κουβάδες που έχουν στρώσει το ένα πάνω στο άλλο και γεμίζουν με διαφορετικά υλικά όπως χαλίκια, βότσαλα και κάρβουνα, μέσα από τα οποία ταξιδεύει το νερό. Έφτιαξα μια τουαλέτα λιπασματοποίησης, την οποία αποκαλώ θρόνο χούμου. Αντί να σπαταλάω νερό, χρησιμοποιώ πριονίδι ή στάχτη, η οποία αναμιγνύεται με τις εκκρίσεις θα παράγει μεγάλο χούμο μέσα σε λίγα χρόνια. Μαγειρεύω κυρίως με προπάνιο και χρησιμοποιώ φούρνο από τούβλα για να ψήνω ψωμί και πίτσα. Καθώς δεν έχω ψυγείο, συνήθως μαγειρεύω φρέσκα πράματα. Δεδομένου ότι ήμουν κυρίως απασχολημένος με την κατασκευή της καμπίνας, έχω ξεκινήσει μόνο έναν μικρό κήπο με βότανα, αλλά ετοιμάζω αυτό τον καιρό το πρώτο μεγαλύτερο κήπο λαχανικών, όπου θα καλλιεργούνται καρότα και κρεμμύδια.

ΕΠΕ: Φανταζόμαστε πως έχεις μιλήσει με πολλά συντρόφια για το συγκεκριμένο πρότζεκτ. Πως το βλέπουν, τι λένε;

Χ: Μέχρι στιγμής τα σχόλια ήταν μόνο θετικά. Μερικοί άνθρωποι μου έχουν πει ότι ζω το όνειρό τους. Οι γείτονες δείχνουν μεγάλο σεβασμό, καθώς διαπίστωσαν πώς έφτιαξα την καλύβα μόνο με εργαλεία χειρός. Πρόσφατα δημοσίευσα μια πρόσκληση σε λίγες διαδικτυακές ομάδες, αναζητώντας έναν συν-δημιουργό για συμμετοχή στο έργο, και το πλήθος των μηνυμάτων που έλαβα ήταν τόσο συντριπτικό που έπρεπε να σβήσω τις δημοσιεύσεις μετά από μία μόνο μέρα. Δείχνει ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη νεοφιλελεύθερη μηχανή, αναζητώντας νέους τρόπους συνύπαρξης.

ΕΠΕ: Έχεις κάποια σελίδα σε κάποιο μέσο κοινωνική δικτύωσης, ή και μπλογκ, όπου ανεβάζεις ενημερώσεις από την ζωή στην αυτόνομη φάρμα;

Χ: Υπάρχει η σελίδα Finca Dio στο facebook και στο instagram, όμως δεν ανεβάζω πράματα συχνά, κάτι που ίσως αλλάξει στο μέλλον.

ΕΠΕ: Σ’ ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη και περιμένουμε με ανυπομονησία εξελίξεις από την ζωή στη φάρμα!

Χ: Και γω ευχαριστώ παιδιά! Ελπίζω να πάνε όλα καλά και σε σας και να ‘στε σίγουροι πως θα δείτε εξελίξεις όσο περνά ο καιρός! Καλή συνέχεια!

ΕΠΕ: Καλή συνέχεια!

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License