[Νέα Σμύρνη] Παρέμβαση στο δημαρχείο και δράσεις στις γειτονιές εν μέσω lockdown

Παρεμβάσεις στις γειτονιές μας για το κλείσιμο του άλσους και για τις συγκεντρώσεις της επετείου 17 Νοέμβρη και της απεργίας στις 26/11.

post image

Σήμερα το πρωί στις 1/12 πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στο Δημαρχείο της Ν. Σμύρνης, ενάντια στην απόφαση του Δήμου και του δημάρχου Τζουλάκη να κλείνει το Άλσος Ν. Σμύρνης στις 15:00, κάνοντας δεκτή τη σύσταση του ΑΤ Ν. Σμύρνης, που έκανε λόγο για συνωστισμό αθλούμενων. Κατά την διάρκεια της παρέμβασης κάναμε σαφές στον τοπικό άρχοντα, ο οποίος αδιαφόρησε πλήρως και μας απέφυγε αλαζονικά, ότι καμία απαγόρευση δεν θα γίνει ανεκτή κι ότι οι δημόσιοι χώροι είναι ελεύθεροι και ανοιχτοί όλο το 24Ωρο για όλους/ες. Η κίνηση αυτή έγινε έπειτα από μοιράσματα εντός του Άλσους, στα οποία υπήρξε πολύ θετική ανταπόκριση, αλλά και spray-τρικάκια γύρω από τον χώρο.

Η παρέμβαση αυτή εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων , και πριν το lockdown, για την υπεράσπιση των ελευθέρων δημόσιων χώρων, ενάντια στα σχέδια δημάρχων, μπάτσων, αφεντικών (Μικροφωνική συγκέντρωση 24/10 στο Π. Φάληρο), καθώς κι απέναντι στην κρατική διαχείριση του Covid-19.

Παράλληλα, απέναντι στο κλίμα τρομοκρατίας και την καταστολή, στηρίξαμε και προπαγανδίσαμε τις συγκεντρώσεις για την επέτειο της 17 Νοέμβρη, όπως και της απεργίας στις 26 Νοέμβρη.

Ακολουθεί το κείμενο και φωτογραφίες από τις παρεμβάσεις:

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕ ΘΑ ΛΑΒΕΤΕ SMS

Μετράμε ήδη 8 μήνες από το ξέσπασμα του Covid-19 και το πρώτο lockdown που μας επέβαλε το κράτος, προκειμένου να πάρει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Σήμερα, καλούμαστε ξανά να ζήσουμε υπό αυτό το καθεστώς εγκλεισμού, με κίνητρο την ατομική μας ευθύνη, η οποία δεν είναι παρά οι ευθύνες του κράτους μετατοπισμένες σε εμάς. Αναρωτιόμαστε όμως, αφού το κράτος ήδη γνώριζε για το δεύτερο κύμα που θα ερχόταν τον χειμώνα, γιατί βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση;

Είναι ξεκάθαρο πως το κράτος ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για τη δημόσια υγεία κι αυτό διαφαίνεται από τις προτεραιότητες που έθεσε. Αρχικά, για τη διάσωση της τουριστικής βιομηχανίας, άνοιξε τα σύνορα, χωρίς οι τουρίστες να υπόκεινται σε rapid test, εξού κι η αύξηση των κρουσμάτων. Έπειτα, δεν έγιναν ούτε τα αυτονόητα, όπως αύξηση των ΜΕΘ και των rapid test, επίταξη ιδιωτικών κλινών, προσλήψεις υγειονομικών, αποσυμφόρηση των ΜΜΜ ή προσλήψεις εκπαιδευτικών για την αποσυμφόρηση των σχολικών τάξεων. Για όλα αυτά όμως απαιτούνται κρατικές δαπάνες, τις οποίες προτιμούν να επενδύσουν στα ήδη δρομολογημένα σχέδιά τους, δηλαδή σε μεγάλους περιπάτους, σε πακέτα κρατικών ενισχύσεων των αφεντικών, σε μπάτσους και στρατό.

Εξαιτίας όλων των παραπάνω, τα κρούσματα αυξάνονταν εκθετικά και φτάνουμε σήμερα, σε ένα ακόμη lockdown. Γνωρίζουμε πως αυτή η τακτική πράγματι λύνει προσωρινά το υγειονομικό πρόβλημα, αλλά δεν παραβλέπουμε τα υπόλοιπα προβλήματα που γεννά, όπως τη συνεχή έκθεση στον ιό στην οποία κι υπόκειται η εργατική τάξη (ντελιβεράδες, υπάλληλοι supermarket, νοσηλευτές) με εξευτελιστικές απολαβές, τις μαζικές απολύσεις, τα ελαστικά ωράρια τηλεργασίας, τις απλήρωτες υπερωρίες αλλά και τα αδιέξοδα της ανασφάλιστης εργασίας. Όλα αυτά θα τα βιώνουμε έγκλειστα στα σπίτια μας, έχοντας να αντιμετωπίσουμε προβλήματα βιοποριστικά αλλά και διαπροσωπικά, όπως έμφυλη βία, συγκρούσεις ενδοοικογενειακές ή με τους ίδιους μας τους εαυτούς. Ας σκεφτούμε ακόμη όσα είναι φυλακισμένα, δίχως άδειες κι επισκεπτήρια στις φυλακές και τα ψυχιατρεία ή είναι στοιβαγμένα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Αν κανείς θελήσει να αποδράσει από όλα αυτά, θα έρθει αντιμέτωπος με την αστυνομική τρομοκρατία που υπάρχει στη δημόσια σφαίρα. Πριν καν περάσουμε το κατώφλι του σπιτιού μας, σκεφτόμαστε με φόβητρο το πρόστιμο των 300, αν έχουμε μάσκα και βεβαίωση κι αν η δικαιολογία μας θα είναι αρκετά πειστική σε περίπτωση ελέγχου. Ακόμη κι όταν το περάσουμε, αντικρίζουμε συχνά τις επιβλητικές εισβολές των μπάτσων στα άλση, τα πάρκα και τις πλατείες. Ενδεικτικά, πρωί Κυριακής, μπάτσοι της ομάδας ΔΙ.ΑΣ μπήκαν στο Άλσος Ν. Σμύρνης με τις μηχανές ανάμεσα σε κόσμο που αθλούνταν και παιδιά που έπαιζαν, για να κάνουν ελέγχους. Μία εβδομάδα μετά, ο δήμος με σύσταση της αστυνομίας ορίζει νέο ωράριο στο άλσος, δηλαδή 6:00-15:00, μία απόφαση τουλάχιστον εγκληματική, καθώς σε λιγότερες ώρες λειτουργίας θα προσεγγίζει πιο πολύς κόσμος κι άρα θα αυξάνεται ο συνωστισμός. Παράλληλα, αποκλείει όσα άτομα εργάζονται και γενικότερα όποια θέλει να αθληθεί ή να κοινωνικοποιηθεί. Εν καιρώ πανδημίας, οι δημόσιοι χώροι είναι ανάσες ελευθερίας, γι’ αυτό και πρέπει να αρθεί άμεσα το ωράριο αυτό και να απομακρυνθούν οι ένοπλοι του κράτους από χώρους συζήτησης, παιχνιδιού κι άθλησης.

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι σε αυτή την μάχη με τον ιό δεν εμπιστευόμαστε το κράτος, καθώς αν αυτό νοιαζόταν για το κοινό καλό και τη δημόσια υγεία, δε θα είχε επιλέξει τη μιντιακή τρομοκρατία και την καταστολή αλλά την κάλυψη των αναγκών μας. Αντ’ αυτού, αποκρυσταλλώνει τις ανάγκες μας σε έξι περιπτώσεις, προσανατολισμένες στην κυκλοφορία του εμπορεύματος, θεωρώντας επικίνδυνη την ανθρώπινη επικοινωνία, την κοινωνικοποίηση. Για μας όμως μοιάζει πιο αναγκαία από ποτέ, γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να τοποθετούμαστε στον δημόσιο χώρο συλλογικά, να συζητάμε και να παίρνουμε τους αγώνες και τις ζωές μας στα χέρια μας, οραματιζόμενοι έναν άλλον τρόπο οργάνωσης των γειτονιών μας, από εμάς για μας. Φυσικά, όλα αυτά με όρους αυτοπροστασίας, με συνειδητότητα κι αίσθημα αλληλεγγύης για το διπλανό και όχι υπό την απειλή ενός προστίμου. Ας κοιτάξουμε έξω από τα τετραγωνικά του σπιτιού μας κι απέναντι στην αβεβαιότητα, να σταθούμε ο ένας πλάι στην άλλη.

ΑΛΣΟΣ ΑΝΟΙΧΤΟ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ

ΑΤΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΕΥΘΥΝΗ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ

ΥΓΕΙΑ, ΤΡΟΦΗ, ΣΤΕΓΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ

Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου, Ν. Κόσμου & Αγ. Δημητρίου

email: ask_notion@riseup.net

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License