Θεσσαλονίκη/Επίθεση στη Βιοϊατρική

το βράδυ της Τετάρτης 18/10 επιλέξαμε να επιτεθούμε και να σπάσουμε την πρόσοψη του ιδιωτικού εργαστηρίου της Βιοιατρικής στην οδό Ολυμπιάδος στη Θεσσαλονίκη.

Η εμπορευματοποίηση της υγείας, η μετατροπή της από αδιαπραγμάτευτο ανθρώπινο δικαίωμα σε προνόμιο για λίγους επιταχύνεται ραγδαία κατά την περίοδο της πανδημίας. Το κράτος ζυγίζοντας το κόστος που θα είχε η ενίσχυση του ΕΣΥ επέλεξε συνειδητά να αφήσει κάποιους να πεθάνουν. Όχι γιατί θέλει την πλήρη εξόντωση της κοινωνικής βάσης, αφού από αυτήν αντλεί την υπεραξία το κεφάλαιο, αλλά γιατί οι νέες ΜΕΘ, οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών θα πήγαιναν ΄΄πίσω΄΄ το πλάνο για μια ιδιωτική υγεία που θα γεμίζει τις τσέπες των αφεντικών και ταυτόχρονα θα προσφέρει τη βέλτιστη περίθαλψη στα υψηλότερα κοινωνικά στρώματα. Έτσι, αρχικά είδαμε τον ΕΟΔΥ και τα νοσοκομεία να αντικαθίστανται από τις ιδιωτικές κλινικές στην πραγματοποίηση των τεστ (επί πληρωμή φυσικά) για τον κορωνοιό πολλάκις, ενώ ένα από τα πιο εξόφθαλμα δώρα εκατομμυρίων του κράτους αποτέλεσε η ενοικίαση των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ με αντίτιμο υπερδιπλάσιο της κοστολόγησης των ίδιων των ιδιωτικών κλινικών!Οι ‘’επιτάξεις’’ των ιδιωτικών κλινικών Σαραφιανός και Εuromedica και οι διαπραγματεύσεις κράτους και κλινικαρχών το τελευταίο διάστημα, δείχνουν πόσο λίγη αξία έχει για αυτούς η ανθρώπινη ζωή, σε σχέση με το χρήμα.

Με λίγα λόγια, έχεις αρκετά χρήματα, να κάνεις τεστ ώστε να προφυλαχθείς εσύ και ο περίγυρός σου κατάλληλα και αν δυσκολέψουν τα πράγματα σε περιμένει η ιδιωτική ΜΕΘ. Αν πάλι δεν έχεις χρήματα μένεις σπίτι σου, άρρωστος ή υγιής, με την ελπίδα αν χειροτερέψει η κατάστασή σου να είσαι ο τυχερός που δε θα αφήσουν να πεθάνεις, ενώ μέσω της φορολογίας σου το κράτος θα καλύψει και με το παραπάνω τα απαιτούμενα των κλινικαρχών.

Τα κάθε είδους αφεντικά, όχι μόνο καταφέρνουν να επιβιώνουν αλλά εις βάρος και των υπαρχουσών αναγκών βγάζουν και κέρδος. Τρανό παράδειγμα ο ιδιωτικός όμιλος Πρωτοβάθμιας υγείας Βιοιατρική, που διεξάγει εξετάσεις με υψηλό κόστος στα δεκάδες ιδιωτικά εργαστήρια που διαθέτει. Το κόστος της εξέτασης για Covid ανέρχεται στα 130 ευρώ με το αποτέλεσμα να βγαίνει σε μισή μέρα, σε αντίθεση με την εξέταση στο νοσοκομείο που θέλει τουλάχιστον δύο μέρες. Εξέταση που χορηγείται δωρεάν μόνο αν έχει υπάρξει επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και όχι στην περίπτωση ήπιων συμπτωμάτων. Έτσι κόσμος αναγκάζεται στην επιλογή των ιδιωτικών κλινικών. Στο πρώτο κύμα εξάπλωσης του ιού και επιβολής του πρώτου lockdown, εργαζόμενος στην Βιοιατρική Αμπελοκήπων, κατήγγειλε δημόσια την ύπαρξη πολλαπλών κρουσμάτων σε εργαζόμενους της συγκεκριμένης κλινικής, γεγονός που η διοίκηση επέλεξε να αποκρύψει. Μετά τη δημόσια καταγγελία, έλεγχος για τα κρούσματα και τις συνθήκες εργασίας δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, ενώ είχε δεσμευτεί ότι η περιφέρεια της Αττικής. Η διοίκηση της Βιοιατρικής απαγόρευε στους εργαζόμενούς της να φορούν μάσκα ‘’για να μη δημιουργείται άσχημη εικόνα στους πελάτες του εργαστηρίου’’. Δεν τους παρείχε κανένα μέσο αυτοπροστασίας όπως την τοποθέτηση προστατευτικού plexiglass, για την ασφάλεια των ίδιων των εργαζομένων αλλά και του υπόλοιπου κόσμου. Και σε μια κοινωνία η οποία βυθίζεται στη φτώχεια, ο όμιλος της Βιοιατρικής επιλεγεί να στηρίξει τα σώματα της καταστολής, παρέχοντας μόνο σε αυτούς δωρεάν test αντισωμάτων, στην περίπτωση δηλαδή που έχουν νοσήσει ήδη από τον ίο. Μπορεί οι μπάτσοι και οι γιατροί να μην πηγαίνουν χέρι χέρι αλλά η σχέση της αστυνομίας με τα αφεντικά είναι χρόνια και δυνατή.

Ταυτόχρονα, όσο ΄΄μένουμε σπίτι΄΄ ψηφίζονται νομοσχέδια που πρόκειται να φέρουν ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση, καταπατώντας εργασιακά κεκτημένα δεκαετιών και παραδίδοντας πρώτες κατοικίες στις τράπεζες. Ο συνωστισμός σε ΜΜΜ και σχολεία ξεπερνούσε κάθε φαντασία μέχρι πρότινος και παρ’όλα αυτά η κυβέρνηση και τα χρηματοδοτούμενα(με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο) ΜΜΕ συνέχισαν να κατηγορούν νέους, πλατείες και διαδηλώσεις για την διασπορά του ιού, να ρίχνουν το βάρος στην ατομική ευθύνη του καθενός και εν τέλει να επιβάλλουν απαγόρευση κυκλοφορίας. Ενίσχυση υπήρξε και στα σώματα ασφαλείας, με δισεκατομμύρια στην πολεμική μηχανή και προσλήψεις χιλιάδων μπάτσων με σκοπό την αντιμετώπιση του ΄΄εσωτερικού εχθρού΄΄ που δεν είναι άλλος από τον κόσμο του αγώνα, αφού είναι το κομμάτι που εναντιώνεται στις επιταγές κράτους και κεφαλαίου και το μόνο που μπορεί να βάλει αναχώματα στην εντεινόμενη επίθεση που αυτά ασκούν το τελευταίο διάστημα.

Εμείς λειτουργούσαμε και θα λειτουργούμε πάντα με γνώμονα την αλληλεγγύη στα αγωνιζόμενα κομμάτια αυτής της κοινωνίας. Η έμπρακτη αλληλεγγύη υπάρχει στην προσοχή που δείχνουμε μεταξύ μας ώστε να προστατεύσουμε την υγεία μας, υπάρχει στις κρυφές και φανερές συναντήσεις μας ώστε κανέναν και καμία μας να μη νιώθει μόνος/μόνη απέναντι στο κράτος, υπάρχει στις δράσεις, στις παρεμβάσεις και στις επιθέσεις στις κρατικές δομές και στα αφεντικά πετώντας πίσω σε αυτούς λίγη από τη βία που ζούμε εμείς καθημερινά. Tο νου σας, θα είμαστε μέρα και νύχτα στους δρόμους. Για όλους αυτούς τους λόγους το βράδυ της Τετάρτης 18/10 επιλέξαμε να επιτεθούμε και να σπάσουμε την πρόσοψη του ιδιωτικού εργαστηρίου της Βιοιατρικής στην οδό Ολυμπιάδος στη Θεσσαλονίκη.

 

Αναρχικές Αναρχικοί

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License