Κομοτηνή- Παρέμβαση για Black Friday

Ενόψει του καπιταλιστικού φιάσκου της Black Friday, στις 21/11 αναρτήσαμε πανό στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Στις 25 και 27/11 μοιράσαμε σχετικό κείμενο σε κεντρικά σημεία της Κομοτηνής καθως τα γεμίσαμε με εκατοντάδες τρικάκια.

post image

Ενόψει του καπιταλιστικού φιάσκου της Black Friday, στις 21/11 αναρτήσαμε πανό στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Στις 25 και 27/11 μοιράσαμε σχετικό κείμενο σε κεντρικά σημεία της Κομοτηνής καθως τα γεμίσαμε με εκατοντάδες τρικάκια.

Παραθέτουμε κείμενο που μοίραστηκε:

Στις 27/11 είναι καθορισμένη μέρα ως «Μαύρη Παρασκευή» ή Black Friday. Ξεκινάει λοιπόν το καταναλωτικό πανηγύρι των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, καθώς πλέον και των μικρών επιχειρήσεων με καθαρό σκοπό τον κέρδος με οποιαδήποτε θυσία αυτό προϋποθέτει. Τι εστί λοιπόν Black Friday;

Η ιστορία της Black Friday ξεκινάει το 1952 στην Αμερική σαν θεσμός. Πρόκειται για μεγάλες εκπτώσεις σε πληθώρα προϊόντων όπως προϊόντα τεχνολογίας, ηλεκτρικές συσκευές , είδη ένδυσης, παιχνίδια και άλλα. Λογικό επακόλουθο, το κάθε τοπικό κεφάλαιο να υιοθετήσει αυτό τον θεσμό, με σκοπό την ενίσχυση του. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ,η Ελλάδα με την σειρά της, δεν θα μπορούσε να αντισταθεί σε αυτήν την γοητευτική καπιταλιστική φιέστα και τελικά εισάγει τον θεσμό το 2015. Άρα, τα αφεντικά μας κάνουν την χάρη χαμηλώνοντας τις τιμές προς όφελός μας;

Το παιχνίδι των εκπτώσεων έχει ξεκινήσει , όλα τα ΜΜΕ και διάφορα διαφημιστικά έντυπα «παίζουν» καθημερινά τις τεράστιες προσφορές της Black Friday. Εν όψει όμως των νέων δεδομένων του Κορωνοϊού (covid-19), τα καταστήματα παραμένουν κλειστά. Αυτό δεν αποτρέπει βέβαια τα αφεντικά από το να πλουτίσουν για ακόμα μια φορά εις βάρος των εργατών. Μέσω διαδικτύου ξεκινάνε οι τεράστιες παραγγελίες των «φθηνών προϊόντων» και τέλος η διανομή τους στα σπίτια των καταναλωτών.

Βάσει λοιπόν αυτής της προαναφερθείσας κατάστασης, μας κάνουν όντως τα αφεντικά την χάρη στο παιχνίδι των προσφορών; Πρόκειται για ένα μοτίβο εκπτώσεων που γεννά στον λαό την ανάγκη να καταναλώσει. Ανάγκη πλασματική και επιδερμική, που συντηρείται από τον βομβαρδισμό των διαφημίσεων , καθώς στην πραγματικότητα αυτές οι αγορές κάθε άλλο παρά ζωτικής σημασίας είναι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα προηγούμενα χρόνια , ορδές καταναλωτών να στοιβάζονται σε καταστήματα ακόμα και από την προηγούμενη ημέρα να ποδοπατούνται και να κανιβαλίζονται για την αγορά ενός προϊόντος. Αξίζει να σημειωθεί ο τεράστιος αριθμός θανάτων καταναλωτών που ποδοπατήθηκαν για ένα playstation. Συνέπεια αυτού, ο κοινωνικός κανιβαλισμός.

Δεν είναι όμως μόνο οι καταναλωτές αυτοί που κοροϊδεύονται και πλήττονται από το φιάσκο των αγορών. Οι αγορές που γίνονται εν μέσω Covid μπορεί να μην γίνονται δια ζώσης από τα καταστήματα αλλά πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου. Όπως παρατηρήθηκε κατά την διάρκεια της πρώτης καραντίνας υπήρξε ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών. Βάσει αυτών των δεδομένων , και λόγω του συνδυασμού της Black Friday με την δεύτερη περίοδο εγκλεισμού, οι αγορές θα εκτοξευθούν στα ύψη. Φυσικό επόμενο το βάρος να πέφτει στους εργαζομένους στις διανομές (ταχυμεταφορείς), οι οποίοι καλούνται να ανταποκριθούν στον τεράστιο όγκο των παραγγελιών. Αυτό σημαίνει την αύξηση του ρυθμού εργασίας τους με σκοπό την γρήγορη διανομή των προϊόντων , πράγμα που μεγαλώνει την επικινδυνότητα του δρόμου. Εξαντλητικά ωράρια, ανασφάλιστη εργασία καθώς και υπερωρίες που δεν θα πληρωθούν ποτέ. Αντίστοιχες καταστάσεις πανικού συναντώνται και στους εργαζομένους στις αποθήκες και πάλι λόγω του τεράστιου όγκου των παραγγελιών. Αυτοί οι κλάδοι είναι μόνο λίγα παραδείγματα των επαγγελμάτων που πλήττονται άμεσα, τη στιγμή που άλλοι κλάδοι συνεχίζουν την εργασία τους δίχως να βγουν σε αναστολή. Εργασιακές συνθήκες που εν καιρώ πανδημίας επιδεινώνονται με την έλλειψη υγειονομικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων δημιουργώντας έτσι εργασιακά κάτεργα στο βωμό του κέρδους των αφεντικών.

Όλες αυτές οι επίπλαστες ανάγκες που δημιουργεί αυτό το πανηγύρι καταναλωτισμού, έχει σκοπό τον αποπροσανατολισμό του λαού από τις βασικές του ανάγκες και τις διεκδικήσεις του για την ουσιαστική καλυτέρευση της ζωής του.

Για αυτούς τους λόγους επιλέγουμε να μη συμμετέχουμε σε αυτό το πανηγυράκι των αφεντικών, προτάσσοντας τους ταξικούς αγώνες και την ταξική αλληλεγγύη απέναντι σε κράτος και κεφάλαιο.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΣ BLACK FRIDAY

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ Η ΜΟΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ ΚΑΙ Η ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΣΚΕΨΟΥ ΣΑΝ ΕΡΓΑΤΗΣ ΟΧΙ ΣΑΝ ΠΕΛΑΤΗΣ

 

Αναρχικός Τομέας Κομοτηνής

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License