Παρέμβαση στο βιομηχανικό κάτεργο του ΤΙΤΑΝ|κατάληψη Terra Incognita

Στέλνουμε την αλληλεγγύη μας στο μέτωπο αγώνα των κατοίκων του Βόλου που βρίσκεται αντιμέτωπο με συνεχή δικαστήρια αυτό το διάστημα γιατί υψώνει με αποφασιστικότητα ανάχωμα όλο αυτό το διάστημα απέναντι στα σχέδια της τοπικής μαφίας του κράτους και των αφεντικών.

post image

Μέσα στον καπιταλισμό οι ζωές όλων μας μετατρέπονται σε ποσοστά και στατιστικά για τα κέρδη που μπορεί να φέρει η παραγωγική δραστηριότητα των εκμεταλλευόμενων στις τσέπες των αφεντικών. Όμως πέρα από την υφαρπαγή της παραγωγικής δύναμης της κοινωνικής βάσης το μεγαλείο της καπιταλιστικής δραστηριότητας αποκρυσταλλώνεται στο γεγονός πως η εγκληματική παρέμβαση στη φύση και η υποβάθμιση των ζωών μας βαφτίζεται καινοτομία.

Τα τελευταία χρόνια τα κράτη στρέφουν την επενδυτική τους δραστηριότητα προς τη διαχείριση των απορριμμάτων. Μέχρι πρότινος, η κύρια επένδυση αφορούσε την κατασκευή Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων ή Υπολειμμάτων. Τα τελευταία όμως χρόνια η προσοχή έχει στραφεί προς την παραγωγή ενέργειας για την κάλυψη βιομηχανικών αναγκών μέσω της καύσης RDF και των παραγώγων του SRF-δηλαδή του καυσίμου που παράγεται από αστικά στερεά, βιομηχανικά ή εμπορικά απόβλητα και υποπροϊόντα που έχουν τη δυνατότητα να ανακτήσουν τη θερμογόνο δύναμή τους κατά την καύση σε κλίβανους τσιμέντου, αντικαθιστώντας ένα μέρος των συμβατικών ορυκτών καυσίμων, όπως πχ ο άνθρακας.

Αποτέλεσμα είναι η διαρκής υποβάθμιση των ζωών των κατοίκων που συνιστά η επιδείνωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Παρατηρούνται τεράστια ποσοστά συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων κατά την καύση στερεών αποβλήτων στην τέφρα (πυθμένα και αιωρούμενη) και σε αιωρούμενα σωματίδια ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται υπό διαρκή έκθεση στην παραγωγή και εκπομπή στο περιβάλλον οργανικών ενώσεων, όπως διοξίνες και φουράνια. Και όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στις ήδη επιβαρυμένες συνθήκες ζωής καθώς τα αστικά κέντρα στα οποία υπάρχει ενεργή δραστηριότητα καύσης σκουπιδιών αποτελούν πλήρως βιομηχανοποιημένες ζώνες. Οι τελευταίες μάλιστα μελέτες που αφορούν τα στατιστικά έντασης της πανδημικής περιόδου, καταγράφουν ραγδαία επιδείνωση της υγείας των κατοίκων περιοχών που πλήττονται άμεσα από τη βιομηχανική ρύπανση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της συνθήκης αποτελεί η απόφαση της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος στις ΗΠΑ για τη χαλάρωση της εφαρμογής των περιβαλλοντικών νόμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που συνεπάγεται ότι οι βιομηχανίες δεν θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις, εφόσον προκαλέσουν ρύπανση της ατμόσφαιρας ή του νερού. Οι ρυπαίνοντες θα μπορούν να αγνοούν τους περιβαλλοντικούς νόμους ισχυριζόμενοι με κάποια αιτιολογία ότι αυτές οι παραβιάσεις προκλήθηκαν από την πανδημία, για παράδειγμα, λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Ο Βόλος αποτελεί το επίκεντρο της δραστηριότητας αυτή τη στιγμή με την κολεγιά των μεγάλων αφεντικών της ΑΓΕΤ-La Farge με το μαφιόζικο σκουπίδι της τοπικής αυτοδιοίκησης που ακούει στο όνομα Μπέος. Η ΑΓΕΤ-La Farge μέχρι τώρα εισάγει σκουπίδια από την Ιταλία για να παράξει βιομηχανική ενέργεια μέσω της καύσης τους όμως στα σχέδια έχει κατατεθεί και η δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF μέσα στις εγκαταστάσεις της Αγριάς. Στην πόλη μας τα πράγματα λίγο πολύ είναι παρόμοια καθώς η ΤΙΤΑΝ έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια παράτυπα σε δοκιμαστική λειτουργία καύσης σκουπιδιών, δραστηριότητα που επιχειρεί να κανονικοποιήσει νόμιμα πλέον.

Η νέα αυτή δραστηριότητα της ΤΙΤΑΝ έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ενεργοβόρο συνθήκη που επικρατεί κυρίως στις δυτικές συνοικίες αλλά κα στην υπόλοιπη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου οι κάτοικοι είναι περικυκλωμένοι από τεράστιες βιομηχανίες όπως η ΤΙΤΑΝ από τη μια μεριά και τα ΕΛ.ΠΕ. από την άλλη. Η συντεταγμένη επενδυτική δραστηριότητα μέσα σε αυτές τις βιομηχανίες για να αυξήσει τα κέρδη των μεγάλων αφεντικών (με τη δημιουργία πρόσθετων βιομηχανικών εγκαταστάσεων όπως η νέα μονάδα της Elpedison και η μονάδα καύσης RDF) σκορπίζει το θάνατο στους κατοίκους που αγωνίζονται πλέον για το αυτονόητο δικαίωμα στην αναπνοή. Η βιομηχανίες θανάτου που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας αποτελούν ανοιχτούς τάφους από τη μια για τους ίδιους τους εργάτες και τις εργάτριες που εξοντώνονται καθημερινά ακόμα πιο εντατικά για τη διατήρηση της κυκλοφορίας του χρήματος μέσα στη πανδημία και από την άλλη για όλους εμάς που εισπνέουμε τον καρκίνο από τα κέρδη των αφεντικών.

Την Πέμπτη 5 Νοέμβρη πραγματοποιήσαμε παρέμβαση με μπογιές και τρικάκια στις εγκαταστάσεις του βιομηχανικού κάτεργου του ΤΙΤΑΝ στη Θεσσαλονίκη. Για όλους αυτούς που κάθονται πίσω από μεγάλα γραφεία και υπολογίζουν τις ζωές μας με αριθμούς, η φύση αποτελεί απλή έκταση για αναπτυξιακή δραστηριότητα. Η ανάσα μας κοστολογείται και το νερό που πίνουμε οφείλει να αποτελεί εμπόρευμα. Κόντρα στους καιρούς της καπιταλιστικής αλλοτρίωσης, παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας και δημιουργούμε αυτόνομες κοινότητες αγώνα που οξύνουν με μαχητικότητα τις τοπικές αντιστάσεις ενάντια στην υποβάθμιση των ζωών μας, ενάντια στη λεηλασία και καταστροφή του φυσικού κόσμου. Στέλνουμε την αλληλεγγύη μας στο μέτωπο αγώνα των κατοίκων του Βόλου που βρίσκεται αντιμέτωπο με συνεχή δικαστήρια αυτό το διάστημα γιατί υψώνει με αποφασιστικότητα ανάχωμα όλο αυτό το διάστημα απέναντι στα σχέδια της τοπικής μαφίας του κράτους και των αφεντικών.

Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τον Βόλο μπλόκο στην καύση σκουπιδιών

Να κλείσουν οι βιομηχανικές μονάδες θανάτου ΤΙΤΑΝ, ΕΛ.ΠΕ., ΑΓΕΤ

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License