post image

Ούτε βήμα πίσω απέναντι στην κρατική καταστολή!

Κάτω τα χέρια σας από τις καταλήψεις και τις δομές του αγώνα!

Αλληλεγγύη στην κατάληψη Terra Incognita!

Νωρίς τα ξημερώματα της Δευτέρας 17/8 πληθώρα αστυνομικών δυνάμεων εκκενώνουν την Κατάληψη Terra Incognita. Η κατάληψη βρισκόταν στη συμβολή των οδών Ολύμπου και Τάσκου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη. Το εγκαταλελειμμένο, έως ότου καταληφθεί, κτήριο βρισκόταν στην ιδιοκτησία του ΑΠΘ. Από το 2004 μέχρι σήμερα η Κατάληψη Terra Incognita αποτελούσε μία πολύ σημαντική εστία αναρχικού αγώνα, ένα μαχητικό κέντρο του επαναστατικού αντικρατικού και αντικαπιταλιστικού αγώνα. Στην κατάληψη λειτουργούσε τυπογραφείο, γυμναστήριο και βιβλιοθήκη, ενώ γινόντουσαν συχνά ανοιχτές κοινωνικές εκδηλώσεις και συζητήσεις. Οι υποδομές του τυπογραφείου, του γυμναστηρίου και τη βιβλιοθήκης, καθώς και ο εξοπλισμός για τις διαδηλώσεις (σημαίες, κράνη, μάσκες), που επί χρόνια χρησιμοποιούνταν από πληθώρα συλλογικοτήτων και συντρόφων/ισσών της πόλης, κατασχέθηκαν από τους μπάτσους.

Η εκκένωση της Κατάληψης Terra Incognita δε συνιστά απλώς χτύπημα έναντι του αναρχικού χώρου. Αποτελεί μία ακόμα πράξη της επίθεσης του κράτους απέναντι στο κίνημα, ακόμα μια προσπάθεια υπονόμευσης του αγωνιστικού φρονήματος των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων και ως τέτοια αποτελεί τελικά ένα χτύπημα στην πλατιά κοινωνική πλειοψηφία συλλήβδην. Η εκκένωση της Κατάληψης Terra Incognita έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πολλών εκκενωμένων καταλήψεων που προηγήθηκαν κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αποτελεί συμπλήρωμα της βασικής πολιτικής στοχοθεσίας που έχει θέσει εξ αρχής η κυβέρνηση της ΝΔ, για να υπηρετήσει το αντιδραστικό τρίπτυχο «νόμος – τάξη – ασφάλεια» και να ικανοποιήσει το συντηρητικό και αντιδραστικό κοινό της, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος απόσπασης της κοινωνικής συναίνεσης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Το αμέσως επόμενο διάστημα από την εκκένωση της κατάληψης Terra Incognita έγιναν 12 συλλήψεις συντρόφων και συντροφισσών που πραγματοποιούσαν εργασίες για την αποκατάσταση της σκεπής στην Κατάληψη Libertatia στη Θεσσαλονίκη, εκκενώθηκαν οι καταλήψεις Rosa Nera στα Χανιά και Φιλολάου 99 στην Αθήνα, ενώ το Κ* ΒΟΞ στην πλατεία Εξαρχείων δέχθηκε σφαίρες. Τη στιγμή, λοιπόν, που σε συνδυασμό με τις καταστρεπτικές συνέπειες της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας του Covid-19 βαθαίνει η φτωχοποίηση της κοινωνίας, που εκτινάσσονται στα ύψη τα ποσοστά της ανεργίας και απορρυθμίζονται εντελώς οι εργασιακές σχέσεις, την ώρα που έπεται από το φθινόπωρο ένα νέο μνημόνιο ακραίας λιτότητας, ενώ επί της παρούσης οξύνονται οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο για την οριοθέτηση των ΑΟΖ και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων για λογαριασμό πολυεθνικών κολοσσών συνοδεία πολεμοκάπηλου και σοβινιστικού κλίματος σε Ελλάδα και Τουρκία, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει επιδέξια να εξακοντίσει τα πυρά της κατά του εσωτερικού εχθρού, κατά των αναρχικών. Ο αποπροσανατολισμός και ο στρουθοκαμηλισμός είναι μια πάγια τακτική όλων των αστικών κυβερνήσεων, όταν τα βρίσκουν σκούρα με τη διαχείριση των εσωτερικών και εξωτερικών τους υποθέσεων. Η αντιεξεγερτική εκστρατεία αποτελεί βασικό κομμάτι της κρατικής πολιτικής εν όψει της όξυνσης των υλικών ταξικών αντιθέσεων. Το κράτος ποντάρει ότι με την καταστολή, τις διώξεις, τις φυλακίσεις, τη διασπορά του φόβου και την ιδεολογική χειραγώγηση των μαζών (πάντοτε με την αρωγή της έμμισθης και εντεταλμένης καθεστωτικής «δημοσιογραφίας») θα αποτρέψει την επικείμενη κοινωνική έκρηξη.

Μπορεί να χάσαμε μία μάχη, όμως σίγουρα δεν έχουμε χάσει τον πόλεμο και ούτε πρόκειται να τον χάσουμε, διότι αποτελούμε μέρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, που πασχίζει να αποκτήσει ταξική αυτοσυνείδηση και να οργανώσει την αντεπίθεσή της. Είμαστε αυτοί που έχουμε δίκαιο σκοπό και είμαστε περήφανοι που βρισκόμαστε από τη σωστή πλευρά της ιστορίας, από τη μεριά των καταπιεσμένων που αντιμάχονται κάθε μορφή εξουσίας, κάθε σχέση εκμετάλλευσης και επίπλαστου διαχωρισμού. Το κράτος αυταπατάται, αν νομίζει πως το αναρχικό κίνημα είναι ιδρυματοποιημένο και εγκλωβισμένο στις καταλήψεις του και ότι θα αναστείλει τη δράση του λόγω των εκκενώσεων και της οξυμένης κρατικής καταστολής. Όσο υπάρχει ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση ο αγώνας των αναρχικών θα συνεχίζεται ακατάπαυστα, μέχρι να δικαιωθεί η υπόθεση της κοινωνικής και ταξικής χειραφέτησης, μέχρι να οικοδομήσουμε συλλογικά μια ελευθεριακή αταξική κοινωνία πάνω στα συντρίμμια του κοινωνικά χρεοκοπημένου καπιταλιστικού συστήματος.

Τονίζουμε ότι οι καταλήψεις είναι μέσο αγώνα και όχι αυτοσκοπός. Είναι μια πρακτική που εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιούν όσοι αγωνίζονται και αντιστέκονται, μία πρακτική την οποία έχει οικειοποιηθεί μεγάλο κομμάτι του μαχητικού ταξικού κινήματος και των αναρχικών. Εργάτες, μαθητές και φοιτητές καταλαμβάνουν χώρους εργασίας, σχολεία, σχολές και κυβερνητικά κτήρια, προκειμένου να ασκήσουν πολιτική πίεση, για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγώνων τους. Σήμερα, οι μαθητές παραδίδουν σε όλους μας μαθήματα ανυποχώρητης αντίστασης καταλαμβάνοντας τα σχολεία τους, για να απαιτήσουν δημόσια, δωρεάν και αξιοπρεπή υγεία και εκπαίδευση χωρίς ταξικούς αποκλεισμούς. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας, τα αιτήματά τους απηχούν τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, των φτωχών και εργαζόμενων στρωμάτων. Τέλος, πολλά έρημα κτήρια αφήνονται επί χρόνια να ρημάζουν ή μένουν αχρησιμοποίητα, τη στιγμή που υπάρχει τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα, το οποίο φυσικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους δείκτες της ανέχειας, ενώ την ίδια στιγμή τα κοράκια των τραπεζών επιζητούν να αρπάξουν την πρώτη κατοικία χιλιάδων φτωχών ανθρώπων. Για τους φτωχούς, λοιπόν, οι καταλήψεις εγκαταλελειμμένων κτηρίων αποτελούν απτό τρόπο επίλυσης του στεγαστικού τους προβλήματος, μία καθόλα δίκαιη κίνηση, για να ικανοποιήσουν μια βασική και αναφαίρετη ανάγκη για κάθε άνθρωπο που θέλει και πρέπει να ζει αξιοπρεπώς.

Οι καιροί που ζούμε είναι σκληροί και θα γίνουν σκληρότεροι. Εμείς δεν πρέπει επ’ ουδενί να υπομείνουμε καρτερικά και μοιρολατρικά τη συντριβή της τάξης μας, ούτε βέβαια να εμπιστευτούμε τις τύχες μας σε τσαρλατάνους διαχειριστές του καπιταλισμού. Να συσπειρωθούμε, να οργανωθούμε και να αντεπιτεθούμε συλλογικά με γνώμονα την κοινότητα των ταξικών μας συμφερόντων και με άξονα την επαναστατική ανατροπή του κράτους και του καπιταλισμού. Αυτά είναι τα επιτακτικά καθήκοντα των ημερών μας για όλους τους καταπιεσμένους και εκμεταλλευόμενους.Στο δρόμο του αγώνα θα δοθούν οι απαντήσεις μας!

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ

Η ΤERRA ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ TERRA INCOGNITA

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑΞΙΚΗ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

10, 100, 1000ΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ

ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ:

ΣΑΒΒΑΤΟ 31/10, 13:00, ΚΑΜΑΡΑ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)

lib_thess@hotmail.com

libertasalonica.wordpress.com

*Ζητούμε από τον κόσμο που θα στηρίξει την κινητοποίηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας, να τηρεί τις προβλεπόμενες αποστάσεις και να επιδείξει το δέον αίσθημα ευθύνης. Απέναντι στην εγκληματική ανευθυνότητα της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας, η οποία προσανατολίζεται αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των καπιταλιστικών συμφερόντων, εμείς οφείλουμε να σταθούμε με συλλογικό αίσθημα υπεύθυνοι και αλληλέγγυοι στους διπλανούς μας, στην τάξη μας. Μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό!

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License