post image

Όποιος δεν θελει να μιλήσει για τον καπιταλισμό δεν πρέπει να μιλάει και για τον φασισμό.

Horkheimer, 1939

Ήταν 18 Σεπτέμβρη 2013, κάπου στο Κερατσίνι, όταν ο Παύλος Φύσσας έπεφτε νεκρός στο έδαφος μετά από την οργανωμένη επίθεση της Χρυσής Αυγής. Ο αντιφασίστας μουσικός, παιδί της εργατικής τάξης, κοίταξε στα μάτια το τέρας του ναζισμού. Για άλλη μια φορά εκείνο το βράδυ η αστυνομία έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο κάνοντας τα στραβά μάτια, αφήνοντας ουσιαστικά να εξελιχθεί η δολοφονία του Παύλου. Ο ρόλος και η δράση της Χρυσής Αυγής είναι γνωστός. Τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής έκανε αυτό που κάνουν διαχρονικά τα ναζιστικά κόμματα. Πογκρόμ ενάντια σε μετανάστες και ομοφυλοφίλους ,προστασία σε νυχτερινά μαγαζιά ,μπραβιλίκια σε αφεντικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ναρκεμπόριο, μαγκιές με τις πλάτες των σωμάτων ασφαλείας είναι μόνο μερικές από τις συνήθειες της «αντισυστημικής» Χρυσής Αυγής. Εντός Βουλής φυσικά αποτέλεσαν τους καλύτερους εκφραστές κεφαλαίου. Από την πρώτη στιγμή μίλησαν και υποστήριξαν φοροελαφρύνσεις για τους εφοπλιστές, απεργοσπασίες ενώ δεν έλειψαν και οι επιθέσεις σε εργατικά σωματεία. Η νεοναζιστική ταυτότητα της Χρυσής Αυγής και τα παρεπόμενα αυτής, όπως είναι οι επιθέσεις κατά των μεταναστών, οι σεξιστικές επιθέσεις, οι επιθέσεις σε αντιφασίστες αγωνιστές και κατειλημμένους χώρους ή πολιτικά στέκια, αλλά και οι δολοφονίες στις οποίες έχουν προβεί μέχρι στιγμής οι φασίστες (βλ. Σαχζάτ Λουκμάν, Παύλος Φύσσας, Πετρίτ Ζίφλε) είναι γνωστά στη δημόσια σφαίρα, παρά τις όποιες προσπάθειες κάνει το αστικό σύστημα και οι μηχανισμοί του (βλ. αστικά κόμματα, καθεστωτικά ΜΜΕ), για να διαφυλάξει και να περισώσει μια χρήσιμη για την άρχουσα τάξη παρακρατική εφεδρεία, όπως είναι οι φασίστες και εν προκειμένω η Χρυσή Αυγή.

Ο φασισμός είναι το μαντρόσκυλο του καπιταλισμού, το οποίο καλείται να αναλάβει το έργο της καταστολής και της επίθεσης στην αγωνιζόμενη κοινωνική βάση, στη μαχητική εργατική τάξη, για λογαριασμό του κεφαλαίου. Ο φασισμός είναι σάρκα από τη σάρκα του καπιταλισμού. Για την ακρίβεια, είναι η πιο βίαιη μορφή του καπιταλισμού, καθώς συνίσταται στη στρατιωτικοποίηση της ανθρώπινης εργασίας, στην περιστολή των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών, στην περιθωριοποίηση πλατιών κοινωνικών ομάδων, στην κανονικοποίηση του θανάτου και ορίζεται από μια ασφυκτική και πνιγερή κοινωνική ζωή, διεπόμενη από φυλετικούς νόμους, άτεγκτη καταστολή και επιτήρηση. Πρόκειται, δηλαδή, για την καθολική υπαγωγή της κοινωνίας κάτω από τη σιδερένια μπότα του κεφαλαίου, που μετέρχεται τον σοβινισμό ως εργαλείο επιβολής των κοινωνικών νόμων και νομιμοποίησης της εξουσίας του.

Φτάνοντας στο σήμερα, 7 χρόνια μετά, ύστερα από τον σκληρό αγώνα της οικογένειας Φύσσα και του αντιφασιστικού κινήματος σε όλη τη χώρα η δίκη φτάνει στο τέλος της. Οι φασίστες της ΧΑ προσπαθούν να αλλάξουν πρόσωπο φορώντας τις ντεμεκ τη μάσκα του «κοινοβουλευτικού κόμματος». Λιποθυμάνε και κλαψουρίζουν στα δικαστήρια και διασπώνται ξανά και ξανά και ρουφιανεύουν ο ένας τον άλλον. Συνεχίζουν να αρπάζουν μεροκάματα από βιομήχανους και πολυεθνικές, ενώ η κατρακύλα δεν έχει τελειωμό. Δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη για την αστική δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη στον καπιταλισμό δεν είναι ανεξάρτητη, όπως επιθυμούν να διατυμπανίζουν τα κάθε λογής καθεστωτικά ΜΜΕ, προκειμένου να καλλιεργούν ψευδαισθήσεις και να αποσπούν τη συναίνεση της κοινωνικής πλειοψηφίας προς την επιβαλλόμενη κρατική και κεφαλαιοκρατική βαρβαρότητα. Η αστική δικαιοσύνη σαφώς μεροληπτεί με ταξικό κριτήριο υπέρ όσων κατέχουν την οικονομική και πολιτική εξουσία, χτυπώντας χωρίς κανένα δισταγμό όσους βρίσκονται στον πάτο του βαρελιού, όσους απαρτίζουν τη βάση της κοινωνικής και παραγωγικής πυραμίδας. Αξίζει να σημειωθεί πως, αν η Χρυσή Αυγή απαλλαχθεί τελικά από τις κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης στη δίκη, τότε θα λάβει αναδρομικά το ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ εν είδει αποζημίωσης!

Σε ένα τέτοιο ειδεχθές, αλλά πιθανό παρ’ όλα αυτά ενδεχόμενο, η φασιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή θα τα «μαζέψει» χοντρά, γεμίζοντας τα ίδια ταμεία που δεχόντουσαν όλα αυτά τα χρόνια τις γενναιόδωρες εισφορές των καπιταλιστών και τη βουλευτική χρηματοδότηση που αποτελεί τμήμα του κρατικού προϋπολογισμού και πηγάζει επί της ουσίας από τη φορολόγηση των πολιτών.

Αν κάτι μπορεί να νικήσει τον φασισμό είναι ο αγώνας που με κατεύθυνση την κοινωνική επανάσταση στοχεύει στην ανατροπή του καθεστώτος που τον γεννά. Η πραγματική σύγκρουση με τους ναζί γίνεται στους δρόμους, στις πλατείες ,στα πανεπιστήμια, στα δικαστήρια, στους χώρους εργασίας.

Όλα αυτά τα χρόνια το αντιφασιστικό κίνημα φρόντισε να αναμετρηθεί και χτυπήσει πάρα πολλές φορές το φίδι του ναζισμού. Ας μην ξεχνάμε ότι το κράτος συνέχισε να κάνει πλάτες στους φασιστές αφού από την μία άφησε ανενόχλητες επιθέσεις σε κοινωνικούς χώρους και καταλήψεις (εμπρησμός Libertatia) και από την άλλη κυνήγησε με νύχια και με δόντια το αντιφασιστικό κίνημα στήνοντας πολιτικές σκευωρίες (χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη υπόθεση των 51 αντιφασιστών που βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν 4 πλημμελήματα και 1 κακούργημα επειδή… σβήνανε σβάστικες!).

Οι άνθρωποι του αγώνα, όμως, συνεχίζουν και θα συνεχίζουν να παλεύουν ενάντια στο θηρίο του ναζισμού και μέχρι να καταφέρουν να στείλουν για ακόμα μία φορά τους φασίστες στις τρύπες τους, δ θα σταματήσουν στιγμή τον αγώνα απέναντι στους ναζί. Η νίκη απέναντι στο φασισμό αποτελεί βασικό καθήκον της εργατικής τάξης προκείμενου να καταφέρει να πετύχει την ταξική της χειραφέτηση. Ο φασισμός είναι γέννημα- θρέμμα της κρίσης και σαπίλας του καπιταλιστικού συστήματος, της αστικής πολιτικής και της αστικής δημοκρατίας, η οποία τον φροντίζει, τον προστατεύει και τον διαιωνίζει, για να τον χρησιμοποιήσει όποτε νιώσει ότι απειλείται από το εργατικό κίνημα. Οφείλουμε να οργανωθούμε και να αντεπιτεθούμε στον δρόμο μέχρι την οριστική και ολοκληρωτική κοινωνική καταδίκη και την ολοκληρωτική συντριβή της Χ.Α. αλλά και ενάντια στον κτηνώδη νεοφιλελευθερισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία υλοποιεί το χουντικής έμπνευσης μνημονιακό- κατασταλτικό σχέδιό της.

Θα πρέπει να είμαστε όλοι στο δρόμο για να στείλουμε το μήνυμα σε κράτος, φασιστές και αστική δικαιοσύνη.

Να δείξουμε πως καμία νίκη δεν έρχεται στις αίθουσες δικαστηρίων.

Η πραγματική θέση των ναζί είναι στα πηγάδια και τις κρεμάλες!

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΡΕΦΕΙ

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 7/10 | 9:30 | ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης – μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας

lib_thess@hotmail.com

libertasalonica.wordpress.com

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License