ΛΙΒΑΔΕΙΑ- 7 χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα

Την Κυριακή 20/9/2020 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία στην πόλη της Λιβαδειας για τα 7 χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα. ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ, ΔΕ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ

post image

Την Κυριακή 20/9/2020 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία στην πόλη της Λιβαδειας για τα 7 χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα. ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ, ΔΕ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ

Στις 18 Σεπτέμβρη 2013, ο μουσικός Παύλος Φύσσας (γνωστός και ως Killah P) πέφτει νεκρός από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη δολοφόνου Γ. Ρουπακιά. Αυτή τη φορά το τάγμα εφόδου της χρυσής αυγής επέλεξε να δράσει στην περιοχή του Κερατσινίου, μια περιοχή που είναι συνδεδεμένη με εργατικούς, ταξικούς και αντιφασιστικούς αγώνες, αφαιρώντας τη ζωή από έναν εργάτη, γνωστό για την αντιφασιστική και την συνδικαλιστική του δράση. Δεν ήταν ούτε η πρώτη επίθεση που πραγματοποίησε το παρακράτος της χρυσής αυγής αλλά ούτε και το φινάλε του. Από τη πρώτη περίοδο της δημιουργία της, πριν ακόμη τα μέλη της γίνουν τηλεπερσόνες, η φασιστική συμμορία κατάφερε να εντάξει στο ενεργητικό της εκατοντάδες επιθέσεις και ξυλοδαρμούς σε μετανάστες/τριες, συνδικαλιστές/τριες, φοιτητές/τριες, αγωνιστές/τριες κτλ, καθώς και εμπρηστικές δράσεις και βανδαλισμούς σε σπίτια μεταναστών, αντιφασιστών, σε χώρους λατρείας διαφόρων θρησκειών, σε καταλήψεις, στέκια κι αυτοοργανωμένους χώρους. Με κύριο υποστηρικτή και υποκινητή το κράτος, υπό την προστασία των μπάτσων και με πλήρη ποινική κάλυψη στα δικαστήρια, δημιουργείται το παρακράτος για να μπορέσουν να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα των αφεντικών. Όταν η κρατική καταστολή δεν μπορεί να υποτάξει το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που αντιδρά στα αναπτυξιακά σχέδια των καπιταλιστών, επιστρατεύεται το παρακράτος για να αποσυμφορήσει την κατάσταση.

Έχουν περάσει ήδη 7 χρόνια από τη δολοφονία και η δίκη της χρυσής αυγής δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, με τους περισσότερους από τους κατηγορούμενους να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Μια δίκη που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 7 Οκτώβρη όπου και θα απαγγελθούν κατηγορίες και ποινές. Σε καμιά περίπτωση δεν περιμένουμε ούτε να δικαιωθεί ο συνεχόμενος αντιφασιστικός αγώνας, ούτε να ελαττωθεί ο πόνος της Μάγδας Φύσσα. Εξάλλου οι δικαστικές αίθουσες όπως και τα τηλεοπτικά παράθυρα, είναι χώροι που καλλιεργούν τη ρατσιστική συμπεριφορά, την πατριαρχία και τη μισαλλοδοξία. Αν λάβουμε υπόψιν και την πρόταση της εισαγγελέως για διαχωρισμό των επιθέσεων των ταγμάτων εφόδου από την πολιτική δράση της οργάνωσης, όπου στην ουσία οι εγκληματικές και δολοφονικές ενέργειες της χρυσής αυγής δεν χρεώνονται στην ίδια αλλά σε μεμονωμένα άτομα, αναμένουμε ποινές- χάδια για τα ηγετικά στελέχη της.

Η δολοφονία του Π. Φύσσα σαν γεγονός οριοθετεί χρονικά την περίοδο μετάβασης ενός μεγάλου μέρους της apolitique νεολαίας, σε μια πολιτικοποιημένη αντιφασιστική δράση. Το αντιφασιστικό κίνημα ενδυναμώνεται και ο μαχητικός αντιφασισμός στέκεται όρθιος απέναντι στο παρακράτος των νεοναζί και την εγκληματική τους δράση. Με καθημερινούς αγώνες και δράσεις σε σχολεία και σχολές, σε δρόμους και πλατείες, σε εργασιακούς χώρους και αίθουσες δικαστηρίων, βλέπουμε πλέον 7 χρόνια μετά, τα αποτελέσματα αυτής της συσπείρωσης. Η χρυσή αυγή έχει διαλυθεί, τα γραφεία της κλείνουν το ένα μετά το άλλο και τα πρώην μέλη της που έμειναν ορφανά από ιδεολογία και από πολιτική στέγη αναζητούν λίγη δημοσιότητα, που τόσο πολύ αγάπησαν.

Παρά την ήττα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 και τη μη συμμετοχή της χρυσής αυγής στο ελληνικό κοινοβούλιο, οι ρατσιστικές και φασιστικές συμπεριφορές δεν εξαλείφθηκαν από τη νοοτροπία του συνόλου της κοινωνίας. Δεν περιμέναμε βέβαια να γίνει κάτι τέτοιο από τη μια στιγμή στην άλλη. Οι ίδιες ακροδεξιές αντιλήψεις μπορεί να μην εκφράζονται άμεσα μέσω του κοινοβουλευτισμού, αλλά στην πραγματικότητα εφαρμόζονται με το χειρότερο τρόπο στην καθημερινότητα μας. Με την αλλαγή της πολιτικής διαχείρισης, το κράτος και το κεφάλαιο εξαπολύουν σφοδρότερη επίθεση στα «χαμηλά» κοινωνικά στρώματα, στοχοποιώντας μεγάλη μάζα ανθρώπων που αγωνίζεται καθημερινά και καταστέλλοντας κάθε μορφή αντίδρασης στα φασιστικά σχέδια τους. Παίζοντας το ρόλο της κινητήριας δύναμης του κεφαλαίου και των αφεντικών, το κράτος υιοθετεί τα απομεινάρια της ακροδεξιάς ιδεολογίας, τα ενσωματώνει στους κατασταλτικούς μηχανισμούς του και τα χρησιμοποιεί για να συνθέσει πλήρως το παζλ της κρατικής τρομοκρατίας. Μιας τρομοκρατίας που ασκείται για να μπορέσει εδραιωθεί το κεφαλαιοκρατικό σύστημα και να κερδίσει ακόμη περισσότερο έδαφος το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Με την έξαρση της πανδημίας του covid19, κι ενώ ήδη καλλιεργείται κάποιο κλίμα ανασφάλειας και φόβου στην κοινωνία, εισέρχεται στην καθημερινότητα μας και ο όρος «ατομική ευθύνη» για να εξαφανίσει κάθε ίχνος αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Στην ήδη αποδυναμωμένη εργατική τάξη από την εφαρμογή αντιεργατικών νομοσχεδίων, προστίθενται η υποτίμηση της εργασίας, η κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης και η νομική διασφάλιση της εκμετάλλευσης από τα αφεντικά. Ζώντας υπό το φόβο της ανεργίας, ο εργαζόμενος υποκύπτει στα σχέδια των κρατιστών και μεταμορφώνεται σε δούλο χωρίς δικαιώματα και αξιώσεις στον τομέα της εργασίας.

Και η τρομοκρατία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Η συνεργασία κράτους και παρακράτους ευδοκιμεί για άλλη μια φορά απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, όπως επίσης απέναντι σε κοινωνικά και ταξικά κινήματα. Από τις συνεχόμενες επιθέσεις σε άτομα που έζησαν τον πόλεμο και την πείνα και σε χώρους φιλοξενίας αυτών, μέχρι τον εγκλεισμό τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και την ολοκληρωτική εξαφάνιση αυτών από οποιαδήποτε δημόσιο χώρο. Από τις εκκενώσεις κατειλημμένων κτηρίων -εστιών αγώνα και την απαγόρευση συναθροίσεων ή διαδηλώσεων, μέχρι την αυξανόμενη αστυνομική βία προς άπαντες και την εφαρμογή εξαντλητικότερων ποινών από τα δικαστήρια σε βάρος αγωνιστών.

Σήμερα, 7 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το χρυσαυγίτη Ρουπακιά, κράτος και κεφάλαιο θρέφουν την κοινωνία με την ίδια πετυχημένη συνταγή «πατρίδα, θρησκεία κι οικογένεια», απαραίτητα συστατικά για την διαμόρφωση και την επέκταση της φασιστικής νοοτροπίας. Απέναντι στα σχέδια και τις δράσεις των αφεντικών και της παρακρατικής τρομοκρατίας, δημιουργούμε δομές αντίστασης και βάσεις για την κοινωνική και ταξική αυτοάμυνα, που θα λειτουργήσουν σαν εφαλτήριο για την ανοικοδόμηση μιας κοινωνίας ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας. Ο αντιφασισμός δεν είναι ούτε κάτι εφήμερο ούτε εποχιακό, βρίσκεται στο δρόμο 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 μέρες το χρόνο και κερδίζει καθημερινές μάχες.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟΝ Π. ΦΥΣΣΑ, ΤΟΝ Σ. ΛΟΥΚΜΑΝ, ΤΟΝ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟ

ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

18/09/2020

Α.Σ. ΡΗΞΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License