[Λαύριο] Παρέμβαση ενάντια στην αιολική βιομηχανία

Παρέμβαση στο χώρο που φυλάσσονται οι ανεμογεννήτριες της πολυεθνικής VESTAS με σκοπό να αποσταλλούν τις επόμενες μέρες στην Τήνο και άλλες περιοχές της Ελλάδας, απεύθυνση στην κοινωνία του Λαυρίου σχετικά με το Πάνειο όρος και τα αιολικά. Σινιάλο αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Τήνου, όπου αυτή τη στιγμή έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

post image

Σινιάλο Αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Τήνου

Ομάδα 50 συντρόφων-συντροφισσών πραγματοποιήσαμε το πρωί της Κυριακής 13/9 παρέμβαση στο λιμάνι του Λαυρίου, στο χώρο όπου φυλάσσονται οι ανεμογεννήτριες της πολυεθνικής εταιρείας VESTAS, από όπου ξεκινά η μεταφορά τους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ αυτών η Τήνος. Με πανό που έγραφαν "ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για γη και ελευθερία" αλλά και "Από τα Άγραφα και την Τήνο μέχρι τον Υμηττό και το Πάνειο Όρος, ελεύθερα βουνά και νησιά χωρίς αιολικά" εισήλθαμε στο φυλασσόμενο χώρο αποθήκευσης τους και βάψαμε με σπρευ τα γιγαντιαία πτερύγια που βρίσκονταν εκεί, καθώς και ένα φορτηγό της εταιρείας. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς την πλατεία Ηρώου, δίπλα στο λιμάνι και μοιράσαμε κείμενα στα μαγαζία αλλά και τη λαϊκή. Ένας από τους λόγους που απευθυνθήκαμε στους ντόπιους κατοίκους και θαμώνες, είναι το γεγονός ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός περιλαμβάνει και το Πάνειο Όρος στη Λαυρεωτική, καλώντας τον κόσμο να οργανωθεί ενάντια στην εγκατάσταση των αιολικών. Τέλος, κρεμάσαμε το πανό στην πλατεία. Παρακάτω το κείμενο της παρέμβασης:

Από τα Άγραφα και την Τήνο μέχρι τον Υμηττό και το Πάνειο Όρος

ελεύθερα βουνά και νησιά χωρίς αιολικά

Βρισκόμαστε σήμερα στο Λαύριο, για να παρέμβουμε στο χώρο όπου φυλάσσονται οι ανεμογεννήτριες της πολυεθνικής εταιρείας VESTAS, με σκοπό να αποσταλλούν τις επόμενες μέρες στην Τήνο και άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες μπαίνουν στο στόχαστρο της βιομηχανίας των αιολικών εργοστασίων. Και ενώ οι επενδυτές δεν διστάζουν να λεηλατήσουν τη φύση στο όνομα της ανάπτυξης, τοπικά κινήματα σε όλη τη χώρα, έχουν αποδομήσει το αφήγημα της πράσινης ανάπτυξης που υπερασπίζεται τα αιολικά σαν “ενεργειακή” λύση, και αγωνίζονται ώστε να μην εγκατασταθουν στις περιοχές που ζουν.

Στεκόμαστε αλληλέγγυες/οι σε όσους-όσες αγωνίζονται στην Τήνο, όπου αυτή τη στιγμή η ΕΛΑΣ περιφρουρεί τη διεκπεραίωση της εγκατάστασης του αιολικού “πάρκου” με απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή. Είναι μια τακτική που χρησιμοποιήθηκε με πρόσχημα την επιβολή των υγειονομικων μέτρων κατά της πανδημίας, και θα αποτελεί εργαλείο καταστολής στα χέρια του κράτους, σε κάθε ευκαιρία. Ακριβώς επειδή οι κάτοικοι εδώ και μήνες έχουν καταφέρει να οργανωθούν και να αντισταθούν στην καταστροφή του νησιού, το κράτος φροντίζει να κάμψει τις προσπάθειες τους με αστυνομική βία, ενώ προηγουμένως η εταιρεία Ενεργειακή Κυκλάδων έχει μηνύσει 100 αγωνιζόμενους κατοίκους. Στο χρονικό διάστημα του λοκντάουν, μέσα στο καθεστώς της απαγόρευσης κυκλοφορίας, επιχειρήθηκε να προχωρήσουν οι εργασίες σκυροδέτησης των ανεμογεννητριών, γεγονός που απαντήθηκε με συγκέντρωση κατοίκων στο σημείο, η οποία δέχθηκε επίθεση της αστυνομίας.

Ο επενδυτικός σχεδιασμός από το ενεργειακό λόμπυ, αντιμετωπίζει τη φύση ως πεδίο εκμετάλλευσης και παραγωγής κέρδους. Την κατακερματίζει σε επιμέρους εργοτάξια: αιολικά πάρκα στις βουνοκορφές και τα νησιά, υδροηλεκτρικα εργοστάσια στα ποτάμια, εξορύξεις υδρογονανθράκων και ορυκτών σε θάλασσα και βουνά, υποβαθμίζοντας ανεπιστρεπτί τα οικοσυστήματα. Παρά τις τοπικές αντιστάσεις, το ελληνικό κράτος στέκεται ενάντια στην κοινωνία και μάλιστα επιχειρεί να επιβάλει με τρομοκρατία την ολοκλήρωση των έργων αυτών. Τα μίντια και οι εμπλεκόμενοι φορείς πλασάρουν τα παραπάνω με όχημα το ιδεολόγημα της πράσινης ανάπτυξης, ως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και ως τη μόνη λύση.

Γνωρίζουμε καλά πως η βιομηχανία των αιολικών δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα ενεργειακά μοντέλα και γνωρίζουμε πως δεν είναι αναστρέψιμη η τεράστια καταστροφή που επιφέρουν με τα κουφάρια που αφήνουν πίσω, μετά την παύση της λειτουργίας τους. Τα συνοδευτικά έργα, όπως η διαπλάτυνση των δασικών δρόμων για να περάσουν τα φαραωνικά εξαρτήματα, τα σπινθηροβόλα δίκτυα υψηλής τάσης, οι σταθμοί μετασχηματισμού ρεύματος και άλλα τόσα έργα που αδειοδοτούνται με φτιαχτές περιβαλλοντικές μελέτες, εντείνουν την καταστροφή της φύσης. Οι κατά τόπους αγώνες, από τα Άγραφα και την Τήνο, μέχρι την Κρήτη και τη Σαμοθράκη, έχουν αναδείξει ότι η εγκατάσταση των αιολικών εργοστασίων στις βουνοκορφές δεν απαντά στις ανάγκες μας. Αντιθέτως, πλήττει τις τοπικές κοινότητες για το συμφέρον του κεφαλαίου. Όμως οι συλλογικές αντιστάσεις είναι ικανές να λειτουργήσουν ως ανάχωμα ενάντια στην καπιταλιστική ανάπτυξη.

Στους χάρτες των επενδύσεων περιλαμβάνεται και η περιοχή του Πάνειου όρους στη Λαυρεωτική με εγκατάσταση 19 ανεμογεννητριών. Παρά τις ενστάσεις των κατοίκων και του δημοτικού συμβουλίου, η άδεια ανέγερσης εκδόθηκε από την ΥΔΟΜ Μαρκοπούλου στις 24 Απριλίου 2020 και επιχειρήθηκε να ξεκινήσουν οι εργασίες εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας σε καιρό πανδημίας. Αποτελεί τεράστια πρόκληση για τη κοινωνία του Λαυρίου αλλά και κάθε αγωνιζόμενη κοινωνία που απειλείται με εγκατάσταση ανεμογεννηριών πάνω από τα κεφάλια της, να μετατρέπουν το λιμάνι της πόλης σε ένα τεράστιο πάρκινγκ της πολυεθνικής VESTAS. Καλούμε κατοίκους, τοπικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, σωματεία εργαζομένων, πρωτοβουλίες και συλλογικότητες να συνεχίσουν τον αγώνα και να οργανωθούν από τα κάτω ενάντια στα σχέδια των επενδυτών. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

Καταλήψεις , συλλογικότητες, συνελεύσεις από γειτονιές της Αθήνας

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License