Η ROSA NERA ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε εισβολή δυνάμεων της αστυνομίας στη κατάληψη Rosa Nera, με σκοπό την εκκένωση της, ενώ προσήγαγαν 16 άτομα, μεταξύ αυτών πρόσφυγες που φιλοξενούνταν στην κατάληψη. Η εισβολή αυτή, εντάσσεται στα πλαίσια της γενικευμένης κατασταλτικής επίθεσης που έχει εξαπολύσει η ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ. Ως διαχειριστής του κράτους και πιστός υπηρέτης του κεφαλαίου, θέτει στο στόχαστρο το σύνολο των αγωνιστ(ρι)ών και των δομών που παλεύουν ενάντια στα συμφέροντα του.

Η επίθεση στη Rosa Nera, περα απο επιθεση σε ένα χώρο του κινήματος αποτελεί μια ακόμα επίθεση στο πανεπιστημιακό άσυλο.Καθώς πρόκειται για ένα κτίριο που ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης,το οποίο πωλείται στην εταιρεία Belvedere, για να χτιστεί άλλο ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα. Στην πώληση αυτή, άμεσα διαπλεκόμενος είναι ο πρώην πρύτανης του Π.Κ και νυν υφυπουργός παιδείας Β. Διγαλάκης.

Μέσα σε αυτά τα 16 χρόνια η κατάληψη στέγασε πλήθος πρωτοβουλιών, εγχειρημάτων και συνελεύσεων. Πραγματοποιήθηκε πλήθος εκδηλώσεων, κινηματογραφικών προβολών, πολιτικών συζητήσεων και πλήθος εξώστρεφων δράσεων στη κοινωνία των Χανίων, ενάντια σε ρατσισμό, εθνικισμό, μιλιταρισμό, σεξισμό και ομοφοβία.Ταυτόχρονα υπήρξε το σπίτι ανθρώπων που δεν είχαν τη δυνατότητα να νοικιάσουν σε μια πόλη με πανάκριβα ενοίκια λόγω της τουριστικόποιησης της. Εν μέσω πανδημίας μάλιστα, όσο το κράτος προωθούσε το ιδεολόγημα της "ατομικής ευθύνης" και η αστυνομία έκοβε πρόστιμα σε άστεγους της πόλης, η Rosa Nera έδειξε έμπρακτη αλληλεγγύη, ανοίγοντας τις πόρτες της για όποιον και όποια είχε ανάγκη ένα μέρος για να κοιμηθεί.

Δυστυχώς για κράτος και κεφάλαιο, τα 16 χρόνια ζωής της κατάληψης Rosa Nera δεν σβήνονται από τη συλλογική μνήμη με μία επιχείρηση εκκένωσης,τα ξημερώματα ενός Σαββάτου. Η κοινωνία των Χανίων το απέδειξε αυτό, διαδηλώνοντας τρεις φορές εντός της μέρας. Μάλιστα, το βράδυ του Σαββάτου, δύο χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στο δρόμο, δείχνοντας την αλληλεγγύη τους στη κατάληψη.

Η κρατική τρομοκρατία και η καταστολή δεν μπορεί να διαλύσει τις κοινωνικές σχέσεις που έχουν ζυμωθεί μέσα στους κοινωνικούς χώρους. Η Rosa Nera έχει αποτελέσει ισχυρό ανάχωμα για την τοπική κοινωνία. Η αντίδραση του κόσμου δείχνει πως ο αγώνας ενάντια στην υποτίμηση των ζωών μας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εμείς από την πλευρά μας, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συντρόφους και στις συντρόφισσες από τη Rosa Nera και κάνουμε ξεκάθαρο πως τίποτα δεν έχει τελειώσει!

  1. ΣΤΉΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ROSA NERA.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΎΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΑΓΏΝΑ.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ROSA NERA KAI ΣΤΗΝ TERRA INCOGNITA

Ελευθεριακό Σχήμα Πολυτεχνείου Κρήτης 

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License