Η κρατική καταστολή δε θα περάσει! Αλληλεγγύη στην Κατάληψη Libertatia!

Το πρωί της Κυριακής 23 Αυγούστου αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Κατάληψη Libertatia, συνέλαβαν 12 συντρόφους και συντρόφισσες που πραγματοποιούσαν εκείνη την ώρα εργασίες για την αναστήλωση της σκεπής του κτηρίου και άρπαξαν σημαντικό τμήμα του υλικοτεχνικού εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για την ανοικοδόμηση της κατάληψης. Αλληλέγγυος κόσμος έσπευσε αμέσως με πορεία στο σημείο και ανακατέλαβε επιτυχώς την κατάληψη. Στους συλληφθέντες συντρόφους και τις συλληφθείσες συντρόφισσες αποδόθηκαν οι εξής πλημμεληματικές κατηγορίες: φθορές σε μνημείο, παράνομη δόμηση, απείθεια. Έξω από τον χώρο της κατάληψης προσήχθησαν δύο ακόμα συντρόφισσες που τελικά αφέθηκαν ελεύθερες.

Αυτό είναι το τρίτο κατά σειρά κατασταλτικό χτύπημα έναντι της Κατάληψης Libertatia μέσα σε διάστημα ενός χρόνου! Οι κατασταλτικές επιθέσεις ενάντια στην Κατάληψη Libertatia αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της κρατικής πολιτικής. Άλλωστε, η κυβέρνηση της ΝΔ κήρυξε ανοιχτά τον πόλεμο ενάντια στους αναρχικούς με το διαβόητο «τελεσίγραφο παράδοσης των καταλήψεων» και τις επιχειρήσεις εκκενώσεων καταλήψεων που επακολούθησαν αυτού. Οι κατασταλτικές επιχειρήσεις έναντι των καταλήψεων συνεπάγονται σκόπιμα την επίθεση του κράτους απέναντι στην αγωνιζόμενη κοινωνική βάση, απέναντι στην αιχμή του δόρατος των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων. Τέτοιες κινήσεις αποσκοπούν στη διασπορά του φόβου και της πειθάρχησης των από τα κάτω στην υφιστάμενη κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα. Εν προκειμένω, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως η κατασταλτική επίθεση προς τη συγκεκριμένη κατάληψη φέρει επιπρόσθετους βαρυσήμαντους πολιτικούς συμβολισμούς. Πρόκειται για μία κατάληψη που πυρπολήθηκε από τους φασίστες κατά τη διάρκεια του εθνικιστικού συλλαλητηρίου τον Φεβρουάριο του 2018. Οι φασίστες έδρασαν (όπως φαίνεται και σε βίντεο) υπό την πλήρη ανοχή και με την ουσιαστική συνέργεια των μπάτσων, απολαμβάνοντας έτσι την προφανή πολιτική κάλυψη του κράτους. Για ακόμα μια φορά έγινε φανερό πέρα από κάθε αμφιβολία ότι κράτος και παρακράτος αποτελούν άρρηκτα και συνεργαζόμενα τμήματα ενός ενιαίου μηχανισμού. Από την άλλη, σύντροφοι και συντρόφισσες της Κατάληψης Libertatia και αλληλέγγυος κόσμος διώκονται κατ’ επανάληψη, διότι υπερασπίζονται υλικά και πολιτικά την κατάληψη και το εγχείρημα της ανοικοδόμησής της, που όπως φαίνεται ενοχλεί ιδιαίτερα τον κρατικό μηχανισμό. Απέναντι στην καταστροφική ορμή του αντιδραστικού όχλου των φασιστών και των ένστολων υπηρετών του κράτους στέκουν συγκροτημένα και επίμονα οι δυνάμεις της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ριζικής επαναστατικής ανατροπής και της δημιουργικής ανοικοδόμησης, οι οποίες πασχίζουν απέναντι σε κάθε ανακύπτουσα αντιξοότητα να επαναφέρουν ακέραιο ένα κατειλημμένο κέντρο αγώνα στα χέρια του αντικαπιταλιστικού κινήματος.

Τη στιγμή, λοιπόν, που σε συνδυασμό με τις καταστρεπτικές συνέπειες της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας του Covid-19 βαθαίνει η φτωχοποίηση της κοινωνίας, που εκτινάσσονται στα ύψη τα ποσοστά της ανεργίας και απορρυθμίζονται εντελώς οι εργασιακές σχέσεις, την ώρα που έπεται από το φθινόπωρο ένα νέο μνημόνιο ακραίας λιτότητας, ενώ επί της παρούσης οξύνονται οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο για την οριοθέτηση των ΑΟΖ και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων για λογαριασμό πολυεθνικών κολοσσών συνοδεία πολεμοκάπηλου και σοβινιστικού κλίματος σε Ελλάδα και Τουρκία, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει επιδέξια να εξακοντίσει τα πυρά της κατά του εσωτερικού εχθρού, κατά των αναρχικών. Λίγες μέρες πριν την κατασταλτική επιχείρηση έναντι της Κατάληψης Libertatia, εκκενώθηκε από τους μπάτσους η Κατάληψη Terra Incognita. Ο αποπροσανατολισμός και ο στρουθοκαμηλισμός πάντως είναι μια πάγια τακτική όλων των αστικών κυβερνήσεων, όταν τα βρίσκουν σκούρα με τη διαχείριση των εσωτερικών και εξωτερικών τους υποθέσεων. Η αντιεξεγερτική εκστρατεία αποτελεί βασικό κομμάτι της κρατικής πολιτικής εν όψει της όξυνσης των υλικών ταξικών αντιθέσεων. Το κράτος ποντάρει ότι με την καταστολή, τις διώξεις, τις φυλακίσεις, τη διασπορά του φόβου και την ιδεολογική χειραγώγηση των μαζών (πάντοτε με την αρωγή της έμμισθης και εντεταλμένης καθεστωτικής «δημοσιογραφίας») θα αποτρέψει την επικείμενη κοινωνική έκρηξη.

Το κράτος αυταπατάται, αν νομίζει πως το αναρχικό κίνημα είναι ιδρυματοποιημένο και εγκλωβισμένο στις καταλήψεις του και ότι θα αναστείλει τη δράση του λόγω των εκκενώσεων και της οξυμένης κρατικής καταστολής. Οι καταλήψεις είναι κέντρα αγώνα και μέσα πάλης ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο. Για αυτόν τον λόγο αποτελούν ζωτικής σημασίας εργαλεία για το επαναστατικό ταξικό κίνημα. Όσο υπάρχει ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση ο αγώνας των αναρχικών θα συνεχίζεται αδιάκοπα, μέχρι να δικαιωθεί η υπόθεση της κοινωνικής και ατομικής απελευθέρωσης, μέχρι να οικοδομήσουμε συλλογικά μια ελευθεριακή αταξική κοινωνία πάνω στα συντρίμμια του κοινωνικά χρεοκοπημένου καπιταλιστικού συστήματος.

Οι καιροί που ζούμε είναι σκληροί και θα γίνουν σκληρότεροι. Εμείς δεν πρέπει επ’ ουδενί να υπομείνουμε καρτερικά και μοιρολατρικά τη συντριβή της τάξης μας, ούτε βέβαια να εμπιστευτούμε τις τύχες μας σε τσαρλατάνους διαχειριστές του καπιταλισμού. Να συσπειρωθούμε, να οργανωθούμε και να αντεπιτεθούμε συλλογικά και ακηδεμόνευτα με γνώμονα την κοινότητα των ταξικών μας συμφερόντων και με άξονα την επαναστατική ανατροπή του κράτους και του καπιταλισμού. Αυτά είναι τα επιτακτικά καθήκοντα των ημερών μας για όλους τους καταπιεσμένους και εκμεταλλευόμενους.

Στον δρόμο του αγώνα θα δοθούν οι απαντήσεις μας!

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ LIBERTATIA ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ/ΣΤΙΣ 12 ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ/ΙΣΣΕΣ ΠΟΥ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΛΙΚΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑΞΙΚΗ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ LIBERTATIA:

ΣΑΒΒΑΤΟ 5/9, 11:00 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ LIBERTATIA (ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΕ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ)

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)

lib_thess@hotmail.com

libertasalonica.wordpress.com

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License