post image

Να ξέραμε αφεντικό τι λένε οι πέτρες, τα λουλούδια, η βροχή! Μπορεί να φωνάζουν, να μας φωνάζουν, κι εμείς να μην ακούμε."

- Νίκος Καζαντζάκης.

Η ανθρώπινη παρέμβαση στην φύση γίνεται με τον καιρό όλο και πιο βίαιη, επεκτείνεται από το τσιμέντωμα κάθε σπιθαμή της γης μέχρι και τις "φυσικές" καταστροφές. Το κράτος δεν διστάζει να δίνει το ελεύθερο σε πολυεθνικές και επιχειρηματίες να εκμεταλλεύονται δάση, βουνά, παραλίες και θάλασσες, με μοναδικό σκοπό το κέρδος σε συνδυασμό με την καταστροφή της περιοχής. Νομοσχέδια όπως εκείνο του Χατζηδάκη για την εκμετάλλευση της γης -δήθεν για την ενίσχυση της οικονομίας- μπορούν κάλλιστα να χαρακτηριστούν το λιγότερο ως γελοιότητες εν συγκρίσει του τελικού αποτελέσματος. Όταν η νομική οδός είναι φραγμένη, το παρακράτος μπαίνει σε εφαρμογή και οι δήθεν φυσικές καταστροφές συντελούμενες από πυρκαγιές και πλημμύρες είναι το δικό τους παιχνίδι. Κατόπιν, αίφνης βρίσκονται αιολικά πάρκα πάνω σε γυμνά βουνά, αυθαίρετα σπίτια, αεροδρόμια μαγαζιά, ξενοδοχεία και ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί νους ανθρώπου, φαραωνικά έργα που μολύνουν γη, νερό και αέρα, όλα προορισμένα για να ξεχειλίσουν τις τσέπες των καπιταλιστών. Οι ευθύνες πάνε και έρχονται σαν μπαλάκια από την μια κυβέρνηση στην άλλη και αρκετές φορές προσπαθούν να την φορτώσουν στους πολίτες, όμως γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν ευθύνονται συγκεκριμένες κυβερνήσεις αλλά η ίδια η φύση της εξουσίας του κράτους η οποία κατεξοχήν ρημάζει κάθε τι στο διάβα της.

Εδώ και χρόνια στις παραλίες της Λευκάδας οργιάζουν οι καταπατήσεις δημοσίων χώρων με στόχο την ιδιωτική κερδοσκοπία. Ειδικότερα στον Μύλο, μια παραλία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ταυτόχρονα μια από τις τελευταίες παρθένες παραλίες του νησιού, ντόπιοι επιχειρηματίες, που διαθέτουν στην κατοχή τους πλήθος βιλών προς ενοικίαση, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν παρέμβει τοποθετώντας παντού ομπρέλες, ξαπλώστρες και καντίνες, μετατρέποντας το μέρος σε τσιφλίκι τους. Αυτά τα τρία χρόνια η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγ.Νικήτα, έχει ξεκινήσει ένα αγώνα ενάντια στους επιχειρηματίες Γρηγόρη και Αναστάσιο Φίλιππα, αλλά και στην Κτηματικη Υπηρεσία Λευκάδας. Η τελευταία έδωσε το πράσινο φως και με την υπογραφή της διευθύντριας Μαίρης ΤΖωρτζοπούλου, η οποία χωρίς δεύτερη σκέψη και καμία δημόσια διαβούλευση, ξεπούλησε την παραλία αγνοώντας τόσο τις διάφορες παρανομίες τους (πχ ηλεκτροδότηση στην παραλία με καλώδια κάτω από την άμμο, κάμερες, προβολείς) όσο και τους κατοίκους που ήταν αντίθετοι στην καταπάτηση και αλλοίωση του τόπου τους. Μετά από παρεμβάσεις στα γραφεία της ΕΤΑΔ, διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις στην παραλία του Μύλου, αλλά και διαρκή ενημέρωση με κείμενα στα ΜΜΕ, οι αδελφοί Φίλιππα απάντησαν με το γνώριμο τρόπο που ακολουθεί κάθε καπιταλιστής-καταπατητής δημόσιου χώρου, εξαπολύοντας μηνύσεις σε ντόπιους και αλληλέγγυους δημοσιογράφους, προσπαθώντας να φιμώσουν στόματα και να δώσουν ένα τέλος τον αγώνα των κατοίκων. Παρ'ολα αυτά, η μάχη για την επανοικειοποίηση των δημοσίων χώρων και την απελευθέρωση του Μύλου απέδωσε τους πρώτους ελάχιστους καρπούς καθώς μετά από την πανελλαδική εμβέλεια που εξέλαβε το ζήτημα της Λευκάδας αλλά και των διάφορων άλλων καταπατήσεων σε νησιά και παραλίες, επιτεύχθηκε το βασικό αίτημα να αλλάξει η νομοθεσία για την διαχείριση των παραλιών και να περάσει στην δικαιοδοσία των δημοτικών συμβουλίων όπου εκεί μπορεί να παρέμβει πιο δραστικά η τοπική κοινότητα και να διεκδικήσει τα αιτήματά της. Γιατί αν δεν παρέμβει και εκεί η τοπική κοινότητα, είμαστε πεπεισμένοι ότι οι κάθε λογής αδερφοί Φίλιππα ανά τη χώρα, σύντομα θα χτίσουν καινούρια μονοπάτια διαπλοκής με δημοτικούς συμβούλους.

Πάραυτα και παρά την αλλαγή της νομοθεσίας, συνεχώς ανακαλύπτονται νομικά τερτίπια και με την συγκάλυψη της Κτηματικής Υπηρεσίας η παραλία του Μύλου βρίσκεται για τρίτη χρονιά ξανά στα χέρια των εν λόγω επιχειρηματιών, καθιστώντας όσο πιο σαφές γίνεται το διεφθαρμένο δίκτυο σχέσεων μεταξύ τους.

Γι’αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε την Δευτέρα 17 Αυγούστου να παρέμβουμε στην οικεία του Γρηγόρη Φίλιππα με σπρέϊ, κάνοντάς του ξεκάθαρη την εναντίωσή μας στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων χώρων.

Γνωρίζουμε πως ο αγώνας μας είναι επικουρικός και προσπαθούμε να ενισχύσουμε και να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους της περιοχής και σε όσους/ες αγωνίζονται για την ελευθερία της γης. Να γίνει ξεκάθαρο στον κάθε Φίλιππα και σε όλο το σινάφι του πως δεν θα σταματήσουμε ποτέ να διεκδικούμε όσα μας ανήκουν. Μεχρι το τέλος, ουτε βήμα πίσω.

- Κάτω τα χέρια από τους δημόσιους χώρους.

- Αγώνας για τη γη και την ελευθερία.

- Αλληλεγγύη στην κατάληψη Terra Incognita.

Αναρχική Συλλογικότητα Μασόβκα & Αναρχικοί-Αναρχικές.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License