ΚΑΜΙΑ ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ

ΚΑΜΙΑ ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

post image

ΚΑΜΙΑ ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Εδώ και μερικές μέρες διαρρέουν απο ΜΜΕ πληροφορίες που αναφέρουν τη βούληση του υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. και Δικαιοσύνης να αυστηροποιήσει το καθεστώς πρόσβασης σε δύο από τα πιο σημαντικά μέτρα σταδιακής επανένταξης των φυλακισμένων στον κοινωνικό βίο εκτός των τειχών. Αυτά είναι η χορήγηση ολιγοήμερης άδειας εξόδου από την φυλακή και η δυνατότητα του φυλακισμένου αφού έχει κάνει μια ή παραπάνω φορές χρήση αυτού το μέτρου να προχωράει στο επόμενο στάδιο αποσυμπίεσης από τον βαριάς μορφής εγκλεισμό του σε κλειστές φυλακές (οι οποίες δυστυχώς είναι κατασκευασμένες με προτεραιότητα τον περιορισμό και την αισθητηριακή απομόνωση σε πτέρυγες και κελιά και άλλους χώρους μικρών διαστάσεων), που σημαίνει την μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές οι οποίες διαθέτουν πιο ανθρώπινους όρους κράτησης, θέσεις εργασίας κοντά στη φύση και στα ζώα και αρα ακόμα πιο ήπια μετάβαση προς την οριστική απελευθέρωση.

Με αφορμή ένα συντριπτικά ελάχιστο ποσοστό παραβιάσεων αυτών των δυο μέτρων επανένταξης σε σχέση με τους χιλιάδες κρατούμενους που έχουν κάνει ορθή χρήση τους όσα χρόνια είναι σε ισχύ αυτά, αυταρχικοί και συντηρητικοί κύκλοι κυβερνητικών πολιτικών και διοικητικών προσώπων, χωρίς να έχουν αντίληψη και συναίσθηση του βασανιστηρίου που συνιστά η στέρηση της ελευθερίας, σχεδιάζουν τον διπλασιασμό (!) του αναγκαίου χρόνου έκτισης ποινής για την χορήγηση τακτικής άδειας από 1/5 σε 2/5 για όσους έχουν πάνω από δέκα έτη κάθειρξης, την αύξηση στα 12 έτη από 8 για ισόβια κάθειρξη και την απαγόρευση πρόσβασης στις αγροτικές φυλακές όχι μόνο των πολιτικών κρατούμενων- ο οποίοι είναι πλέον ελάχιστοι- αλλά έμμεσα και ενός τεράστιου αριθμού του γενικού πληθυσμού των φυλακισμένων.

Αυτό για εμάς σημαίνει προσπάθεια εξόντωσης και εξαχρείωσης των ανθρώπινων χαρακτηριστικών που οφείλουμε να διαφυλάξουμε για να επιστρέψουμε όσο το δυνατόν πιο υγιείς ψυχολογικά και νοητικά στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Δεδομένου των εξοντωτικών ποινών που επιβάλλουν ανεξέλεγκτοι δικαστές, των χρόνιων καθυστερήσεων εκδίκασης των υποθέσεων σε β’ βαθμό, της κακοδικίας που γενικά κυριαρχεί στις αίθουσες απονομής ‘’δικαιοσύνης’’, τη δυσχερέστερη μεταβολή στην δυνατότητα πρόσβασης σε άδειες και αγροτικές φυλακές και την αύξηση του ορίου υποχρεωτικής έκτισης ποινής από 1/3 σε 2/5 , οδηγεί ουσιαστικά στην έκτιση ποινής με σκληρούς και τιμωριτικούς όρους και την οριστική ρήξη με την έννοια των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Εξάλλου, άτυπα, τα συμβούλια των φυλακών εδώ και χρόνια με την εξουσία που διαθέτουν καθυστερούν κατά το δοκούν και πολλές φορές άδικα, φυλακισμένους που δικαιούνται τακτική άδεια, για μήνες ή και χρόνια με βάση τη δική τους αξιολογική κρίση μεταθέτοντας το όριο του 1/5 της έκτισης ποινής στο άγνωστο μέλλον, ενώ η εφαρμογή και η κυριαρχική ισχύς του εισαγγελικού βέτο έναντι των ψήφων των άλλων δυο μελών (διευθυντής, κοινωνικός λειτουργός) αποτελεί ένα ακόμη καταχρηστικό εργαλείο απόρριψης της άδειας.

Ήδη το ‘’εκσυγχρονιστικό πνεύμα’’ που ορίζει την τωρινή αντεγκληματική πολιτική των δυο υπεύθυνων υπουργείων έχει μετατρέψει ξανά τις φυλακές σε αποθήκες ψυχών υπό εξευτελιστικές συνθήκες εν έτη 2020. Φυλακισμένοι κοιμούνται στο πάτωμα, οι μερίδες φαγητού ελαχιστοποιούνται, λειψή υγειονομική περίθαλψη, ανύπαρκτη παροχή καθαριστικών και υλικών συντήρησης για τα κελιά και τους κοινόχρηστους χώρους, κατσαρίδες και κοριοί έχουν καταλάβει τις πτέρυγες και όλα αυτά με τις υπάρχουσες νομικές και σωφρονιστικές διατάξεις.

Καμία πειθαρχική φυλακή, καμία ανέγερση νέας φυλακής, καμία αυστηροποίηση και εκδικητική συμπεριφορά απέναντι στους φυλακισμένους δεν θα λύσει δομικά προβλήματα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής αυτής της χώρας και των παραβατικών συμπεριφορών που αναπαράγονται εξ αυτών. Τρανό παράδειγμα αποτυχίας παρόμοιων αυταρχικών αντιλήψεων είναι η Β Αμερική όπου ενώ διατηρεί ενεργή σε αρκετές πολιτείες τη θανατική ποινή ή επιβάλλει ισόβιας ποινές που εκτίονται δια βίου στη φυλακή δεν έχει καταφέρει να αναχαιτίσει την ολοένα και κλιμακούμενη βία στο εσωτερικό της.

Επειδή οι φυλακές δεν ήταν ποτέ τόπος περισυλλογής, ανάπτυξης των θετικών και δημιουργικών γνωρισμάτων των παραβατικών ατόμων, επούλωσης των ψυχικών τραυμάτων και παροχής γνώσης και εκπαίδευσης.

Επειδή διανύσαμε 4 δεκαετίες μεταπολιτευτικών συνεχών διαμαρτυριών με εξεγέρσεις, απεργίες πείνας και όποιου άλλου πρόσφορου μέσου ώστε να εξανθρωπίσουμε την έννοια του σωφρονισμού που για πολλά χρόνια σήμαινε ξυλοδαρμούς, σπασμένα σώματα και ψυχές κρατούμενων, απομονώσεις εξευτελισμούς, ψυχοφάμακα, καθηλώσεις, αυτοτραυματισμούς και αυτοκτονίες.

Επειδή χρειάστηκαν αιματηροί αγώνες εντός των κολαστηρίων με βαρύτατο κόστος που πλήρωσαν όσοι όρθωσαν την αξιοπρέπεια τους και το δικαίωμα στην επανένταξη, αξιώνοντας και κερδίζοντας ένα πιο δίκαιο και ανθρώπινο πλαίσιο ρυθμίσεων που ισχύει μέχρι σήμερα παρά τις συνεχιζόμενες περικοπές και δυσμενείς αλλαγές που έχουν γίνει.

Επειδή χρειάζονται πολλά βήματα σε προοδευτική κατεύθυνση για να μπορούν οι έγκλειστοι να ανακάμπτουν ηθικά, ψυχικά και νοητικά, προετοιμασμένοι κατάλληλα να διαχειριστούν το σκληρό ανταγωνισμό που επιβάλλει δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής εκτός των τειχών, διαδικασία που επιτυγχάνεται με εφόδια που μπορούν να δώσουν η γνώση και η μόρφωση. Ας σταματήσει η χυδαία και σκόπιμη παραπληροφόρηση της κοινωνίας από κυβερνητικούς και μιντιακούς μηχανισμούς για δήθεν ‘’προνόμια’’ και ειδυλλιακές συνθήκες διαβίωσης των φυλακισμένων όταν τα σωφρονιστικά καταστήματα στενάζουν και ζέχνουν από στοιβαγμένα σώματα και τραγικές υλικοτεχνικές υποδομές.

Καλούμε όλους και όλες τους/τις συγκρατούμενους/ες μας να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις εν όψη των συγκεκριμένων εξελίξεων ώστε να σχεδιάσουμε όλες τις πιθανές μορφές αγωνιστικών κινητοποιήσεων για να αναχαιτίσουμε τη νέα πρόκληση απέναντι στην αξιοπρέπεια και την ελευθερία μας.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΑΝΟΧΗ

Πρωτοβουλία Κρατούμενων

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License