Παρέμβαση στο Περιστέρι ενάντια στο νομοσχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων

Την Πέμπτη 30/7 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση με μοίρασμα κειμένου και τρικάκια στο Περιστέρι ενάντια στο νομοσχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων και την κρατική καταστολή. Το κείμενο που μοιράστηκε:

post image

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ!

Στις 9/7 ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», που έχει ουσιαστικό στόχο τον περιορισμό, την απαγόρευση και την καταστολή των διαδηλώσεων. Πλέον η πραγματοποίηση κάθε διαδήλωσης εξαρτάται από συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την έγκριση της (ή μη) από την αρμόδια αστυνομική αρχή. Με πρόφαση την «επικινδυνότητα της δημόσιας ασφάλειας» και τη «διατάραξη της κοινωνικο-οικονομικής ζωής», απαιτείται ο ορισμός του οργανωτή της κινητοποίησης, ο οποίος υποχρεούται να δηλώσει τα στοιχεία ταυτότητας του, την ημερομηνία, το δρομολόγιο, το περιεχόμενο της διαδήλωσης καθώς και τον αριθμό συμμετεχόντων σε αυτή. Πλέον, καθίσταται υποχρεωτική η παρουσία εισαγγελέα κατά τη διάρκεια της πορείας, ο οποίος σε συνεννόηση με την αστυνομία θα δίνει εντολή για τη διάλυση της διαδήλωσης. Απαγορεύονται, επιπλέον, οι συναθροίσεις σε περιστάσεις έκτακτων περιστατικών, όπως είναι π.χ. η περίπτωση των αντιφασιστικών αντισυγκεντρώσεων, δίνοντας έτσι χώρο στους φασίστες να καταλάβουν ανενόχλητοι το δημόσιο πεδίο. Σε ό,τι αφορά αυτή την τελευταία πρόβλεψη του νόμου, περιμένουμε να δούμε έμπρακτα το επόμενο διάστημα μέχρι που θα φτάνει η απαγορευτική «φαντασία» της αστυνομίας: πως θα αντιμετωπίζονται π.χ. οι άγριες απεργίες και οι άλλες εργατικές κινητοποιήσεις;

Μέλημα της κυβέρνησης λοιπόν, έναν χρόνο μετά την εκλογή της, είναι η επί της ουσίας κατάργηση του δικαιώματος της διαμαρτυρίας. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια του κράτους να θωρακιστεί υπό των φόβο των κοινωνικών αντιδράσεων, μπροστά σε ένα νέο ξέσπασμα της κρίσης, προχωρά στη σύσταση Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας. Νομοθετεί νέες διατάξεις χουντικού περιεχομένου, στοχεύει στο φακέλωμα των διαδηλωτών, το χτύπημα των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων και την καταστολή των ελευθεριών μας. Με αυτόν τον τρόπο προστίθεται στο νομικό οπλοστάσιο του κράτους ακόμα ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή οποιασδήποτε δημόσιας έκφρασης, που αμφισβητεί την πολιτική του. Άλλωστε, παράλληλα με το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, συνεχίζεται η λεηλασία της φύσης για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, εντείνεται η αντιμεταναστευτική πολιτική, εκκενώνονται καταλήψεις, κλιμακώνεται η αστυνομική βαρβαρότητα εις βάρος αγωνιστών, απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί και τα εργασιακά δικαιώματα τσακίζονται στο βωμό της «ανάπτυξης».

Εμείς, από την πλευρά μας, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι ο κόσμος του αγώνα δεν τρομοκρατείται. Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε και να διεκδικούμε, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την παρουσία μας στους δρόμους και τα πεζοδρόμια. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε δικαιώματα που κερδήθηκαν με αγώνες. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση, ενάντια στο φόβο και την υποταγή, που το κράτος και τα αφεντικά θέλουν να μας επιβάλλουν. Απέναντι, λοιπόν, στον εντεινόμενο αυταρχισμό της κυβέρνησης και στην νέα «κανονικότητα» της καταστολής, που θέλει να επιβάλλει, να σταθούμε ο ένας δίπλα στην άλλη, στις γειτονιές μας, στις μικρές και μεγάλες πορείες, στους δημόσιους χώρους μας.

ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ

ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Διαδηλωτές/τριες απ’το Περιστέρι

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License