Εκδήλωση πληροφόρησης: προβολή και συζήτηση με άτομα από την αναρχοκουιρφεμινιστική καταληψη Liebig34 στο Βερολίνο [+ENG]

*ΠΕΜΠΤΗ 30/07/20 21:00 Κοινότητα Κατειλημμένων Προσφυγικών, οδός Ξυνιάδος *THURSDAY 30/07/20 21:00 Community of Squatted Prosfygika, Xiniados street - Discussion and Info-Event with comrades from Anarchaqueerfeminist Squat Liebig34, Berlin

post image

[GR] Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η αστυνομία θα προσπαθήσει να εκκενώσει την κατάληψη Liebig 34 στο Βερολίνο. Η συλλογικότητα αντιστέκεται και προετοιμάζεται να κάνει αυτή την εκκένωση μια τεράστια συμφορά για τις Αρχές του Βερολίνου. Επίσης, άλλοι αυτόνομοι χώροι στο Βερολίνο βρίσκονται σε κίνδυνο. Θέλουμε να δείξουμε κάποια videos για τις καταλήψεις και την εκκένωση της Mainzer Strasse το 1990. (Μία κατειλημμένη γειτονιά παρόμοια με τα Προσφυγικά η οποία εκκενώθηκε τον Νοέμβριο του 1990 μετά από 3 ημέρες οδομαχιών) Θέλουμε να μοιραστούμε εμπειρίες και να συζητήσουμε διάφορους τρόπους υπεράσπισης των χώρων μας και αντίστασης.

*Θα υπάρχει μπαρ για οικονομική ενίσχυση της κοινότητας

[ENG] In the next weeks, the police will try to evict the squat Liebig 34 in Berlin. The collective is resisting and preparing themselves to make the eviction a huge disaster for the Berlin authorities. Also, other autonomous spaces in Berlin are under threat. We want to show some videos about the squats and the eviction of Mainzer Straße 1990 (a squatted neighborhood similar to Prosfigika that got evicted November '90 after 3 days of riots). We want to share experiences and discuss about different ways of resisting and defending our spaces. 

*There will be a bar for support to the community

Εικόνες:

από @ 27/07/2020 10:44 μμ.


Η Liebig 34 δεν είναι κατάληψη, αλλά house project και πληρώνει νοίκι. Δεν έχει καταλήψεις το Βερολίνο πλέον, όσοι κινηματικοί χώροι υπάρχουν είναι house projects αναγνωρισμένοι απ' το κράτος για καλλιτεχνικές/πολιτικές δραστηριότητες και καταβάλλεται συνήθως ένα χαμηλό νοίκι. Αυτό ακριβώς είναι το μοντέλο που ονειρεύεται κ ο Χρυσοχοίδης και το τελεσίγραφο κινήθηκε σε αυτήν την κατεύθυνση (να έρθετε σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες, αλλιώς εκκενώνεστε).

από εγω που ξερω τα παιδια 29/07/2020 1:23 πμ.


Δεν πληρώνουν νοίκι μένουν μέσα παράνομα, το συμβόλαιο έχει λήξει εδώ και ένα χρόνο. Επίσης κομμάτια της rigaer94 που είναι δίπλα είναι κανονικές καταλήψεις.

από Μιχάλης 31/07/2020 12:12 μμ.


post image

Διόρθωση: από το Νοέμβρη του 2018 η Liebig 34 βρίσκεται χωρίς συμβόλαιο, άρα πρακτικά είναι «κατάληψη», όπως και το στέκι «Meute» που ξεπέρασε τις 400 μέρες χωρίς συμβόλαιο και αρνείται να παραδώσει τα κλειδιά. Κάπως έτσι είναι και η κατάσταση με την Potse που έχασε πρόσφατα το δικαστήριο ή με το στέκι Syndikat που έχει ημερομηνία εκκένωσης 7 Αυγούστου (για το οποίο υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση στο Βερολίνο ΣΗΜΕΡΑ και ΑΥΡΙΟ και στην ΗΜΕΡΑ Χ: https://syndikatbleibt.noblogs.org). Χωρίς συμβόλαιο αλλά με καταβολή συμβολικών ποσών στις αντίστοιχες κολλεκτίβες βρίσκονται επίσης ορισμένα κατειλημμένα διαμερίσματα στο Hausprojekt Rigaer 94 καθώς και οι επανειλημμένες προσπάθειες κατάληψης άδειων οικοπέδων από τα εγχειρήματα SabotGarten και την DieselA (προς το παρόν έχουν δεχτεί εκκένωση). Τέλος, υπάρχει και η εμπειρία της «σιωπηρής κατάληψης» από παρατημένα κτίρια ή αυλές. Μάλιστα σε περιοχές του Ανατολικού Βερολίνου σχηματίστηκαν πρόσφατα κοινότητες σιωπηλών καταλήψεων που δεν επιθυμούν προς το παρόν πολιτική δικτύωση και μάχονται για τη συνέχιση της ύπαρξης τους.

Οι βασικές διαφορές στο θέμα των καταλήψεων του Βερολίνου με αυτές του ελλαδικού χώρου είναι οι εξής:

- τα κατειλημμένα κτίρια ανήκουν σε ιδιωτικούς μεγαλοκαρχαρίες και όχι σε μικροϊδιοκτήτες, ούτε στα πανεπιστήμια, ούτε στο δημόσιο. Οι αγοραστικές αξίες στο Βερολίνου είναι 10 φορές μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες της Αθήνας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη πίεση για εκκένωση με στόχο τις επενδύσεις.

- ο αυτόνομος χώρος του Βερολίνου από παλιά έβλεπε τις καταλήψεις ως μέσο παραμονής στη «μητρόπολη» και εξασφάλιση μιας στοιχειώδους διαβίωσης και δευτερευόντως ως μέσο πολιτικής προπαγάνδας, όπως συμβαίνει κυρίως στην Ελλάδα (αν εξαιρέσει κανείς τις πρόσφατες προσφυγικές καταλήψεις).

- το κίνημα των καταλήψεων τόσο την περίοδο 1980-81 όσο και τη δεκαετία του 1990 αποτέλεσε κεντρικό πολιτικό θέμα που πυροδοτούσε πάντα το στεγαστικό ζήτημα στο σύνολό του (βλ. σκάνδαλα SPD δεκαετίας 1980). Το Νοέμβρη του 1990 οι Εναλλακτική Λίστα (Πράσινοι) έριξε την κυβέρνηση λόγω της εκκένωσης της οδού Mainzer. Το 2019 ξεκίνησε η καμπάνια για «οροφή στα ενοίκια για τα επόμενα 5 χρόνια», γεγονός που ψηφίστηκε στο τοπικό κοινοβούλιο. Σήμερα το στεγαστικό κίνημα οδεύει προς δημοψήφισμα για «την απαλλοτρίωση των κατοικιών που ανήκουν σε μεγαλοεταιρίες. Ο αυτόνομος χώρος είναι το ριζοσπαστικό κομμάτι αυτού του κινήματος και λαμβάνεται υπόψη από όλους.

-Στο Βερολίνο λειτουργούν Hausprojekte με χαμηλό ενοίκιο. Στους χώρους αυτούς γίνονται εκδηλώσεις, προσφέρεται «φαγητό για όλους», γίνονται πολιτικές συγκεντρώσεις και συνελεύσεις για δράσεις, κ.α. Το βασικό είναι όμως ότι π.χ. στο Friedrichshain τα Hausprojekte αποτελούν μέρος της σύγχρονης ιστορίας της περιοχής και έχουν την υποστήριξη των κατοίκων.

Τώρα το αν είναι «ήττα» να σου δοθεί μετά από αγώνα ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. με την προϋπόθεση να το φτιάξεις και να φροντίζεις έναντι ενός μικρού ποσού, τότε ζούμε σε διαφορετικό κόσμο…

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License