post image

Internationalist Commune of Rojava

Women Defend Rojava

RiseUp 4 Rojava

Make Rojava Green Again

20 Ιουλίου 2020

«Το κίνημα Αντίστασης για την Επανάσταση είναι ένα παγκόσμιο Αντιφασιστικό κίνημα»

 

Διεθνείς ημέρες δράσεων με σύνθημα:

«RiseUp 4 Revolution – –Κατά της αποικιοκρατίας, του φασισμού, της πατριαρχίας και των γυναικοκτονιών, της οικολογικής καταστροφής και όλων των μορφών καταπίεσης σε ολόκληρο τον κόσμο»

Σε περισσότερες από 100 πόλεις, σε περισσότερες από 30 χώρες, χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους τις τελευταίες μέρες. Οι διεθνείς ημέρες δράσεων στις 18 & 19 Ιουλίου, για την επέτειο της επανάστασης στη Βόρειο-Ανατολική Συρία έδειξαν πως ένα παγκόσμιο αντιφασιστικό κίνημα μεγαλώνει. Στις 19 Ιουλίου, πριν από 8 χρόνια, η μεγαλύτερη επανάσταση του 21ου αιώνα ξεκίνησε στο Kobanê( Rojava, ΒΑ Συρία), δείχνοντας ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Η Rojava είναι μια γυναικεία επανάσταση και ένα παράδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο για το πώς μοιάζει μια ριζοσπαστική, δημοκρατική, κοινωνικό-οικολογική, απελευθερωμένη για τις γυναίκες κοινωνία και πραγματικότητα. Στη Γενεύη, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης αυτό το Σαββατοκύριακο τα μέλη της οργάνωσης Red Help εξηγούν γιατί υποστηρίζουν την επανάσταση: «Αυτό το έργο αποτελεί απειλή για την υπάρχουσα δικτατορία στην Τουρκία επειδή υπερασπίζεται μια δημοκρατική κοινωνία. Είναι επίσης, μια ελπίδα ότι νέες μορφές επαναστατικής, δημοκρατικής, φεμινιστικής και περιβαλλοντολογικής κοινωνικής οργάνωσης θα αναδυθούν σε όλο τον κόσμο. Μας αποδεικνύει ότι η καπιταλιστική ηγεμονία μπορεί ακόμα να τεθεί υπό αμφισβήτηση.»

Al Hasakeh / Βόρεια Συρία 19.7.2020 – Ο κατάλογος των πόλεων είναι μακρύς. Κυμαίνεται από το Σύδνεϋ στην Αυστραλία, το Μεξικό, τη Τζακάρτα, τη Βαρκελώνη, το Λονδίνο, το Βερολίνο και τη Νέα Υόρκη. Σε όλες αυτές τις πόλεις, υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, προβολές ταινιών, διαδικτυακά σεμινάρια ή ενημερωτικές εκδηλώσεις. Διάφορες καμπάνιες και οργανώσεις στη Rojava κάλεσαν σε Διεθνείς Ημέρες Δράσεων για τις 18 και 19 Ιουλίου για να υπερασπιστούν την επανάσταση στη Rojava, στη ΒΑ Συρίας, για να τιμήσουν την Ισπανική Επανάσταση το 1936, την επανάσταση της Νικαράγουα το 1979 και να ενισχύσουν και να συνδέσουν τους κοινούς δημοκρατικούς αγώνες σε όλο τον κόσμο. Πολλές οργανώσεις και μεμονωμένα άτομα συμμετείχαν στο κάλεσμα και πραγματοποιήθηκαν δράσεις σε περισσότερες από 30 χώρες.

Στη Γερμανία, η ομάδα «Acker bleibt!» στη Βόρεια Έσση, εξέφρασε την υποστήριξή της και την αλληλεγγύη της προς το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα. «Ο αγώνας για την ελευθερία των Κούρδων αντιπροσωπεύει την οικοδόμηση μιας κοινωνίας πέρα από την καπιταλιστική νεωτερικότητα. Πέρα από την καταστροφή των φυσικών θεμελίων αυτής της γης και προς μια κοινωνία προσανατολισμένη στις ανάγκες. Οι φίλοι/ες στο Κουρδιστάν αγωνίζονται για τη διατήρηση των ελευθεριών τους με βάση την κοινοκτημοσύνη.»

Στη Νέα Υόρκη, ένας ακτιβιστής εξηγεί τη σχέση των διαφόρων ρατσιστικών επιθέσεων που λαμβάνουν χώρα στις ΗΠΑ και των φασιστικών επιθέσεων εναντίον των Κούρδων και των διαφόρων μειονοτήτων στη ΒΑ Συρία. «Είναι το ίδιο σύστημα που καταπιέζει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, επομένως οι απαντήσεις μας πρέπει να είναι παγκόσμιες.»

Στόχος αυτών των ημερών ήταν να συνδεθούν και να υποστηριχθούν αγώνες σε όλο τον κόσμο ενάντια στην αποικιοκρατία, το φασισμό, την πατριαρχία και τις γυναικοκτονίες, την οικολογική καταστροφή και όλες τις μορφές καταπίεσης. Όπως τονίζει η έκκληση για τις Διεθνείς Ημέρες Δράσεων:

Διαδηλώνουμε, καταλαμβάνουμε, αποκλείουμε, διαμαρτυρόμαστε με δημιουργικούς τρόπους σε όλο τον κόσμο και δείχνουμε τον κοινό αντιφασιστικό αγώνα μας. Σε περιόδους όπου η ρατσιστική αστυνομική βία, οι ρατσιστικές επιθέσεις και η ξενοφοβία αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, η ρατσιστική δολοφονία του George Floyd γίνεται σύμβολο κατάχρησης της κρατικής εξουσίας και του συστηματικού ρατσισμού πολύ πέρα από τις ΗΠΑ, όπως βλέπουμε και με τις ρατσιστικές επιθέσεις στο Hanau στη Γερμανία και με την παγκόσμια κατάσταση των προσφύγων στα σύνορα και στα στρατόπεδα; σε εποχές που οι γυναικοκτονίες είναι κρατική πρακτική, όπως έδειξαν οι πρόσφατοι βομβαρδισμοί στο Kobanê από το φασιστικό τουρκικό κράτος, σκοτώνοντας γυναίκες ακτιβίστριες που εγκαθιδρύουν την αυτοοργάνωση και την απελευθέρωση των γυναικών, και όταν κάθε μέρα η πατριαρχική νοοτροπία σκοτώνει γυναίκες και non-binary άτομα σε όλο τον κόσμο, σε εποχές που η οικολογική καταστροφή του πλανήτη μας έχει πάρει μια τεράστια μορφή, και το κέρδος καπιταλιστικών επιχειρήσεων και κρατών τίθεται πάνω από τις κοινωνικές ανάγκες των ανθρώπων και των μελλοντικών γενεών. Σε αυτούς τους καιρούς, εμείς, ως παγκόσμιο κίνημα αντίστασης, ξεσηκωνόμαστε για την επανάσταση.

Μια μαχήτρια από το Μπουένος Άιρες στο διαδικτυακό σεμινάριο που διοργάνωσε το Kongra Star μιλά για τη σύνδεση μεταξύ της παγκόσμιας καταπίεσης των γυναικών: «Η κατάσταση σε κάθε χώρα πρέπει να αλλάξει, βλέπουμε σήμερα σε όλο τον κόσμο, τις γυναίκες να παίρνουν το προβάδισμα για να δημιουργήσουν έναν ελεύθερο κόσμο. Σε κάθε τόπο το πατριαρχικό σύστημα προσπαθεί να μειώσει τον ρόλο μας στην κοινωνία. Αλλά ποτέ δεν θα ξανακοιτάξουμε κάτω. Όπως δείχνει το γυναικείο κίνημα στη Rojava: μπορούμε να αλλάξουμε το σύστημα.»

Όλοι οι διοργανωτές των ημερών δράσης #RiseUp4Revolution αξιολογούν τις προηγούμενες ημέρες ως μεγάλη επιτυχία και διαβεβαιώνουν ότι ο αντιφασιστικός αγώνας συνεχίζεται. Αυτές οι μέρες κατέστησαν σαφές, ότι το κίνημα αντίστασης με την επανάσταση της Rojava έχει δυναμώσει ένα παγκόσμιο αντιφασιστικό κίνημα για τη δημοκρατία και την ειρήνη στη Συρία, στη Μέση Ανατολή, και ολόκληρο τον κόσμο.

Για περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε στο internationalistcommune@riseup.net

Μέρη όπου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και δράσεις στο πλαίσιο των Διεθνών Ημερών Δράσεων:

Abya Yala

Τερουέλ (Αραγονία)

Αργεντινή

Σύδνεϋ ( Αυστραλία + διάφορα άλλα μέρη στην Αυστραλία)

Βιέννη (Αυστρία)

Βρυξέλλες (Βέλγιο)

Βραζιλία

Οττάβα (Καναδάς)

Βαρκελώνη (Καταλανικές χώρες)

Βαλένθια (Καταλανικές χώρες)

Λέριδα (Καταλανικές χώρες)

Πράγα (Τσεχική Δημοκρατία)

Λεμεσός (Κύπρος)

Εκουαδόρ

Λίνκολν ( Αγγλία + διάφορα άλλα μέρη στην Αγγλία)

Λιντς (Αγγλία)

Νόργουιτς (Αγγλία)

Μπρίστολ (Αγγλία)

Λονδίνο (Αγγλία)

Μπράιτον (Αγγλία)

Σέφιλντ (Αγγλία)

Μπιλμπάο (Euskal Herria / Χώρα Των Βάσκων)

Βιτόρια-Γκαστέις (Euskal Herria / Χώρα Των Βάσκων)

Τουρκού (Φινλανδία)

Ελσίνκι (Φινλανδία)

Παρίσι (Γαλλία)

Βιγιέ-λε-Μπελ (Γαλλία)

Τουλούζη (Γαλλία)

Μασσαλία (Γαλλία)

Μίνστερ (Γερμανία)

Λύνεμπουργκ (Γερμανία)

Λειψία (Γερμανία)\Χεβρώνα (Γερμανία)

Μπίλεφελντ (Γερμανία)

Κίελο (Γερμανία)

Βερολίνο (Γερμανία)

Hambacher Forst (Δάσος Hambach – Γερμανία)

Μόναχο (Γερμανία)

Στουτγκάρδη (Γερμανία)

Φρανκφούρτη (Γερμανία)

Βαϊμάρη (Γερμανία)

Μάρμπουργκ (Γερμανία)

Μαγδεμβούργο (Γερμανία)

Φράιμπουργκ (Γερμανία)

Μενχενγκλάντμπαχ (Γερμανία)

Νυρεμβέργη (Γερμανία)

Ντόρτμουντ (Γερμανία)

Καϊζερσλάουτερν (Γερμανία)

Ανόβερο (Γερμανία)

Κάσσελ (Γερμανία)

Neu Eichenberg (Γερμανία)

Άουγκσμπουργκ (Γερμανία)

Κολωνία (Γερμανία)

Λαύριο ( Ελλάδα + διάφορα άλλα μέρη στην Ελλάδα)

Άγραφα (Ελλάδα)

Λέσβος (Ελλάδα)

Τζακάρτα (Ινδονησία)

Δουβλίνο (Ιρλανδία)

Λιβόρνο (Ιταλία + διάφορα άλλα μέρη στην Ιταλία)

Marignan (Ιταλία)

Φλωρεντία (Ιταλία)

Πόλη Του Μεξικού (Μεξικό)

ΠολωνίαΛισαβόνα ( Πορτογαλία + διάφορα άλλα μέρη στην Πορτογαλία)

Rojava, ΒΑ Συρία

Εδιμβούργο ( Σκωτία + διάφορα άλλα μέρη στη Σκωτία)

Φουενλαμπράντα ( Ισπανία + διάφορα άλλα μέρη στην Ισπανία)

Χέρεζ (Ισπανία)

Καντάμπρια (Ισπανία)

Μαδρίτη (Ισπανία)

Στοκχόλμη (Σουηδία)

Μάλμο (Σουηδία)

Βέρνη (Ελβετία)

Γενεύη (Ελβετία)

Βασιλεία (Ελβετία)

Σιόν (Ελβετία)

Χαλέπι (Συρία)

Κίεβο (Ουκρανία)

Ουάσιγκτον (ΗΠΑ)

Νέα Υόρκη (ΗΠΑ)

Βόρεια Καλιφόρνια (ΗΠΑ)

Λος Άντζελες (ΗΠΑ)

Κάρντιφ (Ουαλία)

Llanberis (Ουαλία)

Μετάφραση: Women Defend Rojava – Επιτροπή Αθήνας

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License