από την πιο ψηλή κορφή μέχρι το πιο μικρό σπίτι οι συλλογικές μας αντιστάσεις είναι το ανάχωμα ενάντια στη λεηλασία των ζωών μας

Η υπεράσπιση των Αγράφων, της Οίτης, της Βασιλίτσας, της Ζήρειας, των βουνών της Εύβοιας, της Κρήτης, της Τήνου και της Άνδρου, είναι μερικές μόνο από τις περιπτώσεις αγώνων που έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες, με πρόταγμα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από τη λεηλασία των επενδυτών. Ως κομμάτι του κόσμου που βλέπει στα «αναπτυξιακά» σχέδιά τους την περαιτέρω περίφραξη, καταστολή και αφαίμαξη των ζωών μας, αναγνωρίζουμε σε αυτές τις αντιστάσεις ακόμα ένα πεδίο αγώνα ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση σε κάθε πτυχή της ζωής μας, από τα πάρκα και τις πλατείες, τους εργασιακούς χώρους και τα σχολεία, τα δάση, τα βουνά και τις γειτονιές μας. Με βάση αυτή την ανάγνωση και σε μια συμβολική κίνηση διασύνδεσης των συλλογικών αγώνων, κάποιες/οι από εμάς που βρεθήκαμε στη Νιάλα για να συμμετέχουμε στην πανελλαδική κινητοποίηση για την υπεράσπιση των Αγράφων στις 5 Ιούλη σηκώσαμε πανό αλληλεγγύης στην πρόσφατα εκκενωμένη κατάληψη Δερβενίων 56 στην Αθήνα.

post image

Η έννοια της «ανάπτυξης» ορίζεται πάντα στη βάση της κυρίαρχης ιδεολογίας κράτους και κεφαλαίου - των από τα πάνω, με κριτήρια που δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας - των από τα κάτω. Μια έννοια που χρησιμοποιείται γενικά και αόριστα σαν να φέρει μόνο θετικό φορτίο, η «ανάπτυξη» χρησιμοποιείται για την κοινωνική και πολιτική νομιμοποίηση των συμφερόντων της κυριαρχίας, μαζί με δωρεές/μίζες σε ιδρύματα, δήμους, και τοπικούς παράγοντες, προκηρύξεις κάποιων ελάχιστων θέσεων εργασίας, και κούφιες υποσχέσεις για αντισταθμιστικά μέτρα και οφέλη για τις τοπικές κοινότητες.

Η λογική που κρύβουν στον πυρήνα τους αυτές οι διαδικασίες διατρέχει όλο το φάσμα της καπιταλιστικής δραστηριότητας: «ανάπτυξη» για αυτούς σημαίνει ότι τα επιχειρηματικά τους σχέδια προχωρούν χωρίς εμπόδια, τα κέρδη τους αυξάνονται χωρίς προβλήματα, οι εκμεταλλευόμενες/οι σκύβουν το κεφάλι σε κάθε απαίτηση, μικρή ή μεγάλη, και όσοι/ες αντιστέκονται στοχοποιούνται. «Ανάπτυξη» χαρακτηρίζεται η υποβάθμιση ολόκληρων γειτονιών, η εκδίωξη των φτωχών κατοίκων τους, και η αναδιοργάνωσή τους βάσει εμπορικών κριτηρίων, με στόχο την παράδοσή τους στην αγορά ακινήτων. «Ανάπτυξη» χαρακτηρίζεται η υποτίμηση ολόκληρων περιοχών και η τρομοκράτηση των τοπικών κοινοτήτων που αντιστέκονται, με στόχο τη λεηλασία του φυσικού τους πλούτου.

Τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί στον κλάδο της ενέργειας το ιδεολόγημα της «πράσινης ανάπτυξης». Ένα ιδεολόγημα που παρουσιάζει ως οικολογική εναλλακτική για την παραγωγή ενέργειας τα αιολικά πάρκα, ανάμεσα σε άλλα. Το ζήτημα της μαζικής εγκατάστασης ανεμογεννητριών τίθεται σταθερά από το ελληνικό κράτος ως αιχμή της «πράσινης ανάπτυξης», ήδη επί ΣΥΡΙΖΑ και με αποκορύφωμα το φρικαλέο νομοσχέδιο Χατζιδάκη για τον «εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας». Βλέπουμε πλέον το μεγαλύτερο τμήμα της υπαίθρου του ελλαδικού χώρου να κόβεται κομματάκια ως ανεκμετάλλευτο οικόπεδο για να γεμίσει ανεμογεννήτριες, με όρους και μεθόδους που οδηγούν σε ανυπολόγιστη καταστροφή με επιπτώσεις που είναι ουσιαστικά μη αναστρέψιμες.

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, οφείλουμε να αποδομήσουμε το ιδεολόγημα της «πράσινης ανάπτυξης» και να στηρίξουμε τους αγώνες που έχουν γεννηθεί σε διάφορα σημεία της ελληνικής επικράτειας ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Η υπεράσπιση των Αγράφων, της Οίτης, της Βασιλίτσας, της Ζήρειας, των βουνών της Εύβοιας, της Κρήτης, της Τήνου και της Άνδρου, είναι μερικές μόνο από τις περιπτώσεις αγώνων που έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες, είτε κατά τόπους είτε σε κεντρικό επίπεδο, με πρόταγμα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από τη λεηλασία των επενδυτών. Ως κομμάτι του κόσμου που βλέπει στα «αναπτυξιακά» σχέδιά τους την περαιτέρω περίφραξη, καταστολή και αφαίμαξη των ζωών μας, αναγνωρίζουμε σε αυτές τις αντιστάσεις ακόμα ένα πεδίο αγώνα ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση σε κάθε πτυχή της ζωής μας, από τα πάρκα και τις πλατείες, τους εργασιακούς χώρους και τα σχολεία, τα δάση, τα βουνά και τις γειτονιές μας.

Με βάση αυτή την ανάγνωση και σε μια συμβολική κίνηση διασύνδεσης των συλλογικών αγώνων, κάποιες/οι από εμάς που βρεθήκαμε στη Νιάλα για να συμμετέχουμε στην πανελλαδική κινητοποίηση για την υπεράσπιση των Αγράφων στις 5 Ιούλη σηκώσαμε πανό αλληλεγγύης στην πρόσφατα εκκενωμένη κατάληψη Δερβενίων 56 στην Αθήνα.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΤΩΧΟΙ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΙ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΥΣΗ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ, ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΠΙΣΩ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Αλληλέγγυες/οι

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License