Για το νέο lock-down στην Σερβία!

Χθες το βράδυ στο Βελιγράδι υπήρξε μια μεγάλη αυθόρμητη διαμαρτυρία ανθρώπων η οποία δέχτηκε μεγάλη καταστολή από την αστυνομία, η οποία δεν συνηθίζεται στη Σερβία.

post image

Χθες το βράδυ στο Βελιγράδι υπήρξε μια μεγάλη αυθόρμητη διαμαρτυρία ανθρώπων η οποία δέχτηκε μεγάλη καταστολή από την αστυνομία, η οποία δεν συνυθίζεται στη Σερβία.

Ο λόγος της διαμαρτυρίας ήταν το νέο lock-down που επέβαλε η κυβέρνηση λόγω της εξάπλωσης του κορονοιού. Όλο αυτό γίνεται επειδή η κυβέρνηση προσπαθεί να κατηγορήσει τον κόσμο για "ανεύθυνη συμπεριφορά", σαν αίτιο του νέου κύματος επιδημίας που έχει έρθει. Προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες που της αναλογούν ενώ η ίδια κυβέρνηση είναι που διοργάνωσε εκλογές, μεγάλες συγκεντρώσεις και έστησε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ντέρμπυ μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Η κυβέρνηση του Vucic στην Σερβία μοιάζει όλο και περισσότερο με αυτή του Ερντογάν: μια μονόδρομη ακροδεξιά δικτατορία.

Αν και στις διαμαρτυρίες συμμετέχουν διάφορες ομάδες ανθρώπων, είναι στην πλειοψηφία τους νέοι. Πριν λίγες μέρες πολλοί μαθητές βγήκαν μαζικά στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο των εσώκλειστων σχολείων, τα οποία η κυβέρνηση χαρακτήρισε σαν το κύριως αίτιο της εξάπλωσης της πανδημίας.

Μέχρι τώρα, αυτές οι συγκεντρώσεις μοιάζουν να παίρνουν το χαρακτήρα ενός μικροαστικού κινήματος. Είναι αρκετά ετερογενές, ενώ η ακροδεξιά έχει σίγουρα μεγάλη επιρροή. Επίσης υπάρχει ένα μέρος φιλελεύθερων ακτιβιστών καθώς και ατόμων της αριστεράς.

Από την άλλη, δεν υπήρξε ποτέ πραγματικό lock-down για την εργατική τάξη. Ενώ η κυβέρνηση επιβάλλει σκληρές πολιτικές, δεν επιτρέπει την διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας και της ροής των κερδών. Οι εργαζόμενοι ήταν αναγκασμένοι να συνεχίσουν την δουλειά χωρίς καμία προστασία -ακόμα και τις χειρότερες μέρες της πανδημίας- και θα αναγκαστούν να το ξανακάνουν. Αυτός ο λόγος παρέα με την ανερχόμενη οικονομική κρίση που έρχεται, είναι που υπάρχει μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια στα κατώτερα στρώματα.

Να αναζητήσουμε νέες μορφές αγώνων και να γυρίσουμε ανάποδα την σκακιέρα για να αποτρέψουμε την φυσική και κοινωνική καταστροφή!

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License