Η κρατική καταστολή της "μεταπολίτευσης" επανέρχεται!

Τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης η κυβέρνηση του Καραμανλή, προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία της. Βασισμένη στην σιωπηλή αποδοχή ή και την χλιαρή αντίδραση του "πολιτικού κόσμου" -η από χρόνια απαγορευμένη και παράνομη "κομμουνιστική αριστερά" θα ησύχαζε με την νομιμοποίησή της- κατορθώνει σταδιακά να επιβάλει ένα καθεστώς νόμιμης βίας, που απευθύνεται πια μαζικά σε ολόκληρο το μαζικό κίνημα και απειλεί τον κάθε αγωνιστή, που τυχόν δεν συμφωνεί μαζί της, καθώς και τον κάθε απεργό ή διαδηλωτή που δεν δέχεται να μπει στα καλούπια του κράτους και των αφεντικών. Τα αυθόρμητα "εκρηκτικά" γεγονότα που την είχαν θορυβήσει από το 1975:

Εορτασμός της επετείου του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21 Απριλίου, με εκατοντάδες χιλιάδες λαού στην αντιφασιστική πορεία προς το ΕΑΤ/ΕΣΑ  και την αμερικάνικη πρεσβεία. Γίνεται εισβολή πολλών εκατοντάδων αγριεμένων διαδηλωτών στην πρεσβεία με καταστροφές στο εσωτερικό της (τραυματισμένος από σφαίρα διαδηλωτής) και ακολουθούν εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας με πολλούς τραυματίες.

"Πανελλαδική απεργία των οικοδόμων" στις 23 Ιούλη. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης τους -παρά τη θέληση της Ομοσπονδίας τους και των συνδικαλιστικών-κομματικών οργανώσεων- θέλουν να κάνουν πορεία με την αστυνομία να την απαγορεύει, διότι θα παρενοχλήσει τις συγκοινωνίες! Ξεσπούν αιματηρές ταραχές μέχρι αργά το βράδυ στους δρόμους της Αθήνας. Στα γεγονότα αυτά τραυματίστηκαν 48 πολίτες, οι 8 με διαμπερή τραύματα από σφαίρες! Από τις δυνάμεις καταστολής 63 αστυνομικοί.

Τότε, ήταν κυβέρνηση ΝΔ (Καραμανλής), με υπουργό Δημόσιας Τάξης τον Σόλων Γκίκα (χουντικός στρατοκράτης, ιδρυτής και αρχηγός της μυστικής οργάνωσης ελλήνων αξιωματικών του στρατού <ΙΔΕΑ> κλπ.): Παραδίδεται έτοιμο νομοσχέδιο προς προώθηση στη βουλή, για την επιβολή της "ευταξίας" στις <<Δημόσιες συναθροίσεις των πολιτών>>, που αποτελείτο από 14 άρθρα (!).

Τώρα, είναι πάλι κυβέρνηση ΝΔ (Μητσοτάκης), με υπουργό "τρομοκρατίας του πολίτη", τον "γνωστό δημοκράτη" Χρυσοχοϊδη: Γίνεται κατάθεση νομοσχεδίου στη βουλή, "για τη δημόσια ασφάλεια και την διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στις <<Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις>>, που αποτελείται από 14 άρθρα (!). Οι όποιες ομοιότητες δεν είναι καθόλου τυχαίες!

Είναι μέρες που θυμίζουν τα πρώτα χρόνια της "μεταπολίτευσης", με τη γενικευμένη αστυνόμευση της κοινωνίας και το κράτος να "θωρακίζεται". Και τότε και τώρα, είναι ο φόβος που υπάρχει στην κάθε εξουσία, να ξεσπάσει ένα τεράστιο απελευθερωτικό κοινωνικό κίνημα -από τους κολασμένους αυτού του άθλιου κόσμου- που είναι πιθανό να σαρώσει τα πάντα και τους πάντες...

Επειδή η επικαιρότητα τρέχει, δημοσιεύεται τώρα, ένα απόσπασμα από το βιβλίο που ετοιμάζεται (και όχι όταν τελειώσει και κυκλοφορήσει): <<Από το "ΚΡΑΚ" στο "ΡΗΓΜΑ". Οι Αναρχικοί στα σκληρά χρόνια της "μεταπολίτευσης">>.

 

2. "Ρίχτε στο ψαχνό χωρίς καμιά ευθύνη"!!!

Στην αρχή της χρονιάς του 1976, στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης (Καραμανλή) που γίνεται, ο αποχωρών υπουργός Δημοσίας Τάξεως Σόλων Γκίκας (ο γνωστός χουντικός- φασίστας καυχήθηκε στην ημερησία διαταγή του ότι "αποκατέστησε και εδραίωσε την Δημοκρατία!..), παρέδωσε στον διάδοχό του Γ. Σταμάτη ένα φασιστικό νομοσχέδιο -υποθήκη για τα σώματα ασφαλείας- για να το προωθήσει στην βουλή προς ψήφιση! Το νομοσχέδιο αυτό καταρτίστηκε όσο ήταν υπουργός και υπεγράφει από τον ίδιο πριν από την αποχώρησή του, Αποτελείται από 14 άρθρα και στις κυριότερες διατάξεις του, αφορά να επιβάλει την "ευταξία" σε δημόσιες συναθροίσεις των πολιτών: συγκεντρώσεις, πορείες, διαδηλώσεις κλπ.

     Μεταξύ άλλων, σε ορισμένες εκπληκτικές διατάξεις του νομοσχεδίου, ορίζεται ότι: <<Μπορεί ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής αρχής να διατάξει την χρήση των όπλων από τους άνδρες της δημοσίας δυνάμεως σε πρώτη φάση και χωρίς ιεράρχηση των μέσων διάλυσης: απώθηση, δακρυγόνα, καπνογόνα, κλομπς, υποκόπανοι όπλων, εκτόξευση νερού ή χρωστικών ουσιών κλπ. Και μάλιστα συγχωρείται οποιαδήποτε χρήση των όπλων, αν οι μετέχοντες της συναθροίσεως δεν αποσυρθούν, μετά τις εκφοβιστικές βολές και τις βολές άσφαιρων ή πλαστικών βλημάτων! Ορίζεται ακόμα ότι η αστυνομική δύναμη δεν έχει καμία ποινική ή αστική ευθύνη για τα επακόλουθα της χρήσεως μέσων βιαίας διαλύσεως εφ' όσον ετηρήθη η νόμιμη διαδικασία κλπ.>>.

     Σε άλλες σχετικές διατάξεις αναφέρεται για τους οργανωτές και τους ομιλητές των συγκεντρώσεων και την ποινική τους ευθύνη για την κανονική διεξαγωγή της, την τήρηση των διατάξεων, κλπ.: <<Ως δημόσιες στην ύπαιθρο συναθροίσεις νοούνται όχι μόνον οι στατικές, αλλά και οι κινούμενες (πορείες). Επίσης, οι συγκεντρώσεις ατόμων εκτός κλειστών χώρων, με την δικαιολογία της ανεπάρκειας των χώρων αυτών! Στις πορείες οι ομιλίες πρέπει να γίνονται στην αφετηρία ή στο τέρμα τους! Απαγορεύεται οποιαδήποτε στάση ή ομιλία κατά την διάρκεια της πορείας! Οι πορείες γίνονται μόνον πεζή, χωρίς να παρακωλύεται κυκλοφορία! Τοποθέτηση μεγαφώνων επιτρέπεται μόνον στο χώρο που έχει ορισθεί: στον οποίο πρέπει να περιορίζεται η συνάθροιση! Κάθε συγκέντρωση πέραν του χώρου αυτού απαγορεύεται και διαλύεται από την Αστυνομική αρχή>>. Παραδόξως ο Γκίκας, παραχωρώντας όλα αυτά τα δικαιώματα στα εκτελεστικά όργανα του υπουργείου δημοσίας τάξης, καθορίζει στην αρχή του νομοσχεδίου του και <<το δικαίωμα των Ελλήνων να συνέρχονται ησύχως και αόπλως!>>.   

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License