Τα ξημερώματα της 26ης Ιουνίου εκκενώθηκε από το κράτος η κατάληψη Δερβενίων 56 και η παρακείμενη κατάληψη στέγης επί της Δερβενίων 52. Άμεσα, δεκάδες συντρόφισσες και σύντροφοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση αλληλεγγύης στην πλατεία Εξαρχείων, προσεγγίζοντας σε μικρή απόσταση την επιχείρηση των μπάτσων. Το ίδιο βράδυ, μετά από καλεσμένη συγκέντρωση στα Εξάρχεια, έγινε πορεία, η οποία κατευθύνθηκε προς την σφραγισμένη κατάληψη και εκεί ο κόσμος γκρέμισε την τσιμεντωμένη πόρτα της. Οι μπάτσοι έκαναν την εμφάνισή τους όταν ο κόσμος αποχώρησε από το σημείο.

Τα Εξάρχεια μετατρέπονται τα τελευταία χρόνια σε διασκεδαστήριο και χώρο εναλλακτικού τουρισμού. Οι δημόσιοι χώροι συρρικνώνονται συνεχώς και τεράστιο ποσοστό διαμερισμάτων ενοικιάζεται στους τουρίστες μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών. Τα νοίκια εκτινάσσονται και η ανθρωπογεωγραφία της περιοχής αλλοιώνεται πλήρως. Ταυτόχρονα, προκειμένου τα Εξάρχεια να αποτελούν μία “ασφαλή” περιοχή για τουρίστες και θαμώνες, το κράτος επιτίθεται με όλα τα μέσα σε νευραλγικά σημεία πολιτικής ζύμωσης (καταλήψεις, στέκια, Πολυτεχνείο), τα όποία μπαίνουν ανάχωμα στη διαδικασία αποστείρωσης και εξευγενισμού της περιοχής. Με το 5ο τμήμα Εξαρχείων να δηλώνει επισήμως “πως προέχει η καταστολή του πολιτικού-κοινωνικού εγκλήματος και μετά του ποινικού” και με τη προσπάθεια του κράτους για την μόνιμη εγκαθίδρυση των μπάτσων στην περιοχή, επιχειρείται να καταδειχθεί πως εδώ “δεν κουνιέται φύλλο” και πως τα Εξάρχεια όχι μόνο δεν αποτελούν άβατο, αλλά την πλέον αστυνομοκρατούμενη γειτονιά του κέντρου. Με τις ευλογίες μάλιστα μερίδας κατοίκων και μαγαζατόρων της περιοχής.

Η Δερβενίων 56 καταλήφθηκε το 2015 με σκοπό να στεγάσει την αυτοοργανωμένη δομή αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστ(ρι)ες που δημιουργήθηκε εκείνη την εποχή. Λειτουργούσε πάντα ανοιχτά, οριζόντια, αντιιεραρχικά και αυτοοργανωμένα και αποτέλεσε τόπο συνάντησης πληθώρας πολιτικών ομάδων και συνελεύσεων. Σε αυτήν έχουν φιλοξενηθεί και πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις, μαθήματα σε μετανάστ(ρι)ες, και στο χώρο της λειτουργούσε πολύγλωσση βιβλιοθήκη. Εν μέσω καραντίνας και απαγόρευσης κυκλοφορίας ήταν από τους λίγους πολιτικούς χώρους που παρέμειναν ανοιχτοί, σχηματίζοντας δομές έμπρακτης αλληλεγγύης, στηρίζοντας έτσι όσους και όσες το είχαν ανάγκη.

Είναι προφανες ότι οι καταλήψεις και οι χώροι αγώνα αποτελούν αγκάθι στα σχέδια τους. Θεωρούν πως εκκενώνοντας τους χώρους μας και αστυνομοκρατώντας την περιοχή θα μας εξαφανίσουν...

Αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο μας παίρνετε τα σπίτια, τόσο θα ανοίγουμε άλλα και θα ερχόμαστε στα δικά σας.

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΜΜΕΝΑ,

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΕ ΒΙΛΛΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ

ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΔΕΙΑ ΣΠΙΤΙΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Βανκούβερ Απαρτμάν, Ioύλιος 2020

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License