Τοποθέτηση σχετική με την εκκένωση της κατάληψης Δερβενίων 56 από την αναρχική ομάδα Iter impia


Τα τσιμέντα που σηκώθηκαν στην πόρτα της κατάληψης Δερβενίων 56, αυτό που καταφέρνουν είναι να θυμίσουν τους δύο κόσμους που συγκρούονται. Από τη μία, αυτόν της κυριαρχίας, των τσιμεντένιων χώρων, της αποστειρωμένης ζωής, εν τέλει της οριακής επιβίωσης και από την άλλη, αυτόν της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας, του αγώνα, της δημιουργικότητας, της λαχτάρας για ζωή.

Η κατάληψη Δερβενίων 56, με τους αγώνες και τις σχέσεις που οι διάφοροι άνθρωποι στήριξαν και έχτισαν πέριξ αυτής ήταν, είναι και θα είναι ο τόπος συνάντησης της αναρχικής ομάδας Iter impia. Εκεί γνωριστήκαμε, πληθύναμε, ανταλλάξαμε απόψεις, ομαδοποιηθήκαμε, ενδυναμωθήκαμε, δράσαμε και στηρίξαμε η μία το άλλο, ο ένας την άλλη, στο δρόμο, στις διαδικασίες και ευρύτερα. Διευρύναμε τις σκέψεις μας και γίναμε ένα, μέσω της ομάδας μας και των σχέσεων μας, μέσω της αυτομόρφωσης και των αγώνων, τελικά μέσω της κατάληψης Δερβενίων 56. Εκεί κάναμε κουβέντες,διοργανώσαμε προβολές και θέατρο του καταπιεσμένου, προβληματιστήκαμε και δράσαμε σχετικά με το έμφυλο ζήτημα και τις ευρύτερες ανησυχίες μας. Εκεί αγαπήσαμε και παλέψαμε για τον κόσμο που οραματιζόμαστε, ενάντια στις εξουσίες και τις καταπιέσεις αυτής της κοινωνίας, νιώσαμε ελεύθερες και ασφαλείς να εκφράσουμε τις πτυχές των εαυτών μας που καταπιέζονται από τους κοινωνικούς περιορισμούς και αυτό είναι κάτι που δε μας το στερεί κανένας μπάτσος και κανένα τσιμέντο.

Αυτή η συνθήκη δε μπορεί να μη μας γεμίζει με οργισμένα συμπεράσματα σχετικά με την πηγή της καταστολής. Η εκκένωση της Δερβενίων 56 και της κατάληψης στέγης στον ίδιο δρόμο, συνδέεται με την ευρύτερη πίεση και καταστολή που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, ήδη από την κυβέρνηση Σύριζα έως σήμερα,ιδιαίτερα στο μητροπολιτικό κέντρο. Αυτό συμβαίνει για να πάρει θέση η ανάπτυξη και ο εξευγενισμός στην καταδυνάστευση των ζωών των από τα κάτω, θέλοντας η κυβέρνηση να πλασάρει μέσω των ΜΜΕ μια εικόνα της πόλης που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα, κρύβοντας πίσω από τα ψηλά συντριβάνια, την φτώχια και την εξαθλίωση των ανθρώπων, επιδιώκοντας να τους σπρώξει ολο και περισσότερο στο περιθώριο, αφού χαλάνε την εικόνα μιας ''όμορφης και καθαρής Αθήνας''. Για να σχεδιάζει αναπλάσεις εκατομμυρίων, με ζαρντινιέρες των πεντακοσίων ευρώ, μιλώντας για ανάπτυξη και ενίσχυση του τουρισμού, ενώ οι από τα κάτω ζούν στην επισφάλεια και μετά βίας βγάζουν το νοίκι. Η κυριαρχία θέλει να υπογραμμίσει την ταξικότητα των επιλογών και να αναδείξει τι κάνουν τα λεφτά τους: λαγούς και πετραχήλια. Γιατί αυτόν τον κόσμο προτάσσει η κυριαρχία για τους πολλούς χτίζοντας τοίχους. Την καταστολή, την ανέχεια, τους πνιγμούς, τα βασανιστήρια, την μοναξιά, τους φασίστες, την μιζέρια, τον φόβο με μοναδικό κίνητρο την τσέπη τους και τα συμφέροντά τους.

Εμείς όμως καταφέραμε να ονειρευτούμε και να προτάξουμε έναν άλλον κόσμο χτίζοντας σχέσεις και όχι τοίχους. Από τη μεριά μας, ανήκουμε εξορισμού στον κόσμο των καταπιεσμένων και αυτόν θέλουμε να ανατρέψουμε. Γιατί οι χώροι που δημιουργεί η κυριαρχία δεν είναι ασφαλείς για εμάς : κανένας μεγάλος περίπατος δε μπορεί να είναι ασφαλής για τις καταπιεσμένες θηλυκότητες, που ο σεξισμός τις βάζει καθημερινά στο στόχαστρο. Για εκείνες που αναγκάζονται να κάνουν πράγματα που δε θέλουν, για όσες σωπαίνουν, κακοποιούνται, βιάζονται και δολοφονούνται από την πατριαρχία και τις εκφάνσεις του καπιταλισμού. Καμία φανταχτερή γιορτή δε μπορεί να συγκινήσει εκείνες που γυρνάνε εξαντλημένες από την δουλειά, εκείνους που δεν έχουν χαρτιά και ζούν αποκλεισμένοι στα στενά της πόλης. Γιατί ο μόνος τρόπος να αποδομήσουμε τις διάφορες κοινωνικές ταυτότητες είναι να καταστρέψουμε το σύστημα που τις γεννά και τις συντηρεί, γιατί ο μόνος δρόμος για την απελευθέρωση είναι απέναντι στο χρήμα και το συμφέρον τους να αντιτάξουμε την ζωή.

Γι' αυτό θα μας βρείτε μπροστά σας, παίρνοντας πίσω τους χώρους εκείνους που θέταμε ζητήματα, τους χώρους που νιώθαμε πιο ασφαλείς, εκεί όπου η αμφισβήτηση έβρισκε το πλαίσιο να εκφραστεί. Εκεί που καταφέραμε να χωρέσαμε όλα αυτά που νιώθουμε, θέλουμε και αντιπαλεύουμε, χτίζοντας σχέσεις και αναπτύσσοντας τα εργαλεία αγώνα με τα οποία θα διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, και για αυτά τα αυτονόητα είμαστε ικανές να κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Κανένα τσιμέντο δε μπορεί να φιμώσει της φωνές μας, κανένα σφραγισμένο κτήριο δε μπορεί να σταματήσει τους αγώνες μας. Έτσι, καλούμε όλα τα άτομα που συνδέθηκαν μαζί μας να πλαισιώσουν τις κινήσεις αλληλεγγύης στην κατάληψη Δερβενίων 56. Για να μην κλειστούμε στον ατομικισμό και την απομόνωση, για να θέσουμε επί τάπητος την συλλογική αμφισβήτηση του υπάρχοντος.

10, 100, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΤΕΡΓΑ ΚΑΙ ΚΕΛΙΑ

 

                                                                                                     Αναρχική ομάδα Iter impia

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License