[Θεσσαλονίκη] Παρέμβαση στο νοσοκομείο Γεννηματάς

Παρέμβαση στο νοσοκομείο Γεννηματάς πραγματοποιήθηκε σήμερα (27/6/2020) το πρωί από την Περιφέρεια Θεσσαλονίκης της Αναρχικής Ομοσπονδίας. Αφορμή για την παρέμβαση υπήρξε η συμπεριφορά του διοικητή του νοσοκομείου, Γιώργου Κούτρα απέναντι σε συνδικαλίστρια και εν γένει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας σε μια εποχή πιο κρίσιμη από ποτέ για αυτό. Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλονίκης της Αναρχικής Ομοσπονδίας:

post image

Στις 17/5 η εργαζόμενη του νοσοκομείου Γεννηματάς και πρόεδρος της ΕΝΙΘ Δ.Κ. έλειψε από τη δουλειά της λόγω θανάτου του πατέρα της. Ενώ δικαιούταν άδεια λόγω πένθους και είχε φροντίσει να βρει αντικαταστάτρια για την εφημερία της, ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Κούτρας πραγματοποίησε δήθεν έλεγχο στα επείγοντα, τρομοκράτησε με φωνές και ύβρεις τους ειδικευόμενους γιατρούς που βρίσκονταν εκεί και ύστερα από λίγα λεπτά έφυγε, διαπιστώνοντας ότι η Δ.Κ. λείπει από το πόστο της. Το αποτέλεσμα είναι η Δ.Κ. και η αντικαταστάτριά της Μ.Α. να καλούνται σε απολογία για ‘’αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των καθικόντων τους’’, κάτι που προφανώς δεν ισχύει, απειλώντας την Δ.Κ. με δικαστική δίωξη.

Αυτός ο έλεγχος δεν ήταν καθόλου τυχαίος, καθώς και η Δ.Κ. και η Μ.Α. είναι συνδικαλίστριες και έχουν πολλές φορές αναδείξει τις ανεπάρκειες του νοσοκομείου στο οποίο εργάζονται. Από την άλλη, ο διοικητής του νοσοκομείου Γεννηματά αγνοεί επιδεικτικά τα προβλήματα στις λειτουργίες οποιασδήποτε άλλης πτέρυγας εκτός της ορθοπεδικής, τραμπουκίζοντας μάλιστα τους διευθυντές και τους εργαζόμενους που τολμούν να τα καταδείξουν.

Όλα αυτά γιατί ο Γ. Κούτρας πριν γίνει διοικητής του Γεννηματάς ήταν μεγαλοϊδιώτης φυσιοθεραπευτής, εξ ου και ο διακαής του πόθος να αναβαθμίσει την Ορθοπεδική κλινική και το φυσικοθεραπευτήριο. Για τον κ. Κούτρα δεν θα βρει κανείς τίποτα από διοικητική εμπειρία στο βιογραφικό του, παρά ενασχόληση με τη φυσικοθεραπεία, ενώ στη δημόσια δράση του καταγράφεται η υποψηφιότητά του το 2014 ως δημοτικός σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο του σημερινού κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Σταύρου Καλαφάτη. Ακόμα και εν μέσω της πανδημίας του κορωναϊού δεν ασχολήθηκε καθόλου με τις ελλείψεις του νοσοκομείου, παρά μόνο με την αναβάθμιση της Β΄ Ορθοπεδικής Κλινικής του ΑΠΘ, που αποτελεί και την μόνη ενασχόλησή του από την μέρα που ανέλαβε καθήκοντα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με την καταγγελία της ένωσης νοσοκομειακών ιατρών Θεσσαλονίκης, προχώρησε σε διάθεση σε συμπλήρωση σε διαγωνισμό μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020, ορθοπεδικού εξοπλισμού αξίας 260.000 ευρώ, τον Μάρτιο εν μέσω πανδημίας, χωρίς να αξιολογηθούν καν οι υπόλοιπες ανάγκες του Νοσοκομείου και στο άνοιγμα τριών επιπλέον Ορθοπεδικών κρεβατιών. Ειδικά για το τελευταίο, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα με τις μετεγκαταστάσεις που θα χρειαστούν, καθώς και περιττά έξοδα.

Για να πραγματοποιηθούν τα όνειρα του κ. Κούτρα προβλέπεται μετεγκατάσταση του Παθολογοανατομικού εργαστηρίου για να γίνουν γραφεία των γιατρών της ορθοπεδικής. Οι αναδιαμορφώσεις που σχεδιάζει οδηγούν σε ελλείψεις και την ακτινολογική πτέρυγα, που ενώ έχει παραλάβει νέο εξοπλισμό, παραμένει αχρησιμοποίητος γιατί ο κενός χώρος αναμένεται να διατεθεί για τις επεκτάσεις της ορθοπεδικής που επιδιώκει. Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στην αυταρχική και επιθετική του στάση στους εργαζόμενους γιατρούς, ιδιαίτερα στους/ις συνδικαλιστές/ριες, διαλύοντας ουσιαστικά της αναγκαίες λειτουργίες του νοσοκομείου και δημιουργώντας κλίμα τρομοκρατίας στις/ους εργαζόμενες/ους. Στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες του συγκεκριμένου διοικητή αλλά και κάθε άλλου, που για το κέρδος και το συμφέρον του υποβαθμίζει την δημόσια υγεία και θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, στον κάθε Κόυτρα που νομίζει οτι τα νοσοκομεία είναι τσιφλίκια του και απειλεί και τραμπουκίζει συνδικαλιστές/ριες που απαιτούν τα αυτονόητα, στεκόμαστε απέναντι και απαντάμε με οργάνωση . Γιατί η δημόσια υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι πηγή κερδών για τον κάθε κομματικά διορισμένο μεγαλοϊδιώτη τραμπούκο. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίζει με τις ζωές μας και να καταχράζεται χρήματα για την δημόσια υγεία προς το δικό του συμφέρον.

Οι άθλιες πρακτικές της κυβέρνησης που δίνει εκατομμύρια σε μιντιακές προπαγάνδες αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, που κάνει νταλαβέρια με ιδιωτικές κλινικές αντί να τις επιτάξει ακόμη και μέσω πανδημίας, που διορίζει μεγαλοϊδιώτες που για το συμφέρον τους υποβιβάζουν τα νοσοκομεία με ενέργειες άκρως επικίνδυνες για την δημόσια υγεία , κάνουν ξεκάθαρο πως για αυτούς τα κέρδη αξίζουν παραπάνω απο τις ανθρώπινες ζωές. Απέναντι στο σκληρό πρόσωπο του καπιταλισμού, όσο κράτος και κεφάλαιο κάνουν παζάρια με τις ζωές μας, απαντάμε με αλληλεγγύη. Θα είμαστε δίπλα σε όσους/ες διώκονται γιατί συνδικαλίζονται και απαιτούν τα αυτονόητα, δίπλα σε όσες/ους σε αντιξοες συνθήκες παλεύουν για τη δημόσια υγεία.

Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

Αναρχική Ομοσπονδία (Περιφέρεια Θεσσαλονίκης)

Πρώτη δημοσίευση στο Alerta.gr

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License