Έφτασε, επιτέλους, η στιγμή για την κοινότητα της Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνα να επισημοποιήσει τον διάχυτο ρατσισμό της, τον οποίο -παρότι επιδιώκει να καμουφλάρει- διαχέει διαρκώς στον μικρόκοσμό μας μέσα από πληθώρα δράσεων. Αποκορύφωμα αυτή τη φορά, αποτελεί η κινητοποίηση μερίδας πολιτών σε αγαστή συμφωνία με τις τοπικές αρχές με σκοπό την απομάκρυνση των φιλοξενούμενων προσφύγων και μεταναστών από τη Νέα Μάκρη και τις γύρω περιοχές.

Εμείς, μια άλλη μερίδα πολιτών της περιοχής, επιλέγουμε να μην μείνουμε σιωπηλοί και να αναδείξουμε τον εκφασισμό της τοπικής κοινωνίας κοινοποιώντας την επικίνδυνη υπάρχουσα κατάσταση και απαντώντας στους αυτοαποκαλούμενος ως «ευαισθητοποιημένους» με το προσφυγικό ζήτημα συμπολίτες μας καθώς και στον «μη ξενόφοβο» δήμαρχο μας κ. Στέργιο Τσίρκα.

Γνωστοποιούμε, λοιπόν, πως κατά το διήμερο στις 28 και 29 Απριλίου και εν μέσω καραντίνας, επίδοξοι μπράβοι και τραμπούκοι της περιοχής -οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν προσπαθούν καν να κρύψουν την υποστήριξή και τις σχέσεις τους με το υπόδικο ναζιστικό μόρφωμα της ΧΑ- επιδόθηκαν σε βίαιες επιθέσεις εναντίων προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο Marathon Beach στην παραλία της Νέας Μάκρης. Ειδικότερα το βράδυ της 29ης Απριλίου, ομάδα περίπου 10 ατόμων οπλισμένη με ξύλα και ρόπαλα δεν δίστασε να επιτεθεί και να κυνηγήσει ακόμη και άτομα εφηβικής ηλικίας. Το γεγονός αυτό, φυσικά, δεν διέφυγε της προσοχής των αστυνομικών αρχών, καθώς συνελήφθησαν δύο εκ των συμμετεχόντων στην επίθεση για να αφεθούν ξανά ελεύθεροι μερικές ώρες αργότερα.

Ιδιαίτερα «ενδιαφέρον» είναι το γεγονός πως τις μέρες που ακολούθησαν της επίθεσης επικράτησε στα τοπικά μέσα μία ολοκληρωτική ομερτά γύρω από τα παραπάνω γεγονότα. Επιπλέον, και με ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη, παρακολουθήσαμε την ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ των τοπικών δημοτικών παρατάξεων, οι οποίες εξαντλήθηκαν σε γενικολογίες καθώς και σε τρομερές ανακρίβειες. Οτιδήποτε γράφτηκε, δηλαδή, για τα παραπάνω συμβάντα οδηγούσε, μέσω των συμφραζομένων, τον ανυποψίαστο αναγνώστη στο συμπέρασμα πως είτε -στην καλύτερη των περιπτώσεων- επρόκειτο για μια συμπλοκή μεταξύ των προσφύγων είτε πως οι πρόσφυγες ξεκίνησαν μια απρόκλητη επίθεση με μαχαίρια εναντίων ανυποψίαστων πολιτών που έτυχε να περπατούν στην περιοχή!

Επιβεβαιώνουμε, λοιπόν, μιας και είμαστε και εμείς κάτοικοι αυτής της περιοχής, πως ουκ ολίγα περιστατικά φασιστικού και βίαιου χαρακτήρα λαμβάνουν χώρα τακτικά στην περιοχή, τα οποία είτε αποκρύπτονται από τον δημόσιο λόγο είτε γνωστοποιούνται στρεβλά, ενοχοποιώντας κατά αυτόν τον τρόπο τα θύματα αντί για τους θύτες.

Δυστυχώς, όμως, η ιστορία μας δεν σταματά εδώ. Σε συνέχεια των παραπάνω παρακολουθήσαμε με αμηχανία και αποτροπιασμό επιχειρηματίες, κάτοικους και παραθεριστές της Νέας Μάκρης να κινητοποιούνται μέσω συλλογής υπογραφών και αποστολής Ανοιχτής Επιστολής προς το Δήμο και τους αρμόδιους υπουργούς, με την οποία απαιτούν την άμεση απομάκρυνση προσφύγων και μεταναστών από την περιοχή. Ήρθαμε μάλιστα αντιμέτωποι ακόμη και με την αηδιαστική εικόνα να υπάρχουν σε μαγαζιά της περιοχής φυλλάδια ανοιχτά προς συνυπογραφή για όποιον μπαίνει να ψωνίσει. Ακολούθως, και ορμώμενος από την συγκεκριμένη κίνηση των δημοτών του, ο δήμαρχος Στέργιος Τσίρκας απέστειλε δυο επιστολές -μια προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη και μια προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη- με τις οποίες ζητά την απεγκατάσταση των ανθρώπων αυτών από την περιοχή καθώς και την ενίσχυση των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων.

Θεωρούμε πως τόσο οι επιστολές των «ανήσυχων» δημοτών όσο και του ίδιου του δημάρχου αποτελούν ένα ρατσιστικό παραλήρημα καθώς τσουβαλιάζουν ανθρώπους βάσει φυλετικών χαρακτηριστικών ενώ επιπλέον ενστερνίζονται μια λογική συλλογικής ευθύνης, στοιχείο το οποίο αποτελεί θεμελιώδη αρχή κάθε φασισμού. Ως εκ τούτου, και ενώ θα μπορούσαμε να απαντήσουμε εκτενώς και να αποδομήσουμε τα αντίστοιχα επιχειρήματα τους ένα προς ένα, προτιμούμε να μην τα αναπαράγουμε ώστε να μην μολύνουμε περεταίρω το δημόσιο διάλογο. Αρκούμαστε, λοιπόν, στο να δηλώσουμε τα εξής:

  •  Οι δημόσιοι χώροι, ακριβώς εκ του γεγονότος ότι είναι δημόσιοι, ανήκουν σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως καταγωγής, εθνικότητας, εντοπιότητας ή οποιουδήποτε άλλου χαρακτηριστικού.
  • Όσον αφορά αυτούς οι οποίοι φαίνεται να είναι ευαίσθητοι για το ζήτημα της ρίψης απορριμμάτων, τους καλούμε να στρέψουν την δράση τους εναντίων της εγκατάστασης των ΧΥΤΑ στο δήμο μας, σχέδιο το οποίο αν υλοποιηθεί θα μολύνει σε καταστρεπτικό βαθμό τις θάλασσες μας και θα υποβαθμίσει δραματικά την ποιότητα των ζωών μας.
  • Tο πρόβλημα της έλλειψης υποδομών όπως και της ανεπαρκούς λειτουργίας των σχολείων κρίνουμε πως λύνεται μέσω διεκδίκησης άρτιων δημόσιων υποδομών για όλους καθώς και μιας εκπαιδευτικής λειτουργίας η οποία θα αίρει αντί να καλλιεργεί τις προκαταλήψεις και τον σκοταδισμό. Ειδικότερα σε μια περιοχή η οποία χτίστηκε από πρόσφυγες ευελπιστούμε –και μέσω του σχολείου- τα παιδιά μας να πάψουν να αναζητούν τις λύσεις των κοινωνικών προβλημάτων μέσω του μίσους και του διωγμού άλλων ανθρώπων.
  • Σχετικά με τις γελοιότητες περί υποβάθμισης του τουρισμού λόγω της ύπαρξης προσφύγων στην περιοχή -κάτι που εξάλλου καταρρίπτεται πλήρως από την καθημερινή μας εμπειρία- αρκούμαστε απλά στο να δηλώσουμε πως για εμάς οι ζωές όλων των ανθρώπων έχουν ίση αξία, η οποία υπερβαίνει τα οικονομικά ή οποιουδήποτε άλλου είδους συμφέροντα και οφέλη.

Κύριε Τσίρκα, δεν δεχόμαστε καμία επιπλέον αστυνόμευση για να μας προστατέψει από τις, κατά συντριπτική πλειοψηφία, νεαρές οικογένειες των προσφύγων και των μικρών παιδιών τους. Αντιθέτως, θεωρούμε πως αυτό που απειλεί και διαταράσσει τη δημόσια ασφάλεια δεν είναι οι πρόσφυγες αλλά οι ντόπιοι ακροδεξιοί τραμπούκοι, οι οποίοι απολαμβάνουν της κάλυψης της τοπικής αστυνομίας και των λοιπών επίσημων αρχών, καθώς και οι ξενόφοβοι ή απλά αδιάφοροι ντόπιοι κάτοικοι που τους υποστηρίζουν και τους ανέχονται.

Ακόμη, τονίζουμε πως το κείμενο μας δεν αποτελεί ούτε προσπάθεια εφησυχασμού ούτε στήριξης σε όσους επωφελούνται οικονομικά από την τρέχουσα κατάσταση. Σε καμία περίπτωση δεν αγνοούμε τις τεράστιες χρηματικές απολαβές τις οποίες απολαμβάνει ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου κ. Τζιλάβης εκμεταλλευόμενος την προσφυγική κρίση. Ζητάμε, λοιπόν, την άμεση εύρεση μόνιμων εναλλακτικών λύσεων για την διαμονή των προσφύγων καθώς και για την ομαλή ένταξη και ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό σύνολο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως σημαντικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού της περιοχής αποτελείται από πρόσφυγες και μετανάστες προηγούμενων κυμάτων με τους οποίους εδώ και πολλά χρόνια συμβιώνουμε αρμονικά.

Τέλος, και επειδή σε καμία των περιπτώσεων δεν μας πείθουν τα κροκοδείλια δάκρυά σας, σας δηλώνουμε πως εάν θέλετε να συνεχίσετε να αυτοαποκαλείστε άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι δεν αρκεί απλά να το αναφέρετε αλλά απαιτείται και να το ενσαρκώνετε μέσα στην καθημερινή πρακτική σας. Όσον αφορά εμάς, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε στο πλευρό και μαζί με τους πρόσφυγες και τους καταπιεσμένους αυτού του κόσμου για να διώξουμε τον ρατσισμό και τον φασισμό από τις συνειδήσεις και τις γειτονιές καθώς και για μια ζωή άξια του ονόματός της.

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Νέας Μάκρης

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License