Η ίδια διαδρομή, για άλλους εκδρομή και για άλλους "εισβολή"

Τρεις μήνες μετά το πρώτο θάνατο στην Ελλάδα από τον κορονοιό, είναι πλέον ξεκάθαρο πως η ανάγκη για διαχείριση του ιού έχει αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης ενάντια των αιτούντων άσυλο. Όπως και σε άλλα θέματα, σαν αυτό της δημόσιας υγείας, της παιδείας, της επίθεσης στο περιβάλλον, έτσι και το μεταναστευτικό είναι μια ευκαιρία για κάποιους να βγάλουν χρήματα ενώ παράλληλα βοηθούν στην περαιτέρω δεξιά μετατόπιση της κοινωνίας.

Τρεις μήνες μετά το πρώτο θάνατο στην Ελλάδα από τον κορονοιό, είναι πλέον ξεκάθαρο πως η ανάγκη για διαχείριση του ιού έχει αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης ενάντια των αιτούντων άσυλο. Όπως και σε άλλα θέματα, σαν αυτό της δημόσιας υγείας, της παιδείας, της επίθεσης στο περιβάλλον, έτσι και το μεταναστευτικό είναι μια ευκαιρία για κάποιους να βγάλουν χρήματα ενώ παράλληλα βοηθούν στην περαιτέρω δεξιά μετατόπιση της κοινωνίας.

Την ίδια στιγμή που τα σύνορα της χώρας ανοίγουν ανυπομονώντας για τους χιλιάδες τουρίστες που έχουν σκοπό να περάσουν το καλοκαίρι τους στα Ελληνικά νησιά, η κυβέρνηση συνεχίζει για 4η φορά τον περιορισμό μετακίνησης των αιτούντων άσυλο, αναγκάζοντας έτσι χιλάδες μετανάστες να στοιβάζονται σε κέντρα που έχουν μέχρι και 10 φορές περισσότερα άτομα από την αρχική τους χωρητικότητα. Αυτού του είδους η γκετοποίηση και ο εγκλεισμός χειροτερεύει την ήδη βεβαρημένη ψυχολογική κατάσταση των μεταναστών και φτάνει μέχρι και να αποτελεί αίτια για ακραία περιστατικά αντικοινωνικών συμπεριφορών είτε μέσα είτε έξω από το ΚΥΤ. Αυτό βέβαια, κάθε άλλο παρά ατυχές είναι αφού τέτοιες συμπεριφορές βοηθάνε στην διαιώνιση των ρατσιστικών μύθων και γενικεύσεων περί της εγκληματικής φύσης των μεταναστών που αφήνει να εννοηθεί πως η άδικη μεταχείρισή τους είναι απολύτως δικαιολογημένη.

Παράλληλα, στο νησί της Σάμου πάει να στηθεί ένα καθεστώς απαρτχάιντ: Έχουμε περιστατικά όπου οι μετανάστες αναγκάζονται να δημιουργούν ξεχωριστές ουρές στα σουπερμάρκετ, ή διάφορες επιχειρήσεις εστίασης στο Βαθύ να αρνούνται να εξυπηρετήσουν αιτούντες άσυλο. Την ίδια στιγμή που ο πανικός του κορονοιού έχει εξασθενίσει και οι προσωπικές αποστάσεις δεν κρατούνται σχεδόν πουθενά, αντίστοιχες συνευρέσεις για τους μετανάστες μπορεί να αποτελέσουν λόγος απειλής για να δεχθούν πρόστιμο ή να αναγκαστούν να γυρίσουν στο ΚΥΤ. Με την δικαιολογία του κορονοιού, οι ρατσιστές μπορούν να παίρνουν μια "γλυκιά εκδίκηση" ενάντια στους "εισβολείς", αυτούς που θα μας "αλλοιώσουν τον πολιτισμό".

Να τονιστεί πως η φράση περί "αλλοίωσης του πολιτισμού" εμπεριέχει περισσότερη ταξικότητα απ'όσο μπορεί να φαίνεται, μιας και βάζει πάντα στο στόχαστρο τους μετανάστες/τριες. Όσοι μετακομίζουν στο νησί από χώρες του λεγόμενου δυτικού κόσμου, ή οι τουρίστες που μέσω του airbnb οδηγούν στην αύξηση των ενοικίων και συνεπώς στην αναγκαστική μεταφορά των χαμηλότερων τάξεων μακριά πχ από το κέντρο, κάθε άλλο παρά ανεπιθύμητοι είναι. Και αν αυτό μας φαίνεται μακρινό για την Σάμο, αφηγήσεις από άλλα νησιά μάς το επιβεβαιώνουν.

Τα γεγονότα που τρέχουν στο νησί τις τελευταίες εβδομάδες μας θυμίζουν πως η κοινωνία που ζούμε έχει δύο πραγματικότητες. Από την μια, θεωρούμε αυτονόητο το δικαίωμα μας στις διακοπές, την ελεύθερη μετακίνηση για λόγους ψυχαγωγίας και διασκέδασης - ενώ το ότι μέχρι τώρα όλο και περισσότερες εταιρίες ακυρώνουν τις πτήσεις τους για την Σάμο είναι γεγονός ανησυχητικό που μας προβληματίζει όλους. Από την άλλη, όταν άνθρωποι εμφανίζονται στα σύνορα προσπαθώντας να ξεφύγουν έναν πόλεμο, μια άδικη καταδίωξη, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ή ακόμα και την οικονομική εκμετάλλευση και εξαθλίωση, αντιμετωπίζονται με τον χειρότερο πιθανό τρόπο.

Το λιμενικό απορρίπτει στην πράξη το διεθνές δίκαιο και τις σχετικές συμβάσεις για τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο προχωρώντας σε παράνομες επαναπροωθήσεις και push-backs. Παράλληλα δέχεται συγχαρητήριες επιστολές από τους δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου που αρνούνται συνειδητά να πάρουν θέση και να δουν το πρόβλημα από την πλευρά των καταπιεσμένων και κατατρεγμένων. Έτσι, αφήνουν κληρονομιά στις επόμενες γενιές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, όταν στο κοντινό μέλλον υπολογίζεται ο αριθμός των εκτοπισμένων να πολλαπλασιαστεί.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι ρατσιστικές φωνές στο νησί μαγικά "σιωπούσαν" κατά την τουριστική περίοδο, αφού με την έλευση των καλών, των πλούσιων ξένων, έπρεπε να αποκατασταθεί η εικόνα του φιλόξενου, αγαθού Έλληνα ακρίτα. Οι έννοιες της φιλοξενίας όπως και της αλληλεγγύης, είναι αδιαπραγμάτευτες και μη-καιροσκοπικές. Φέτος, με θέα την τεράστια οικονομική ύφεση που έρχεται, το καλοκαίρι θα το περάσουμε "μόνοι μας", ντόπιοι και μετανάστες. Χτίζοντας μαζί δεσμούς επικοινωνίας και συνεργασίας, ανεξαρτήτου χρώματος, θρησκείας, εθνικότητας και φύλου. Σπάμε τον τρόμο στην πράξη ενάντια σε κάθε ρατσιστική φωνή!

ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License