[Ξάνθη] Μικροφωνική Αλληλεγγύης στον αγώνα των Grup Yorum

Η όξυνση των αστικών ανταγωνισμών οξύνει και την διεθνιστική αλληλεγγύη. Η μόνη απάντηση την οποία γνωρίζουμε ενάντια στο κλίμα κανιβαλισμού μεταξύ δύο λαών για τους τυχοδιωκτισμούς και την κερδοφορία των λίγων. Μια απάντηση η οποία όταν δίνεται σε συνδυασμό με αγώνες με πίστη και αυταπάρνηση φανερώνει τον φόβο που κυριεύει τους διαχειριστές αυτού του «ανίκητου» κράτους. Μέχρι και στα πιο φασιστικά καθεστώτα όπως αυτό της Τουρκίας βλέπουμε τον φόβο τους να φουντώνει μόνο και μόνο από την πραγματοποίηση μιας πολιτικής κηδείας. Το να ενώσουμε τις φωνές μας με τις φωνές των καταπιεσμένων από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, είναι μονόδρομος για να αγωνιστούμε για ζωή και ελευθερία. Να αγωνιστούμε ενάντια στο κράτος, το κεφάλαιο και τις πολεμικές τους βλέψεις, να αρνηθούμε να γίνουμε κρέας στα κανόνια των πολέμων τους και συνεργοί στα εγκλήματά τους. Η στήριξη επαναστατικών εγχειρημάτων ενάντια στα φασιστικά καθεστώτα αποτελεί χρέος όλων μας. Ανεξαρτήτως έμφυλων, θρησκευτικών, εθνικιστικών διαχωρισμών που προωθούνται από τους κυρίαρχους αγωνιζόμαστε ενωμένοι ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο, για τα κοινά ταξικά μας συμφέροντα. Γι’ αυτό στεκόμαστε και αλληλέγγυοι στον δίκαιο αγώνα του μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum. Νίκη στα αιτήματα των απεργών πείνας μέχρι θανάτου.

post image

Την Παρασκευή 5/6 πραγματοποιήθηκε μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αγώνα των Grup Yorum, στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης. Αναρτήθηκαν πανό, ακούστηκαν τραγούδια τους, διαβάστηκε και μοιράστηκε το παρακάτω κείμενο.

Ο αγώνας για ελευθερία δεν φιμώνεται.

Το μουσικό συγκρότημα Grup Yorum μέσα στα χρόνια που υπάρχει έχει πλήθος εκδικητικών δικών, άδικων ποινών και απαγορεύσεων. Τα μέλη του μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum αγωνίζονται με ανιδιοτέλεια για τα αιτήματά τους ενάντια στο φασιστικό κράτος της Τουρκίας βάζοντας μέχρι και το σώμα τους οδόφραγμα. Οι διεκδικήσεις τους είναι να αρθεί η απαγόρευση των συναυλιών τους, να σταματήσουν οι επιθέσεις στο πολιτιστικό κέντρο Idil, να αφαιρεθούν τα μέλη του GrupYorum από τη λίστα επικήρυξης της τουρκικής αντιτρομοκρατικής, να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον τους και να αποφυλακιστούν όσα μέλη τους βρίσκονται έγκλειστα μέσα στις φυλακές.

H 28χρονη αγωνίστρια Helin Bolek, μέλος του μουσικού συγκροτήματος, πέθανε στις 3 Απρίλη διανύοντας την 288η μέρα απεργίας πείνας. Στις 24 Απρίλη πέθανε ο Mustafa Koçak, μέλος του Λαϊκού Μετώπου, μετά από 297 μέρες απεργίας πείνας μέσα στις τουρκικές φυλακές, την οποία και συνέχισε μετά την αποφυλάκισή του με αίτημα την κατάργηση των ειδικών δικαστηρίων για τους πολιτικούς κρατούμενους. Στις 7 Μαΐου πέθανε ο Ibrahim Göckçek, ο οποίος είχε σταματήσει την απεργία πείνας μετά από 323 μέρες, αλλά το σώμα του τελικά δεν άντεξε. Τα δίκαια αιτήματα του Grup Yorum δεν ικανοποιήθηκαν ποτέ. Αντίθετα, το τούρκικο κράτος φανέρωσε για ακόμη μια φορά την εκδικητικότητά του, αφού επιτέθηκε στην πολιτική κηδεία του Ibrahim Göckçek, φτάνοντας μέχρι το σημείο να απαγάγει το σώμα του.

Την απεργία πείνας μέχρι θανάτου συνεχίζουν οι υπόλοιποι απεργοί, οι δύο δικηγόροι, η Ebru Timtik και ο Aytaç Ünsal, καθώς και οι πολιτικοί κρατούμενοι, Didem Akman και Özgür Karakaya, μέχρι να επιτευχθούν τα αιτήματά τους για δικαίωση του Grup Yorum, για απελευθέρωση των «δικηγόρων του λαού» και για κατάργηση όλων των ειδικών και εκδικητικών πολιτικών διώξεων και ποινών. Και ενώ πραγματοποιούνται δηλωμένες απεργίες πείνας μέχρι θανάτου στα πλαίσια του αγώνα ενάντια στην αδικία, τα βασανιστήρια, τον εξευτελισμό και την καταπίεση, το τούρκικο κράτος κωφεύει χωρίς να εξετάζει καν τα αιτήματά τους, πραγματοποιώντας παράλληλα προσπάθειες για απαγωγές, εξαναγκαστική σίτιση, εκ νέου εγκλεισμούς.

Στον ελλαδικό χώρο η αντιτρομοκρατική και η ΕΥΠ πραγματοποίησαν στις 19 Μαρτίου συντονισμένη επιχείρηση στα γραφεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, του Λαϊκού Μετώπου Τουρκίας και του Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου στα Εξάρχεια, καθώς και σε σπίτι στα Σεπόλια όπου διέμεναν Τούρκοι και Κούρδοι αγωνιστές. Πάνοπλες δυνάμεις της αστυνομίας και της αντιτρομοκρατικής προχώρησαν σε 26 προσαγωγές, από τις οποίες 11 μετατράπηκαν σε προφυλακίσεις και συλλήψεις βάσει του 187Α για συγκρότηση, συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, οπλοκατοχή καθώς και για κάποια πλημμελήματα. Οι 11 συλληφθέντες, αφού βασανίστηκαν, προφυλακίστηκαν σε διαφορετικές φυλακές ανά την Ελλάδα ώστε να καθίσταται αδύνατη η επικοινωνία με δικηγόρους. Μια ενέργεια η οποία θα ήταν αδύνατη χωρίς τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών ανάμεσα στα δύο κράτη. Παρά το κλίμα πόλωσης και ανταγωνισμού που καλλιεργείται, η συνεργασία είναι δεδομένη για ζητήματα διώξεων, φυλακίσεων και γενικότερα φίμωσης και εξόντωσης αγωνιστών. Μια συνεργασία η οποία είναι προσοδοφόρα και σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί ανάλογα με τις βλέψεις της εκάστοτε κυβέρνησης.

Η επίθεση που δέχονται όσοι συσπειρώνονται γύρω από τα δίκαια αιτήματα του μουσικού συγκροτήματος είναι κοινή και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, καθώς και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Όπως κοινή είναι η καταπίεση που νιώθουν οι αγωνιζόμενοι παντού. Στα μήκη και πλάτη αυτής της γης, όσοι από την τάξη των εκμεταλλευόμενων σηκώσουν κεφάλι, βιώνουν στο πετσί τους την επίθεση του κράτους και των αφεντικών. Καθώς κοινή είναι η καταπίεση, κοινή θα είναι και η απάντηση απέναντι σε αυτήν. Γι’ αυτό και η αλληλεγγύη φάνηκε σε κάθε γωνιά, από την Ελλάδα, μέχρι την Γερμανία και την Αμερική. Μια απάντηση η οποία δείχνει στους εκμεταλλευτές τι πρέπει να φοβούνται και γιατί.

Το πολεμοκάπηλο κλίμα το οποίο καλλιεργείται και στις δύο πλευρές του Αιγαίου οφείλεται στην όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις άρχουσες τάξεις και τα κράτη Ελλάδας και Τουρκίας. Τα καπιταλιστικά συμφέροντα γύρω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου εντείνουν τους ανταγωνισμούς, ανοίγοντας το δρόμο στις πολεμικές ρητορικές που αναπτύσσονται. Στον αντίποδα, όλοι οι υπόλοιποι βιώνουμε την φτωχοποίηση και εξαθλίωσή μας από τις οικονομικές πολιτικές των κυβερνήσεων. Αυτές οι συνθήκες σε συνδυασμό με εθνικιστικά και ρατσιστικά παραληρήματα τα οποία χρησιμοποιούνται εργαλειακά από τις αστικές τάξεις, επιχειρούν να επιτεθούν στους δεσμούς κοινωνικής και ταξικής αλληλεγγύης που αναπτύσσονται διαχρονικά μεταξύ των δύο αυτών λαών. Δεσμούς που εδώ στην Ξάνθη τους γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, τους βιώνουμε στην καθημερινότητά μας.

Η όξυνση των αστικών ανταγωνισμών οξύνει και την διεθνιστική αλληλεγγύη. Η μόνη απάντηση την οποία γνωρίζουμε ενάντια στο κλίμα κανιβαλισμού μεταξύ δύο λαών για τους τυχοδιωκτισμούς και την κερδοφορία των λίγων. Μια απάντηση η οποία όταν δίνεται σε συνδυασμό με αγώνες με πίστη και αυταπάρνηση φανερώνει τον φόβο που κυριεύει τους διαχειριστές αυτού του «ανίκητου» κράτους. Μέχρι και στα πιο φασιστικά καθεστώτα όπως αυτό της Τουρκίας βλέπουμε τον φόβο τους να φουντώνει μόνο και μόνο από την πραγματοποίηση μιας πολιτικής κηδείας. Το να ενώσουμε τις φωνές μας με τις φωνές των καταπιεσμένων από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, είναι μονόδρομος για να αγωνιστούμε για ζωή και ελευθερία. Να αγωνιστούμε ενάντια στο κράτος, το κεφάλαιο και τις πολεμικές τους βλέψεις, να αρνηθούμε να γίνουμε κρέας στα κανόνια των πολέμων τους και συνεργοί στα εγκλήματά τους. Η στήριξη επαναστατικών εγχειρημάτων ενάντια στα φασιστικά καθεστώτα αποτελεί χρέος όλων μας. Ανεξαρτήτως έμφυλων, θρησκευτικών, εθνικιστικών διαχωρισμών που προωθούνται από τους κυρίαρχους αγωνιζόμαστε ενωμένοι ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο, για τα κοινά ταξικά μας συμφέροντα.

Γι’ αυτό στεκόμαστε και αλληλέγγυοι στον δίκαιο αγώνα του μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum.

Νίκη στα αιτήματα των απεργών πείνας μέχρι θανάτου.

Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών, πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών.

 

Αυτόνομο Στέκι Ξάνθης

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License