Η μετάλλαξη ενός ιού έφερε στο προσκήνιο όλου του πλανήτη ακόμα μια μετάλλαξη αυτή της ατομικής και κοινωνικής ζωής. Η αλλαγή ενός στελέχους στον πυρήνα του ιού ήταν αρκετή για το εξουσιαστικό ιδεολόγημα των κυρίαρχων, για να εξαπολυθεί μια αποτελεσματικότερη και πιο εντατικοποιημένη σειρά ασκήσεων τρομολαγνείας και επιβολής της βιοπολιτικής του εγκλεισμού ως προς τη διαχείριση και τον έλεγχο στα σώματα και τη σκέψη των μαζών. Η στρατηγική της σύνδεσης της δημόσιας υγείας με την οικονομία και την ανάγκη επιτήρησης ενος κατα φαντασία αυθαίρετα διογκωμένου ποσοστού «απείθαρχων» υπηκόων ενεργοποίησε σε μηδενικό χρόνο οτι μηχανισμό υπήρχε στις δεξαμενές του νομικού οπλοστασίου των γκουρού του αυταρχικού νεοφιλελευθερισμού.

Ξέρουμε ότι ζούμε μέσα στην πιο φονική και μακραίωνη οικονομική πανδημία που περιέχει και πολλές φορές γεννάει όλες τις άλλες. Τον καπιταλισμό και τα κράτη εκφραστές διαχειριστές του. Γνωρίζουμε ότι η «κανονικότητα» τους είναι το πρόβλημα που περικλείει μέσα του όλα τα άλλα, τόσο εδώ όσο και σε όλο τον πλανήτη.

Η εκκωφαντική κλάψα των αριστερών και δεξιών αγίων της ανάπτυξης για την απώλεια της πάλαι ποτέ δημόσιας υγείας προσπαθεί επιμελώς να κρύψει με περίτεχνο θόρυβο, το μεγαλύτερο σύμπτωμα μιας ήδη χειραγωγημένης κοινωνίας: την ίδια την απώλεια αντίληψης για την κατανόηση του τι συμβαίνει, οι στρατιές των καλοπληρωμένων πολύχρωμων φερέφωνων τους φρόντισαν επι δεκαετίες να διαλύσουν συστηματικά κάθε ίχνος συλλογικής και ατομικής κριτικής σκέψης προτού ανακαλύψουν ξαφνικά και ταυτόχρονα την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης».

Στην πολιτική αυλή της «ατομικής ευθύνης» ξεπλένεται ένα Κράτος.

Οι δυνάμεις του εξουσιαστικού συμπλέγματος απ’ την βιομηχανία, την αστική δικαιοσύνη, τους μηχανισμούς προπαγάνδας, τη λεηλασία ζώων κ’ φύσης μέχρι τα κόμματα και την εκπαίδευση συνοδεύουν απο την ακατάπαυστη παραγωγή ιδεολογημάτων, στη μήτρα της πολιτικής τους μηχανής ένα σύνολο ηθικολογικών μεθόδων με σκοπό την ατέρμονη διαιώνισή τους. Η δυνατότητα αφομίωσης της κυρίαρχης δύναμης στα πλήθει πέρα απο τη χρήση της πολύμορφης βίας σαν εργαλείο επιβολής βρίσκεται κ’ στην ηθική νομιμοποίηση κ’ το επιχρυσομένο κύρος του τίποτα να λειτουργούν ως ανατροφοδότηση στον κώδικα υποτακτικότητας κ΄της πλασματικής ανάγκης πως αυτό που συμβαίνει κ’ ο τρόπος που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι μοναδικός σωστός άρα κανονικός

Η σύνδεση κ΄ η μεταφορά ηθικών αξιών απ’ το κράτος στους υπηκόους ήταν ανέκαθεν μια απο τις προτερεότητες του προκημένου να ξελασπώσει τη λύσσα για έλεγχο, να διωνίσει ότι δίκαια είναι ο κυρίαρχος διαχειριστής των πάντων άλλα να εκμαιεύση κ΄ την συναίνεση του κοινωνικού συνόλου. Εξάλλου ένα κράτος χωρίς κοινωνία που να το ασπάζεται-συντηρεί ή έστω να το ανέχεται δε μπορεί να υπάρξει.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά στα πιο σαθρά ιδεολογήματα τού επικοινωνιακού πολέμου που αφορά την «ατομική ευθύνη», η ξαφνική επισήμανση της και η εργαλειοποιησή της με κατεύθυνση τα άτομα έχει σκοπό να αποβάλλει απο πάνω του την ευθύνη για τα κακώς κείμενα, να καλύψει τα μελανά σημεία στις δομές του, να θολώσει τα νερά κ’ να αποπροσανατολίσει τη πόρεία για το ποιές είναι οι πραγματικές αιτίες της πανδημίας.

Για εμάς σίγουρα η ατομική ευθύνη αφορά όλους και τα πάντα για αυτά που συμβαίνουν αλλά κ’ για αυτά που δεν συμβαίνουν. Όταν όμως κάποιος την θυμάται ξαφνικά σε μια δύσκολη περίοδο, αποποιείται ο ίδιος τις ευθύνες κ’ ποτίζει όλους τους με αυτές, θυμίζει εκείνον τον νοικοκύρη του σπιτιού που όταν μαζεύονται πολλά σκουπίδια στην αυλή του τα πετάει στου διπλανού του.

Οι «Ακαδημίες» του καπιταλισμού γεννάν τις πανδημίες του πληθυσμού.

Απο τους λοιμούς της αρχαίας Αθήνας,της Ρώμης,στην πανούκλα του Μεσαίωνα και απο την ισπανική γρίπη ως τις μέρες μας αυτό που ενώνει τους θανάτους εκατομμυρίων αθώων είναι η άκρατη αστικοποίηση και οι άθλιες συνθήκες των απόκληρων εν μέσω πολέμων για το πλιάτσικο των νέων αγορών στις μεγαλουπόλεις σε όλες τις ιστορικές περιόδους.

Η κανονικότητα της κυριαρχίας είναι ο νεκροθάφτης-δολοφόνος φύσης και ελευθερίας

Η -άνευ ορίων και όρων- επεκτατική και εντατικοποιημένη χωρίς ιστορικό προηγούμενο τέτοιας έκτασης λεηλασία Γής, Θαλασσας, Ζώων και Υπεδάφους δεν ξερνάει μόνο την ορατή σε όλους μόλυνση. Καταστρέφοντας δάση, βουνά, ποτάμια και ότι βρεί στο διάβα της στερεί απο τα κάθε λογής ανθρώπινα κ’ μη ζώα τους βιότοπους και τις πηγές τροφής αναγκάζοντας τα να μεταναστεύουν αν δεν εξαφανίζονται τελείως κοντά στις πόλεις για τροφή.

Ο πολιτισμός της εξουσίας είναι σε πόλεμο με τη φύση. Αν νικήσει, χαθήκαμε.

Όσο για αυτή την ασταμάτητη μηχανή που σπέρνει κάθε λογής καρκίνους στο περασμά της και καταφέρνει να κονομάει τόσο απ’τη δημιουργία τους όσο και απο τη «θεραπεία» που μας πουλάει μετά, εμείς οι συνειδητοί πολέμιοι ας καταλάβουμε επιτέλους αυτό που υποβόσκει στο μισοσκόταδο πολλών – επιμέρους ή όχι – αναλύσεων: Απεναντί μας δεν έχουμε μόνο το αραχνιασμένο εκκρεμές διαδοχικών σωτήρων μεταξύ νεοφιλελέ και σοσιαλδημοκρατίας με σποραδικές αριστερές πιρουέτες. Ούτε τα ζόμπι του ανορθολογικού μουσουλμανικού-χριστιανοφασιστικού μεσαίωνα και λοιπών θρησκειών που παρελαύνουν στη ντουλάπα με τους σκελετούς ζητώντας τα φραγκοδίφραγκα της βιοτεχνολογικής πολιτιστικής πανούκλας. Αυτό που χρειάζεται να ανατραπεί είναι όλος ο πολιτισμός του «αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και κατακυριεύσατε τη γη». Αυτή η ιδεολογική νομιμοποιήση και επικράτηση του συγκεκριμένου ανθρωπότυπου που μας έφερε εδώ.

Ενάντια σε κάθε εξουσία, σε κάθε συγκεντροποίηση πλούτου, πρώτων υλών, σε κάθε κακοποίηση ανθώπινων και μη μορφών ζωής σε όλο τον πλανήτη. Για τις κοινότητες της αυτοοργανωμένης, αυτοθεσμιζόμενης αρμονίας με σεβασμό και χώρο για όλα.

Για την διασφάλιση της ύπαρξης και της υγείας όλων των εκμεταλλευόμενων όντων. Το μέλλον ή θα μας ανήκει ή δεν θα υπάρξει.

Αναρχική Ομάδα Περάματος

anarchy_perama@riseup.net

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License