post image

«Βρισκόμαστε στο 2020 μ.Χ. Όλος ο Βόλος είναι κάτω από Κυβερνητική κατοχή...Όλος; Όχι! Ένα χωριό που το κατοικούν αδιόρθωτοι Βολιώτες αντιστέκεται ακόμα και θ’ αντιστέκεται πάντα στον καταχτητή».

Στις Σταγιάτες οι κάτοικοι αντιστέκονται με τον δικό τους τρόπο ενάντια στην λεηλασία της γης τους και ενάντια στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, που αποσκοπούν στην εμπορευματοποίηση των φυσικών πόρων. Εδώ και εννέα χρόνια μέσω λαϊκών συνελεύσεων αποφασίζονται και υλοποιούνται από κοινού δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την προάσπιση και την διαχείριση των κοινών αγαθών, την αλληλεγγύη και τον πολιτισμό, με στόχο η κοινότητα να αυτοδιαχειρίζεται τα εγχειρήματά της, μέσα από την ενδυνάμωση και τη συμμετοχή του κοινού.

Κατά την διάρκεια των παραπάνω συντρέχει μια εντελώς αντίθετη κατάσταση. Διοικητικά στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, είτε με τα λόγια, είτε με τις πράξεις, έχουν φανερώσει τις προθέσεις τους όσον αφορά στο σύστημα ύδρευσης της περιοχής αλλά και πιο συγκεκριμένα την Κρύα Βρύση, η οποία είναι, εκτός από επιστημονικά αποδεδειγμένα υγιής παροχή νερού, και σήμα κατατεθέν των κατοίκων αλλά και της ιστορίας των Σταγιατών.

Γιαλαντζί εξουσιαστές, με «Αρχιλεγεωνάριο» τον Αχιλλέα Μπεό, γνωστό για το παρελθόν δολιοφθορέων και τις αντιαισθητικές ιδεολογικές απόψεις του, έχουν ως στόχο την οικονομική εκμετάλλευση της πηγής και πιο συγκεκριμένα, έχει δηλωθεί απρόκλητα από τον Γιώργο Τόρη -επίδοξο διάδοχο του Μπέου- πως το συγκεκριμένο νερό προορίζεται για εμφιάλωση και πώληση σε εγχώριο επίπεδο. Η διάθεση του κεφαλαίου και των καπιταλιστικών εξουσιαστών να επιτάξουν το δώρο της φύσης, έχει οδηγήσει σε ακραίες πρακτικές, όπως στην τοποθέτηση καμερών ελέγχου στο χωριό ή στην προσπάθεια τοποθέτησης φράχτη γύρω από την κεντρική δεξαμενή.

Πρόσφατα, ανήμερα της μεγάλης Παρασκευής, και εν μέσω πανδημίας, σε μια πιο εκλεπτυσμένη προσπάθεια αποδέσμευσης της πηγής, ώστε να είναι ευκολότερα διαχειρίσιμη, η κατάσταση κορυφώθηκε, καθώς αποκόπηκε η σύνδεση των σπιτιών της περιοχής από το δίκτυο ύδρευσης από την πηγή της Κρύας Βρύσης και συνδέθηκε με δίκτυο ύδρευσης, με αγνώστου προέλευσης πηγή, η οποία ύστερα διαπιστώθηκε πως είναι η, διόλου υγιής πηγή, της Πορταριάς.

Όταν ο τοπικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση του ζητήματος, τα αντανακλαστικά των κατοίκων ήταν ταχύτατα και, μέσω της σημαντικότερης και πιο επιτακτικής συνέλευσης που είχε πραγματοποιηθεί ποτέ στο χωριό, αποφασίστηκε, από κοινού, η διαχείριση της Κρύας Βρύσης να περάσει στα χέρια του λαού, θυμίζοντάς μας την προσπάθεια που επιχειρεί το κοινωνικό εγχείρημα της Ροζάβα να αξιοποιηθούν οι εκάστοτε πόροι προς όφελος του λαού και όχι προς οικονομικό όφελος των ολίγων και εκλεκτών. Όπως έχει δηλωθεί από τους ίδιους τους κατοίκους στο παρελθόν: «Η Βρύση είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια καλή ευκαιρία για δουλειές».Η συνέλευση έληξε με πορεία προς το σπίτι του τοπικού παράγοντα και μέσα από την ύψωση μαύρων σημαιών ο λαός των Σταγιατών με τον δικό του μοναδικό τρόπο φώναξε το δικό του ηχηρό tierra y libertad.

Η συλλογικότητά μας δηλώνει την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της προς τον αγώνα των κατοίκων των Σταγιατών για την προσπάθειά τους να σταθούν ενάντια στο καπιταλιστικό καθεστώς που επιδιώκει τακτικά να μας θυσιάζει στον βωμό της οικονομίας και του κεφαλαίου. Οι Σταγιάτες δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας ανήκουν, ξεκινώντας από το πρώτο που μας έκλεψαν: την Γη μας.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License