post image

Την Τετάρτη 3/6 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η πολύ μαζική διαδήλωση, στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τη ρατσιστική δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd από μπάτσους στην Αμερική την προηγούμενη εβδομάδα. Εφτά χιλιάδες διαδηλωτές πλαισίωσαν το πλήθος των καλεσμάτων από οργανώσεις και κοινότητες μεταναστών του εργατικού κινήματος. Η διαδήλωση ξεκίνησε με προσυγκέντρωση από το Σύνταγμα και κινήθηκε προς την Αμερικάνικη πρεσβεία με δυνατό παλμό και αγωνιστικότητα. Ολοκληρώθηκε έξω από την πρεσβεία, όπου τα ΜΑΤ πραγματοποίησαν αναίτια συντονισμένη επίθεση με χρήση χημικών στο σώμα της πορείας.

Η αποφασιστική συμμετοχή αγωνιστών, νεολαίας και μεταναστών μόνο ως τυχαία δε μπορεί να αντιμετωπιστεί. Πρόκειται για τη συνέχεια πολύ μαζικών κινητοποιήσεων η οποία αποτελεί δείγμα της ανατροπής της φοβικότητας που είχε κατακλύσει το εργατικό κίνημα στην αρχή της κρίσης του κορονοϊού από την κυβερνητική τρομοϋστερία. Το ιδεολόγημα υποχώρησης από οργανώσεις έσπασε, οι υποκριτικές αποστάσεις, η προτροπή της κυβέρνησης της ΝΔ, δεν τηρήθηκαν και ο κόσμος κατέβηκε αποφασιστικά στοχοποιώντας τις ακροδεξιές πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση. Αυτό ήταν αποτέλεσμα σκληρής και έντονης πολιτικής εργασίας που έλαβε χώρα το προηγούμενο διάστημα. Το σύνθημα “#MenoumeStoDromo του αγώνα” που καθιέρωσε η ΟΡΜΑ και συμπύκνωσε την αντίληψη με την οποία λειτούργησε, και συνεχίζει να λειτουργεί, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, έπιασε τόπο, οργάνωσε σημαντικές εργατικές κινητοποιήσεις τον Απρίλιο και οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδότησαν της Εργατική Πρωτομαγιά προσφέροντας την εξασφάλιση των μαζικών κινητοποιήσεων. Η ελληνική πολιτική πραγματικότητα χαρακτηρίζεται πλέον από τη διατήρηση δυναμικού, μαζικού, αντιρατσιστικού κινήματος, εμπνέοντας ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, έχοντας πάντα στο φόντο την διεθνιστική αλληλεγγύη.

Η ΝΔ βρίσκεται σε τρόμο και αυτό φάνηκε με την έντονη κινητοποίηση και προσπάθεια καταστολής των ΜΑΤ με αφορμή περιφερειακών και μικρής έντασης επεισοδίων. Στην επόμενη στροφή, το εργατικό κίνημα οφείλει να έχει πιο γερά αντανακλαστικά, να προστατεύσει τις πορείες από αστυνομικες πρακτικές διάλυσης και καταστολής. Η ΝΔ όσο κι αν προσπάθησε να επιτεθεί στις ταξικές οργανώσεις δεν έχει εύκολο δρόμο, παρά την επιθετικότητα της στην άσκηση ακροδεξιών πολιτικών δεν επελαύνει αλλά συνεχώς προσκρούει στις αντιστάσεις της οργανωμένης εργατικής τάξης.

Ταυτόχρονα, στην Αμερική κλωνίζεται το status quo της κυβέρνησης Τραμπ, ο οποίος αδυνατεί να δώσει λύση στις συνεχώς κλιμακούμενες κινητοποιήσεις. Η αυστηροποϊηση των μέτρων απαγόρευσης και της αστυνομικής και στρατιωτικής καταστολής που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πολλούς διαδηλωτές, οι επιθετικές δηλώσεις που εντείνουν και νομιμοποιούν την καθεστωτική αντίδραση απέναντι στις διαδηλώσεις δε μπορούν να “θάψουν” την ταξική αντίσταση που συνεχίζει να αναπτύσσεται σε όλες τις πολιτείες ττων ΗΠΑ.

Το στίγμα των γεγονότων έχει αποκτήσει ήδη ιστορικό χαρακτήρα, έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις, η εργατική τάξη που φορτώνεται την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος εκφράζει την αγανάκτηση της εντείνοντας την αντίσταση.

Επιστρέφοντας στα ελληνικά δεδομένα, το εργατικό κίνημα έχει αναπτερωθεί διαμορφώνοντας την χθεσινή θετική και ελπιδοφόρα εικόνα για τις μάχες που έπονται. Η ΟΡΜΑ συνεχίζει να προετοιμάζεται και θα συμμετέχει, διεκδικώντας καίριο ρόλο για τις επόμενες κεντρικές πολιτικές μάχες.

ΟΡΜΑ - Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License