Θεσσαλονίκη: Διαδήλωση Αλληλεγγύης στους εξεγερμένους στις ΗΠΑ | Παρασκευή 5/6 19:00 Καμάρα

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/6 19:00 ΚΑΜΑΡΑ

post image

ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ

Από τη Δευτέρα 25/05, ημέρα που δολοφονείται στη Μινεάπολη ο George Floyd από μπάτσο, ένα κύμα οργής μετατράπηκε σε γενικευμένη εξέγερση που συνεχίζει να σαρώνει όλες τις ΗΠΑ. Καθημερινές μαζικές διαδηλώσεις, που θέτουν στο στόχαστρο τους, όχι μόνο τον εκτελεστικό βραχίονα της εξουσίας, δηλαδή τα ένστολα δολοφονικά καθάρματα με τις αστυνομικές στολές, αλλά και τους ίδιους τους θεσμούς: κυβερνητικά κτήρια κρατικούς και καπιταλιστικούς στόχους. Με σημείο εκκίνησης την εναντίωση στον ρατσισμό και την αστυνομική βαρβαρότητα, οι εξεγερμένοι των ΗΠΑ αντιμάχονται ουσιαστικά το ίδιο το κρατικό και καπιταλιστικό σύστημα εξουσίας, το οποίο ευθύνεται για την φτώχεια, την εξαθλίωση, την περιθωριοποίηση, τον ρατσισμό κα τον φασισμό που βιώνουν.

Το κράτος και η εξουσία, την πολιτική διαχείριση των οποίων έχει σήμερα η καρικατούρα του Τράμπ δεν μένουν άπραγες. Όπου η εξέγερση φουντώνει, η απάντηση είναι κλιμακούμενη καταστολή, κατέβασμα της Εθνοφρουράς στους δρόμους, απαγόρευση κυκλοφορίας, κρατική τρομοκρατία, χρήση της παρακρατικής ακροδεξιάς, προετοιμασία του στρατού για να αντιμετωπιστεί ο «εσωτερικός εχθρός», με τελευταία εξέλιξη την ανακήρυξη του αντιφασιστικού κινήματος ως «τρομοκρατική οργάνωση». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής παραπάνω από 4000 συλλήψεις εξεγερμένων και τουλάχιστον 5 νεκρούς (υπό συγκεχυμένες ακόμη συνθήκες). Παρά όμως την ένταση της καταστολής, με όρους πολεμικούς και προ-εμφυλιακούς, οι εξεγερμένοι κάνουν πράξη την άρνηση υποταγής τους και συνεχίζουν να διαδηλώνουν και να μάχονται παρά τις απαγορεύσεις και την κρατική βία. Φτάνουν να εισβάλλουν σε κυβερνητικά κτίρια ενώ πλησιάζουν μέχρι και την είσοδο του Λευκού Οίκου, ο οποίος καλύπτεται από τους καπνούς της φωτιάς της εξέγερσης.

Πανικοβεβλημένος ο Τραμπ, όπως κάθε δυνάστης όταν έρχεται αντιμέτωπος με την οργή του λαού, σβήνει τα φώτα και τρέχει να κλειστεί στο υπόγειο καταφύγιο, προκειμένου να σώσει το τομάρι του από το ποτάμι οργής που έχει κατακλύσει τους δρόμους των αμερικάνικων μεγαλουπόλεων. Η γενικευμένη εξέγερση που λαμβάνει χώρα, την οποία κάνουν κομμάτι τους όχι μόνο οι μαύροι, αλλά και μεγάλο κομμάτι του κόσμου των ιθαγενών και των λευκών, δείχνει την μόνη προοπτική που έχει διαθέσιμη η ανθρωπότητα για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή, της διάλυσης του σάπιου κόσμου της εξουσίας και εκμετάλλευσης και την οικοδόμηση μιας ελεύθερης, αταξικής κοινωνίας.

Η ταξική/ρατσιστική διάρθρωση της αμερικανικής κοινωνίας είναι δεδομένη. Οι παρακρατικές κουκούλες της Κου Κλουξ Κλαν έχουν αντικατασταθεί με τα νόμιμα αστυνομικά πηλήκια του κράτους. Καθημερινά οι μειονότητες στις ΗΠΑ υφίστανται βία και ρατσισμό, με το 40% των δολοφονιών από την αστυνομία και το 35% των φυλακισμένων να αποτελείται από Αφροαμερικανούς. Τρεις φορές παραπάνω πεθαίνουν από τον Covid-19 σε σχέση με τους λευκούς εξαιτίας διαφόρων αιτιών, όπως η μη πρόσβαση στο σύστημα υγείας, το χαμηλό εισόδημα, οι άσχημες συνθήκες εργασίας. Η εξαθλίωση που βιώνουν οι αφροαμερικανοί στα γκέτο είναι ασφυκτική, όσο ασφυκτικά ένιωθε ο George κάτω από τη μπότα του μπάτσου. I can’t breathe. Ένα σύνθημα που συμπεριλαμβάνει την κραυγή όλων των καταπιεσμένων από όλα τα μέρη του πλανήτη. Ο ρατσισμός και ο φασισμός βρίσκονται παντού και θρέφονται από το κράτος και τον καπιταλισμό.

Κάποιοι επιμένουν να ξορκίζουν τη βαρβαρότητα λέγοντας το γνωστό: «ευτυχώς δεν είμαστε Αμερική». Κι όμως αρκεί να ανήκεις σε μειονότητα σε οποιαδήποτε χώρα για να δολοφονηθείς. Αρκεί μόνο να είσαι μετανάστης/τρια, πρόσφυγας, λοατκι + άτομο, γυναίκα, αντιφασίστας, αναρχικός και μπορεί να βρεθείς κι εσύ στο πάτωμα να σε πατάνε μέχρι να αφήσεις την τελευταία σου πνοή. Αρκεί να ανήκεις στους/στις καταπιεσμένους/ες αυτού του κόσμου για να μην έχει καμιά αξία η ζωή σου. Αρκεί να αγωνίζεσαι ενάντια στο χρεοκοπημένο σύστημα της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης για να μπεις στο δολοφονικό στόχαστρο των αρχών και του νόμου. Αρκεί ο δολοφόνος να φοράει μια στολή και η πράξη του δεν θεωρείται επιλήψιμη. Αυτή τη στιγμή o Ντέρεκ Τσάβιν, ο ένας από τους 4 δολοφόνους μπάτσους που σκότωσαν τον George Floyd, (οι συνεργοί του στη δολοφονία είναι ο Τόμας Λέιν, ο Του Τάο και ο Αλεξάντερ Κουένγκ) είναι ελεύθερος, με εγγύηση 500.000 δολαρίων μέχρι το δικαστήριό του στις 8 Ιουνίου, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι δεν πρέπει κανείς να εμπιστεύεται τη «δικαιοσύνη». Παράλληλα, η έκθεση της αστυνομίας προσπάθησε να καλύψει τη δολοφονία με ψεύτικες τοξικολογικές εξετάσεις κάνοντας λόγο για θάνατο από ουσίες, αλλά δεν τα κατάφερε αφού αποδείχθηκε περίτρανα ότι πέθανε από «ασφυξία λόγω πίεσης (που ασκήθηκε) στο λαιμό και την πλάτη». Φαίνεται, ότι ο δολοφόνος μπάτσος για λίγο καιρό θα χρειαστεί απλά να αντικαταστήσει και πάλι το πηλήκιο της αστυνομίας με την κουκούλα της Κου Κλουξ Κλαν. Αλλαγή βάρδιας.

Η αστυνομία παντού στον κόσμο είναι ένα συνονθύλευμα επιστρατευμένων ρατσιστών και φονιάδων. Και αυτό ακριβώς θέλει το ίδιο το κράτος να είναι η αστυνομία, ώστε να εκτελεί αποτελεσματικά το καθήκον με το οποίο είναι επιφορτισμένη: να βασανίζει τους αδύναμους και να προστατεύει τους ισχυρούς. O George Floyd και ο Ζακ Κωστόπουλος είχαν ένα κοινό – ανήκαν στην ταξική θέση και μοιραζόντουσαν κοινωνικές ταυτότητες που μισεί το κυρίαρχο παράδειγμα. Το κράτος και η αστυνομία του θα συνεχίζουν να πατάνε στον λαιμό μέχρι θανάτου τους αδύναμους και τους εξαθλιωμένους όσο η κοινωνία θα καταγράφει τις δολοφονίες στο κινητό της τηλέφωνο, αντί να εξεγερθεί ενάντια στους δυνάστες της. Γιατί το ότι κανείς δεν αντέδρασε, φοβούμενος πιθανά την ανεξέλεγκτη βία της αστυνομίας, σημαίνει ότι η εξουσία του μπάτσου δεν φοβάται κανέναν και συνεχίζει να πατάει στο κεφάλι τους καταπιεσμένους. Η εξέγερση αποτελεί μονόδρομο για την κοινωνική αυτοάμυνα και την επίθεση ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα και την κρατική προσταγή θανάτου.

Για τον George Floyd, τον Ζακ Κωστόπουλο, την Ελένη Τοπαλούδη, τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, τους Τούρκους απεργούς πείνας...

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ/ΕΣ ΕΞΕΓΕΙΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ & ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό «Μαύρο & Κόκκινο» | μέλος της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης (Ομοσπονδία συλλογικοτήτων)

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License