ΠΑΤΡΑ: ανάληψη ευθύνης

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 21/05/20 και της Δευτέρας 25/5/20 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση σε 2 μαγαζιά της Πάτρας, το μαγειρείο τρούφα και το μπαρ Μανιβέλα.Αποφασίσαμε να δράσουμε σε αυτά τα μαγαζιά λόγω των σεξιστικών συμπεριφορών που αναλύονται παρακάνω και συνδέονται με τους μαγαζάτορες.

post image

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 21/05/20 και της Δευτέρας 25/5/20 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση σε 2 μαγαζιά της Πάτρας, το μαγειρείο τρούφα και το μπαρ Μανιβέλα. Τα 2 μαγαζιά βάφτηκαν με μπογιές στις προσόψεις και τα τραπεζοκαθίσματα. Τα καταστήματα επιλέχτηκαν κυρίως καθώς έχουν παρατηρηθεί σε αυτά επανειλημμένα σεξιστικά περιστατικά και παραβιάστηκες συμπεριφορές και δευτερεύοντος γιατί οι ιδιοκτήτες τους ανήκουν στον ευρύτερο κινηματικό χώρο. Απαιτούμε στους χώρους που υποτίθεται ότι θα πρέπει να είμαστε ασφαλής να κινούμαστε ελεύθερες, ενώ γνωρίζουμε ότι η παρουσία τους στο χώρο και η απασχόληση μελών του κινήματός στα μαγαζιά τους είναι για μαρκετίστικους λόγους. Παρόμοια περιστατικά κυριαρχούν στον χώρο της εστίασης και θέλουμε μέσα από αυτήν την κίνηση να αναδυθούν.

Οι ιδιοκτήτες της τρούφας έχουν εξουσιαστικές και κακοποιητικές συμπεριφορές τόσο στους χώρους που κινούνται όσο και προς τις πελάτισσες του μαγαζιού. Παράλληλα, διατυμπανίζουν ότι το μαγειρείο είναι συνεργατικό αλλά μόνο αυτό δεν είναι, η έννοια του συνεργατικού για αυτό το μαγαζί αφορά μόνο την ταμπέλα και όχι την υπόσταση του. Ο Β. που συμμετέχει ενεργά στην ΑΠΟ (αυτόνομη ποδοσφαιρική ομάδα) όντας προπονητής της γυναικείας ομάδας και περιοδικά αρχηγός της ανδρικής έχει εμπλακεί σε περιστατικό σεξουαλικής βίας υιοθετώντας τον ρόλο του φανατικότερου υποστηρικτή και απολογητή του κακοποίητη Χ. πρώην παίκτη της ομάδας, φίλο και υπάλληλο του, μέχρι και σήμερα. Ακόμα και πριν από την γνωστοποίηση του περιστατικού από την ίδια ο Β διέδιδε φήμες και απενοχοποιούσε την βία που ασκήθηκε με σκοπό τη διαστρέβλωση των γεγονότων και την προστασία του Χ. . Επίσης, και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες αγνοούν και υποτιμούν την σημασία της συναίνεσης, απλώνουν χέρι και εκφέρουν χυδαίο σεξιστικό λόγο. Ας ξεκαθαρίσουμε τα αυτονόητα ο βιασμός ξεκινά εκεί που σταματά η συναίνεση. Η κανονικοποίηση της κουλτούρας του βιασμού έγκειται στα συντηρητικά αντανακλαστικά της πατριαρχικής κοινωνίας.

Το μπαρ μανιβέλα επιλέχτηκε για αντίστοιχους λόγους, το αφεντικό Κ έχει επανειλημμένα παρενοχλήσει σεξουαλικά εργαζόμενες και πελάτισσες του και έχουν παρατηρηθεί διακρίσεις με βάση το φύλο στην επιλογή των πόστων όσο και στην συμπεριφορά του. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν πολλαπλά περιστατικά βίαιων λεκτικών ξεσπασμάτων με σεξιστικό περιεχόμενο απέναντι στις εργαζόμενες καθώς και η επιλογή των ίδιων των εργαζομένων του δεν είναι τυχαία, προσλαμβάνει πάντα sis γυναίκες που να πληρούν τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς και τις χρησιμοποιεί ως ενα ακόμα προϊών προς τέρψιν των ηδονοβλεπτικών διαθέσεων του ίδιου και των πελατών του. Αντικειμενοποιώντας το γυναικείο σώμα, κάτι βεβαίως που δεν μας εκπλήσσει αφού αυτό αποτελεί μια συνήθεις πρακτική των αφεντικών. Πέρα από όλα αυτά παραβιάζει βασικά εργασιακά δικαιώματα, δεν κολλάει ένσημα, δεν πληρώνει υπερωρίες και εξαναγκάζει το προσωπικό του σε υπερεργασία. Αν και όπως προείπαμε ανήκει στον ευρύτερο κινηματικό χώρο, συμμετέχει στην πορεία της πρωτομαγιάς με αποκορύφωμα την παρουσία του σε αντισεξιστικά φεστιβάλ.

Αποφασίσαμε να δράσουμε σε αυτά τα μαγαζιά λόγω των σεξιστικών συμπεριφορών που αναλύθηκαν παραπάνω και συνδέονται με τους μαγαζάτορες. Μπουχτίσαμε από την ανοχή και την συγκάλυψη τέτοιων συμπεριφορών που αποτελούν συχνό φαινόμενο στην περιοχή. Η δράση είχε προπαγανδιστικό χαρακτήρα ο σκοπός μας ήταν η γνωστοποίηση τωνπεριστατικών για αυτό επιλέξαμε ροζ μπογιές και αντισεξιστικά στένσιλ που εγγραφαν χωρίς συναίνεση είναι βιασμός, ένα μεγάλο λάκκο για κάθε σεξιστάτικο και ένα βαθύ χαντάκι για κάθε μάτσο αντράκι. Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε μέχρι όλα τα περιστατικά έμφυλης βίας να είναι ορατά και να σπάσουμε την νομιμοποιημένη βία της πατριαρχίας και την κουλτούρα βιασμού. Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση και η χειραφέτηση των εαυτών μας και της κάθε θηλυκότητας και η ενίσχηση του αισθήματος αλληλεγγύης που επιτρέπει ότι κάθε άτομο μπορεί να εκφραστεί χωρίς τον φόβο του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Δεν είναι γύπας, δεν είναι πότης είναι ΣΕΞΙΣΤΗΣ.

Ίδια είναι τα αφεντικά μεγάλα και μικρά.

Οι σερβιτόρες δεν είναι φίλες των πελατών, πόλεμος στο πόλεμο των αφεντικών

Χωρίς συνένεση είναι βιασμός

Είμαστε εδώ και είμαστε πολλές βγάλτε τον σκασμό ξεφτίλες σεξιστές.

Αλληλέγγυοι/Αλληλέγγυες

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License