Για το "έγκλημα" που πάνε να διαπράξουν -κράτος και κεφάλαιο- στην παραλία της Καλαμαριάς.


Για το "έγκλημα" που πάνε να διαπράξουν -κράτος και κεφάλαιο- στην παραλία της Καλαμαριάς.

Είναι γνωστά τα σχέδια του κεφαλαίου για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (μέρος ενός συνολικότερου σχεδιασμού πχ κατασκευή μετρό, ιδιωτικοποίηση του δάσους του Σειχ Σου, βλέψεις του κράτους για την καταστροφή των καστρόπληκτων της άνω πόλης κ.α). Η ευθύνη βαραίνει όλους τους δημάρχους της Θεσσαλονίκης. Μη ξεχνάμε ο σημερινός δήμαρχος Ζέρβας, ζήτησε μεταξύ άλλων και την καταστολή των καταλήψεων της πόλης.

Δυστυχώς οι business τους συνεχiζουν κανονικά, παρά τις ελάχιστες φωνές που έχουν ακουστεί ανά τους καιρούς.

Μπορεί κάποια "έργα" παλιότερα να είχαν σταματήσει (σχέδια για το καραμπουρνάκι και για την αρετσού το 2012), αλλά δυστυχώς αυτά δεν σταμάτησαν από τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν, αλλά "πάγωσαν" για δικούς τους "κρατικίστικους" λόγους (για παράδειγμα το έργο της υποθαλάσσιας αρτηρίας θεσσαλονίκης ακυρώθηκε το 2009, λόγω προβλημάτων στην χρηματοδότηση).

Έτος 2020 και απ' ότι φαίνεται είναι έτοιμοι να αρχίσουν την υλοποίηση του σχεδίου τους. Αφού έκλεισαν το νοσκομείο Παναγία και άφησαν στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενους (αφού πρώτα τους άφησαν για μήνες απλήρωτους) και εκατοντάδες ανθρώπους χωρίς να έχουν δημόσια και κοντινή πρόσβαση σε νοσοκομείο, αφού έκαναν την Καλαμαρια μια καταναλωτική περιοχή, τώρα ξεκινούν πολεοδομικά σχέδια για το Καραμπουρνάκι και κυρίως για την Αρετσού της Καλαμαριάς (για το οποίο θα ασχοληθόυμε παρακάτω). Γενικά, τα αστικά δίκτυα προσπαθούν να πετύχουν την όσο γίνεται λιγότερη αυπακοή απο τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα και τα όσα περισσότερα ωφέλη γίνεται για τους μεγάλους επιχειρηματίες.

Τα πράγματα είναι απλά. Αστική τάξη, κυβέρνηση και δημοτική αρχή είναι έτοιμοι να δώσουν την Αρετσού της Καλαμαριας (χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα) στην πλουτοκρατία. Eμπλεκόμενοι μέσα σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι είναι κρατικά ταμεία, υπουργεία, δήμοι, τράπεζες, μεγάλες εταιρείες και καπιταλιστές διαφόρων εθνοτήτων).

Η παραλία της Καλαμαριάς, ανήκει στην κοινωνική βάση και σε αυτήν θα πρέπει να μείνει.

Για να δούμε η παραχώρηση της "μαρίνας" στο Ταιπεδ τι θα σημάνει.

Εξευγενισμός και ανάπλαση σημαίνει κέρδος για τους καπιταλιστές, καταστροφή της φύσης και αρπαγή του δημοσίου στα χέρια των ιδιωτών.

1) Δημιουργία χώρου ελλιμενισμού και απόθεσης μεγάλων πολυτελών σκαφών.

2) Χώρος ανεφοδιασμού καυσίμων.

3) Xώρος σκαφών αναψυχής

4) Ξενοδοχεία, ενοικιάσεις σπιτιών και RBNB. Δηλαδή η στέγαση και οι βασικές ανάγκες των προλετάριων και των ταξιδιωτών θα έχουν όλες τους να κάνουν με μπόλικο χρήμα.

5) Τουριστική ζώνη, με τουριστές υψηλού καταναλωτικού προφίλ

6) Η αναψυχή και η ψυχαγωγία, η παραλία, το κολύμπι, το πράσινο, ο αθλητισμός, οι νεανικές δραστηριότητες κ.α όλα θα γίνουν εμπόρευμα

7) Οι θέσεις εργασίας που θα δημουργηθούν με κυβερνητικά προγράμματα (κρατικά και ιδιωτικά) από τα οποία θα τα "αρπάξει"το κράτος και οι εταιρίες, θα σημάνουν τρίμηνες συμβάσεις, υπερωρίες, χαμηλά μεροκάματα, λίγα εργασιακά δικαιώματα και πολύ κέρδος για τους επενδυτές.

8) Κάμερες, security, αστυνομία, χώρος προσέγγισης ελικοπτέρου και υδροπλάνου, δρόμοι που θα έχουν κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να περνούν οι ανθρωποι της αστικής τάξης με την "οχηματοφρουρά" τους, νέα οδικά δίκτυα κ.α

9) Χώρος στάθμευσης για τα πολυτελή αυτοκίνητα, πεζόδρομοι, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, αναψυκτήρια, σούπερ μάρκετ, διαφημήσεις, εταιρίες, εμπορικές δραστηριότητες, τυχερά παιχνίδια κ.α

10) Υπαίθριες και θαλάσσιες εγκαταστάσεις για τη λειτουργεία και την εξυπηρέτηση των αναγκών τους (χωρίς μια επιστημονική μελέτη που προέρχεται από τα κάτω), που μαζί με τα δεκάδες σκάφη και ότι αυτό συνεπάγεται, θα δημιουργήσουν προβλήματα στην βιοποικιλότητα και τη θάλασσα και γενικά στην πανίδα, τη χλωρίδα και στους κατοίκους της περιοχής. Ρύποι, καυσαέρια, θόρυβοι, κεραίες, ραδιενέργεια, εκπομπή επικίνδυνης σκόνης, στρες, καρκίνοι κ.α θα εγκασταταθούν στην περιοχή.

11) Αναβάθμιση λιμενικού σώματος και της νατοικής βάσης που βρίσκεται λίγο ποιο κάτω.

12) Δημιουργία συγκεκριμένων εγκαταστάσεων. Κτήριο διοίκησης, υπόγειοι χώροι, κλιμακοστάσια, πύργος ελέγχου, χώροι συντήρησης σκαφών, τεχνητοί ογκόλιθοι (μέσα και έξω από την θάλασσα), ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, καταστήματα ναυτιλιακών και στρατιωτικών ειδών.

13) Νόμιμες άδειες που θα δίνουν το ελεύθερο στους επιχειρηματίες και στις δημοτικές αρχές να πραγματοποιούν εκσκαφές, να κατασκευάζουν νέες κτηριακές υποδομές και να καταστρέφουν, να καθαιρούν, να απομακρύνουν, να ανακατασκευάζουν και να γκρεμίζουν κτήρια.

14) Χώρος για φόρτωση και εκφόρτωση προιόντων. Έλευση πλοίων που θα μεταφέρουν προιόντα κάθε λογής (πρώτες ύλες, μηχανήματα, ρούχα κ.α)

15) Μόνιμα αγκυροβόλια, δίκτυα παροχών στα σκάφη, ράμπες και παρόμοιες κατασκευές για τα καράβια, τεχνητά πάρκα και δεντροφυτεύσεις που κατασκευάζονται με τον χειρότερο τρόπο.

16) Χωροταξικός σχεδιασμός λιμένα και έπεμβαση στον θαλάσσιο πυθμένα για τις επιταγές της αγοράς

17) Ενίσχυση του μητροπολιτικού χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης και της Καλαμαριάς, αλλοίωση της τοπογραφίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς (ακόμα κι αν μιλάμε για αλλοτριωμένη κληρονομιά, η λαικότητα και οι αγώνες θα χαθούν για χάρη του θεάματος και του εμπορεύματος, η προσφυγιά θα μεταλλαχθεί σε διεθνοποίηση του κεφαλαίου).

18) Οι διάφορες τεχνητές παροχές και κατασκευές νερού που θα δημιουργηθούν (πχ για άδρευση κ.α) χτυπούν το κώδωνα του κινδύνου. Όπου εισβάλλουν εταιρίες, το νερό μολύνεται και λιγοστεύει για τα φτωχά στρώματα, ενώ κάποια άλλη ποσότητα νερού ιδιωτικοιείται για τα συμφέροντα τους.

19) Ανανεώσημες "πράσινες" πηγές ενέργειες και διάφοροι αγωγοί που μπορει να υπάρξουν, ανοίγουν έναν κύκλο διακρατικών συμφερόντων

20) Dry Stucking με καταστροφικές συνέπειες για όλη τη φύση (έχουμε δει παρόμοια πράγματα στη χαλκιδική, στη κύπρο, ενώ η χιλή έχει εμπειρία με εγκαταστάσεις "ξηράς στοίβαξης υγρών")

21) Καλύτερη και αρτιότερη εξυπηρέτηση της αλλιείας για βιομηχανικούς σκοπούς.

22) Οι εξελίξεις θα επηρεάσουν όλο το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης-Θερμαικού-Χαλκιδικής

23) Κυρώσεις για τους ανυπάκοους .

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License