κείμενο για την ψηφιακή επιτήρηση την στιγμή των συγκρούσεων στις ΗΠΑ

Κείμενο που διαδόθηκε μέσω Telegram προς τα εξεγερμένα στις ΗΠΑ. Αποτελεί προσωπική γνώμη ενός χρήστη στο chat ¨BLM Revolution 2020¨. Ως μεταφραστής, σκέφτηκα το ενδεχόμενο να είναι κακόβουλο. Παρόλα αυτά, το δημοσιεύω για να το δούμε όλα μαζί, να αναπτύξουμε τους τεχνολογικούς όρους που εμπεριέχει με σκοπό το εδώ κίνημα να αποκτήσει νέα εργαλεία. Το κείμενο αναφέρεται στην ψηφιακή επιτήρηση της αστυνομίας ταυτόχρονα με τις συγκρούσεις. Αγωνιστικούς και συντροφικούς χαιρετισμούς, ένα φάντασμα της μητρόπολης.

Φαίνεται πώς πολλοί άνθρωποι νοιάζονται για την ψηφιακή τους ασφάλεια όταν κατεβαίνουν στις διαμαρτυρίες. Θα προσπαθήσω να καλύψω το τί μπορούν ρεαλιστικά να πράξουν οι μπάτσοι.

1. Stingrays (IMSI catcher)

Είναι φορητή συσκευή επιτήρησης που παρουσιάζεται ώς πύργος τηλεπικοινωνιών, εμφανίζεται ως έμπιστη δομή έτσι ώστε τα στοχευμένα smartphones να συνδέονται αμέσως.

Τα stingrays μπορούν να διαβάσουν κάθε sms, κλήση ομιλίας και οποιαδήποτε διαδικτυακή χρήση έχεις από τη στιγμή που θα ¨δεθείς¨ σε αυτό; Μπορείς να καταλάβεις εάν έχεις παγιδευτεί σε stingray; Πιθανότατα όχι. Δεν είναι απίθανο αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο, επίσης δεν υπάρχει τρόπος να αποδείξουμε πώς λειτουργεί για όλα τα smartphones.

2. Τι σημαίνει: διαβάζει κάθε sms, κλήση ομιλίας και οποιαδήποτε διαδικτυακή χρήση έχεις από τη στιγμή που θα ¨δεθείς¨ με αυτό;

Διαβάζοντας τις κλήσεις σου και τα sms μπορούν να ανοικοδομήσουν ακριβώς το τί είπες και έγραψες. Όμως, όσον αφορά τη χρήση του ίντερνετ γίνεται λίγο παραπάνω περίπλοκο. Μπορούν να δουν τα δεδομένα πού λαμβάνουν στο δικό τους σύστημα μεταφοράς αλλά επειδή το ίντερνετ είναι δομημένο στην υποθετική διακινδύνευση της πληροφορίας, υπάρχουν διάφορα είδη κρυπτογράφησης όπως το https κ.α. πού εμποδίζουν τη συνολική μεταφορά των δεδομένων αλλά καμία παραπάνω ασφάλεια!

Εάν χρησιμοποιείς iMessage (sms μεταξύ συσκευών Apple), Telegram, Signal κ.α. τα μυνήματα σου δεν είναι άμεσα διαθέσιμα στο stingray. Εάν χρησιμοποιείς Facetime (κλήσεις μεταξύ συσκευών Apple), Telegram, Signal και πάλι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα.

Με κάποιες από αυτές τις εφαρμογές (signal,telegram), οι συζητήσεις σου θα είναι πολύ δύσκολα διαθέσιμες στον νόμο διότι χρησιμοποιούν end-to-end encryption (αποκρυπτογράφηση απ΄άκρη σ΄άκρη). Για παράδειγμα, στα κλειστά τσατ του Telegram είναι δραστικά απίθανο για το κράτος να διαβάσει τα μυνήματα δίχως να εισχωρήσει στις συσκευές των συνομιλητών.

Μην παραβλέπεις καμία προειδοποίηση ασφάλειας όταν είσαι έξω και διαμαρτύρεσαι διότι αυτό μάλλον σημαίνει πώς το κράτος έχει ήδη πρόσβαση στα αποκρυπτογραφημένα δεδομένα σου.

3. Θα βοηθήσει ένα VPN; (Virtual Private Network) (Εικονικό ιδιωτικό δίκτυο)

Μία εφαρμογή VPN θα σου εγγυηθεί πως δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ίντερνετ εάν η αστυνομία προσπαθεί ήδη να εισχωρήσει στα πρωτόκολλα ασφαλείας που αναφέραμε παραπάνω, παρόλα αυτά θα ρίξει την ταχύτητα της σύνδεσης (γενικότερα).

4. Να έχω το κινητό μαζί μου ή όχι;

Προσωπικά θα έλεγα ναι. Έχω την πεποίθηση πως η κυβέρνηση κατασκευάζει αυτήν την ανησυχία διότι μέσω των κινητών μπορεί να υπάρξει οργάνωση του πλήθους και καταγραφή δεδομένων (εικόνες, βίντεο). Σκέψου πώς είσαι το κράτος και θέλεις να πατήσεις με τα μπατσικά οχήματα το πλήθος, θα ήθελες να σε βιντεοσκοπούν εκείνη τη στιγμή άμεσα; Επίσης, σκέψου πώς το πλήθος μπορεί να ενημερωθεί άμεσα για το πού καραδοκούν οι μπάτσοι όπως επίσης και ποιά μέρη δεν είναι ασφαλή. Το κινητό σου είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Κράτα το όσο μπορείς ασφαλές και κοντά σε εσένα.

5. Τι προφυλάξεις να πάρω έαν έχω μαζί μου το κινητό;

Πρέπει να αφαιρέσεις τις λειτουργίες Fingerprint (αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος) και FaceID (αναγνώριση προσώπου) που χρησιμεύουν στο ξεκλείδωμα. Σιγούρεψε πώς το pin/κωδικός ξεκλειδώματος είναι κάτι εντελώς τυχαίο και δεν αντιστοιχεί σε προσωπικές σου πληροφορίες. Μην αποθηκεύεις πληροφορίες που δεν χρειάζεται να υπάρχουν στο κινητό σου. Εάν πρόκειται να συλληφθείς, πέτα το κινητό σου στο πλήθος, είναι λιγότερο επικίνδυνο στα χέρια ενός διαδηλωτή παρά στα χέρια της αστυνομίας. Επίσης, φρόντισε να έχεις ενημερώσει το κινητό σου με τις πρόσφατες ενημερώσεις (updates).

6. Εάν χρησιμοποιήσουν το κινητό μου για δουν ότι έσπασα την απαγόρευση κυκλοφορίας;

Πραγματικά; Ας υποθέσουμε πως η εξέγερση έχει κοπάσει και οι μπάτσοι ψάχνουν για εκδίκηση, θα έχουν πολύ δύσκολο έργο για να επιρρίψουν κατηγορίες για αυτόν τον λόγο. Κι αν μένεις σε αυτήν την περιοχή και το κινητό σου είναι ήδη συνδεδεμένο στην κεραία; Κι αν απλώς περνούσες από εκεί; Κι αν τα δεδομένα έχουν μεταφερθεί τελείως λάθος;

Θα έχουν πολύ δύσκολο έργο να αποδείξουν οτιδήποτε, επίσης η κατηγορία για την απαγόρευση κυκλοφορίας θα είναι εξαιρετικά μικρή τιμωρία.

Προβλέπω πως δεν είναι ζωτικής σημασίας επιλογή για το κράτος. Δεν θα λύσει τίποτα για αυτούς.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License