post image

Από την Ελλάδα μέχρι την Αμερική και σε κάθε γωνιά της Γης...

...η μπατσοκρατία δεν μας αφήνει να Αναπνεύσουμε.

Την Δευτέρα 25/5 στη Μινεάπολις ο Αμερικανός μπάτσος Derek Chauvin μαζί με τρεις ακόμα μπάτσους, οπλισμένοι με την εξουσία που τους έχει δοθεί σταματούν για έλεγχο τον Αφροαμερικανό George Floyd με την υπόνοια ότι έχει στην κατοχή του ψεύτικη ταυτότητα. Πολύ γρήγορα, ο έλεγχος μετατρέπεται σε σύλληψη και ο μπάτσος Derek Chauvin, προκειμένου να ακινητοποιήσει τον μη-αντιστεκόμενο Floyd, τοποθετεί το γόνατό στον λαιμό του κόντρα στο έδαφος. Την ίδια στιγμή, περαστικός βιντεοσκοπεί την βίαια σύλληψη ενώ κόσμος πλεόν έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται γύρω από τους 4 αστυνομικούς. Παρά όμως την κοινή διαπίστωση όλων των συγκεντρωμένων πως χωρίς ίχνος αντίστασης γίνεται υπέρμετρη χρήση βίας, παρόλο που ο Floyd με όση δύναμη του έχει απομείνει επαναλαμβάνει την φράση "Δεν μπορώ να αναπνεύσω.", ο μπάτσος δεν σηκώνει το γόνατό του από τον λαιμό του ακινητοποιημένου Floyd μέχρι που τον δολοφονεί.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, αποπειράται από την αστυνομία η συγκάλυψη του περιστατικού με χρήση των κλασσικότερων προσχημάτων περί αντίστασης του δολοφονημένου. Όμως τόσο το βίντεο του περαστικού από την στιγμή της δολοφονίας όσο και οπτικό υλικό από κάμερα στο σημείο διαψεύουν παντελώς τις δηλώσεις. Είναι ξεκάθαρο και μη-αμφισβητούμενο ότι πρόκειται για δολοφονία. Έτσι, πάνω σε μία προσπάθεια ελέγχου της κατάστασης, στις 26/5 η αστυνομία της Μινεσότα αποπέμπει τους 4 μπάτσους και ανακοινώνεται ότι την υπόθεση έχει αναλάβει το FBI.

Τα νέα της δολοφονίας ενός ακόμη Αφροαμερικανού από τα χέρια της αστυνομίας προκαλούν οργή, ενώ τα επικοινωνιακά παιχνίδια που επιχειρούνται δεν καθησυχάζουν κανέναν και καμία. Ήδη από το βράδυ της 26/5 κόσμος συγκεντρώνεται στο σημείο της δολοφονίας, ενώ αντιρατσιστικές και αντιαστυνομικές πορείες με κεντρικό σύνθημα τα τελευταία λόγια του Floyd, "Δεν μπορώ να αναπνεύσω." ("I can't breathe"), ξεκινάνε από πολλά σημεία της πόλης και συγκεντρώνονται έξω από το Τρίτο Αστυνομικό Τμήμα της Μινεάπολις, τμήμα στο οποίο ανήκαν οι δολοφόνοι. Οι διαδηλώτ(ρι)ες καταφέρνουν κάτι πρωτοφανές. Οι μπάτσοι, ανήμποροι να χειριστούν την κατάσταση, εκκενώνουν το αστυνομικό τμήμα ενώ την ίδια στιγμή αυτό τυλίγεται στις φλόγες, τις φλόγες των οργισμένων συγκεντρωμένων. Παράλληλα, εντείνονται οι πορείες σε όλη την πόλη, άλλες με πίο βίαια μορφή άλλες όχι. Η αστυνομία ξεχύνεται στους δρόμους για να τις καταστείλει. Ο κόσμος δεν διαλύεται όμως, και σε αρκετές περιπτώσεις διαλέγει να συγκρουστεί. Οι πορείες λαμβάνουν διαστάσεις εξέγερσης καθώς ο κόσμος που τις πλαισιώνει ξεκινά τις απαλλοτριώσεις σε μεγαλοκαταστήματα δίνοντας ένα ισχυρότερο μήνυμα καθημερινής ασφυξίας.

Το κράτος, συνδυαστικά με την φυσική καταστολή και σε αδρή συνεργασία με τα ΜΜΕ, προχωρά στην "πνευματική καταστολή" των διαδηλώσεων, δηλαδή στην προπαγάνδα. Οι απαλλοτριώσεις χαρακτηρίζονται πλίατσικα (looting) και τα κανάλια πλέον έχουν εσκεμμένα ξεχάσει την κρατική δολοφονία και έχουν στραφεί στην κατακραυγή των βίαιων επεισοδίων (τακτική που εφαρμόστηκε και στην Ελλάδα τον Δεκέμβρη του 2008 μετά την κρατική δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου). Ο Αμερικανός πρόεδρος Trump, σε ένα νέο ρεσιτάλ επίδειξης δύναμης ,απειλεί τόσο από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter όσο και από τον λογαριασμό του Λευκού Οίκου γράφοντας ότι "... όταν ξεκινά το πλιάτσικο, ξεκινάνε και οι πυροβολισμοί" ("...when the looting starts, the shooting starts.") ενθαρρύνοντας έτσι μαγαζάτορες,ρατσιστές και συντηρητικούς να βγουν ένοπλοι στους δρόμους και να προστατέψουν καταστήματα. Η κοινή γνώμη πολύ γρήγορα στρέφεται από την δολοφονία στο πως θα αντιμετωπιστούν τα βίαια επεισόδια.

Η απάντηση από τις εξεγερμένες και του εξεγερμένους έρχεται με πράξεις, καθώς η κρατική καταστολή και η προπαγάνδα δεν αποδείχθηκαν αρκετές για να πνίξουν τις διαδηλώσεις. Οι δρόμοι της Μινεάπολις παραμένουν κατειλημμένοι από όσες και όσους διεκδικούν όχι απλώς δικαιοσύνη, αλλά αλλαγή. Οι δρόμοι της Μινεάπολις αυτές τις μέρες ανήκουν σε όσα ασφυκτιούν από συστημικό ρατσισμό και την κρατική βία. Η Μινεάπολις καίγεται, για τον George Floyd και για κάθε θύμα του κράτους και του ρατσισμού. Και η πηγή δύναμης των εξεγερμένων είναι ο πόνος. Ο πόνος που μετατρέπεται σε οργή και πράξη.

Αλληλεγύη με τους εξεγερμένους και με τις εξεγερμένες της Μινεάπολις.

Όσο ένα από εμάς δεν μπορεί να αναπνεύσει, κανένα από εμάς δεν μπορεί να αναπνεύσει.

Φωτογραφίες:

[1]Η καταστροφή του Τρίτου Αστυνομικού Τμήματος Μινεάπολις.

[2]Το κεντρικό σύνθημα "I Can't Breathe".

[3] Απαλλοτριώσεις σε κατάστημα.

[4] Φωτογραφία από συγκέντρωση.

[5] Σύνθημα στα Εξάρχεια.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License