post image

Σήμερα στις 8μ.μ. στηρίζουμε την πορεία που καλείται στην πλατεία Εξαρχείων από το Δίκτυο Αλληλοβοήθειας και Αγώνα.

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις

Με τους μετανάστες και τις μετανάστριες είμαστε μαζί

Συλλογικά σπάμε τον φόβο της καταστολής

Η καταστολή απέναντι στις καταλήψεις συνεχίζεται αδιάκοπα εδώ και χρόνια. Από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι και τον Ιανουάριο το κράτος υπό την δεξιά διαχείριση εξαπέλησε μια εκστρατεία καταπολέμησης των μέσων που χρησιμοποιούν οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες, οι καταπιεσμένοι και οι καταπιεσμένες για να επιβιώνουν και να οργανώνονται. Παρά τις μεγάλες απώλειες, οι καταλήψεις και το κίνημα αλληλεγγύης με το κοινωνικό έργο τους και τους αγώνες τους αντιστάθηκαν σθεναρά και πολύμορφα ανακόπτοντας την κατασταλτική εκστρατεία, προκαλώντας στο κράτος βαρύ πολιτικό κόστος, ραγίζοντας την εικόνα παντοδυναμίας που προέβαλε. Σήμερα δειλά δειλά, εκμεταλλευόμενο την πανδημία του Κορονοϊου και άλλες αφορμές, το κράτος επαναφέρει την αντιπαράθεση που αφορά το καταληψιακό πεδίo θέλοντας να στερήσει εδάφη ελευθερίας και αγώνα που γνωρίζει πολύ καλά ότι αποτελούν σημεία συνάντησης και οργάνωσης απέναντι στα σχέδια της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας. Οι καταλήψεις αντιστέκονται στα αναπτυξιακά - κατασταλτικά πλάνα που εφαρμόζονται στις γειτονιές μας, δημιουργούν δομές αλληλεγγύης για να εμποδίσουν την ηθική και φυσική εξαθλίωση της κοινωνικής βάσης και έχουν ενεργό ρόλο στις κοινωνικές αναταραχές που προκαλούν οι οικονομικές κρίσεις.

Στις 30 Απριλίου ο συριζαίος δήμαρχος Κατοπώδης επιχείρεί να εκκενώσει την κατάληψη Ανάληψη στο Βυρώνα. Η αποφαση του σωματείου των δημοτικών υπαλλήλων να μην εμπλακούν σε καμία εκκένωση κατάληψης αναγκάζει τον δήμαρχο να χρηματίσει εργολαβία η οποία και προχώρησε σε εισβολή στο χώρο της κατάληψης και στο άμεσο άδειασμά της. Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες το αντιλήφθηκαν εγκαίρως και προχώρησαν γρήγορα σε εκδίωξη των καταπατητών. Σε παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στον δήμαρχο, ο ίδιος χρησιμοποίησε την αισχρή δικαιολογία “νομίζαμε ότι το εγκαταλείψατε” επειδή η κατάληψη ανέστειλε την λειτουργία της κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορωνοϊού. Παρ’ όλα αυτά η καταστολή παραμονεύει και οι σύντροφοι και συντρόφισσες από την Ανάληψη και τα γύρω αυτο-οργανωμένα εγχειρήματα αγώνα συνεχίζουν τις παρεμβάσεις και την οργάνωση για την υπεράσπιση της κατάληψης.

Στις 27 Μαϊου οι ειδικές δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας εισβάλλουν σε τέσσερεις καταλήψεις στέγης στην Άνω πόλη με την δικαιολογία ότι εκεί διέμεναν κάποιοι σύντροφοι που συνελήφθησαν το προηγούμενο βράδυ με την κατηγορία της απόπειρας εμπρηστικής επίθεσης σε βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας . Οι μπάτσοι καταληστεύουν κάθε λογής προσωπικό αντικείμενο από τις καταλήψεις στέγης προσπαθώντας να βρουν και να δώσουν στη ζώνη του θεάματος ο,τιδήποτε νομιμοποιεί την εισβολή τους και ενοχοποιεί όχι μόνο τα συλληφθέντα συντρόφια αλλά και όλο τον κύκλο τους. Αυτή η εισβολή δεν μπορεί να ειδωθεί αλλιώς παρά ως μια εκδικητική ενέργεια μετά την μεγάλη αντίσταση που δόθηκε στην άνω πόλη απέναντι στην αστυνομοκρατία και καταπάτηση του δημόσιου χώρου.

Δεν ξεχνάμε φυσικά την εκκένωση του κτιρίου Γκίνη στις αρχές της επιδημίας, και τον εκτοπισμό των μεταναστών/μεταναστριών πρώην κατοίκων της κατάληψης Μπουμπουλίνας που για πολλοστή φορά βίωσαν την βίαιη και άδικη καταστροφή της ζωής που με κόπο και ρίσκο προσπάθησαν να χτίσουν. Η εκκένωση του Γκίνη αποτελεί κομμάτι της ευρύτερης καταστολής που δέχονται οι μετανάστες αλλά και επίσης κομμάτι της προσπάθειας κράτους και πρυτανικών αρχών να αποκλείσουν από το πολυτεχνείο τις ανάγκες της κοινωνικής βάσης για οργάνωση, δημιουργία και επιβίωση. Οι πύλες του πολυτεχνείου, ενός δημόσιου και ανοιχτού χώρου για την γειτονιά, ενός χώρου συνάντησης εκατοντάδων ανθρώπων, παραμένουν κλειστές.

Στα Εξάρχεια οι κατασταλτικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να πατήσουν πόδι αλλά η διεκδίση της γειτονιάς δεν έπαψε ποτέ, ούτε επί απαγόρευσης. Τα Εξάρχεια είναι μια σημαντική περιοχή για ανάσες ελευθερίας στην μητρόπολη, είναι μια περιοχή σημαντική για τους αγώνες μας αφού στις πιο δύσκολες και πιο ελπιδοφόρες στιγμές μας αποτελεί κεντρικό σημείο συνάντησης από όποια γειτονιά και αν ερχόμαστε, όποια ανάγκη και αν βρίσκουμε μπροστά μας. Η γειτονιά των Εξαρχείων είναι αγκάθι στην καταστροφική ανάπλαση και τον εκδιωγμό της κατώτερης τάξης, της κουλτούρας και του αγώνα της. Γι' αυτό, η επιμονή στην υπεράσπιση των Εξαρχείων από την κρατική αρπαγή είναι επιλογή που έχει συνείδηση του μητροπολίτικου ανταγωνισμού, των αναγκών και των απελευθερωτικών προοπτικών που γεννά. Η υπεράσπιση των Εξαρχείων είναι αγώνας απέναντι στην φευγαλαία μνήμη που επιβάλει ο συμπυκνωμένος χρόνος και η εσωτερίκευση των μικρών μαχών που χάθηκαν.

Επισυνάπτουμε το κείμενο του δικτύου σχετικά με την τελευταία εκκένωση και τον πόλεμο που διεξάγεται απέναντι στους μετανάστες και τις μετανάστριες.

Παρασκευή 29/ 5, 8 το βράδυ, Πλατεία Εξαρχείων

Πορεία ενάντια στην κρατική τρομοκρατία και τον αντι-μεταναστευτικό πόλεμο

Κάτω τα ξερά σας από τις καταλήψεις

Αλληλεγγύη στους κατοίκους της κατάληψης Θεμιστοκλέους 58

Έξω οι μπάτσοι από τις γειτονιές και τις ζωές μας

Τη Δευτέρα 18 Μαΐου οι μισθοφορικές μονάδες καταστολής του ελληνικού κράτους, ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ, ΟΠΚΕ και ΕΚΑΜ εισέβαλαν οπλισμένοι σε σπίτι στα Εξάρχεια όπου διέμεναν μετανάστες και μετανάστριες με τα παιδιά τους. Προχώρησαν σε εκκένωση του κτιρίου από τους κατοίκους του, κατάστρεψαν τις βασικές υποδομές (ρεύμα νερό) και σε κλίμα τρόμου τους οδήγησαν σε βαν ώστε να περάσουν πρώτα από τα κολαστήρια της Πέτρου Ράλλη και στην συνέχεια σε άγνωστο για αυτούς στρατόπεδο συγκέντρωσης ή στην αστεγία. Το κτίριο, το οποίο στα χαρτιά ανήκει στο Βουλγαράκη ενός από τους πιο διαπλεκόμενους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (Μονή Βατοπεδίου, λίστα Λαγκάρντ), είχε εγκαταλειφθεί και ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2016 να χρησιμοποιείται ως χώρος αγώνα και στέγασης ανθρώπων που είχαν ανάγκη, απαντώντας στην τότε στεγαστική ανάγκη. Στο παρόν, οι άνθρωποι που διέμεναν προέρχονταν από το Κονγκό και την Συρία. Οι επίσημες αστυνομικές πηγές χρησιμοποίησαν τον πλέον υποκριτικό λόγο για να δικαιολογήσουν την εκκένωση αναφερόμενοι σε "πραγματικά άθλιες συνθήκες διαβίωσης" χλευάζοντας ξεκάθαρα τους ανθρώπους που μόλις είχαν ξεριζώσει και οδηγήσει στην αστεγία. Ο ανθρωπισμός και η καταδίκη της βίας που πουλάει ο κρατικός συρφετός όπως και η αποδοχή στο διαφορετικό, η εξύψωση της μητρότητας και η προστασία των παιδιών καταρρέουν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα σε κάθε φωτογραφία που εικονίζει κουκουλοφόρους με αυτόματα όπλα να οδηγούν οικογένειες και άλλους κατοίκους στα στρατόπεδα. Κάποιοι από τους κατοίκους κρατούνται στην Αμυγδαλέζα ενώ άλλοι αφέθηκαν στο πουθενά μετά την Πέτρου Ράλλη και γύρισαν στο σπίτι τους μα το μόνο που αντίκρισαν ήταν τους τσιμεντόλιθους σε πόρτες και παράθυρα. Αυτοοργανωμένα εγχειρήματα, σύντοφοι/-ισσες και κάτοικοι από την γειτονιά των Εξαρχείων ακόμα προσπαθούν να στηρίξουν τους μετανάστες και τις μετανάστριες σε αυτή την δύσκολη κατάσταση.

Οι μετανάστες και οι μετανάστριες από λαούς εξαθλιωμένους από την οικονομική εκμετάλλευση και τον πόλεμο που δημιουργούν τα ανεπτυγμένα κράτη αναγκάζονται να έρθουν στην ανεπτυγμένη Ευρώπη, περνώντας αναγκαστικά από χώρες όπως η Ελλάδα για να βρουν μπροστά τους τη συνέχεια της κόλασης. Υποφέρουν στην εκμετάλλευση των χωραφιών και των οικοδομών και όταν η αγορά δεν τους χρειάζεται τους πετάει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για εφεδρικό εργατικό δυναμικό και για ευρωπαϊκά κονδύλια και όταν δεν υπάρχουν ούτε αυτά τους εκτελεί στα σύνορα είτε βουλιάζοντάς τους είτε πυροβολώντας τους με πιο εμφανές παράδειγμα τις δολοφονίες στον Έβρο. Αφού το κράτος σπείρει τον ρατσισμό και επιβάλει τη βίαιη υποτίμηση τους, ρόλο αναλαμβάνουν τυφλωμένοι ρατσιστές και ναζιστικές συμμορίες για να ολοκληρώσουν την κοινωνική εξόντωση των ήδη εξαθλιωμένων μεταναστών.

Ανέκαθεν όμως, οι ξένοι/-ες -από τους μετανάστες/-ριες μέχρι τους έγχρωμους σκλάβους- διεκδικούσαν με αίμα την ορατότητά τους, την ελευθερία και την ισότητα τους με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Στο παρόν, οι διαμαρτυρίες, οι απεργίες πείνας και οι εξεγέρσεις στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσπαθούν να σπάσουν τον εγκλεισμό, την καταστολή, τον περιορισμό της κίνησης, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και την καταπάτηση των λεγόμενων βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ούτε άσυλο, ούτε δωρεάν περίθαλψη, ούτε πρόσβαση στην παιδεία, ούτε εργασία, παρά μόνο παρανομιμοποίηση, σκλαβοπάζαρο, περισσότερο κυνήγι και εξευτελισμό στους δρόμους της μητρόπολης, όλο και περισσότερο εγκλεισμό και συγκέντρωση σε αποθήκες ψυχών. Αν και στην πραγματικότητα, τα υπάρχουσα δικαιώματα και παροχές είναι βυθισμένα στην ιεραρχία, τον αποκλεισμό και την εκμετάλλευση, οι αγώνες και τα αιτήματα των εθνοτικών μειονοτήτων, των μεμονωμένων ατόμων και των κοινοτήτων τους είναι δίκαια και απαραίτητα για την επιβίωση τους σε ένα σύστημα που η ζωή εξαρτάται από τους κυρίαρχους.

Τα προσποιητά δάκρυα της εξουσίας για την αξία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας κατά την πανδημία δεν ξέπλυναν ποτέ το βαθιά ρατσιστικό της πρόσωπο. Τόσο πριν τον κορονοϊό όσο και κατά την διάρκεια, οι στατιστικές τους μίλαγαν ξεκάθαρα. Κρούσματα σε χ αριθμό ανθρώπων συν χ κρούσματα σε μετανάστες/-τριες. Ακόμα «ο αλλοδαπός» αποτελεί συνώνυμο υγειονομικής βόμβας, παρά το γεγονός ότι τελικά ο ιός διαδόθηκε από χριστιανικές συναθροίσεις και συνέδρια εμπόρων, πολιτικών και επιστημόνων. Καλούσαν να μείνουμε σπίτι και να κρατάμε αποστάσεις ενώ οι μετανάστες/τριες και οι φυλακισμένες/-οι ντόπιες και ξένες στοιβάζονταν στα κοντέινερς και στα κελιά με συνθήκες που καλοπροαίρετα και μόνο θα αποκαλούσαμε ανθυγιεινές.

Για πολλούς ανθρώπους αλλά ειδικά για τους μετανάστες και τις μετανάστριες, οι στεγαστικές καταλήψεις αποτελούσαν ανέκαθεν ένα καταφύγιο από το ρατσιστικό μίσος και την αντι-μεταναστευτική πολιτική, μία δίοδος αξιοπρεπούς ζωής και επαφής με την υπόλοιπη κοινωνία. Βρισκόμενες στο κέντρο της μητρόπολης επιτρέπουν στους μετανάστες και τις μετανάστριες να έχουν σχέση με τους ντόπιους/-ες, άλλες/-ους μετανάστες και εθνοτικές κοινότητες, να γίνονται κομμάτι των γειτονιών και της καθημερινής ζωής, να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και δομές αλληλεγγύης και να συμμετέχουν στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Κτίρια παρατημένα, πολλά εκ των οποίων κρατικά ή βουλευτικά, που χτίστηκαν από την ανελέητη φοροκλοπή των εργαζομένων και αφέθηκαν στην εγκατάλειψη, εντέλει πήραν ξανά ζωή, στέγασαν και στεγάζουν το πιο υποτιμημένο κομμάτι της κοινωνικής βάσης προτείνοντας ταυτόχρονα μια απάντηση στο ευρύτερο στεγαστικό πρόβλημα αλλά και στην ανισότητα και εκμετάλλευση που δημιουργεί η ιδιοκτησία. Η καταστολή που δέχονται οι καταλήψεις και ειδικά των μεταναστών/-ριων είναι η προσπάθεια του ελληνικού κράτους να θωρακίσει τον ρατσισμό και την εκμετάλλευση, να τρομοκρατήσει όλους και όλες τους καταπιεσμένους και εκμεταλλευόμενους. Η υποτίμηση της "ξένης" ζωής είναι κομμάτι της συνολικής υποτίμησης των ζωών μας.

Από την επίθεση στους δημόσιους χώρους μέχρι την επίθεση στην στέγαση και τους χώρους αγώνα, από την ιδιωτικοποίηση των χώρων πρασίνου μέχρι την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, από τις απολύσεις μέχρι τα απλήρωτα μεροκάματα, από τη στέρηση βασικών ελευθεριών μέχρι τη διάχυση του ηλεκτρονικού ελέγχου, από τις δολοφονίες «από πρόθεση» στα σύνορα Έβρου μέχρι τις δολοφονίες «από αμέλεια» στις φυλακές της Θήβας και τα χωράφια της Μανωλάδας, όλο και περισσότερο ο κόσμος της εξουσίας οδηγεί τους εκμεταλλευόμενους/ες σε μια κατάσταση αφόρητης ασφυξίας.

Ας πάρουμε ανάσα βαθιά και ας ξεσπάσουμε απέναντι στο κράτος, τα αφεντικά και τους φρουρούς τους, στεκούμενοι δίπλα η μία στον άλλο, δίπλα στους κολασμένους και κολασμένες. υπερασπιζόμενοι/-ες τις γειτονιές μας και τις δομές αλληλεγγύης και αγώνα. Με συνεχείς πρωτοβουλίες αλλά και μόνιμη οργάνωση, να πάρουμε πίσω τον κλεμμένο χρόνο και χώρο χτίζοντας τις εξεγερμένες και ελεύθερες κοινότητες χωρίς εθνικούς και έμφυλους διαχωρισμούς, χωρίς εκμετάλλευση και ιεραρχία.

ΧΑΡΤΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΝΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ-ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ-ΟΥΤΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΟΥΤΕ ΚΛΕΙΣΤΟ

ΚΑΜΙΑ ΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΕΓΗΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΣΤΕΓΗ-ΤΡΟΦΗ-ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

ΔΟΜΕΣ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣ

Δίκτυο Αλληλοβοήθειας και Αγώνα / synsquat@riseup.net / @AntiCovidAidNetwork

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License