post image

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην πορεία αλληλεγγύης στους δικηγόρους του Λαού και στους πολιτικούς κρατούμενους που συνεχίζουν την απεργία πείνας μέχρι θανάτου καθώς και στο Grup Yorum

Από το 2016, η Τουρκική κυβέρνηση έχει εξαπολύσει επίθεση στο συγκρότημα Grup Yorum, με πάνω από 30 συλλήψεις, βασανισμούς, απαγωγές και δολοφονίες μελών του, καθώς και επιθέσεις στο πολιτιστικό τους στέκι. Το συγκρότημα έχει στοχοποιηθεί για τον πολιτικό και επαναστατικό του στίχο, που στηρίζει τους αγώνες των καταπιεσμένων και καλεί σε αντίσταση στο καθεστώς Ερντογάν. Τα μέλη του κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C) η οποία έχει χαρακτηριστεί “τρομοκρατική” τόσο από το Τουρκικό κράτος, όσο και από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Στα πλαίσια της αντίστασης στο φασιστικό καθεστώς του AKP, εδώ και ένα χρόνο πραγματοποιούνται απεργίες πείνας μέχρι θανάτου από μέλη του συγκροτήματος Grup Yorum, του DHKP-C και των δικηγόρων του Λαού. Ο αγώνας αυτός μετράει ήδη τρεις νεκρούς, δολοφονημένους από το Τουρκικό κράτος. Οι δύο από τους νεκρούς, η Χελίν Μπολέκ και ο Ιμπραϊμ Γκοκτσέκ, που πέθαναν μετά από 288 και 323 μέρες απεργίας πείνας αντίστοιχα, είναι μέλη του συγκροτήματος Grup Yorum. Ζητούσαν την απελευθέρωση των μελών του συγκροτήματος, την παύση των διώξεων σε άλλα μέλη και μουσικούς καθώς και την άρση της απαγόρευσης των συναυλιών τους. O τρίτος νεκρός είναι ο Μουσταφά Κοτσάκ, μέλος του DHKP-C, που πέθανε μετά από 297 ημέρες απεργίας πείνας στις τουρκικές φυλακές, σε καθεστώς υποχρεωτικής σίτισης στο οποίο αντιστεκόταν με κάθε τρόπο. Βρισκόταν φυλακισμένος από το 2017, καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη για προμήθεια οπλισμού σε τρομοκρατική οργάνωση, χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο. Ζητούσε την επανάληψη της δίκης του από νόμιμο δικαστήριο, την κατάργηση των ειδικών δικαστηρίων για πολιτικούς κρατούμενους και των νόμων που αναγνωρίζουν τις καταθέσεις των ρουφιάνων της αστυνομίας, αλλά και την δίωξη των βασανιστών της Τουρκικής “αντι-τρομοκρατικής” υπηρεσίας.

Τις δολοφονίες των τριών αγωνιστών ακολούθησε ένα όργιο καταστολής από το καθεστώς του Ερντογάν, με σκληρές επιθέσεις στον κόσμο που παρευρέθηκε στις κηδείες των αγωνιστών και συλλήψεις. Στην περίπτωση του Ιμπραϊμ Γκοκτσέκ, δεν δίστασαν απαγάγουν το σώμα του και να προσάγουν τον πατέρα του, δείχνοντας ότι το τουρκικό κράτος επιμένει στην σκληρή καταστολή ως βασική πολιτική του επιλογή, στοχεύοντας να εξαλείψει κάθε φωνή αντίστασης στις πολιτικές του.

Οι φωνές των νεκρών συντρόφων μας όμως ακούγονται ακόμη. Ακούστηκαν στον κόσμο που παρά την καταστολή, βρέθηκε στις πολιτικές κηδείες των νεκρών. Ακούγονται από τους απεργούς πείνας που συνεχίζουν τον αγώνα: οι δικηγόροι Ebru Timtik (132η μέρα) και Aytaç Ünsal (101η μέρα) και οι πολιτικοί κρατούμενοι, Didem Akman (85η μέρα) και Özgür Karakaya (85η μέρα), οι οποίοι συνεχίζουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματα του Grup Yorum, για να αφεθούν ελεύθεροι οι δικηγόροι του Λαού και να αρθεί το καθεστώς αδικίας στις πολιτικές διώξεις.

Στην στάση του τουρκικού κράτους απέναντι στους αγωνιστές συντρόφους μας δεν βλέπουμε κάποιον “παρανοϊκό δικτάτορα”. Αντιθέτως, αναγνωρίζουμε την εφαρμογή μίας εκ των βασικών επιλογών κάθε κράτους απέναντι στα επαναστατημένα και αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας, αυτή της σκληρής και απροκάλυπτης καταστολής. Στις φωνές των απεργών πείνας, βλέπουμε την αντίσταση των καταπιεσμένων, που δεν διστάζουν να προτάξουν την ζωή τους για το δίκαιο των αιτημάτων τους. Στα πλαίσια της διεθνιστικής αλληλεγγύης, αντιλαμβανόμαστε ως χρέος μας, αυτές οι φωνές να ακουστούν και εδώ.

Αλληλεγγύη στους δικηγόρους του Λαού, στο Grup Yorum και στους πολιτικούς κρατούμενους που συνεχίζουν την απεργία πείνας.

Να γίνουν άμεσα δεκτά τα αιτήματα του Grup Yorum.

Να αφεθούν ελεύθεροι οι δικηγόροι του Λαού.

Να αρθεί το ειδικό καθεστώς εξαίρεσης στις πολιτικές διώξεις.

Να ακυρωθούν όλες οι ποινές που δόθηκαν ως αποτέλεσμα των “ειδικών” δικών

Να αρθούν τα εμπόδια που μπαίνουν στα δικαιώματα των κατηγορουμένων στις δίκες, όπως είναι οι κρυφοί μάρτυρες κλπ.

Καλούμε στην πορεία αλληλεγγύης προς την Τουρκική Πρεσβεία, που καλεί η Επιτροπή αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, την Τρίτη 26 Μάη, 6μμ στα Προπύλαια.

 

ΕΝΤΟΣ – ΕΚΤΟΣ

Ομάδα αντιπληροφόρησης και αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους

email: efimerida@espiv.net

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License