Αλληλεγγύη στους Τούρκους απεργούς πείνας | Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ – ΤΡΙΤΗ 26 ΜΑΗ, 18:00 ΚΑΜΑΡΑ

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 βρίσκεται σε πλήρη ισχύ. Το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί να καθαρίσει με τους εσωτερικούς εχθρούς. Εκτός όμως από τους ανταγωνιστές του στο στρατόπεδο της κυριαρχίας, επιτίθεται σφοδρά στην κοινωνική βάση, στους λαούς της Τουρκίας και στις οργανώσεις τους. Ωστόσο αυτές οι επιθέσεις δεν είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για το κίνημα αντίστασης στην Τουρκία. Αν κι ο Ερντογάν επιθυμεί το ξεπέρασμα του κεμαλισμού, ακολουθεί τις χειρότερες παραδόσεις αυτού όσον αφορά την αντιμετώπιση της αριστεράς στη χώρα. Κομμάτι αυτής της επίθεσης είναι κι η περίπτωση του επαναστατικού μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum και των “Δικηγόρων του Λαού”.

Τους τελευταίους μήνες 3 αγωνιστές έπεσαν νεκροί μετά από εξαντλητική απεργία πείνας μέχρι θανάτου. Η Helin Bölek, τραγουδίστρια του Grup Yorum έπεσε μετά από 288 μέρες απεργίας πείνας. Την ακολούθησε ο αγωνιστής Mustafa Koçak έπειτα από 297 μέρες απεργίας πείνας ενώ τελευταίος πέθανε ο μπασίστας του Grup Yorum, İbrahim Gökçek στις 323 μέρες. Όλοι τους είχαν φυλακιστεί με ψευδείς κατηγορίες και βασανίστηκαν πολλές φορές ενώ το τουρκικό κράτος προσπάθησε να τους υποβάλλει και σε αναγκαστική σίτιση, μια πρακτική που από τις διεθνείς συμβάσεις θεωρείται επίσης βασανιστήριο. Κανείς τους όμως δε λύγισε, μέχρι την τελευταία στιγμή παρέμειναν αταλάντευτα αφοσιωμένοι στην υπόθεσης της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης και των λαών της Τουρκίας, μη διστάζοντας ούτε στιγμή να δώσουν τη ζωή τους για αυτόν τον σκοπό. Το μένος του τουρκικού κράτους εναντίον τους είναι τόσο που επιτέθηκε με την αστυνομία και με παρακρατικά καθάρματα στις κηδείες των συντρόφων ενώ έφτασε στο σημείο να αρπάξει το νεκρό σώμα του İbrahim Gökçek για να μη μετατραπεί η κηδεία του σε διαδήλωση ενάντια στο καθεστώς. Πλέον και οι τρεις είναι σύμβολα αντίστασης που με τη θυσία τους εμπνέουν τους αγωνιζόμενους λαούς σε όλον τον πλανήτη.

Η απεργία πείνας μέχρι θανάτου συνεχίζεται. Αυτή τη στιγμή έχουν ξεπεράσει τις 100 μέρες οι δικηγόροι Ebru Timtik και Aytaç Ünsal κι οι πολιτικοί κρατούμενοι Didem Akman και Özgür Karakaya. Τα αιτήματά τους είναι:

-Να γίνουν άμεσα δεκτά τα αιτήματα του Grup Yorum.

-Να αφεθούν ελεύθεροι οι δικηγόροι του Λαού.

-Να αρθεί το καθεστώς αδικίας στις πολιτικές διώξεις.

-Να ακυρωθούν όλες οι άδικες ποινές που δόθηκαν ως αποτέλεσμα των εκδικητικών δικών και να αρθούν τα εμπόδια που μπαίνουν στο δικαίωμα της δίκαιης εκδίκασης όπως είναι οι κρυφοί μάρτυρες.

Στεκόμαστε ολόψυχα αλληλέγγυοι στον δύσκολο αγώνα των συντρόφων/ισσών στην Τουρκία. Η διεθνιστική αλληλεγγύη ενδυναμώνει τον αγώνα τους και μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στα σχέδια του καθεστώτος Ερντογάν για ολοκληρωτική εξόντωση των κινημάτων στην Τουρκία. Ο αγώνας μας δε γνωρίζει σύνορα. Είναι κοινός κι όταν χτυπιέται ένας από εμάς οπουδήποτε κι αν βρίσκεται, χτυπιόμαστε όλοι.

ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ HELİN BÖLEK, MUSTAFA KOÇAK, İBRAHİM GÖKÇEK

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΙΟ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ – HAKLIYIZ KAZANACAĞIZ

ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ – ΤΡΙΤΗ 26 ΜΑΗ, 18:00 ΚΑΜΑΡΑ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)

lib_thess@hotmail.com

https://libertasalonica.wordpress.com

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License