post image

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Με την φαινομενική σταδιακή άρση των μέτρων απαγόρευσης για τον δήθεν περιορισμό της πανδημίας το κράτος και το κεφάλαιο επιχειρούν την επανεκκίνηση της καπιταλιστικής πραγματικότητας πλέον σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Ειδικότερα με τις πρόσφατες κατασταλτικές επιχειρήσεις των μπάτσων σε πλατείες διάφορων πόλεων (Αγ.Παρασκευή, Κυψέλη στην Αθήνα και στη πλατεία Καλλιθέας στη Θεσσαλονίκη) η εξουσία δείχνει ξεκάθαρα τους σκοπούς της για την “αξιοποίηση” των δημόσιων χώρων. Μια “αξιοποίηση” που θα προβλέπει την επέκταση των γύρω μαγαζίων με τραπεζοκαθίσματα στις εκτάσεις των δημόσιων χώρων και την καταστολή όσων (κατοίκων ή θαμώνων) τις χρησιμοποιούν ως τόπους συνάντησης,επικοινωνίας,ψυχαγωγίας. Ειδικότερα τώρα με το συνεχή βομβαρδισμό από τα ΜΜΕ περί υγειονομικών βομβών όσων αράζουν σε πλατείες λόγω του κορωνοϊού (εκτός αν είσαι ο Μπακογιάννης ή ο οποιοσδήποτε που θέλει να επιφέρει τη παραπάνω “αξιοποίηση των δημόσιων χώρων, οπότε και τα δημοσιογραφικά άρθρα σε αποθεώνουν), το κράτος πλέκει και το κατάλληλο επιχείρημα που έρχεται και συνάδει άριστα με το ήδη πολυδιατυπωμένο αφήγημα περί “ατομικής ευθύνης” για το “κοινό καλό” που έπλασε για να μεταθέσει τόσο τις δικές του ευθύνες απέναντι στη πανδημία στο κοινωνικό σώμα, όσο και να πειθαρχήσει τα εξαθλιωμένα κομμάτια της κοινωνίας που στην επερχόμενη κρίση θα φτωχοποιηθούν ολοένα και περισσότερο.

Για όλους/ες εμάς που παλεύουμε για το γκρέμισμα αυτού του κόσμου της εξουσίας που γεννά τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τις πολλαπλές καταπιέσεις, οι πλατείες και τα πάρκα δεν είναι μόνο σημεία συνάντησης και αγώνα αλλά και γενικότερα τόποι που ανέκαθεν εμπλουτίζονταν από τα νοήματα και τις αισθητικές των ανθρώπων της τάξης μας. Είναι μεγάλο στοίχημα λοιπόν για το κράτος να ανακαθορίσει τα νοήματα και τις διεργασίες που παράγονται και συμβαίνουν στους δημοσίους χώρους καθώς αποκλίνουν από τις κυρίαρχες αξίες της κερδοφορίας που επιβάλλει η καπιταλιστική κοινωνική οργάνωση. Να υπερασπιστούμε τους δημόσιους χώρους των γειτονιών μας λοιπόν από τη καπιταλιστική λαίλαπα που θέλει να εκμεταλλευτεί και τη τελευταία σπιθαμή ανάσας που μας έχει απομείνει στα σύγχρονα αστικά κάτεργα, συνεχίζοντας να βρισκόμαστε, να συζητάμε, να μοιραζόμαστε χαρές και λύπες, να βρισκόμαστε κοντά ο/η ένας/μια με τον/την άλλο/η σε αυτούς.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΛΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Αναρχικοί/Αναρχικές

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License