post image

Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα θέματα γύρω από τα οποία το ελληνικό κράτος προσπαθεί να αποσπάσει τη συναίνεση των από τα κάτω σε ο,τι αφορά την εθνική ενότητα και την προάσπιση του έθνους μέσω μιας ρητορικής μίσους. Καταστέλλει, εξορίζει και θανατώνει στα στρατόπεδα συγκέντρωση και τα σύνορα, διαχέει καθημερινά το ρατσιστικό λόγο.

Για τον λόγο αυτό την Παρασκευή 15/5 καλέσαμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους/ις μετανάστες/τριες στην πλ. Γεωργίου στις 4μμ. Παράλληλα στις 5μμ είχε καλεστεί αντιμεταναστευτική συγκέντρωση στον ίδιο χώρο από ανυπόγραφο κάλεσμα το οποίο έπιανε διάφορα ετερόκλητα θέματα, από τις κεραίες 5G και τη χρήση μασκών μέχρι τον κορωνοϊό. Σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης διατηρήσαμε την παρουσία μας στην πλατεία φωνάζοντας συνθήματα, με διακριτές τις περιφρουρήσεις μας, μην επιτρέποντας να ξεχυθεί ο ρατσιστικός οχετός, κάποιες φορές με μικροεντάσεις. Η παρουσία των μπάτσων ήταν αισθητή στο χώρο, αναλαμβάνοντας την ασφαλή μεταφορά της ψεκασμένης εθνικιστικής συγκέντρωσης σε άλλη πλατεία. Με τη σειρά μας θέλοντας να ασκήσουμε πολιτική πίεση στη μάζωξη τους ώστε να την ματαιώσουν οριστικά, κινηθήκαμε προς το χώρο τους με τους μπάτσους να δημιουργούν φραγμό, μέχρις ότου μάθουμε ότι διαλύθηκαν, χωρίς να έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν τη συγκέντρωσή τους στο αρχικό μέρος καλέσματός τους ή να παραμείνουν για αρκετή ώρα στο μέρος που τους συνόδευσαν οι μπάτσοι.

Τέτοια ανυπόγραφα καλέσματα (εθνικιστικά/αντιμεταναστευτικά), δεν πρέπει να μας βρίσκουν αδιάφορους/ες. Ο λόγος που η “ατζέντα” τους είναι τόσο θολή ξεκινώντας από το 5G και φτάνοντας ως τους μετανάστες και τα μέτρα απαγόρευσης, είναι επειδή θέλουν να πιάσουν μια ευρύτερη γκάμα κόσμου η οποία μετέπειτα θα ενσωματώσει τις εθνικιστικές τους αφηγήσεις. Είναι μια τακτική η οποία θα χρησιμοποιηθεί στον παρόντα χρόνο ώστε να επαναφέρει στο προσκήνιο φασιστικές γκρούπες και “υγιείς πατριωτικούς συλλόγους” που απ’ τη μια δίνουν την κοινωνική νομιμοποίηση στα κρατικά σχέδια και από την άλλη αποτελούν τους συνεργάτες τους για τη “βρώμικη δουλειά”. Μέσα στην γενικότερη κατάσταση των σύγχρονων στρατοπέδων συγκέντρωσης, της πολεμικής ρητορικής του κράτους στον Έβρο και την αλλαγή της ατζέντας για το μεταναστευτικό που από ανθρωπιστική κρίση το τελευταίο διάστημα βαφτίστηκε “εισβολή”, η Πάτρα δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς και εδώ, δεκάδες μετανάστες μένουν σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, σε δυσμενείς συνθήκες που εν μέσω της πανδημίας οξύνθηκαν.

Να στήσουμε αναχώματα στο εθνικιστικό παραλήρημα

και να προτάξουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των από τα κάτω

Καμιά ζωή δεν είναι λαθραία

Πόλεμο σε κράτος, κεφάλαιο, φασίστες

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License