Libertatia//ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΥΠΟΥΛΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΥΠΟΥΛΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

post image

Το κράτος, μέσω της τωρινής διαχείρισης της κυβέρνησης της ΝΔ, επιτίθεται για ακόμη μια φορά στα παρθένα οικοσυστήματα με το καινούριο νομοσχέδιο «εκσυγχρονισμού της ελληνικής νομοθεσίας» σύμφωνα με τις «ευρωπαϊκές οδηγίες». Στις 4 Μαΐου λοιπόν κατατέθηκε στην ολομέλεια της βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» και σε διάστημα μόλις 2 ημερών υπερψηφίστηκε. Ενώ το σύστημα υγείας κατέρρεε, η κυβέρνηση αποφάσισε να ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα και να φανεί «υπεύθυνη». Ο ύπουλος τρόπος και χρόνος που το κράτος και το επωφελούμενο εξ αυτού κεφάλαιο προσπαθούν να επιβάλουν ένα ακόμη πλήγμα στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στην κοινωνία είναι ενδεικτικός της καταστρεπτικότητας των νέων αυτών μέτρων: από τη μια διαθέτουν το ήμισυ του πολυνομοσχεδίου προς δημόσια διαβούλευση -καταστρατηγώντας ακόμη και τα ίδια τους τα αστικο-δημοκρατικά προσχήματα- και από την άλλη δράττουν την ευκαιρία που τους δίνεται από την πανδημία για να την βγάλουν καθαρή αφού το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατατέθηκε από την κυβέρνηση εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Ο βασικότερος στόχος του πολυνομοσχεδίου είναι να επικαιροποιήσει τον νόμο με την από καιρό ισχύουσα πραγματικότητα: δίνεται δηλαδή και επίσημα πια το πράσινο φως για την επέμβαση των πετρελαϊκών εταιρειών αλλά και των (λεγόμενων) Α.Π.Ε. σε προστατευόμενες περιοχές (περιοχές Natura 2000) -γεγονός ειρωνικό στη βάση του αφού οι Α.Π.Ε. υποτίθεται ότι έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν τη χρήση υδρογονανθράκων- ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ολοκληρωτική καταστροφή των οικοσυστημάτων αυτών στο όνομα του κοντόφθαλμου -και επικίνδυνου για την ανθρωπότητα- κέρδους ενός μικρού αριθμού... ιδιωτών! Διευρύνει δηλαδή το νομοθετικό πλαίσιο για τη λεηλασία και την καταστροφή της φύσης στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης». Ενδεικτικό της απερισκεψίας των ανθρώπων αυτών που με τόσο ζήλο προσπαθούν να καταστρέψουν περαιτέρω την γη, το νερό και τον αέρα -με νομοσχέδια εν καιρώ πανδημίας- είναι οι όλο και αυξανόμενες επιστημονικές φωνές που μιλούν για τον ρόλο που παίζει η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, η επέμβαση σε αυτό και η μετέπειτα αλόγιστη επέκταση των ανθρώπων στα κατεστραμμένα αυτά τοπία και η επαφή τους με την πληγείσα άγρια ζωή στην μετάδοση επικίνδυνων ασθενειών, όπως αυτή του ιού SARS-CoV 2. Μέσα από τις καταστροφικές διατάξεις το νομοσχέδιο απλοποιεί τη διαδικασία διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ενώ παραχωρεί τον ελέγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και καταργεί τους αυτοτελείς φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, μεταφέροντας την ευθύνη για τη λήψη των αποφάσεων σε έναν κεντρικό φορέα. Με αυτόν τον τρόπο αφαιρεί σχεδόν ολοκληρωτικά τον λόγο από την τοπική κοινότητα.

Όσο λοιπόν η διαχείριση παραγωγής ενέργειας θα βρίσκεται στα χέρια των κρατών και όχι των κοινωνιών, στα χέρια των ιδιωτών του κεφαλαίου που απομυζούν παρασιτικά ολόκληρο τον πλανήτη -είτε τις έμβιες, είτε τις άβιες υπάρξεις του- οχυρωμένοι μέσα στις επαύλεις τους, με μόνο γνώμονά τους την προσωπική ματαιοδοξία τους, τόσο θα καταστρέφεται -ανεπανόρθωτα πολλές φορές- το φυσικό περιβάλλον, αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου είναι ο άνθρωπος... Εμείς από τη μεριά μας θα αγωνιζόμαστε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των φυσικών πόρων, ενάντια στην καταστροφή και τη λεηλασία της φύσης και σε κάθε περιβαλλοντικό έγκλημα.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΜΑΧΗΤΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 

Libertatia, συλλογικότητα για τον ελευθεριακό κομμουνισμό

http://libertatiasquat.blogspot.com/

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License