[Πέραμα] Παρεμβάσεις για το ζήτημα του κορωνοιού και των απαγορεύσεων

Την περίοδο της καραντίνας πραγματοποιήσαμε τρεις παρεμβάσεις, στην περιοχή του περάματος (τρικάκια,αφισοκόλληση,βάψιμο με σπρέι), με σκοπο να τοποθετηθούμε για το ζήτημα του κορωνοιού και των απαγορεύσεων.

post image

Το προηγούμενο διάστημα με την πρωτόγνωρη συγκυρία της καραντίνας δυσκόλεψε αρκετά τη νεοσύστατη σύνθεσή μας (είμαστε μια σύνθεση ατόμων χωρίς να συγκροτούμε ακόμη συλλογικότητα). Οι πρώτες συζητήσεις μας βρήκαν κάπως μουδιασμέν@ και χωρίς σαφή προσανατολισμό για το πώς θα μπορούσαμε να ανοίξουμε ένα τέτοιο ζήτημα στη γειτονία. Αυτός είναι ο λόγος που κάπως ετεροχρονισμένα τις προηγούμενες εβδομάδες πήραμε την απόφαση, σπάζοντας τα μέτρα της καραντίνας, να πραγματοποιήσουμε ορισμένες μικρής κλίμακας παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο με σκοπό την προπαγάνδιση των προταγμάτων μας. Ο λόγος που δεν έχουμε καταγράψει τις ημερομηνίες των παρεμβάσεων είναι γιατί έγιναν διάσπαρτα κι η ανάρτησή τους είναι αρκετά ετεροχρονισμένη.

Γνωρίζουμε ότι όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα τα ΜΜΕ σκορπούν τον τρόμο, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν πλήρη υπακοή στα μέτρα, έτσι ώστε το έργο της κυβέρνησης για τον έλεγχο των ζωών μας να γίνει πολύ πιο εύκολο. Να τονίσουμε ότι τα μέτρα τα οποία πάρθηκαν δεν ήταν υγειονομικά, άλλα μέτρα δημόσιας τάξης. Η κυβέρνηση έχοντας στο πλευρό της την επιστημονική κοινότητα με έναν «διακεκριμένο» εκπρόσωπο της κατάφερε να δώσει κι ένα επιστημονικό περίβλημα στο εγχείρημά της. Πέρα από τα μέτρα, παίζοντας το μιντιακό παιχνίδι του δίπολου «υπευθυνότητας»-«ανευθυνότητας», κατάφερε να εμφυτεύσει στην συνείδηση των ατόμων μια κατ’ επίφαση «ατομική ευθύνη» κάνοντάς τα να πιστεύουν ότι είναι κινητές βόμβες που άμα έρθουν σε επαφή με τον κόσμο θα σπείρουν τον θάνατο. Με την επιβολή της καραντίνας και καθορίζοντας τις βασικές ανάγκες για μετακίνηση επέβαλε ένα πλαίσιο ελέγχου, διαρκούς επιτήρησης και καταστρατήγησης του δημόσιου χώρου των γειτονιών.

Ούτε λόγος φυσικά για τους «περισσευούμενους» αυτού του κόσμου. Το περιβόητο «μένουμε σπίτι», άραγε, αφορούσε κι όσους δεν έχουν (άστεγους, τοξικοεξαρτημένους); Το κράτος συνέχισε ακάθεκτο τη θανατοπολιτική του απέναντι στους μετανάστες στοιβάζοντας τους σε στρατόπεδα και καμπς, ενώ, όσον αφορά τις φυλακές, απάντησε με άγρια καταστολή στην εξέγερση των έγκλειστων γυναικών στις φυλακές Θήβας, όταν εκείνες αντιστάθηκαν μετά το θάνατο της συγκρατούμενής τους Αζιζέλ Ντενίρογλου. Ένα ακόμη στοιχείο των ημερών της καραντίνας ήταν η αύξηση της έμφυλης κι ενδοοικογενειακής βίας, στο άκουσμα της οποίας πολλοί/ές «έπεσαν» απ’ τα σύννεφα. Λες και πριν την καραντίνα η βία της πατριαρχίας δεν εκδηλωνόταν εντός κι εκτός του περιβάλλοντος του σπιτιού.

Όσον αφορά τα εργασιακά ζητήματα πρόκειται για μια πανδημία εκμετάλλευσης. Μειώσεις μισθών, τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία, απολύσεις, πετσοκομμένα επιδόματα κι εξαντλητικά ωράρια για όσ@ εξακολουθούσαν να εργάζονται την περίοδο της καραντίνας και των απαγορεύσεων. Αυτά ήταν μόνο ορισμένα από όσα αντιμετωπίσαμε και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την επόμενη περίοδο με την περιβόητη «επανεκκίνηση» της οικονομίας και την «επιστροφή στην «κανονικότητα».

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΔΕΝ ΧΑΛΑΡΩΣΑΝ

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ, Η ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΖΩΗ ΟΧΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License