Βερολίνο: Διαδηλώσεις «υγιεινής»

Διαδηλώσεις «υγιεινής» και πώς ξεπλένεται ο φασισμός μέσα στη συζήτηση γύρω από τον Covid-19

post image

Από τις αρχές Απρίλη συγκεντρώνεται ένα ετερόκλητο πλήθος κάθε Σάββατο στο Βερολίνο για να διαμαρτυρηθεί, λέει, ενάντια στους περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση, ενάντια στα εμβόλια, ενάντια στην απαγόρευση συγκεντρώσεων, ενάντια στο μύθο του κορονοϊού. «Εργαλείο» αυτού του κινήματος είναι η εφημερίδα δρόμου «Δημοκρατική Αντίσταση» που τυπώνεται με ρωσικά κονδύλια σε 500.000 αντίτυπα. Από την αρχή φάνηκε η πολιτική απόχρωση αυτού του κινήματος και το αλληθώρισμα προς την ακροδεξιά. Πολλοί το υποτίμησαν, όπως συνηθίζουν να κάνουν τελευταία.

https://www.nationalismusistkeinealternative.net/aufruf-gegen-corona-rebellen

Πρόσχημα για την καθυστερημένη αντίδραση του αντιφασιστικού χώρου ήταν άρθρα αναλυτών ακόμη και του σύγχρονου αριστερού φιλοσόφου Τζόρτζιο Αγκάμπεν για το βιοπολιτική. Το αν ο ίδιος επέλεξε έτσι να γράψει το επιστημονικό του τέλος αυτό είναι δική του υπόθεση.

Ο προβληματισμός μας είναι κυρίως ότι το «κίνημα» αυτό έχει εξαπλωθεί σε όλη τη Γερμανία, με διαδηλώσεις να γίνονται σε 50 πόλεις και τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν 7% στο νεοσύστατο κόμμα «Widerstand 2020» που καταγγέλλει τους περιορισμούς. Η τακτική του «κινήματος» αυτού και οι σχέσεις του με την AfD είναι συγκεκριμένη: ακολουθείται η μέθοδος που δοκιμάστηκε στην περίπτωση του Pegida. Ανοικτό κάλεσμα χωρίς σαφή χαρακτηριστικά, αντιφατικές δηλώσεις και θόλωμα στη σκέψη: αρκεί να φανούμε ότι είμαστε πολλοί στο δρόμο.

https://www.antifa-berlin.info/news/1687-zur-hygiene-demo-am-rosa-luxenburg-platz

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια συγκεντρώνονται μαζικά χούλιγκανς και νεοναζί στην Αλεξάντερπλατς και διαλύουν μπλόκο της αστυνομίας. Και όλα αυτά στις 9 Μαΐου, την επομένη της επετείου από τα 75 χρόνια ήττας του φασισμού μέσα στο Βερολίνο. Την ίδια μέρα μέσα στην εφημερίδα δημοσιεύτηκε άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη, ηγέτη του σχηματισμού Diem25, στο συνωμοσιολογικό έντυπο «Δημοκρατική Αντίσταση» Νο4, σελ. 6. Το άρθρο κινείται στο ίδιο μήκος με τα υπόλοιπα άρθρα προειδοποιώντας για οικονομική ύφεση και καυτηριάζει την σωτηρία των τραπεζών με «σοσιαλιστική συνταγή», ενώ «τα βάρη θα κληθούν να πληρώσουν οι πολλοί». Δεν είναι μόνο η παρουσία ενός αριστερού άρθρου που προκαλεί ερωτηματικά. Προφανώς και οι συντάκτες του άρθρου-μετάφρασης ποντάρουν στην κοινή εκλογική βάση. Ίσως και να μην ρώτησαν τον ίδιο αν ισχύουν τα όσα είπε. Ακόμη κι αν ο κ. Βαρουφάκης αποστασιοποιηθεί από το δημοσίευμα, θα χρειαστεί πολύ καιρό να μας πείσει ότι δεν ήξερε τίποτα πριν τη δημοσίευσή του.

Αρκετά με τον κ. Βαρουφάκη! Ας απαντήσει ο ίδιος στον ελλαδικό χώρο, από εκεί που έρχεται.

Η δική μας παρουσία γίνεται ορατή με ολοένα πιο δυναμικές αντισυγκεντρώσεις και αυθόρμητες δράσεις καταγγελίας του συνονθυλεύματος που λειτουργεί στην τελική ως προπέτασμα καπνού για την επώαση του αυγού του φιδιού. Όπως χτες στην Unter den Linden και την Karl-Liebknecht-Straße.

https://www.neues-deutschland.de/artikel/1136785.hygiene-demonstrationen-antifaschisten-verhindern-rechte-selbstinszenierung-in-berlin.html

Αντιφασιστικές ομάδες στο Berlin-Mitte και όπου αλλού χρειαστεί

#ReclaimRosaLuxemburgPlatz

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License