post image

Από μέσα Μάρτη, με την εμφάνιση του νέου ιού, βρεθήκαμε ξαφνικά σε μια πρωτόγνωρη συνθήκη. Κλείσιμο σχολείων, απαγορεύσεις κυκλοφορίας, συναθροίσεων, επιβεβλημένοι έλεγχοι κ.ά. Όποιος δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα ακόμα και για τον απλό του περίπατο, είναι παράτυπος. Όλα αυτά είναι αναγκαία μας λέει το κράτος, για προφύλαξη του «ανώτατου αγαθού» της υγείας μας προκειμένου να μην αποκαλυφθούν οι ανεπάρκειες του υγειονομικού συστήματος.

Κανονικότητα λοιπόν αποτελεί η επιβολή της απομόνωσης. Ο βαθμός αποδοχής της έφτασε να προκαλεί τον θαυμασμό διεθνών μέσων «για την πειθαρχία που έδειξαν οι κάτοικοι της ελλάδας, παρά τον κατά τα άλλα ατίθασο χαρακτήρα τους», ενώ ταυτόχρονα ντόπια μμε αναλαμβάνουν τον ρόλο του τοποτηρητή των μέτρων, παράγοντας έτσι νέα μέτρα και περιορισμούς (όπως στην παραλία της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Βόλου, των Χανίων και αλλού).

Φανερώνεται έτσι, πως η εξάπλωση του ιού αποτελεί την νέα αφορμή που έφερε στο προσκήνιο τις προβληματικές και τα αδιέξοδα των κυρίαρχων ιδεολογημάτων, που διαχέονται και καλλιεργούνται συστηματικά στην κοινωνία μετά από τόσα χρόνια ενός διαρκώς αυξανόμενου νεοφιλελεύθερου ολοκληρωτισμού και κοινωνικού εκφασισμού:

την ανάθεση των ζωών μας στους ισχυρούς και στους ειδικούς (βλ. κρατικούς φορείς, επιστήμονες) αφού ο κατακερματισμός της γνώσης με το πρόσχημα της εξειδίκευσης και ο καταιγισμός της εύπεπτης πληροφορίας, στερούν από στους καταπιεσμένους τα εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να αναλύσουν την πραγματικότητα και να δράσουν προτάσσοντας την συλλογική ευφυΐα.

την ανάληψη της ατομικής «ευθύνης» για την μετάδοση του ιού, που αποκρύπτει ότι στην πραγματικότητα, δεν ερχόμαστε όλοι με ίσους όρους στην δυνατότητα αντιμετώπισής του, λόγω των προϋπάρχουσων κοινωνικών ανισοτήτων που έντεχνα αγνοούνται κάτω από το καθολικό «μένουμε σπίτι».

την υποταγή στις διαταγές του εξουσιαστή-ειδικού-επιστήμονα-υγειονομικού, ως τον μόνο τρόπο αποφυγής του βιολογικού θανάτου με πραγματικούς όρους, αφήνοντας ανοιχτές τις μελλοντικές δυνατότητες της μόνιμης κατάστασης εξαίρεσης, ενώ έχει προηγηθεί μια σειρά ασκήσεων ολοκληρωτισμού στα σώματα των μεταναστριών και των περισσευούμενων πληθυσμών, που μελλοντικά θα μπορούν να διευρυνθούν σε παγκόσμια κλίμακα διαχωρίζοντας και με αντίστοιχους όρους «υγιείς και αρρώστους».

την πειθαρχία στις κρατικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τις πρωτοφανείς δηλώσεις νομιμοφροσύνης με SMS, διαδικασία που δεν έχει άλλο σκοπό από την πλήρη ενσωμάτωση και αφομοίωση του ελέγχου από τους ίδιους τους καταπιεσμένους για κάθε μελλοντική χρήση.

την κοινωνική απομόνωση και εγκατάλειψη όσων βρίσκονται διαχρονικά σε καθεστώς εξαίρεσης όπως οι φτωχές, οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς, οι κρατούμενες στις φυλακές, οι έγκλειστοι στα ψυχιατρεία, τα στρατόπεδα φιλοξενίας μεταναστών και προσφυγισσών, αφού ο καθένας μπορεί να είναι φορέας του ιού ή αλλιώς του «αόρατου εχθρού», και επομένως μίασμα που πρέπει να απομονωθεί.

την πίστη και την ταύτιση με τον κόσμο του θεάματος και της διαμεσολάβησης (από την εκκλησία μέχρι τα κενά είδωλα του λαηφστάιλ στα κοινωνικά δίκτυα της μοναξιάς και της αποχαύνωσης), με τα μμε να εγκαθιδρύονται ως διαμεσολαβητής πληροφοριών μεταξύ του κάθε αποκλεισμένου ατόμου και του πραγματικού κόσμου.

Σε αυτές τις συνθήκες δεν εκπλήσσουν και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Από τους εθνικούς τηλεπωλητές μέχρι τα μικρομάγαζα της γειτονιάς, τιμές σε συγκεκριμένα προϊόντα αυξήθηκαν πολλαπλάσιες φορές, απόδειξη της κοινωνικής ευαισθησίας που διαπνέει τα συνοικιακά και εθνικά λαμόγια

Παράλληλα όμως, είδαμε να αναδύονται ξανά γνωστοί διαχωρισμοί, στα νέα δεδομένα:

σώματα που χρήζουν προστασία και σώματα που περισσεύουν

Στους κρατούμενους και τις μετανάστριες και στην απαξίωση των σωμάτων τους, προστίθενται πλέον οι εργαζόμενες στα σούπερ μάρκετ, στην καθαριότητα, στην κάθε εταιρεία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης (βλ. ΟΤΕ, Teleperformance), οι διανομείς και οι κούριερ, οι εργαζόμενες στον τομέα της φροντίδας. Με τις αντοχές τους να δοκιμάζονται στα εξαντλητικά ωράρια «λόγω των νέων συνθηκών». Και αν κάποιες εξορισμού επαγγέλματος, καλούνται να θυσιάσουν την υγεία τους για το δημόσιο καλό, οι άλλοι καλούνται να εκτεθούν στον κίνδυνο, για να συνεχίσει η καπιταλιστική μηχανή την ανθρωποφάγο της κίνηση, για να μην σταματήσει η κατανάλωση, δηλαδή για να μην σταματήσει το κέρδος των αφεντικών, στις «νέες συνθήκες» της επιβεβλημένης κοινωνικής αποστασιοποίησης «για το καλό μας».

ο εαυτός-βιολογικό σώμα και ο εαυτός-κοινωνικό σώμα

Το «καλό μας» όμως σημαίνει ότι είναι αποκλειστικά το βιολογικό σώμα που οφείλει και πρέπει να προστατευθεί, θυσιάζοντας το σχεσιακό, ερωτικό, κοινωνικό, πολιτικό σώμα στον βωμό του «η υγεία πάνω από όλα». Μόνο που τώρα, το «όλα» θα φτάσει να σημαίνει και την υγεία του κάθε άλλου. Πάνω από όλα η υγεία μου, πάνω από όλα εγώ, πάνω ακόμα και από τον ίδιο μου τον εαυτό. Ή, στην αντίθετη περίπτωση, θα καλλιεργηθούν ενοχές και τύψεις για την επαφή μας με ευπαθείς ομάδες, δηλαδή όσες και όσους η βιολογική τους πραγματικότητα γίνεται αιτία για να συμπεριληφθούν στους περιττούς αυτού του κόσμου.

Φτάσαμε έτσι, να ζούμε σήμερα το «εξ αποστάσεως μέλλον». Στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην κοινωνικοποίηση, στην διασκέδαση, στον έρωτα. Ζούμε σήμερα το «έγκλειστο μέλλον» στην ασφάλεια του πατριαρχικού σπιτιού μας όπου «τα εν οίκω μη εν δήμω», όπου η ενδοοικογενειακή βία ολοένα και εντείνεται, μαζί με την ασφυξία όσων από μας ποτέ δεν χωρέσαμε στα δεδομένα κοινωνικά στερεότυπα. Η πλέον κοινά αποδεκτή απόλυτη εξουσία του κράτους/προστάτη/εξουσιαστή, μέσα στους κλειστούς τοίχους της αγίας ελληνικής οικογένειας μεταφράζεται αυτόματα στην βίαιη εξουσία του πατριάρχη/προστάτη/βασανιστή.

Από την άλλη, την ίδια στιγμή που οι δρόμοι των πόλεων και των χωριών μας αδειάζουν, οι τσέπες κάποιων αφεντικών γεμίζουν από την μαζική κατανάλωση προϊόντων, αποτέλεσμα της μεθοδικής εξάπλωσης ενός αόριστου φόβου για το μέλλον μέσω των μμε.

Έτσι ζήσαμε σε μια νύχτα την αλματώδη αύξηση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης. Όπως βιάστηκε να μας υπενθυμίσει ο γνωστός ακροδεξιός τηλεπερσόνα-βιβλιοπώλης-υπουργός (πέρα από το ενδιαφέρον του για τη φυσική μας κατάσταση και το βάρος μας) αυτή είναι η λειτουργία των νόμων της αγοράς. Την αλήθεια λέει, έτσι λειτουργεί η αγορά και λειτουργεί ενάντια στο πλανήτη, στον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Καθώς λοιπόν τα αφεντικά αναδιατάσσονται, κύριο μέλημά τους είναι η αναζήτηση διεξόδων και η μετατόπιση των οικονομικών συνεπειών στους από κάτω. Ταυτόχρονα, «αίτημα» των αφεντικών απέναντι στους εργαζόμενους είναι «να βάλουμε όλοι πλάτη», αν και σε κερδοφόρες εποχές για ένα περίεργο λόγο μας ξεχνάνε στη μοιρασιά. Tο να ζητάνε από εμάς να βάλουμε πλάτη και την ίδια στιγμή να προσπαθούν να βάλουν χέρι στο ξεροκόμματο που δίνεται σαν βοήθημα (όπως τόσο καιρό βάζουν χέρι σε δώρα και επιδόματα), η μόνη συνέπεια που έχει είναι η συσσώρευση της οργής μας. Η τηλεργασία που τόσο προωθείται ως επίτευγμα και πρόοδος, πέρα από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων που τους επιφέρει, τους δίνει λύση και σ’ αυτό. Μας θέλουν μόνες και αποκομμένους.

Οι μήνες που έρχονται θα γίνουν οδοστρωτήρας των όποιων τελευταίων κεκτημένων διασώθηκαν μέσα από συλλογικούς αγώνες τα χρόνια της κρίσης. Η αναστολή των συμβάσεων εργασίας που επίσης επήλθε σε μια νύχτα, θέτοντας σε επισφάλεια σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων, μόνο με την επίκληση μιας έκτακτης ανάγκης μπορούσε να συμβεί. Την αναγκαιότητα δεν χρειάστηκε και δεν μπήκε στο κόπο να την εξηγήσει κανένα κυβερνητικό πρόσωπο. Τώρα η προσοχή είναι στραμμένη στα αντισηπτικά, στις μάσκες και στους ελέγχους για το πόση ώρα κάνεις ποδήλατο από τα αμολημένα ρόμποκοπ στους δρόμους και στις πλατείες. Μετά τη λήξη των 45 ημερών της αναστολής, ήδη τα θεσμικά μμε μας προειδοποιούν για τις βλέψεις που έχουν τα αφεντικά. Νέες συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας, μείωση των αποδοχών κατά 50% και κάποιο αμφίβολο κρατικό επίδομα.

Όσο λοιπόν μένουμε σπίτι για την «ασφάλειά» μας, το κράτος συνεχίζει ακάθεκτο να υπονομεύει κάθε πτυχή των ζωών και των αγώνων μας. Εν μέσω καραντίνας κατατίθενται νομοσχέδια για την παιδεία, την εργασία και τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι πρώτες δε υπηρεσίες που επανήλθαν στην «κανονικότητα» είναι τα υποθηκοφυλάκεια, τα πρωτοδικεία, τα ειρηνοδικεία και όσες έχουν να κάνουν με ασφαλιστικά μέτρα και κατασχέσεις. Μένει ν’ ακολουθηθεί το παράδειγμα της Πολωνίας (που ακολουθεί την Ουγγαρία) που επιχειρεί, εν μέσω καραντίνας, να περιορίσει την πρόσβαση των γυναικών στην έκτρωση για να βγούμε στα μπαλκόνια να χειροκροτήσουμε. Θεατές στις ίδιες τις ζωές μας στο όνομα της υγείας μας.

Απέναντι σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες, οι καταπιεσμένες δεν έχουμε παρά ό,τι είχαμε πάντα. Την αλληλεγγύη με τους πιο απόλυτους φυσικούς όρους που θα μας έχουν τον έναν δίπλα στην άλλη. Αναζητούμε τα εργαλεία κατανόησης της πραγματικότητας έξω από τους παραμορφωτικούς φακούς της εξουσίας στην κατεύθυνση της όξυνσης της συλλογικής μας εξεγερτικότητας και ανυπακοής. Οργανώνουμε την αντεπίθεση μας και στα νέα πεδία που θα επιχειρήσουν να κατακτήσουν τα ντόπια και διεθνή οικονομικά και πολιτικά διευθυντήρια με γνώμονα την λύσσα τους για κυριαρχία. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε πάντα, θα στεκόμαστε πλάι ο ένας δίπλα στην άλλη, αυτοοργανώνοντας τις ζωές μας, εντάσσοντας τις ανάγκες και επιθυμίες, τις αρνήσεις και θετικότητες μας σε τροχιά πραγμάτωσης.

ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΔΕΙΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΖΩΗ

Πάροδος

αυτοοργανωμένος χώρος έκφρασης, αλληλεγγύης και σύγκρουσης

parodos.espivblogs.net 

Εικόνες:

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License