Καλαμάτα: Πρωτομαγιάτικη Παρέμβαση

Την πρωτομαγιά στην πόλη-φάντασμα που λέγεται Καλαμάτα κατεβήκαμε να κάνουμε τη δική μας παρέμβαση στο κέντρο. Διαλέξαμε να σπάσουμε την καραντίνα με τους δικούς μας όρους, γιατί ως εργαζόμενοι/ες, φοιτητές/τριες, μαθητές/τριες κι άνεργοι/ες, δυσκολευόμαστε να συναισθανθούμε την «καλή διαχείριση» της πανδημίας για την οποία όλοι μιλάνε. Αντιθέτως, εμείς βλέπουμε μια άλλη διαχείριση κράτους-κεφαλαίου που δεν είναι για την υγεία και τη ζωή «όλων» γενικά κι αόριστα.

post image

Την πρωτομαγιά στην πόλη-φάντασμα που λέγεται Καλαμάτα κατεβήκαμε να κάνουμε τη δική μας παρέμβαση στο κέντρο. Διαλέξαμε να σπάσουμε την καραντίνα με τους δικούς μας όρους, γιατί ως εργαζόμενοι/ες, φοιτητές/τριες, μαθητές/τριες κι άνεργοι/ες, δυσκολευόμαστε να συναισθανθούμε την «καλή διαχείριση» της πανδημίας για την οποία όλοι μιλάνε. Αντιθέτως, εμείς βλέπουμε μια άλλη διαχείριση κράτους-κεφαλαίου που δεν είναι για την υγεία και τη ζωή «όλων» γενικά κι αόριστα. Τί κάνει λοιπόν η κυβέρνηση αυτούς τους δύο μήνες που μας λέει να «μείνουμε σπίτι» για το καλό μας;

 • · Φέρνει άλλη μια οικονομική κρίση να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι από τα κάτω.
 • · Υποστελεχώνει νοσοκομεία και μοιράζει λεφτά στους ιδιώτες φίλους της, ενώ ανταμοίβει τους «ήρωες» γιατρούς και νοσηλευτές με «χειροκροτήματα». Μετά μας κοροϊδεύει με θράσος στην τηλεόραση ότι προσλαμβάνει ιατρικό προσωπικό κι αγοράζει εξοπλισμό, ενώ όλοι οι νοσοκομειακοί λένε πως τίποτα τέτοιο δε γίνεται!
 • · Περνά πολυνομοσχέδιο που κυριολεκτικά ξεπουλάει όλο το φυσικό πλούτο του τόπου στους επενδυτές κι όσους έχουν εκατομμύρια να χτίζουν δηλητηριώδη για το περιβάλλον έργα, αυθαίρετα και καταναλωτικά συγκροτήματα χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο.
 • · Καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικίας, αφήνει ξεκρέμαστους όλους όσους δεν έχουν για νοίκι και λογαριασμούς, ενώ καλεί τους «καλούς» επενδυτές ν’ αγοράζουν τα σπίτια του κόσμου από πλειστηριασμούς για βραχυπρόθεσμη μίσθωση και airbnb, «εξευγενίζοντας» τις γειτονιές μας σε τουριστικά γκέτο, όπου καμία ζωή έξω από την εμπορευματική σχέση δεν είναι δυνατή.
 • · Μοιράζει σε κάποιους 800 ευρώ/δύο μήνες που δε φτάνουν ούτε για τα βασικά και στους επιστήμονες voucher «σκόιλ ελικικού» για να φάνε και οι φίλοι τους.
 • · Αφήνει τελείως απροστάτευτα χιλιάδες άτομα που αυτόν τον καιρό αναγκάστηκαν να «μείνουν σπίτι» και να βιώνουν ενδοοικογενειακή βία, κακοποίηση και ψυχολογικά προβλήματα. Χαρακτηριστικό είναι πως οι θάνατοι από αυτοκτονίες, γυναικοκτονίες και άλλου τύπου «ατυχήματα» (κρατικές δολοφονίες) αυτούς τους δύο μήνες ίσως είναι περισσότεροι από τους θανάτους από κορωνοϊό.
 • · Μοιράζει απίστευτα πρόστιμα και ξύλο σ’ όσους δεν έχουν λιμουζίνα, δεν είναι φίλοι του πρωθυπουργού, επιχειρηματίες ή τραγουδάνε σε νταλίκες παρέα με τον ανιψιό του πρωθυπουργού.
 • · Άφησε τις έγκλειστες μετανάστριες και μετανάστες στη μοίρα τους να πεθάνουν σε κέντρα κράτησης χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μ’ ελάχιστα γεύματα τη βδομάδα κι αισχρές συνθήκες διαβίωσης. Το μόνο που δεν έλειψε απ’ τα κέντρα ήταν η αστυνομία που τις έδερνε όταν διαμαρτύρονταν γι’ αυτήν την απάνθρωπη κατάσταση. Η κυβέρνηση στο ενδιάμεσο φρόντισε να τσεπώσει τα λεφτά της ΕΕ και να φτιάξει παραπάνω στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου άνθρωποι χωρίς χαρτιά φυλακίζονται ανεξαιρέτως, χωρίς να εξετάζονται καν οι αιτήσεις τους για άσυλο. Ας μην ανησυχούμε όμως, ο θάνατος θα μοιραστεί σ’ όλο τον πληθυσμό. Ήδη ζυμώνονται νέα εργασιακά κάτεργα, ψυχοκελιά και στρατόπεδα για αρρώστους, φτωχούς, άνεργους, ηλικιωμένους κι όσους αντιστέκονται.
 • · Πέρασε πολυνομοσχέδιο που εξισώνει τα αισχρά ιδιωτικά κέντρα των φίλων της με τα δημόσια ΑΕΙ, έτσι ώστε όποιος έχει λεφτά να παίρνει πτυχίο-εξπρές, υποβαθμίζοντας περαιτέρω την ήδη υποχρηματοδοτουμένη δημόσια και δωρεάν παιδεία.
 • · Μετακυλίει τα κόστη της κάκιστης διαχείρισής της στους από κάτω με κάθε τρόπο, ενώ μας λέει άλλα αντί άλλων. Χαρακτηριστικό το ότι πριν ένα μήνα οι μάσκες ήταν επικίνδυνες και τώρα είναι υποχρεωτικές (!), ότι βρέθηκε φίλος του Γεωργιάδη να μας τις πουλήσει (!!) κι ότι αυτές πρέπει να τις αγοράζουμε εμείς, αλλιώς θα τρώμε 150 ευρώ πρόστιμο (!!!). Ποτέ και πουθενά εξαναγκαστικό μέτρο τέτοιου κόστους κι ωμής ταξικότητας δε βάρυνε τους πολίτες! Γι’ άλλη μια φορά η νέα δημοκρατία πρωτοτυπεί.
 • · Αφήνει καλλιτέχνες, τεχνικούς, μπαρίστες κι όσους κάναν μεροκάματα ή νυχτοκάματα από φεστιβάλ, εκδηλώσεις και συναυλίες, να πεθάνουν! Καμία απολύτως βοήθεια σ’ αυτούς τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που πλήττονται! Η τέχνη κι ο πολιτισμός κρίνονται περιττά σε μια συνθήκη που το κράτος μας θέλει απλά να δουλεύουμε για τα αφεντικά, να πληρώνουμε τους φόρους μας, να καταναλώνουμε τα απαραίτητα σκουπίδια της αγοράς και να πηγαίνουμε ήσυχοι σπίτι να ξεσπάμε στο ίντερνετ και την τηλεόραση.

Είναι βέβαιο ότι ξεχνάμε πολλά, καθώς η επίθεση που δεχόμαστε από κράτος, κεφάλαιο και τα τσιράκια τους (κανάλια, ρουφιάνοι, μπράβοι της νύχτας, κλπ.), είναι πολυμέτωπη και συντονισμένη. Αυτοί, μέσα στους δύο μήνες της καραντίνας, ούτε σπίτι έμειναν, ούτε για την υγεία «όλων» φρόντιζαν: έκοβαν κι έραβαν, έφτυναν κι απέλυαν, φυλάκιζαν και δολοφονούσαν. Γι’ αυτό κι εμείς, σε μια μέρα που ‘ναι συνδεδεμένη μ’ εργασιακούς αγώνες και κεκτημένα που κάναν τη ζωή της τάξης μας καλύτερη, βγήκαμε έξω για να κάνουμε ορατό το γεγονός πως η διαχείριση κράτους-κεφαλαίου δεν είναι ούτε για το καλό μας, ούτε για το καλό των από κάτω, ούτε για το καλό όλων γενικά κι αόριστα. Ανεβάσαμε πανό στην κεντρική πλατεία της πόλης και συγκεκριμένα στο παλαιό σίνεμά «Βακαλοπούλειο»: ένα τεράστιο κτήριο που τόσα χρόνια μένει αναξιοποίητο από τη μητρόπολη να σαπίζει, ενώ θα μπορούσε να στεγάζει δεκάδες άστεγους συμπολίτες μας. Στη συνέχεια πετάξαμε τρικάκια στους γύρω δρόμους με τα εξής συνθήματα:

 • -Η ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ Η ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ Ο ΦΟΒΟΣ
 • -ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΖΥΜΩΝΕΙ / ΟΧΙ ΟΙ ΕΥΑΛΩΤΟΙ & ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
 • -ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΚΑΛΥΠΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ-ΜΠΑΜΠΑ; / ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ
 • -ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ, ΚΑΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΝΗ / ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΗ
 • -Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ / ΕΜΕΙΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ / ΑΡΑ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ
 • -ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ / ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΜΠΑΤΣΟΥΣ & ΠΑΠΑΔΕΣ
 • -ΘΕΛΟΥΜΕ Ν’ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ & ΟΧΙ ΤΟΞΙΝΕΣ / ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΑΜΕ ΣΕ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ & ΟΧΙ ΣΕ ΜΑΥΡΕΣ
 • -ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΑ ΟΛΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟ
 • -1Η ΜΑΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΑΛΕΨΑΝ ΓΙΑ 8ΩΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΚΛΕΒΕΙ ΔΗΛΑΔΗ…
 • -ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΚΑΤΕΡΓΑ, ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ & ΦΥΛΑΚΕΣ / ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ, ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο:

Δε ψαρώνουμε όλοι κι όλες. Θα μας βρουν μπροστά τους.

Σ’ εργασιακούς χώρους, δρόμους, πλατείες, σχολεία και πανεπιστήμια.

Στους ναούς της παραγωγής και της κατανάλωσης που φυλάνε με νύχια και με δόντια.

Θα ‘μαστε όπου νομίζουν ότι μπορούν να χτίσουν τη νέα τους κανονικότητα απροβλημάτιστα για να τους χαλάμε τα σχέδια.

Μέχρι τη δημιουργία ενός άλλου κόσμου μακριά από τις λογικές της εξουσίας, της κερδοφορίας και της εκμετάλλευσης ζωής και φύσης.

Ελευθεριακή Συλλογικότητα - Άγρια Νέδα

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License