Επαναστατική Πρωτομαγιά στους δρόμους του Βερολίνου

Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτών/-τριών βγήκαν στους δρόμους του Βερολίνου για την "Επαναστατική Πρωτομαγιά" και πορεύθηκαν στους δρόμους της συνοικίας Κρόιτσμπεργκ, όπου ιστορικά τιμάται η επέτειος με μεγάλες πορείες κάθε χρόνο. Παρότι τις τελευταίες 10 μέρες οι περιορισμοί λόγω του Κορωνοϊού αίρονται σταδιακά, ο κόσμος κυκλοφορεί κανονικά στους δρόμους και λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα και τα λύκεια, η πραγματοποίηση επίσημης πορείας δεν επετράπη και έτσι ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους ανταποκρινόμενος σε ένα ανεπίσημο κάλεσμα μέσω διαδικτύου, ενώ η διαδήλωση είχε στην ουσία χαρακτήρα πολλών αυθόρμητων αποκεντρωμένων συγκεντρώσεων.

post image

Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτών/-τριών βγήκαν στους δρόμους του Βερολίνου για την "Επαναστατική Πρωτομαγιά" και πορεύθηκαν στους δρόμους της συνοικίας Κρόιτσμπεργκ, όπου ιστορικά τιμάται η επέτειος με μεγάλες πορείες κάθε χρόνο. Παρότι τις τελευταίες 10 μέρες οι περιορισμοί λόγω του Κορωνοϊού αίρονται σταδιακά, ο κόσμος κυκλοφορεί κανονικά στους δρόμους και λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα και τα λύκεια, η πραγματοποίηση επίσημης πορείας δεν επετράπη και έτσι ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους ανταποκρινόμενος σε ένα ανεπίσημο κάλεσμα μέσω διαδικτύου, ενώ η διαδήλωση είχε στην ουσία χαρακτήρα πολλών αυθόρμητων αποκεντρωμένων συγκεντρώσεων.

Η αρχική ανακοίνωση μέσω διαδικτύου κάλεσε τον κόσμο να βρίσκεται στο κέντρο του Κρόιτσμπεργκ στις 6 το απόγευμα, ενώ λίγη ώρα πιο πριν διευκρίνησε ότι η αρχική συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Oranienplatz. Καθώς οι διαδηλωτές/-τριες άρχισαν να μετακινούνται στους δρόμους, η αστυνομία του Βερολίνου επενέβη αρκετές φορές και τους διάλυσε με τη γνωστή ήπια "τακτική αποκλιμάκωσης", ωστόσο οι διαδηλωτές/-τριες απομακρύνονταν από στενά και ξανασυγκεντρώνονταν μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά. Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων ο κόσμος κρατούσε πανό, φώναζε συνθήματα, άναβε φωτοβολίδες και έριχνε πυροτεχνήματα. Από τα παράθυρα των δεκάδων στεγαστικών κολεκτίβων που βρίσκονται στην περιοχή, οι ένοικοί τους στήριξαν τις πορείες κρεμόντας πανό, ανεμίζοντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα. Δεν έλειψαν επίσης περιστατικά άμεσης αντιπαράθεσης με κάποιες από τις μικρές ομάδες αστυνομικών που περιφέρονταν, στα κεφάλια των οποίων προσγειώθηκαν πλαστικά μπουκάλια και άλλα αντικείμενα.

Το αρχικό κάλεσμα με ένα κόκκινο αστέρι είπε ξεκάθαρα ότι «η επικαιρότητα του ρατσισμού, του καπιταλισμού και της πατριαρχίας δεν μας επιτρέπει να μείνουμε απαθείς» και βγήκε με κεντρικό σύνθημα «ενάντια στην πόλη των πλουσίων» αλλά και ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες με το «εκκενώστε τη Μόρια». Υπήρχαν πολλά αντικαπιταλιστικά συνθήματα όπως «Να μην μείνει κανένας/καμία πίσω, μόνο ο καπιταλισμός», «Ο καπιταλισμός σκοτώνει, σκοτώστε τον καπιταλισμό», «Ο καπιταλισμός είναι ο ιός», για το μεταναστευτικό: «Αλληλεγγύη πέρα από τα σύνορα», «προστατέψτε ανθρώπους και όχι τα σύνορα», «αδειάστε όλα τα κέντρα κράτησης» αλλά και συνθήματα για το περιβάλλον όπως «λεφτά για το κλίμα, παρά για τη Lufthansa και άλλα “πλυντήρια ρύπανσης”.»

Δείχνοντας φωτογραφίες με μεγάλους «λεκέδες» από μπογιά στις κεντρικές διασταυρώσεις, οι διοργανωτές επεσήμαναν: «Σήμερα αφήσαμε στο Κρόιτσμπεργκ ίχνη, για τα άτομα που δεν μπορούσαν να είναι μαζί μας.»

Εικόνες:


post image

Η πρωτόγνωρη πραγματικότητα που ζούμε με τον Covid-19 έδωσε την ευκαιρία στο κράτος να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την παρουσία του περιορίζοντας δραστικά τα ατομικά δικαιώματα: απαγορεύονται όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις λόγω κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού. Ενώ όλος ο κόσμος κυκλοφορεί κανονικά στα μαγαζιά, τα πάρκα είναι γεμάτα, τα σχολεία σταδιακά ανοίγουν, οι πολιτικές εκδηλώσεις δεν έχουν θέση στο Βερολίνο του 2020.

Με αφορμή τη δίκη του εγχειρήματος Liebig 34 και την 1η Μάη, είχαν ανακοινωθεί αποκεντρωμένες δράσεις για όλο το τετραήμερο.

Τετάρτη 29.04.2020 #Friedrichshain Από το πρωί η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι. Ταυτοποιήσεις σε όποιον περνούσε από την Dorfplatz, το χωριό μας, ακόμη και στους συγγενείς ασθενών στον παρακείμενο οίκου ευγηρίας, εξευτελισμούς, ρατσιστικά σχόλια σε όσους μοιάζουν «αλλιώς». Αυτή είναι η καθημερινότητα που ζούμε όσοι τολμούμε να διασχίσουμε τη «ζώνη κινδύνου» που επέβαλε η γερμανική αστυνομία στη Nordkiez. Δεκάδες άτομα ταλαιπωρήθηκαν και εκείνο το βράδυ με στόχο: να μην προβάλει το video της το εγχείρημα Liebig 34, η δίκη του οποίου αναβλήθηκε και πάλι για τις 3 Ιούνη. Παράλληλα, το video αλληλεγγύης προβλήθηκε στη Schreiner 47, τη Rigaer 78, τη Supamolly και στη Zielona Gora στους λιγοστούς «τολμηρούς» που κατάφεραν να ξεφύγουν από τους ελέγχους της αστυνομίας.

https://www.youtube.com/watch?v=vewbZhi5Wmc&app=desktop

Πέμπτη 30.04.2020 #Walburgisnacht Παρά τα αυστηρά μέτρα προστασίας, ένα ποτάμι με ποδήλατα ξεκίνησε από το κάτω Friedrichshain για να φτάσει στην Dorfplatz. Στην Schreinerstraße και τη Bänschstraße σημειώθηκαν σώμα με σώμα συμπλοκές. Η αστυνομία αμέσως έκοψε το δρόμο και μετά από αψιμαχίες και παρακάμψεις, γύρω στις 20:00 συγκεντρώθηκαν πάνω από 100 άτομα και γιόρτασαν μαζί την Βαλπούργια Νύχτα μπροστά στη Liebig 34. Προερχόμενοι ακόμη και από το Kreuzberg και το Prenzlauer Berg φωνάζοντας συνθήματα με πλακάτ στα ποδήλατα έδειξαν το δρόμο ότι μπορούμε να πάρουμε πίσω τη γειτονιάς μας.

Παρασκευή 01.05.2020 Με βασικό σύνθημα την κατάσταση στη Μόρια και τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά το κίνημα #LeaveNoOneBehind αποτέλεσε την ψυχή της φετινής Επαναστατικής Πρωτομαγιάς με αποκεντρωμένες δράσεις σε όλο το Kreuzberg 36. Από τις 18:00 ξεκίνησε η διαρροή των σημείων συγκέντρωσης των διαδηλωτών με 5.000 αστυνομικούς να έχουν κατακλύσει κυριολεκτικά όλη την περιοχή. Σε γέφυρες, πάρκα, και πλατείες το Βερολίνο έστειλε το μήνυμά του: περισσότεροι από 3.000 διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους αψηφώντας τις απαγορεύσεις παρά την τρομοκρατία της αστυνομίας. Μετά τις 19:00 ξεκίνησαν οι επιθέσεις στην Kohlfurter Straße ως απάντηση στην προκλητική στάση της αστυνομίας και στην Wassertorplatz σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες φθορές από τα οδοφράγματα που στήθηκαν. Δεν υπήρχε ο παλμός της περσινής εμπειρίας στο Friedrichshain αλλά οποιαδήποτε σύγκριση θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις ιδιόμορφες φετινές συνθήκες.

Σάββατο 02.05.2020 Ένας εσμός συντηρητικών ψηφοφόρων, χριστιανοδημοκρατών, οπαδών της γιόγκας και εσωτερικιστικών θεωριών μαζεύονται το μεσημέρι κάθε Σαββάτου στη Rosa-Luxemburg-Platz για να «υπερασπίσουν το γερμανικό σύνταγμα», να «πάρουν μέρος στη λήψη αποφάσεων» και να «συγκροτήσουν το μέτωπο δημοκρατικής αντίστασης». Αυτή τη φορά η ανατολικοβερολινέζικη πλατεία με τη Schaubühne και τον Kino Babylon δε χαρίστηκε στους ακροδεξιούς της Hygiene-Demo. Από νωρίς οι ακτιβιστές της #ReclaimRosaLuxemburgPlatz κατάφεραν και πήραν την πλατεία με την αστυνομία να μην επιτρέπει πάνω από 20 άτομα να περάσουν τα κιγκλιδώματα. Οι οπαδοί της Hygiene-Demo, αρνούμενοι την ύπαρξη του Covid-19, παρέμειναν στους γύρω δρόμους. Ένα συνονθύλευμα ακροδεξιών, θρησκόληπτων, αντιεμβολιαστών, οπαδών του Τραμπ, συνωμοσιολόγων με πολύ προσεκτικά διατυπωμένα συνθήματα και πλακάτ έκαναν για 6η συνεχή φορά αισθητή την παρουσία τους διαμαρτυρόμενοι για τα αστυνομικά μέτρα. Το κοινό τους στοιχείο είναι σαφώς ότι και σήμερα δεν είχαν κανένα πρόβλημα που ανάμεσα τους κυκλοφορούσε όλη η αφρόκρεμα της ακραίας ναζιστικής δεξιάς του Βερολίνου: Από στελέχη της AfD, μέλη του NPD, μέχρι και ακτιβιστές youtubers, bloggers, κλπ. Στην πλευρά τους κινήθηκαν ομάδες αντιφασιστών φωνάζοντας συνθήματα προσπαθώντας να εντοπίσουν τους φασίστες. Στήθηκαν κάδοι στην Torstraße και πετάχτηκαν τρικάκια, ενώ ξεδιπλώθηκαν μεγάλα πανώ από μπαλκόνια και παράθυρα. Η αστυνομία συνέλαβε γνωστό φασίστα που φώναξε συνθήματα υπέρ του 3ου Ράιχ.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License