Βόλος | Ιχνηλατώντας την νέα "κανονικότητα" του σύγχρονου φασισμού. (μπροσούρα)

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο. Μπορείς να τον μαχαιρώσεις στην κοιλιά, να του αρπάξεις το ψωμί απ’ το στόμα, να μην τον γιατρέψεις από την ασθένεια που πάσχει, να τον βάλεις σε μια άθλια κατοικία, να τον εξοντώσεις βάζοντάς τον να δουλεύει μέχρι θανάτου, να τον οδηγήσεις στην αυτοκτονία, να τον στείλεις στον πόλεμο. Λίγοι μόνο απ’ αυτούς τους τρόπους είναι απαγορευμένοι στο κράτος μας.» (Bertolt Brecht)

post image

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ

Η παρούσα συλλογική προσπάθεια, αποτελεί το επιστέγασμα ενός κύκλου εσωτερικών συζητήσεων. Στα μέσα Μάρτη, αποκωδικοποιώντας την «βήμα-βήμα» κρατική διαχείριση, της από τον Π.Ο.Υ. κηρυχθείσας πανδημίας, αντιληφθήκαμε ότι μια εντελώς νέα πολιτική, οικονομική και κοινωνική συνθήκη βρισκόταν μπροστά μας. Στις 23 Μάρτη η συνθήκη αυτή επιβεβαιώθηκε. Σε μερικές μέρες ή βδομάδες από σήμερα, ενδέχεται να αρθούν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλλει το καθεστώς. Κατά την εκτίμησή μας, μια τέτοια κίνηση από πλευράς κράτους, είναι βραχυπρόθεσμα αναμενόμενη και δεν τροποποιεί τον πυρήνα του μακροχρόνιου σχεδιασμού του, συνεπώς ούτε την αντίστοιχη ιχνηλάτιση του σύγχρονου φασισμού που επιχειρούμε μέσα από αυτή την μπροσούρα. Ένα ελατήριο, για να καταφέρεις να το συμπιέσεις με ασφάλεια στο maximum χωρίς να κινδυνεύεις από απότομη θραύση, είναι σοφότερο να ακολουθείς σταδιακούς και επαναλαμβανόμενους κύκλους φόρτισης-αποφόρτισης, όπου κάθε αποφόρτιση θα είναι πολύ μικρότερης κλίμακας σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη φόρτιση. Η ελευθερία είναι ένα ελατήριο…

Κάποια από τα κείμενα που περιέχονται στην παρούσα μπροσούρα συντάχθηκαν τμηματικά σε προγενέστερο της τελικής μορφής της χρόνο και αναπόφευκτα περιέχουν στοιχεία μη αναθεωρημένα σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Ειδικά στο θέμα των χαρακτηριστικών της πανδημίας, εσκεμμένα δεν προβήκαμε σε επικαιροποίηση των ιατρικών και επιδημιολογικών δεδομένων, εκτιμώντας ότι δεν τροποποιούν σε σημαντικό βαθμό σήμερα, την βασική εικόνα που είχαμε αποκτήσει από τότε (αρχές-μέσα Απρίλη). Οι όποιες μικροαλλαγές έχουν προκύψει στα επιδημιολογικά δεδομένα και στα χαρακτηριστικά του ιού, δεν έχουν αναιρέσει τα δεδομένα αστυνομικής διαχείρισης του εντός συνόρων πληθυσμού από πλευράς ελληνικού κράτους, ούτε τα βασικά μακροοικονομικά στοιχεία. Ο λόγος που προχωρήσαμε σε τμηματική συγγραφή των κειμένων, δομώντας τα πάνω σε επιμέρους θεματικές και καταλήξαμε σ’ αυτή την μορφή μπροσούρας κι όχι σ’ ένα -έστω και μακρόσυρτο- κείμενο πολιτικής ανακοίνωσης, είναι ότι όσο εμβαθύναμε στις συζητήσεις μας, διαπιστώναμε πίσω από κάθε επιμέρους θεματική που καταπιανόμασταν, έναν κοινό σκελετό της συνολικής συνθήκης να ξεπροβάλει. Διαπιστώναμε ότι αυτός ο σκελετός που δένει και συνεκτικοποιεί όλες τις εκφάνσεις, όλες τις επιμέρους εικόνες της δυστοπίας που βιώνουμε αυτή την περίοδο, είναι ο σύγχρονος φασισμός. Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε και να περιγράψουμε κάποιες πλευρές του. Είναι απόλυτα σίγουρο ότι υπάρχουν κι άλλες πλευρές, που είτε έχουμε αγγίξει με υποτυπώδη τρόπο είτε δεν έχουμε αγγίξει καθόλου, όπως για παράδειγμα ο ψηφιακός ολοκληρωτισμός και η εφαρμοζόμενη βιοπολιτική, τόσο στο ελληνικό κράτος όσο και παγκόσμια.

Πιθανόν στο μέλλον, να χρειαστεί να επικαιροποιήσουμε το περιεχόμενο της παρούσας συλλογικής προσπάθειας και να το εμπλουτίσουμε με κάποιες πρόσθετες θεματικές. Στην παρούσα χρονική στιγμή ελπίζουμε να έχουμε συμβάλλει θετικά, έστω και σε μικρό βαθμό, στο να αποσαφηνιστούν για τον κόσμο που αγωνίζεται συλλογικά και οργανωμένα ενάντια σε κράτος, κεφάλαιο και πατριαρχία, κάποιες βασικές διαστάσεις αυτής της νέας συνθήκης, αλλά κυρίως ο μακροχρόνιος ορίζοντας σχεδιασμού και εφαρμογής της.

Η μπροσούρα (επισυνάπτεται σε μορφή pdf) διατίθεται για ελεύθερη εκτύπωση και διανομή ως σύνολο και όχι για αποσπασματική αναπαραγωγή κειμένων της.

Βόλος, 26 Απρίλη 2020

Αναρχική Συλλογικότητα mⒶnifesto

Εικόνες:

Αρχεία:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License