post image

Και ξαφνικά COVID-19! Ο νέος κορωνοϊός ''εισέβαλε'' στην Ελλάδα στις 26/2 και σύντομα ανέδειξε την αδυναμία ενός κατεστραμμένου από τις μνημονιακές κυβερνήσεις (2008-20) συστήματος υγείας να ανταπεξέλθει. Στο διάστημα αυτό πέρασαν κυβερνήσεις από διαφορετικές αφετηρίες, με τον ίδιο νεοφιλελεύθερο τερματισμό. Συνεχείς μειώσεις δαπανών στον τομέα της υγείας, κλείσιμο νοσοκομείων (2010-18 έκλεισαν 6 ψυχιατρικές και 15 γενικά νοσοκομεία), ρημαγμένος εξοπλισμός και απολύσεις υγειονομικού προσωπικού συνθέτουν την διάλυση της δημόσιας υγείας. Οι ιδιωτικές κλινικές άλλωστε είναι πολλαπλάσιες των δημόσιων νοσοκομείων (170 έναντι 96). Ας μην ξεχνάμε ότι ο Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης (2013) ανακοίνωνε απολύσεις που πραγματοποιούσε ο λάτρης του ΔΝΤ Γεωργιάδης, ζητώντας κυνικά μάλιστα η δόξα να μείνει σε αυτόν και όχι στην τρόικα.

Σήμερα λοιπόν μόνο ''θωρακισμένο'' δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το σύστημα υγείας, όπως διατείνεται ο Κικίλιας. Με τις περίπου 900 ΜΕΘ από τις προβλεπόμενες 3.500, με 7.200 γιατρούς την ώρα που οι παπάδες είναι 9.300 και οι μπάτσοι 69.000, φαίνεται ξεκάθαρα ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι προτιμήσεις της κυβέρνησης. Απτό παράδειγμα για το ποιους συγκαταλέγουν στους ΄΄ήρωες΄΄ της πρώτης γραμμής οι κρατικοί μηχανισμοί, είναι αυτό της περιφέρειας Αττικής, η οποία έδωσε 5.000 μάσκες και 5.000 γάντια μιας χρήσης στους μπάτσους. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η οννεδ Λιβαδειάς που ενίσχυσε με υγειονομικό υλικό το τμήμα Βοιωτίας αντί του νοσοκομείου. Την ίδια στιγμή οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό (μάσκες, γάντια κλπ) είναι τεράστιες, με 136 υγειονομικούς να έχουν προσβληθεί από τον ιό, δείχνοντας την αδιαφορία του κράτους για τη ζωή όσων όντως βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Ναι, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει να αρκεστούν στα χειροκροτήματα, στο εθελοντισμό και στις δωρεές γιατί τα λεφτά του κράτους προορίζονται για τον ιδιωτικό τομέα : διπλασιασμός τιμής(από 800 σε 1600 ευρώ/μέρα) στην αποζημίωση για κλίνες ΜΕΘ και 30.000.000 στις ιδιωτικές κλινικές για τη διενέργεια τεστ, αγνοώντας την προσφορά των πανεπιστημιακών εργαστηρίων για τη δωρεάν πραγματοποίησή τους. Αποτέλεσμα αυτού τα τεστ να γίνονται με το σταγονόμετρο και μόνο σε περιπτώσεις βαριών συμπτωμάτων ή σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων . Φυσικά ο καπιταλισμός είναι εδώ για να μας λύσει ακόμα μια φορά τα χέρια καθώς μπορείς να κάνεις το τεστ σε ιδιωτικές κλινικές με μόνο 120 ευρώ όπως μας ενημέρωσε το σκουπίδι ο Πορτοσάλτε . Αντίθετα ως προς το δημόσιο σύστημα υγείας η κυβέρνηση φάνηκε πιο φειδωλή. Οι προσλήψεις προσωπικού έμειναν στις ανακοινώσεις με μόνο το 1/3 περίπου να έχει γίνει, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και χαμηλές αποδοχές, ώστε να τους πετάξει το κράτος όταν πάψουν να είναι απαραίτητοι. Συγκεκριμένα στην πόλη της Λιβαδειάς υπάρχει μια ειδική στολή, καμία ΜΕΘ ενώ πραγματοποιήθηκαν μόνο 2 προσλήψεις από τις περίπου 30 απαιτούμενες. Επομένως η αναφορά του Μητσοτάκη (13/4) για το ΕΣΥ ότι μόλις σε 5 βδομάδες έγιναν όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες, πρόκειται για καταφανέστατο ψεύδος, καθώς συνεχίζονται οι πολιτικές που υπηρετεί αυτός και οι προκάτοχοι του, οι οποίες έφεραν το σύστημα υγείας στα όρια της κατάρρευσης.

Διαχρονική είναι επίσης και η χρήση των ΜΜΕ τα οποία με την ασταμάτητη προπαγάνδα τους υποστηρίζουν συγκεκριμένα συμφέροντα. Βεβαία τις υπηρεσίες τους δεν τις πούλησαν και πολύ φθηνά. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση τους χάρισε ουσιαστικά συνολικά 32 εκατομμύρια ευρώ. 21 εκ. ευρώ με την αναστολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων και 11 εκατ. ευρώ για την ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με τον COVID-19. Μια σημείωση εδώ, ότι τα μηνύματα του ΕΟΔΥ προβάλλονται δωρεάν. Δωρεάν όμως δεν προβάλλονται τα μηνύματα της ατομικής ευθύνης κ η αποποίηση κάθε κρατικής ευθύνης. Ακόμα και όταν βγήκε η ΟΕΝΓΕ να χαλάσει το αφήγημα της τελείας κρατικής διαχείρισης, η συνέντευξη της λογοκρίθηκε και δεν προβλήθηκε. Φυσικά δωρεάν δεν είναι τα συνεχή ρεπορτάζ που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο με σκηνές θανάτου, μουσικές θρίλερ, πόσοι κ που πέθαναν. Τέλος δωρεάν δεν είναι και η πεπατημένη τακτική των ΜΜΕ αυτή της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ρεπορτάζ του OPEN με τους ΄΄ανεύθυνους΄΄ που γέμισαν την (άδεια) παράλια της Θες/νικης. Βέβαια ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. Χρυσοχοίδης έσπευσε να χαρακτηρίσει ως θετική την υπερβολή του ρεπορτάζ καθώς όπως είπε η πειθαρχεία θα πρέπει να είναι απόλυτη.

Γιατί όταν δεν είναι απόλυτη , δράση αναλαμβάνουν οι μπάτσοι, ώστε να μας προστατέψουν από τον αόρατο εχθρό και τους ¨απείθαρχους¨ που τόλμησαν να βγουν από το σπίτι τους παρά την απαγόρευση. Στην πρώτη περίπτωση προφανώς δεν μπορούν να κάνουν κάτι οπότε βάση δίνεται στον απόλυτο έλεγχο της δραστηριότητας των ¨επικίνδυνων¨ πολιτών με συνεχείς περιπολίες, 150 ευρώ σε όσους δεν πήραν άδεια μετακίνησης από το κράτος, τραμπουκισμούς κ ξυλοδαρμούς, ενώ δεν δίστασαν να σπεύσουν να διαλύσουν την παράσταση διαμαρτυρίας των-όσο δε μιλάνε ηρώων- υγειονομικών στον Ευαγγελισμό. Ενισχυμένοι πλέον οι κατασταλτικοί φορείς με drones, 38 νέα περιπολικά, να ρίχνονται στη μάχη κατά του κορονοϊού και 1500 νέες προσλήψεις, όχι φυσικά γιατρών και νοσηλευτών, αλλά λιμενικών . Συνηθισμένη προτίμηση άλλωστε για το ελληνικό κράτος, καθώς οι μιλιταριστικές του τάσεις είναι καταφανείς. Η Ελλάδα βρίσκεται στην δεύτερη θέση (1η ΗΠΑ) των χωρών του ΝΑΤΟ σε δαπάνες ως προς το ΑΕΠ. Κάτι που δεν άλλαξε όλα αυτά τα χρόνια καθώς η Ελλάδα ήταν πάντα πάνω από τη σύσταση του 2,0% του ΑΕΠ. Ακόμα το κράτος βρήκε χώρο να χτυπήσει δομές αγώνα, εκκενώνοντας την κατάληψη στέγης προσφύγων στο Γκίνη, αλλά και κόβοντας, συνοδεία ΜΑΤ, το ρεύμα στη ΒΙΟΜΕ. Η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε κατά 20%-30% στις ευρωπαϊκές χώρες, στην Ιταλία μάλιστα έχουν πραγματοποιηθεί γυναικοκτονίες, που οι γυναίκες είχαν αναγκαστεί να μείνουν μέσα με τους βασανιστές τους, στην Ελλάδα η πλειονότητα των κλήσεων στις γραμμές βοηθείας είναι για την βία, ενώ στην Αλεξανδρούπολη έγκυος 17χρονη ξυλοκοπήθηκε άγρια από το σύζυγό της.

Ας μην γελιόμαστε η επιβολή ενός καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, με περιστολές στοιχειωδών δικαιωμάτων και απαγόρευση κυκλοφορίας αποβλέπει στην αντιμετώπιση του ορατού εχθρού, της οργισμένης κοινωνικής βάσης. Όλο αυτό το διάστημα κράτος και αφεντικά έχουν προβεί σε ένα κύμα αυθαιρεσίας κ καταστρατήγησης εργασιακών δικαιωμάτων. Περίπου 40.000 απολύσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, ο κόσμος που δούλευε με μαύρη εργασία δεν λαμβάνει τίποτα όπως και τα 2/3 των άνεργων εκτός ΟΑΕΔ, αφημένοι στην τύχη τους αφού προφανώς είναι αντιπαραγωγικοί για το κράτος. Εκ περιτροπής εργασία με μείωση 50% του μισθού και καταπάτηση ωραρίων και δικαιωμάτων, παρακολούθηση εργαζομένων με κάμερες (Teleperformance), τηλε-απολύσεις, αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών και απλήρωτες υπερωρίες(στους διανομείς) συνθέτουν το νέο εργασιακό καθεστώς, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για διατήρηση των θέσεων μετά τη λήξη της αναστολής σύμβασης εργασίας. Με το Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης αρχικά στα 68 και σε δεύτερο χρόνο τα 72 έτη. Εργαζόμενοι συνεχίζουν να στοιβάζονται σε εργοστάσια για να γεμίζουν οι τσέπες των αφεντικών με κανένα μέσο προστασίας μιας και είναι αναλώσιμοι. Ήδη ένας 52χρονος κατέληξε στη Θεσσαλονίκη, αφού κόλλησε στο χώρο εργασίας του και είναι άγνωστο πόσοι ακόμα νοσούν.

Η αδιαφορία του κράτους εντείνεται όσο χαμηλώνουν οι κοινωνικές βαθμίδες. Οι άστεγοι είναι εκτεθειμένοι τόσο στον ιό, όσο και στην αστυνομική βλακεία που τους μοιράζει 150άρια (Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο) επειδή δεν έμειναν σπίτι(για να τα σβήσει μετά η κατακραυγή). Με τους μετανάστες να στοιβάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κ καμπ, να τους στερούν το επίδομα μέχρι να μπει ΑΤΜ μέσα στο καμπ κ ουσιαστικά τους απαγορεύουν την έξοδο απ αυτό. Κάτω απ αυτές τις συνθήκες 1200 μετανάστες ξεκίνησαν απεργία πείνας με αίτημα την εκκένωση του καμπ λόγω κορωνοϊού, απεργία πείνας ξεκίνησαν επίσης στο προαναχωρητικό κέντρο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. της Μόριας στη Λέσβο, την οποία εξαναγκάστηκαν να διακόψουν μετά από 3 μέρες λόγω της άγριας τρομοκρατίας κ καταστολής. Βία και ΜΑΤ συνάντησαν και κρατούμενες των φυλάκων της Θήβας, όταν εξεγέρθηκαν μετά το θάνατο κρατούμενης στις 10/4, η οποία ζητούσε για μέρες βοήθεια αναφέροντας συμπτώματα του COVID-19. Ήταν η δεύτερη νεκρή μέσα σε ένα μηνά στην ιδία φυλακή. Ένας μηνάς έχει περάσει από την πρώτη κινητοποίηση στις γυναίκες φύλακες κορυδαλλού και ακόμα δεν υπάρχει θετική εξέλιξη στα αιτήματα τους. Με την πολιτική που ακολουθείται είναι αναπόφευκτη μια τραγωδία για τους έγκλειστους σε φυλακές ή στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Μπροστά σε αυτό το δυστοπικό σκηνικό το οποίο θα ολοκληρωθεί με την επερχόμενη οικονομική κρίση, οι από τα κάτω κλήθηκαν να κρατήσουν την κοινωνία όρθια και αποδείχθηκε περίτρανα ο παρασιτικός ρόλος της αστικής τάξης. Ιστορικό μας καθήκον είναι να οργανώσουμε την κοινωνική και ταξική αντεπίθεση με όρους αντιιεραρχικούς, αντιεξουσιαστικούς ώστε να γκρεμίσουμε το σαθρό πολιτικό-οικονομικό σύστημα.

Η κοινωνική και ταξική αλληλεγγύη να νικήσει.

Άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Άμεση ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Παύση πληρωμών ενοικίων και ΔΕΚΟ.

HELIN BOLEK ΑΘΑΝΑΤΗ!!! FREE GRUP YORUM!

Αναρχικοί Κομμουνιστές Λιβαδειάς

Εικόνες:

από Αναρχικοί Κομμουνιστές Λιβαδειάς 24/04/2020 12:16 πμ.


post image

Επιπλέον φωτογραφίες από τις δράσεις στην πόλη της Λιβαδειάς

Εικόνες:

από Αναρχικοί Κομμουνιστές Λιβαδειάς 24/04/2020 12:27 πμ.


post image

Επιπλέον φωτογραφίες απο τις δράσεις στην πόλη της Λιβαδειάς

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License