Συμβολή για την καταστολή και την τεχνολογία

Μετάφραση ενός κειμένου απ την ιταλία με σκέψεις πάνω στο εργαστήριο καταστολής των ημερών μας.

Συμβολή για την καταστολή και την τεχνολογία

ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΣΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ: Σκέψεις πάνω στο εργαστήριο καταστολής των ημερών μας

Εδώ και εβδομάδες οι ειδήσεις σκορπούν πανικό σχετικά με μια θανατηφόρα επιδημία και την κατάρευση της οικονομίας (ως απόρροια αυτής) , και για ένα σύστημα υγείας με μικρές αντοχές, προβάλλοντας εικόνες άδειων πλατειών, μασκών και σημείων ελέγχου, δημιουργώντας έτσι μια αύξηση της έντασης και του φόβου απέναντι σε έναν άγνωστο εχθρό. Σε αυτό το κλίμα έκτακτης ανάγκης είναι αναγκαία η επιδίωξη τροφοδότησης της σκέψης σχετικά με το σημερινό σύστημα ελέγχου που αρχίζει να εφαρμόζεται, σε μια απόπειρα να καταστούν λίγο πιο ξεκάθαρες οι δυνατότητες που είναι σε θέση να αξιοποιεί το καπιταλιστικό νεοφιλελεύθερο σύστημα για να ενισχυθεί,την ίδια στιγμή που οι αντιφάσεις του αναδεικνύονται ισχυρότερες από ποτέ.

Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να μοιραστούμε σκέψεις, αναλύσεις και έρευνες σε αυτή την ιστορική στιγμή,και να προσπαθούμε να κατανοήσουμε πώς να προχωρήσουμε.

Η συνθήκη που ονομάζεται «πανδημία» ανοίγει εντελώς νέα σενάρια μπροστά μας: από την μια πλευρά το κρατικό σύστημα και η καπιταλιστική οικονομία αποδεικνύουν ότι έχουν ένα πιο ευάλωτο υπόβαθρο από ό, τι φαινόταν, και από την άλλη μια τέτοια κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε επέκταση της νομοθεσίας επιβολής έκτακτης εξαίρεσης και καταπίεσης, μαζί με το γεγονός ότι και οι περιορισμοί που επιβάλλονται μπορούν να οδηγήσουν σε κατακερματισμό ανθρώπινων σχέσεων, ευνοώντας την απομόνωση και καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την παρουσία στους δρόμους.

Πρόθεση αυτού του κειμένου δεν είναι να επικεντρωθεί καθαρά στο θέμα της υγείας αλλά περισσότερο να προχωρήσει σε μια ανάλυση σχετικά με τις συνθήκες του "περιορισμού", κάτι που μεταφράζεται στην τελική σε περισσότερα μέτρα ελέγχου, πιο πυκνά και ευρέως διαδεδομένα και ακόμη πιο προηγμένα, και τις συνέπειες που θα μπορούσαν να έχουν την επομένη.

Η ΜΗΧΑΝΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΞΕΛΙΣΕΤΑΙ: ΠΩΣ Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ

Πρώτα απ 'όλα, είναι ενδιαφέρον να προσπαθήσουμε να παρατηρήσουμε τι έχει συμβεί, και συνεχίζει να συμβαίνει σε άλλες χώρες, όσον αφορά τα μέτρα ελέγχου για τον κορωνοϊό, που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της έκτακτης ανάγκης , ελέγχου που παίρνει όλο και περισσότερο τη μορφή τεχνολογικής εποπτείας, αλλά και το ποίοι είναι αυτοί που έχουν κέρδος από την τρέχουσα κατάστασης.

Ενδιαφέρουσες μαρτυρίες από κάποιες ιστοσελίδες αντιπληροφόρησης σχετικά με το κατασταλτικό πλαίσιο στην Κίνα, όπου η κυβέρνηση ξεκινά τώρα μια προπαγανδιστική εκστρατεία για να επανακτήσει την αξιοπιστία της, αφού μετά από τα πρώτα μέτρα, και παρά τη λογοκρισία,, έχει επικριθεί ευρέως στο διαδίκτυο.

Πίσω από την εικόνα μιας ισχυρής κυβέρνησης που ήξερε πώς να συγκρατήσει την επιδημία, όπως είναι το κεντρικό αφήγημα που έχει υιοθετηθεί και από τοπικούς πολιτικού, κρύβονται οι θανάτοι νοσοκόμων που δεν είχαν κανένα μέσο να προστατευθούν από τη μόλυνση, οι αυτοκτονίες των ανθρώπων που από φόβο μη μολύνουν τους αγαπημένους τους και γνωρίζοντας ότι η νοσηλεία στο νοσοκομείο δεν ήταν δυνατή για όλους, αυτοκτόνησαν. Οι ειδήσεις, εκτός από αυτά, κρύβουν και το φόβο που επικρατεί στους δρόμους, όπου η αστυνομία για παράδειγμα απειλεί με όπλα όσους δεν φορούν μάσκα. Η χώρα έχει κρύψει την εξάπλωση του κοροναϊού, για την οποία είχε επιχειρήσει να ενημερώσει ο γιατρός Lin Wenliang ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου. Ο γιατρός πέθανε. Από κορωνϊό φυσικά.

Η βιομηχανία επιτήρησης αναδεικνύεται ως αρωγός των κρατών όσον αφορά τον έλεγχο σε σχέση με τις «νέες καταστροφές». Και είναι ακριβώς στην Κίνα, μια ηγέτική χώρα στη δοκιμή νέων τεχνολογιών,, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί μορφές κοινωνικού ελέγχου βασισμένες στην αναγνώριση προσώπου, προγράμματα για την αξιολόγηση του ηθικού προφίλ ενός ατόμου και την εξακρίβωση της «αξιοπιστίας» του ως πολίτη, που η βιομηχανία επιτήρησης μαζί με την τεχνητή νοημοσύνη που εφαρμόζονται στην "αναχαίτιση του ιού", βρήκαν γόνιμο έδαφος για την λειτουργία τους.

Μεταξύ των πιο εφαρμοσμένων μεθόδων για τη συγκράτηση της επιδημίας είναι η παρακολούθηση των gps των άτομων που έχουν μολυνθεί και των επαφών τους, και όχι μόνο. Σε κάθε χώρο ταξινόμησης του ιού οι γιατροί οφείλουν να τσεκάρουν και τα smartphones εκείνων που πηγαίνουν ακόμα και για να μετρήσουν τη θερμοκρασία τους μόνο ώστε να ελέγξουν τις τελευταίες κινήσεις τους. Εκτός από τις κλούβες και και θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας, drones και ρομπότ χρησιμοποιήθηκαν για να ελέγξουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, να τους περιορίσουν και να ελέγξουν ότι οι κανόνες τις καραντίνας τηρήθηκαν. Τα ρομπότ έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης για να περιπολούν στους δρόμους (μαζί με πολλές αστυνομικές δυνάμεις) .

Η παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου (με πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα) έχει χρησιμοποιηθεί επίσης ευρέως στη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν. Οι κινήσεις των ασθενών, οι επαφές τους και οι συνθήκες υγείας τους είναι εκτεθειμένες στα μάτια της αστυνομίας. Μια εφαρμογή απεικονίζει τους ανθρώπους με πράσινο, κίτρινο ή κόκκινο χρώμα, ανάλογα με το αν είναι εξουσιοδοτημένοι να πηγαίνουν σε δημόσιους χώρους ή αν πρέπει να μένουν σε καραντίνα στο σπίτι τους. Στη Νότια Κορέα, επιπλέον έχουν ελεγχθεί από μπάτσους τα αρχεία των φαρμακείων, καθώς και κινήσεις πιστωτικών καρτών.

Η τεχνική του ελέγχου του πληθυσμού μέσω δεδομένων για τον περιορισμό του κορωνοϊού έχει επίσης εφαρμοστεί στο Ισραήλ. Ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Wu-ming αναφέρει ότι στην ιστοσελίδα του expo (iHLS InnoTech Expo) που θα λάβει χώρα στο Τελ Αβίβ στο Νοέμβριο του 2020 με θεματικές επιτήρηση και τεχνητή νοημοσύνη, εμφανίζεται ένα άρθρο που αναφέρει ότι: "Σε μια πρωτοφανή κίνηση η παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων πιθανών ασθενών από κορωνοϊό θα εφαρμοστεί στο Ισραήλ για να διασφαλιστεί ότι δεν θα σπάσουν οι συνθήκες καραντίνας και για να ανακαλύψουν με ποιον έρχονται σε επαφή. Για πρώτη φορά, το Ισραήλ θα εφαρμόσει έναν ευρύ εντοπισμό κινητών και πολιτών έξω από το πλαίσιο μιας τρομοκρατικής έρευνας. Η κίνηση αυτή αντιγράφει τα μέτρα που έλαβε η Ταϊβάν, η οποία αντιμετώπισε την εξάπλωση του ιού σε μεγαλύτερο βαθμό ". Επιπλέον, οι διοργανωτές της έκθεσης χρησιμοποιούν την ευκαιρία να καλέσουν θερμά όλα τα πολιτικά, και όχι μόνο, όργανα να συμμετάσχουν για να εμβαθύνει η γνώση για την τεχνητή νοημοσύνη με στόχο την αντιμετώπιση "καταστροφικών σεναρίων". ...

Στις 18 Μαρτίου εμφανίστηκαν τα πρώτα άρθρα στις ιταλικές εφημερίδες σχετικά με τη χρήση δεδομένων GPS για να ελεγχθεί πόσο σεβαστά είναι τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.. Στις 17 Μαρτίου η περιφέρεια Λομβαρδίας ανακοίνωσε ότι κατέστη εφικτή από τα γραφεία της η παρακολούθηση κινητών με μετακινούμενο στίγμα, και ότι έγινε καταγραφή του ποσοστού των τηλεφώνων που είχαν συνδεθεί σε μια συγκεκριμένη κεραία, Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Περιφέρειας "δεν υπήρξε εξακρίβωση των ιδιοκτητών των κινητών" αλλά εάν χρειαστεί, θα εφαρμοστεί το μοντέλο της Νότιας Κορέας, Πάντα με την εγγύηση “επεξεργασίας δεδομένων αποκλειστικά για ιατρικούς σκοπούς" ...

Στις 23 Μαρτίου, οκτώ τηλεφωνικές εταιρίες (ανάμεσά τους η Telecom και η Vodafone) ήρθαν σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό πάντα την παρακολούθηση του προορισμού πολιτών και τη χρήση δεδομένων για τον εντοπισμό των χρηστών. Για να αμυνθούν από πιθανές κατηγορίες για παραβίαση προσωπικών δεδομένων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουν δηλώσει ότι "τα δεδομένα αυτά θα καταστούν ανώνυμα (θα καταγράφεται μονάχα το στίγμα του κινητού τηλεφώνου και η τοποθεσία του) και ότι θα διαγραφούν μετά την κατάσταση έκτακτη ανάγκης" ...

Την ίδια μέρα (23 Μαρτίου) δημοσιεύθηκε ένα άρθρο στην εφημερίδα της Λα Ρεπούμπλικα, το οποίο ανακοινώνει ότι η αστυνομία ορισμένων δήμων έχει χρησιμοποιήσει drones για τον έλεγχο κινήσεων και ότι ο ENAC (εθνικός οργανισμός πολιτικής αεροπορίας) χορηγήσει από τώρα και στο εξής, άδεια στις τοπικές αστυνομικές αρχές, για τη χρήση drones για τον έλεγχο αυτό.

Η βιομηχανία επιτήρησης όμως δεν περιορίζεται στα drones και στις μεγάλες βάσεις δεδομένων (big-data);διαθέτει έξυπνες κάμερες, και μηχανήματα αναγώρισης βιομετρικών χαρακτηριστικών μέσω ελέγχου και θερμικής σάρωσης, τα οποία έχουν εγκατασταθεί σε ιταλικά αεροδρόμια και σταθμών τρένων.

Με λίγα λόγια τι καλύτερο από μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης με αντικείμενο την υγεία, ένα τέλειο πρόσχημα για την νομιμοποίηση της εφαρμογής ενός ευρύτερου ελέγχου που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες ευκαιρίες για νέα αφεντικά που βλέπουν την αύξηση του κεφαλαίου τους ακριβώς σε μια ιστορική στιγμή κατά την οποία η βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης κάνει μεγάλα βήματα.

Ο κλάδος της βιομηχανίας της επιτήρησης εξελίσσεται όλο και περισσότερο και θα καταστεί ακόμα πιο λειτουργικός στην καταστολή. Αυτή βιομηχανία είναι ήδη ένας πολύτιμος σύμμαχος για διάφορες κυβερνήσεις, όπως για παράδειγμα το καθεστώς ελέγχου συνόρων, όπου μηχανήματα για τη συλλογή βιομετρικών δεδομένων θα είναι όλο και πιο δημοφιλή για το φακέλωμα του πληθυσμού.

Έτσι, αν από τη μία πλευρά η κατάσταση που δημιουργήθηκε με το κορωνοϊό δείχνει ένα καπιταλιστικό σύστημα σε κρίση, από την άλλη προσφέρει νέες ιδέες και δυνατότητες για το ίδιο ώστε να αναδιαμορφώνεται και να ανανεώνεται. Βαδίζουμε όλο και περισσότερο στο δρόμο όπου η τεχνολογία προβάλει ως το κυρίαρχο μέσο εξουσίας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ και την ανάγκη «οχύρωσης»

Την 31η Ιανουαρίου η κυβέρνηση κύρηξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για λόγους υγείας για έξι μήνες. Η κεντρική εξουσία κερδίζει ακόμη περισσότερη δύναμη. Ορισμένες λειτουργίες που διαχειρίζονταν προηγουμένως από τοπικές υπηρεσίες, μπορούν τώρα να τεθούν στην απευθείας διαχείρηση της κυβέρνησης. Το κράτος εξαπλώνει πλέον τη στρατιωτική του δύναμη όλο και περισσότερο στο όνομα της ανάγκης να περιοριστεί η μόλυνση. Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει άτομα που αποφάσισαν να βγούνε, να περπατήσουν, να τρέξουν, να παίξουν σπορ στους δρόμους ,παρουσία του κράτους γίνεται όλο και πιο επιβλητική κάθε μέρα και έχουν εκδοθεί νέα μέτρα για τον περιορισμό των υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Οι ταυτόχρονες και διαφορετικές εξεγέρσεις στις φυλακές έχουν προβληματίσει τα διαφορετικά κομμάτια της εξουσίας της χώρας που τώρα προετοιμάζεται να κατευνάσει την κοινωνική οργή. Το κράτος έχει ήδη ανακοινώσει ότι προετοιμάζεται για να σταματήσει με διάφορους τρόπους οποιαδήποτε αναταραχή που μπορεί να προκύψει ως συνέπεια της οικονομικής καταστροφής στην οποία οδηγεί αυτή η υγειονομική κρίση, και ότι "είναι απαραίτητο να προετοιμαστούμε εγκαίρως και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σχέδια δράσης για την αστυνομία και αν χρειαστεί για το στρατό" για ότι μπορεί να συμβεί από δω κι πέρα.

Οι περιφέρειες ζήτησαν έντονα την παρέμβαση του στρατού για την επιβολή των μέτρων και αυτή τη στιγμή οι περιπολίες γίνονται και μαζί από κοινού με την αστυνομία, τους καραμπινιέρους και το στρατό. Η εικόνα των τελευταίων ημερών στους δρόμους είναι ένα σενάριο πολέμου.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν είναι μια εξαίρεση στην ιστορική συνέχεια του κράτους, αλλά μια κατάσταση στην οποία βασίζεται η εξουσία. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι απλά η επιδείνωση μιας κατάστασης που αποτελεί την ουσία του ίδιου του κράτους, μια κατάσταση που το κράτος χρειάζεται για να δικαιολογήσει την ύπαρξή του, διαμέσου της επίδειξης δύναμης και της ύπουλης προπαγάνδας μίσους που χρησιμοποιεί. Ωστόσο αυτή η κατάσταση είναι και μια ευκαιρία να επανδιαμορφωθεί η εξουσία για εκείνο το μέρος των πολιτών που εξακολουθούν να στηρίζουν τις ελπίδες τους στον κράτος. Οι καταπιεσμένοι και καταπιεσμένες, μαζί με αυτούς που δεν έχουν τα μέσα για να έχουν μια σωστή θεραπεία ή να έχουν πρόσβαση στην ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, αφού η δημόσια είναι κατεστραμμένη, θα μπορούσαν να παραμείνουν εκείνο το μέρος του ξεχασμένου πληθυσμού που θα πεθάνουν πρώτοι από νέες επιδημίες που μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον, κάτι πιθανό δεδομένου ότι προβλέπεται, νέες οικολογικές καταστροφές, υπεύθυνος για τις οποίες θα είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός, να ξεσπούν όλο και συχνότερα.

Ο φόβος είναι ένα όπλο στο χέρι των κρατών και των κυβερνήσεων, και η εξουσία πάντοτε τροφοδοτείται από το συλλογικό πανικό, είτε απ το φόβο προς τον «μετανάστη» είτε,σε αυτήν την περίπτωση, προς την ασθένεια. Υπάρχει κάτι υσχυρότερο από τον ίδιο το φόβο του θανάτου, που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η εξουσία; Εδώ δεν υπάρχει η πρόθεση να αρνηθεί την σοβαρή κατάσταση της επιδημίας,, ούτε της στοχοποίησης εκείνων που επιλέγουν να μην βγουν έξω από φόβο να μολύνουν τους άλλους, πόσο περισσότερο να τεθεί το ερώτημα πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα ή πόσο γρήγορα και λειτουργικά είναι για το ίδιο το κράτος που βρέθηκε σε ένας χάος απ τον οποίο προσπαθεί τώρα να ξεφύγει. Είναι σαφέστατο ότι η επιβίωση του ίδιου του κράτους είναι πιο σημαντική από την επιβίωση των ανθρώπων. Και για αυτό είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να βοηθηθούμε και να υιοθετήσουμε τις μεθόδους εκείνες που μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά ως προς τη μόλυνση, αυτοοργανωμένα και χωρίς να υποκύψουμε στην παράνοια. Αυτό που είναι πιο επικίνδυνο είναι ότι δεν υπάρχει καν ο χώρος ώστε να μπορέσουμε να αναλύσουμε ποίες μεθόδους θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να αποφύγουμε την μόλυνση, από τη στιγμή που το κράτος διεκδικεί το μονοπώλιο της “αλήθειας”, διασπείροντας την ιδέα ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτή της καταστολής.

Οι καταγγελίες για μη συμμόρφωση με τα νέα μέτρα έχουν φτάσει πλέον σε τεράστιους αριθμούς. Τα πρόστιμα ανέρχονται ως και 3000 ευρώ και οι όποιες κυρώσεις θα έχουν διοικητικό χαρακτήρα, αντι για ποινικό όπως στην αρχή..Η δικαιοσύνη δεν θα μπορούσε να χειριστεί τον επιβλητικό αριθμό δικαστικών υποθέσεων, αλλά στο ταμείο του κράτους υπάρχει πάντα χώρος .Αυτά τα μέτρα έχουν επηρεάσει πολύ και συνεχίζουν να επηρεάζουν άστεγους και όποιον π.χ. δε μπορεί να παει σπίτι, δεδομένου ότι δεν έχει σπίτι.. Ακούγοντας μια εκπομπή στο Radio Blackout, για παράδειγμα, κάποια άτομα έχουν εξήγησει ότι έχουν προκύψει πολλές καταγγελίες αστέγων στο Τορίνο, και πιο συγκεκριμένα, ότι τα μέτρα έχουν επηρεάσει πολύ όσους έχουν βρεθεί σε μια ξένη, για αυτούς, κατάσταση. Στις εφημερίδες για παράδειγμα μιλάνε για το πόσο οι άνθρωποι σέβονται τα μέτρα στο κέντρο της πόλης ενώ στα προάστια είναι υπάρχει πρόβλημα γιατί παρατηρείται αυξημένος συνωστισμός. Φυσικά στα προάστια είναι πιο δύσκολη η κατάσταση γιατί ίσως δεν έχουν όλοι την ευκαιρία να κλειδωθούν σε ένα διαμέρισμα. Όπως είναι πιο πιθανό ότι οι άνθρωποι που ζουν με ότι μπορεί να βρούν, ή ζουν και εργάζονται στο δρόμο, δεν μπορούν να μην είναι έξω προκειμένου να επιβιώσουν.

Η συνθήκη της επιδημίας λοιπόν προκύπτεί ως μια προκαθορισμένη σχεδόν ευκαιρία για έναν πόλεμο στους φτωχούς. Οι ποινικές καταγγελίες μπορεί να μην έχουν ποτέ μια συνέχεια εκτός εάν επιλέξουν να τις εκμεταλλεύουν ad hoc στο μέλλον, να εκκινήσουν δηλαδή τις διαδικασίες ή να προσθέσουν δικαστικό φορτίο για όσους έχουν ήδη ποινικό μητρώο ή και για εκείνους που αγωνίζονται ενάντια σε αυτό το σύστημα.

Το ιταλικό κράτος πρέπει τώρα να παραμείνει ισχυρό και να διατηρήσει την αξιοπιστία του αφού έχει καταστεί εμφανής η ανεπάρκεια του όσον αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής υπηρεσίας, και τώρα έχει δημιουργήσει ένα αυστηρότερο καθεστώς ελέγχου, διαφορετικά δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί την επιδημία. Με την απειλή της πανδημίας τα κράτη έχουν πλέον αποκτήσει τη συναίνεση ολόκληρου του πληθυσμού ενόψει των μέτρων που περιορίζουν την ελευθερία και όταν όλο αυτό θα έχει τελειώσει, η νομιμότητα του ελέγχου θα έχει τη βάση για την διαβίωσή της.

Και τα ειδικά μέτρα που παίρνονται τώρα στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης θα τελειώσουν μετά τον τέλος της επιδημίας; Ή το κράτος θα εκμεταλλευτεί την ευρέως διαδεδομένη κατάσταση πανικού για να μπορέσει να συνεχίσει να δημιουργήσει όλο και πιο περιοριστικά μέτρα ενόψει οποιουδήποτε κίνδυνος και απειλή για την εθνική ασφάλεια;

Είναι πλέον μια κατάσταση πολύ παρόμοια με αυτή που προέκυψε στη Γαλλία το 2015 όπου η κοινωνική ανησυχία και ο φόβος συνέχισαν να υπάρχουν μέσα στο πέρασμα του χρόνου , μετά και την κύρηξη δηλαδ, κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που ακολούθησε τις επιθέσεις του Charlie Hebdo και του Bataclan. Εκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξακολουθεί να υφίσταται και, πράγματι, με το νέο νόμο περί ασφάλειας του 2017, έχει γίνει "αναπόσπαστο μέρος του κράτους δικαίου". Τα σύνορα θεωρούνται περιοχή ελεύθερου κυνηγιού, για τους μπάτσους και τους στρατιώτες ,που ψάχνουν εκείνους που δεν έχουν τα "έγκυρα" έγγραφα. Σιδηροδρομικοί σταθμοί και δρόμοι είναι υπό έλεγχο και οι φρουροί ελέγχουν διαρκώς να βρουν έναν εν δυνάμει ξένο τρομοκράτη ...

Ενόψει αυτής της επιδημίας και των μελλοντικών επιδημιών, ίσως το κυνήγι θα αφορά τους ανθρώπους που θα κυκλοφορούν συνειδητά υποτίθεται εξαπλώνοντας τον ιο. Η απαγόρευση συνάθροισης ,η οποία μπορεί να μεταφραστεί εύκολα και σε μια απαγόρευση συγκεντρώσεων, θα μπορούσε ενδεχομένως να διατηρηθεί ως πρόληψη για την εξάπλωση περαιτέρω επιδημιών, καθιστώντας πιο εύκολη για την κυβέρνηση την καταστολή εκείνων που προσπαθούν να παραμείνουν στο δρόμο, μια μέθοδο που έτσι κι αλλιώς στα τελευταία χρόνια έχει εφαρμοστεί όλο κι περισσότερο, και χωρίς τον κορωνοϊό.

Ως συνήθως οι πρώτοι που πληρώνουν το τίμημα της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε, είμαστε οι απόκληροι της κοινωνίας. Οι πρώτοι που πληρώνουν τις συνέπειες της διαχείρισης της επιδημίας είναι οι κρατούμενοι/ες, που μένουν μέσα στις φυλακές ως κρέας προς σφαγή.

Η οργή για τα μέτρα έχει ήδη εκραγεί σε πολλές φυλακές όπου οι άνθρωποι παραμένουν σε γεμάτα κελιά χωρίς προληπτικά μέτρα, και οι αστυνομικοί και το προσωπικό μπαινοβγαίνουν απ τη φυλακή χωρίς μάσκα ενώ η ώρα εκτός κελιού (ora d’aria στα ιταλικά) και τα επισκεπτήρια έχουν απαγορευτεί. Μια παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζουν και οι κρατούμενοι των κέντρων κράτησης.

Από τους κρατούμενος των κέντρων κράτησης, ή CPR, δεν υπάρχουν πολλά νέα γιατί σε ορισμένα κέντρα έχει διακοπεί κάθε δυνατότητα επικοινωνίας με τους έξω, αλλά μπορούμε να φανταστούμε ποιες είναι οι συνθήκες,. Κι εκεί, όπως στις φυλακές, γεμάτα κελιά με ελάχιστα μέτρα προστασίας απέναντι στον ιό, και χωρίς καν την δυνατότητα να καλέσουν κάποιον που απ΄ έξω όπως συμβαίνει στο Τορίνο.

Στη Ρώμη μάθαμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο κέντρο για μέλη εθελοντικών ενώσεων ή δικηγόρους, και ότι ορισμένες κρατούμενες έχουν κλειδωθεί στην κεντρική αίθουσα γιατί φοβούνται ότι έχουν μολυνθεί ενώ μια κρατούμενη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά την κατάποση χλωρίνης.

Μια απεργία πείνας βρίσκεται ή βρισκόταν σε εξέλιξη στο CPR του Palazzo San Gervasio όπου οι κρατούμενοι ισχυρίζονται ότι δεν έχει παρθεί καμία προστασία κατά του κοροναϊού από τους φρουρούς και το προσωπικό, ότι δεν υπάρχει θέρμανση και ότι δεν απολυμαίνεται τίποτα.

Από τη Γαλλία λαμβάνουμε τα ίδια νέα. Σε πολλά από τα κέντρα κράτησης, ακόμη και το προσωπικό καθαριότητας δεν εισέρχεται πια, και οι συνθήκες υγιεινής έχουν γίνει χειρότερες κατά την επιδημία. Έχουν ήδη ξεσπάσει εξεγέρσεις σε πολλά κέντρα ταυτόχρονα με απεργίες πείνας που είναι σε εξέλιξη.

Είναι ακριβώς από τους τόπους κράτησης όμως που έρχεται μια αχτίδα ελπίδας. Οι ταραχές που συνέβησαν δείχνουν μια οργή που δεν αφορά μόνο την κατάσταση κατά του κοροναϊού αλλά μια οργή για τις σκανδαλώδεις συνθήκες στις οποίες οι κρατούμενοι ζουν καθημερινά. Οι εξεγέρσεις δείχνουν μια δίψα για ελευθερία που είναι ανεξέλεγκτη και ένα θυμό για τη διαχείριση αυτής της επιδημίας, η οποία προφανώς βλέπει τους απόκληρους αυτής της κοινωνίας ως τα πρώτα θύματα που μπορούν να θυσιαστούν.

Η ΚΡΙΣΗ ΩΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΡΑΣΗΣ

Στο τρέχων σενάριο, που είναι σαν μια μικρή αποκάλυψη, αλλά που είναι εξαιρετικά πραγματικό, και που φαίνεται να αλλάζει από μέρα σε μέρα, αυτά τα μικρά ανοίγματα που δημιουργούνται από μικρές αντιδράσεις , θα πρέπει να δουλευθούν. Αυτή η επιδημία θα αφήσει μια πολύ σοβαρή οικονομική κρίση και πολλοί άνθρωποι θα βρεθούν σε κρίσιμες συνθήκες. Και ποιος ξέρει , ίσως η οργή που έχει εκδηλωθεί μέσα απ τα κλουβιά απέναντι σε ένα σύστημα που μας εκμεταλλεύεται και μας σκοτώνει, ένα σύστημα που είναι το πραγματικό υπεύθυνο για τις καταστροφές, να μπορέσει να βγει από αυτούς τους τοίχους και να πυροδοτήσει το κλίμα έξω από αυτά. Ποιος ξέρει, ίσως οι τρομερά κακές συνθήκες στις οποίες πολλοί θα βρεθούν μετά απ όλο αυτό, μπορέσουν να οδηγήσουν σε μια γενικότερη συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι το πρόβλημα δεν είναι να κάνουμε αυτό το σύστημα καλύτερο αλλά να σ ταματήσει να υπάρχει.

Πιθανώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βλέπουν και ούτε επιθυμούν να δουν τις αντιφάσεις στις οποίες ζούμε και που τώρα γίνονται και φαίνονται πιο ξεκάθαρα από ποτέ, αντίθετα και είναι πιο πιθανό, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως , να εξαπατούνται από την κρατική προπαγάνδα που αποσκοπεί στο να φαίνεται μοναδικός και θεός σωτήρας που καθορίζει τι είναι πραγματικό και αξιόπιστο.

Πολλά/ές/ούς βρεθήκαμε απροετοίμαστοι για αυτό το πολύπλοκο φαινόμενο. Δεν είναι καθόλου εύκολο να δούμε ποιους δρόμους πρέπει να διαβούμε τώρα ή πως να κατανοήσουμε ποια είναι η καταλληλότερη πρόταση να ακολουθήσουμε για αυτή την κατάσταση, ούτε ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος συμπεριφοράς στην ιδιαιτερότητα της ,και γι 'αυτό πιστεύουμε ότι είναι χρήσιμο να εκμεταλευτούμε τη συγκυρία για να προβληματιστούμε και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς να συνεχίσουμε τους αγώνες.

Πρέπει να αναλύσουμε ποιες είναι οι αδυναμίες του παρελθόντος που μας κάνουν να μην μπορούμε να αντιδράσουμε άμεσα σε αυτό που αντιμετωπίζουμε και να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο που ζούμε. Όπως φαίνεται τώρα είχαμε και έλλειψη προβληματισμών σχετικά με το θέμα της υγείας και σχετικά με πιθανές εναλλακτικές μεθόδους που μπορούμε να οικοδομήσουμε για να μην στηρίζουμε πάντα όλη την ζωή μας στο σύστημα υγείας και τη φαρμακευτική βιομηχανία.

Πρέπει πρώτα να σκεφτούμε πώς να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση χωρίς να αναθέσουμε τη ζωή και την υγεία μας σε ένα σύστημα που προσπαθεί να σώσει μόνο τον εαυτό του και να προετοιμαστούμε για αυτό που θα αφήσει πίσω της αυτή την επιδημία μαζί με το πώς να αντιμετωπίσουμε τα νέα κατασταλτικά πλαίσια και να προβληματιστούμε για το πώς θα δράσουμε σε μια πιθανή πραγματικότητα που θα είναι όλο και περισσότερο εχθρικόη για μας και θα κυβερνάται πλήρως από την τεχνολογία.

Εδώ το λινκ για το κείμενο στα ιταλικά : https://roundrobin.info/2020/03/contributo-su-repressione-e-tecnologia/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License