Αλληλεγγύη στις εξεγερμένες κρατούμενες των φυλακών Ελαιώνα - Θήβας - Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΕΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΕΛΑΙΩΝΑ - ΘΗΒΑΣ

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ

10/4/2020

Ο θάνατος από την επιδημία του κορωνοϊού της Αζιζέλ Ντενίρογλου στις 9/4 στις φυλακές Ελαιώνα-Θηβών ήταν κάτι προδιαγεγραμμένο. Έχουν περάσει πολλές μέρες από το πρώτο κείμενο των γυναικών Κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού στις 14/3 όπου ζητούσαν προληπτικά μέτρα για τον κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού στις φυλακές, μεταξύ άλλων την αποσυμφόρηση των φυλακών, αποφυλακίσεις βάσει των άρθρων 105 και 110 του Π.Κ, αποφυλακίσεις κρατουμένων με μικρές ποινές και μικρό υπόλοιπο ποινής καθώς και αποφυλακίσεις ασθενών, εγκύων κλπ. Όπως αναμενόταν, το υπουργείο Προ.Πο δεν ανταποκρίθηκε καν σε αυτά τα αιτήματα και μάλιστα όταν ο κρατούμενες έκαναν στάση στις 20/3 στο μεσημεριανό κλείσιμο της φυλακής (12:00 - 14:00), αντέδρασαν εισβάλλοντας ειδικές δυνάμεις στο θάλαμο της συντρόφισσας Ρούπα –που πρωτοστάτησε στην κινητοποίηση– και την μετήγαγαν το ίδιο βράδυ στις φυλακές Ελαιώνα-Θηβών. Μετά την πρωτοβουλία των γυναικών κρατουμένων ακολούθησε κείμενο 856 κρατουμένων στις αντρικές φυλακές Κορυδαλλού που διατύπωναν πάνω-κάτω τα ίδια αιτήματα και επιπλέον ζητούσαν συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείο Προ.Πο για να πάρει θέση στα αιτήματά τους. Παρά το γεγονός ότι δεν έγινε κινητοποίηση ή στάση στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού όπως προτάθηκε, το υπουργείο και οι αρχές των φυλακών απάντησαν με τον ίδιο τρόπο, με την μεταγωγή μου το βράδυ της 24ης προς 25 Μαρτίου στις φυλακές Δομοκού.

Το υπουργείο Προ.Πο μέσω της γ.γραμματέα Σοφίας Νικολάου διαμηνύει ψευδώς ότι έχουν παρθεί όλα τα αναγκαία μέτρα και ότι ούτως ή άλλως η αποσυμφόρηση των φυλακών θα γίνει ασχέτως του κορωνοϊού και μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης από την πανδημία όπως δήλωσε μετά την εξέγερση των γυναικών στον Ελαιώνα, ο υπουργός δικαιοσύνης Τσιάρας, αποδεικνύει την αλαζονεία της εξουσίας για να δείξουν ότι δεν ‘‘εκβιάζονται’’ από τις κρατούμενες μη λαμβάνοντας καν υπ’ όψιν τα αιτήματά τους.

Έφτασαν στο σημείο μάλιστα να λένε ψέματα, ότι ‘‘ο θάνατος της Αζιζέλ Ντενίρογλου δεν προήλθε από κορωνοϊό και ότι δεν έγινε εξέγερση στον Ελαιώνα’’ (βλέπε δηλώσεις Νικολάου – Τσιάρα). Όμως τελικά το να μετατραπεί σε θανατική ποινή λόγω κορωνοϊού η φυλάκιση κρατουμένων όπως είχαν προειδοποιήσει οι κρατούμενες/οι, έγινε ήδη πράξη με τον θάνατο της Αζιζέλ Ντενίρογλου. Και αυτό σημαίνει ότι πιθανόν υπάρχουν και άλλα κρούσματα στον Ελαιώνα και ποιός ξέρει, ίσως και σε άλλες φυλακές. Φυσικά στη δίκαιη εξέγερση των γυναικών κρατουμένων στον Ελαιώνα χθες στις 9/4 το υπουργείο Προ.Πο απάντησε με την επέμβαση των ΜΑΤ και τον ξυλοδαρμό των κρατούμενων. Με λίγα λόγια το δόγμα ‘‘νόμος και τάξη’’ σημαίνει ‘‘σκάστε και ψοφήστε αφού είστε κρατούμενοι’’.

Οφείλω όμως να πω τα εξής: Αν το παράδειγμα της κινητοποίησης που ξεκίνησαν οι κρατούμενες των φυλακών Κορυδαλλού είχε εξαπλωθεί και στις αντρικές φυλακές Κορυδαλλού αλλά και σε άλλες φυλακές, πιθανόν να είχε πιεστεί το υπουργείο Προ.Πο να εισακούσει τα αιτήματα των κρατουμένων πριν να υπάρξει θάνατος στις φυλακές. Όμως στις αντρικές φυλακές Κορυδαλλού η πρόταση για κινητοποίηση, για στάση στο μεσημεριανό κλείσιμο ως πρώτο μέτρο αντίδρασης, υπονομεύτηκε με επιχειρήματα και υπεκφυγές, τύπου, ‘‘πρέπει να ξεκινήσουν μαζί όλες οι φυλακές’’, ‘‘θα φάμε ήττα’’, ‘‘δεν έχουμε τώρα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ’’(Βλ. δήλωση Α΄ πτέρυγας). Πέρα από κάποιες πτέρυγες των φυλακών Χανίων που κάνουν στάση εδώ και μέρες στο μεσημεριανό κλείσιμο της φυλακής, δεν υπήρξε καμία κινητοποίηση παρά τις απόπειρες σε Λάρισα και Πάτρα. Τα επιχειρήματα που ακούστηκαν στην πρόταση για κινητοποίηση στις αντρικές φυλακές Κορυδαλλού όπου ούτε καν κείμενο καταγγελίας για την μεταγωγή της Ρούπα δεν βγήκε, παρ’ ότι προτάθηκε, αποδεικνύουν τι ‘‘ειδικό’’ καθεστώς επικρατούσε τα τελευταία χρόνια στον Κορυδαλλό σε σχέση με άλλες φυλακές με τις ‘‘κινητοποιήσεις’’ χωρίς κόστος και αντίτιμο στα χρόνια της κυβέρνησης Σύριζα με ‘‘συμφωνημένες πρακτικές αγώνα’’ που σε άλλες φυλακές ήταν αδύνατον να γίνουν χωρίς καταστολή (π.χ. στάση και κράτημα προαυλίου πέρα του προκαθορισμένου ωραρίου στην Πάτρα το Δεκέμβρη του 2017 όπου είχε ως αποτέλεσμα την επέμβαση των ΜΑΤ).

Αυτοί οι ‘‘αγώνες’’ γίνονταν με την καβάντζα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βάλει τα ΜΑΤ στον Κορυδαλλό. Και τώρα που έχουμε κυβέρνηση της κακιάς δεξιάς και ακροδεξιάς ΝΔ και ‘‘δεν έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ’’ δεν υπάρχει χώρος για κινητοποιήσεις στις φυλακές. Αυτή είναι η παρακαταθήκη των τελευταίων χρόνων των ‘‘αγώνων’’ στις φυλακές. Χθες το βράδυ έγινε 2η επέμβαση των ΜΑΤ στις φυλακές Ελαιώνα γιατί οι κρατούμενες συνέχισαν την κινητοποίηση και κράτησαν την φυλακή ανοιχτή μέχρι τις 11 το βράδυ με αποτέλεσμα τον ξυλοδαρμό εκ νέου των κρατουμένων ενώ έχουν ξεκινήσει οι πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον τους.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΕΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΕΛΑΙΩΝΑ - ΘΗΒΑΣ

Νίκος Μαζιώτης μέλος του Επαναστατικού Αγώνα

Δ΄ πτέρυγα φυλακές Δομοκού

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License