post image

Τις δύσκολές αυτές στιγμές που τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και το υγειονομικό προσωπικό αγωνίζονται καθημερινά απέναντι στον νέο ιό, η κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί στις συνεχείς εκκλήσεις για προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών και επιπλέον χορήγηση ειδικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση αυτού. Εκτός του ότι τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί για την Δημόσια Υγεία κρίνονται ανεπαρκή, γίνεται και μια προσπάθεια αποποίησης ευθυνών από την πλευρά της κυβέρνησης. Προσπάθεια η οποία ενισχύεται μέσω των κυρίαρχων ΜΜΕ της χώρας και έχει ως σκοπό την δημιουργία ενός κλίματος περί ‘ατομικής ευθύνης’, την ενίσχυση δηλαδή των ενοχικών συναισθημάτων των πολιτών ότι για τη διασπορά του ιού ευθύνονται αυτοί .

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση εκφέρει λόγο περί ατομικής ευθύνης, επιτρέπει τα εξοντωτικά ωράρια τα οποία πλήττουν τους εργαζομένους και τις εργαζόμενες των σούπερ μάρκετ και των άλλων χώρων παροχής βασικών αναγκών, χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Παράλληλα εθελοτυφλεί απέναντι στις μαζικές απολύσεις αλλά και τις μειώσεις μισθών προς τους/τις εργαζομένους/ες, ενώ αφήνει τους μικροπαραγωγούς και τις μικρές επιχειρήσεις στη τύχη τους. Για το μόνο που έχει μεριμνήσει είναι το να μοιραστούν απλόχερα εκατομμύρια σε καναλάρχες και ιδιωτικούς κλινικάρχες που θα μπορούσαν να έχουν επενδυθεί προς όφελος των πιο ευάλωτων και ευπαθών κομματιών της κοινωνίας.

Επίσης, η κυβέρνηση απαγορεύει την κυκλοφορία για το κοινωνικό καλό, αλλά αντί να φροντίσει για την τήρηση των κανόνων υγιεινής μέσα στις φοιτητικές εστίες και να παρέχει ιατρική περίθαλψή σε όποιον/α το έχει ανάγκη και να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας, αναγκάζει με ετσιθελικούς τρόπους την απομάκρυνση των φοιτητών από τις εστίες διαμονής τους, προτρέποντας τους να πάρουν πλοία και λεωφορεία ΚΤΕΛ για να επιστρέψουν στο τόπο κατοικίας τους, βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές των ίδιων και των οικογενειών τους.

Η πολιτική αυτή περί απαγόρευσης κυκλοφορίας και αυτοεγκλεισμου των ανθρώπων στο σπίτι, σίγουρα έχει τον ρόλο της ως προς την επιβράδυνση των ρυθμών εξάπλωσης του Ιού αλλά και μείωση των κρουσμάτων. Όμως αυτά τα μέτρα δεν συνιστούν απαραίτητα και την ασφάλεια του συνολικού πληθυσμού της χώρας . Για κάποια νοικοκυριά σημαίνει αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας με τα περιστατικά τα καταγράφονται το ένα μετρά το άλλο και τα θύματα να μένουν απροστάτευτα από την πολιτεία. Παράλληλα δεν υπάρχει κάποιοι πλάνο αποσυμφόρησης των φυλακών οι οποίες αποτελούν εστίες μόλυνσης για τους έγκλειστους, ενώ τοξικομανή άτομα και άστεγοι βρίσκονται εκτεθειμένα στους κινδύνους της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τα ευπαθή κομμάτια βέβαια, για τα οποία η κυβέρνηση δεν έχει κάποιο πλάνο προστασίας τους, δεν είναι μόνο όσοι και όσες κατέχουν την ελληνική υπηκοότητα, αλλά και όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ξεκίνησαν το μακρύ δρόμο της μετανάστευσης για να βρουν μια καλύτερη επαύριο για αυτούς και τις οικογένειές τους. Στην Λέσβο για παράδειγμα και πιο συγκεκριμένα για την περίπτωση της Μόριας, όπου είναι μια υγειονομική βόμβα έτοιμη να σκάσει με πάνω από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ανακοινώνονται περικοπές στα βοηθήματα τους δημιουργώντας κλειστά κέντρα κράτησης, αποτρέποντας την είσοδο-έξοδο εκείνων από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν βασικά είδη ανάγκης και υγιεινής.

Για του λόγους αυτούς, ως Πρωτοβουλία Αντιφασιστών Δυτικής Λέσβου, στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στο ιατρικό προσωπικό του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης, δωρίζοντας μάσκες υψηλής προστασίας δείχνοντας έτσι την αλληλεγγύη, την ευγνωμοσύνη και το σεβασμό στους πραγματικούς ΗΡΩΕΣ της σημερινής εποχής. Στεκόμαστε επίσης δίπλα σε όλες τις εργαζόμενες και εργαζόμενους που δουλεύουν σε τομείς παραγωγής που έχουν εντατικοποιηθεί λόγω της υγειονομικής κρίσης, αλλά και στα ευάλωτα κομμάτια της κοινωνίας τα οποία μαστίζονται από την κρίση αυτή.

Για τον λόγο αυτό απαιτούμε:

-Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό

-Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς αποζημιώσεις

- Πλήρης απαγόρευση απολύσεων και στήριξη όλων των εργαζομένων σε μισθούς και ασφαλιστικό

- Καμία εκκένωση φοιτητικών εστιών

-Αποσυμφόρηση της Μόριας και όλων των κέντρων κράτησης προσφύγων- μεταναστών.

-Άμεσα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των κρατούμενων στις φυλακές, των άστεγων και τοξικοεξαρτημένων

-Μέτρα προστασίας, για όσα άτομα πλήττονται από περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License